یلدا دست نخورده‌ترین آیین باستانی ایرانیان


 یلدا  دست نخورده‌ترین آیین باستانی ایرانیان

یک تاریخ نگار و محقق گفت: یلدا همانند عید نوروز، ریشه در اعماق تاریخ باستان ایران دارد و یک سنت دیرپا و عمیق در فرهنگ و تاریخ ایرانیان است.


غلامرضا خارکوهی در گفت و گو با ایسنا-منطقه گلستان اظهار کرد: مراسم شب یلدا برادر خوانده مراسم عید نوروز است که از گذشته وجود داشته است. آیین عید نوروز به دلیل برگزاری جشن های عمومی، بیشتر جنبه اجتماعی دارد اما آیین یلدا بیشتر جنبه خانوادگی دارد.

وی با بیان اینکه یلدا از نظر تاریخی با عید نوروز هماوردی می کند، افزود: از گذشته در این شب، اعضای خانواده های کوچکتر در خانه بزرگترها جمع می شدند وآن شب را با صرف هندوانه، انار و تنقلات به شادی می گذراندند.

این تاریخ نگار گلستانی در خصوص تاثیر نشاط شب یلدا بر کانون خانواده ها، تصریح کرد: نشاط حاصل از دورهم بودن خانواده ها موجب گرم شدن کانون خانواده می شود. نشاط تاثیر مستقیمی روی سلامت روحی و روانی اعضای خانواده دارد و در نتیجه طول عمرآنها زیاد می شود.

خارکوهی خاطرنشان کرد: نباید شب یلدا را تنها در خوردن چند قلم خوراکی خوشمزه خلاصه کنیم، این خوراکی ها بهانه ای برای سرگرمی است.


وی بیان کرد: بهتر است در این شب استفاده از تکنولوژی های جدید را منع کنیم و تمام اعضای خانواده سعی کنند که این شب را در کنار یکدیگر بگذرانند.


وی خاطرنشان کرد: یلدا یکی از دست نخورده ترین آیین های ایرانیان است، حتی عید نوروز هم نسبت به گذشته، تغییرات زیادی داشته اما شب یلدا از هزاران سال پیش تا الان ثابت مانده است. یلدا یکی از آیین ها خاص ایرانیان است و از فرهنگ غرب یا شرق وارد نشده است.

این تاریخ نگار و محقق گفت: در گذشته دو چله می گرفتند که چله اول همین شب یلدا امروزی است و چله دوم چند روز بعد از آن است. علت نامیدن چله به این خاطر است که در این شب هوا خیلی سرد است وآغاز فصل سرما است.


خارکوهی درخصوص علت استفاده از میوه های انار و هندوانه در این شب، اظهار کرد: انار و هندوانه هر دو سمبل قرمزی، نشاط و شادابی هستند. ایرانیان به رنگ قرمز به دلیل نشاطی که دارد، اهمیت زیادی می دهند و آن را سمبل شادابی و زیبایی می دانند.

وی یادآور شد: چله در گذشته یک معیار ارزیابی هواشناسی و زمان سنجی برای ایرانیان بود زیرا مردمان قدیم از اسامی تمام ماه های سال به طور کامل اطلاعات نداشتند.

وی گفت: گرفتن فال حافظ، بیان معماهای شفاهی، حافظ خوانی، شاهنامه خوانی و خواندن دیوان های سعدی و مولانا و داستان های امیرارسلان رومی و بیان خاطرات افراد مسن از جمله برنامه هایی بود که در گذشته در این شب اجرا می شد.


این تاریخ نگار و محقق به اهمیت کم رنگ نشدن این آیین درخانواده ها تاکید کرد و گفت: خانواده ها باید کاری کنند تا فرزندان آنها این آیین را فراموش نکند. خانواده ها یلدا را با خوراکی های سنتی همانند گذشته برگزار کنند و به سراغ غذاهای مدرن نروند.

وی از بازاریان خواست، قیمت انار، هندوانه و آجیل را به حداقل قیمت برسانند تا شب یلدا به تلخ ترین شب سال خانواده ها خصوصا خانواده های فقیر تبدیل نشود.

خارکوهی از مسئولین دانشگاه ها،‌ مدارس و ادارات نیز خواست که تدابیری را بیاندیشند که دانش آموزان، دانشجویان و کارمندان بتوانند به منظور استفاده حداکثری از شب یلدا، ساعاتی را با تاخیر در محل تحصیل یا کار خود حاضر شوند.

خبرنگار: فاطمه حسنی


انتهای پیام


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

کپشن غمگین | 100 کپشن غمگین خاص کوتاه و بلند برای استوری و پست