تشدید فیلترینگ- انفعال وزارت ارتباطات
«فیلترینگ طی روزهای آینده سختتر خواهد شد و ما هم در این موضوع نقشی نداریم.» این گفته معاون وزیر ارتباطات است.
حیطه اختیارات وزیر چیست؟
یکی از نقدها به آذری جهرمی در راستای ورود به موضوعاتی است که به وظایف وزارت ارتباطات مربوط نیست و این سوال مطرح میشود بر فرض دخیل نبودن وزارت ارتباطات در تشدید فیلترینگ اما موضوعی است که بیش از هر موضوعی به این وزارتخانه نزدیک است. به عنوان نمونه «محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندی پیش در یکی از صفحات اجتماعی خود از آغاز برنامه ارتقای سواد رسانه با مشارکت اندیشمندان از این هفته خبر داد. او با اعلام اینکه فیکنیوز یک سلاح شیمیایی جنگ رسانهای است و کاربران جعلی سیاهیلشکر آن، تاکید کرده که ارتقای سواد رسانه، راهکار رفع این مخاطره است که بسیاری از کشورها به آن پرداختهاند. در غفلت دستگاههای مسئول، برنامه ارتقای سواد رسانه را با مشارکت اندیشمندان از این هفته آغاز خواهیم کرد.» یا بار دیگر آذری جهرمی مفتخر به کسب خادمی حرم امام رضا(ع) شد و تصویری از او در کنار رئیسی منتشر شد که رحیم پورازغدی به استقبال عکس فوق رفت و در متنی طعنهآمیز نوشت: «اشکالی ندارد که مسئولان بلندپایه، خادم افتخاری امام رضا شوند، خیلی هم خوب است. اما اینکه اغلب این دوستان یدونه از این گردگیرهای رنگی دستشون میگیرن و کنار استراتژیکترین معبر ممکن میایستند که به طور کاملا اتفاقی خیلی خوب هم دیده میشوند و تنها کاری که لازم است انجام دهند این است که بگویند: آقا حرکت کن».
یک بام و دو هوای فیلترینگ
از سوی دیگر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اردیبهشت ماه از چندگانگی در حوزه رسانه انتقاد کرد و گفت: فیلتر و فیلترشکن معلول علتی بالاتر است و باید سیاست و تکلیف آن در کشور مشخص شود. در آن روز آذری جهرمی با بیان اینکه فیلتر و فیلترشکن معلول علتی بالاتر است گفت: «این موضوعات از زمان شبکههای اجتماعی اورکات، فیسبوک و ویچت وجود داشته است. باید یک سیاست و تکلیف در کشور مشخص شود و در تقابل با افکار عمومی، سیاستها مشخص باشد.
ما نباید نیروهای منابع انسانی خود را نابود کنیم.» اکنون 7 ماه از آن اظهارات گذشته و افکار عمومی در انتظار پاسخ وزیر ارتباطات است که به بیان علتهای فیلتر بپردازد و به این جمله اکتفا نشود که وزارت ارتباطات نقشی در فیلترینگ ندارد! باید توجه داشت اردیبهشت سال جاری هم تسنیم گزارشی از دیدار شاخه جوانان حزب موتلفه با وزیر ارتباطات منتشر کرد که در بخشی از آن آمده بود: «وزیر ارتباطات با بیان اینکه علم و دانش لازمه اعلام نظر در مسائل تخصصی است و با تأیید این نکته که تلگرام و پاول دوروف، به تعهدات خود عمل نکرده و حامی تروریسم در دنیا است، اظهار کرد: من با فیلترینگ تلگرام موافقم اما در شورای ملی فضای مجازی فقط یک حق رأی دارم. آذری جهرمی در این نشست قول داد تا دغدغهها و مطالبات جوانان را در هیات دولت مطرح و مسائل مربوط به وزارت ارتباطات را با جدیت پیگیری کند.»
باید مروری هم به اظهارات وزیر ارتباطات در سال گذشته بهویژه دیماه داشت که اعتراضات مردمی شکل گرفته بود. در آن برهه آذری جهرمی نوشت: «در کشور اعتراضی شکل گرفت، اعتراض با موج سواری عدهای تبدیل به اغتشاش شد. در این اغتشاشات، مردمی متضرر و اماکنی آسیب دیدند و متاسفانه خانوادههایی نیز داغدار شدند. شورای امنیت کشور -که وزارت ارتباطات در آن عضو نیست- برای ایجاد آرامش تصمیم گرفت در کنار سایر اقدامات تامینی و انتظامی، محدودیتهای موقتی را بر فضای مجازی اعمال کند. طبیعی است که این اقدامات نارضایتیهایی را ایجاد کند، اما گیرندگان این تصمیم طبیعتا بین مزایا و معایب این تصمیم وزنسنجی کردهاند. عدهای دیگر اما اکنون به جای پرداختن به ریشه اعتراضات و اغتشاشات و حل آنها، تلاش بر انداختن همه تقصیرها به گردن فضای مجازی و بازخوانی اشکالات توسعه فضای مجازی در کشور -که بعضا وارد هم هست- کردهاند.» او در سال گذشته هم اظهاراتی مانند حال داشت، اما هیچگاه پاسخ قانعکنندهای داده نشد که تلگرام چگونه فیلتر شد و چرا وزارت ارتباطات تلاشی در راستای رفع فیلتر نداشت، چرا در جلسه با موتلفه نقش وزارت ارتباطات در فیلتر تلگرام تایید و در برخی مواقع دیگر انکار میشود.
روزنامه آرمان امروز