پیگیری برای ثبت یلدا در فهرست میراث ناملموس جهان/ به شب یلدا برای شاد بودن و کنار هم بودن نیاز داریم
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از پیگیریها برای ثبت جهانی شب یلدا در فهرست میراث ناملموس خبر داد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از پیگیریها برای ثبت جهانی شب یلدا در فهرست میراث ناملموس خبر داد.
به گزارش ایلنا، علی اصغر مونسان (معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری) در مراسم یادمان یلدا که شامگاه ۲۹ آذر ۹۷ با حضور نمایندگان و سفرای کشورهای مختلف، مسئولان و مدیران سازمان میراث فرهنگی و استادان و صاحبنظران حوزه فرهنگ برگزار شد، گفت: میراث ناملموس و آیینهای مشترکی که با کشورهای همسایه داریم بیانگر نفوذ فرهنگی ایران است؛ این میراث مشترک نشان میدهد ملتهای فارسی زبان همیشه در کنار هم بودهاند و خوشحالیم که در حال ثبت این رویداد فرهنگی در فهرست میراث جهانی هستیم.
او افزود: یلدا نقطه اوج مهرورزی ما است؛ خانوادهها در طولانیترین شب سال به یاد گرفتن، کتاب خواندن و آموختن میپردازند.
مونسان تصریح کرد: جالب است که آیینهای ایرانی به نوعی با سفارشات الهی عجین است؛ در کشور ما از ابتدا مردم یکتاپرست بودهاند و بر اخلاق تاکید داشتهاند نکتهای که در فرایض الهی نیز بر آن اصرار شده است؛ عجین شدن فرهنگ و دین از ارزشهای این ملت است.
مونسان با بیان اینکه تفال بر کتاب حافظ نشانهای از یادگرفتن و کتاب خواندن است، اضافه کرد: این همه داشتههای فرهنگی برای یک ملت در دنیا بی نظیر است و افتخار میکنم که جزیی از ملت ایران و کشوری با این تعداد داشتههای متنوع فرهنگی هستم.
معاون رئیس جمهوری تصریح کرد: امروز بخشی از مردم ما به واسطه خوب بودن و استقلال طلبی تحت فشار قرار گرفتهاند؛ هر زمان که شرایط کشور بهبود پیدا میکند با اعمال تحری های ناعادلانه برای مردم مشکلات و زحماتی را ایجاد میکنند.
او خاطر نشان کرد: ما شک نداریم ملت بزرگی که در طول تاریخ سربلند بودهاند و گاهی مورد هجوم دشمنان قرار گرفتهاند از این گردنه سخت هم عبور خواهند کرد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اضافه کرد: یلدا به معنای امید به روز روشن پس از شبی تاریک و سخت است، امید داریم که آینده کشور روشن است و شرایط سخت پشت سر گذاشته خواهد شد.
معاون رئیس جمهوریابراز امیدواری کرد با مشارکت کشورهای همسایه و ثبت جهانی شب یلدا در فهرست میراث جهانی، مودت و مهرورزی در بین این کشورها افزایش پیدا کند.
مونسان در پایان افزود: یلدا نمادی برای ارائه پیام صلح و مهربانی است و امیدواریم با ثبت جهانی آن این پیام در تاریخ جهان ثبت شود.
سیدمحمد بهشتی (پیشکسوت حوزه میراث فرهنگی کشو) نیز در این مراسم گفت: برپایی چنین آیینهایی به تداوم فرهنگی و انتقال این داشتهها به نسلهای آینده بسیار کمک میکند، پاسداشت این آیینها باید جدی گرفته شود.
او اضافه کرد: به صورت مکرر در دیوان حافظ اشعاری یافت میشود که مصداقشان یلدا است، میراث فرهنگی ما در ادبیات و و اشعار به وفور یافت میشود که نشان از اهمیت این مواریث ارزشمند دارد.
بهشتی همچنین در این مراسم با تفالی بر دیوان حافظ، اشعاری چند از این شاعر پارسی گو را قرائت کرد.
حجت الله ایوبی (دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران) دیگر سخنران این مراسم بود که گفت: ما ایرانیها در سرزمین خورشید و سرزمین نور زندگی میکنیم، و نور و خورشید در فرهنگ ما همواره مورد ستایش بوده است.
او ادامه داد: این دیار سرزمین نور و ستایش خورشید است، ما نور را میستاییم و شب یلدا را که شب تاریکی است را برای رسیدن به نور و روشنایی جشن میگیریم.
ایوبی افزود: در فرهنگ کشور ما و کشورهای اطراف، مردمان به دنبال بهانه برای شادی و جشنهای مختلف بودهاند، ما امید زایش خورشید و نور را جشن میگیریم، سختی را تحمل میکنیم برای دیدن روز و خورشید، ما مردمانی هستیم که دنبال جشن و شادی بوده ایم در فرهنگ و ادبیات ما شادی رنگ و روی دیگری داشته است، شب یلدا هم بهانهای برای دور هم نشستن و کنار هم بودن است.
دبیر کمیسیون ملی یونسکو در ایران اضافه کرد: ما ایرانیها در این شب کنار هم هستیم، امروز در این برهه از زمان هم ما به شب یلدا برای شاد بودن و کنار هم بودن نیاز داریم، ما همه تلاش خودمان را برای ثبت جهانی شب یلدا خواهیم کرد.
ایوبی افزود: میراث مشترک ما در این منطقه بزرگ و حاصلخیز فرهنگی، نماد فرهنگ و یکدلی ماست میراث مشترک نماد وحدت است و این میراث مشترک باید وسیله به رخ کشیدن تمدن و فرهنگ شرق ایران باشد.
شفیق شرق (رایزن فرهنگی افغانستان) در این مراسم گفت: فرهنگ مشترک ما، تقویم مشترکی را برای ما ایجاد کرده است و این مهم یک اشترک فرهنگی بسیار باارزش است.
او تصریح کرد: فرهنگ و تمدن مشترک ما در برابر تهاجم فرهنگی بسیاری ایستادگی کرده است، همانطور که ما در مقابل متجاوزان به سرزمینانمان ایستادهایم باید در مقابل افرادی که به فرهنگ ما هجوم می آورند نیز ایستادگی کنیم.
رایزن فرهنگی افغانستان افزود: ما اعتقاد داریم که نور بر تاریکی، صلح بر جنگ و نیکی بر بدی چیرگی پیدا میکند، کشور افغانستان برای حفظ و نگهداری از مواریث ارزشمند مشترک در پرونده ثبت جهانی یلدا مشارکت خواهد داشت.
همچنین شریف نیا (مدیر مجموعه نیاوران) در این مراسم گفت: یلدا گنجینهای از میراث ایرانیان و روایتی از ایرانیانی است که همیشه در کنار هم بودهاند.
او ادامه داد: افتخار داریم که در مجموعه نیاوران که مجموعهای از میراث تاریخی و فرهنگی را در خود جای داده است میزبان برگزاری مراسم یادمان یلدا هستیم.
همچنین در این مراسم چند گروه موسیقی به اجرای برنامه زنده پرداختند.