موبنا – بعد از اینکه وزیر ورزش به صورت رسمی وعده واگذاری دو باشگاه بزرگ پرسپولیس و استقلال به بخش خصوصی را اعلام کرد، تقریبا هیچکسی امید زیادی به اجرای این طرح نداشت. درست مثل سالهای قبل که هر بار وعده واگذاری داده شد و به نتیجه نرسید. این بار نیز همه بر این باور بودند که فروختن سهام این دو باشگاه مردمی یک بازی جدید است. منتهی هرچقدر زمان گذشت، با اتفاقاتی که رخ داد و صحبتهایی که انجام شد، بیشتر همه متوجه شدند که این بار داستان واگذاری را نباید بی اهمیت و نشدنی جلوه بدهند. مثل اینکه واقعا خبرهای مهمی در راه است.
نخستین ابهام بعد از اعلام خبر خصوصیسازی این بود که احتمالا مدیران دولت تنها بخشی از سهام سرخابیها را به بخش خصوصی میدهند، اما وزیر ورزش رسما اعلام کرد برخلاف شایعات صددرصد سهام سرخابیها را واگذار خواهند کرد. به هر حال یکی از الزامات کنفدراسیون فوتبال آسیا هم خصوصی بودن این دو باشگاه است و از آنجایی که طبق مصوبه مجلس، مسئولان دولت و مجلس نمیتوانند حتی یک ریال کمک مالی به پرسپولیس و استقلال داشته باشند، بهترین اتفاق همین است که هر دو تیم فروخته شوند تا یک بار برای همیشه تکلیف آنها روشن شود.
بعد از اتخاذ تصمیم نهایی برای واگذاری صددرصد سهام، قدم بعدی تصویب این برنامه در هیأت دولت بود. در جلسه اخیر هیأت دولت به ریاست رئیس جمهوری، پیشنهاد وزارتخانه ورزش و جوانان مبنی بر واگذاری دو شرکت استقلال و پرسپولیس که به تأیید رئیسجمهوری رسیده بود، بعد از طی کردن مراحل کارشناسی در کمیسیون اقتصادی، در هیأت دولت به تصویب رسید. حالا با توجه به این مصوبه هیأت وزیران، سازمان خصوصیسازی وابسته به وزارت اموراقتصادی و دارایی تمامی مراحل ارزیابی، قیمتگذاری، تعیین شرایط و نحوه واگذاری به متقاضیان را برعهده خواهد داشت.
نکته قابل توجه نگرانی هواداران سرخابی درباره خریداران بعدی سهام باشگاههای پرسپولیس و استقلال بود. آنها در فضای مجازی با انتقاد از مدیران وزارت ورزش و دولت تأکید داشتند که تحت هیچ شرایطی نباید باشگاهها به دست مدیرانی بیفتد که آنها را نابود کنند و نتوانند به اوضاع مدیریتی و مالی باشگاه سروسامان بدهند. در همین رابطه اما مازیار ناظمی، مدیرکل روابط عمومی وزارت ورزش و جوانان که در اکانت اجتماعی خود در توییتر معمولا در هفتههای اخیر هواداران فوتبال را در جریان ریز جزییات واگذاری قرار داده، نوشت: «اهلیت! تضمین آینده دو باشگاه بعد از واگذاری چیست؟ مثلا اگر هواداران سرخابی تصمیم بگیرند تیم مقابل را بخرند و آن را منحل کنند! پوریحسینی رئیس سازمان خصوصیسازی به خوبی روشن کرد که در بحث واگذاری موضوعی به نام اهلیت و تضمین آینده دو باشگاه را داریم. پس خیالتان راحت.» این توییت ناظمی تقریبا بسیاری از نگرانیها را برطرف کرد.
ابهام بعدی درباره تلاشهایی است که برخی اشخاص حقیقی و حقوقی برای خرید دو باشگاه پرسپولیس و استقلال دارند. بهطور مثال آتیلا حجازی اعلام کرده این آمادگی را دارد که باشگاه استقلال را خریداری کند یا علی پروین به نمایندگی از شرکت پیشکسوتان پرسپولیس تأکید کرده آنها با هر قیمتی قدرت خریداری باشگاه پرسپولیس را دارند. پیشکسوتان پرسپولیس اخیرا مصاحبههای زیادی درباره خرید سهام باشگاه انجام میدهند و جالب اینجاست که میگویند در پروسه واگذاری اگر باشگاه به صورت کامل به آنها داده نشد، حتما باید بخشی از سهام را به آن بفروشند. این بحث البته با واکنش تند هواداران پرسپولیس روبهرو شده و آنها در فضای مجازی تاکید دارند که جایگاه تمام پیشکسوتان محترم است، اما آنها نباید برای مالکیت باشگاه سهمخواهی کنند و بهتر است که بهعنوان همان پیشکسوت کنار تیم بمانند و خودشان را در این قضیه دخالت ندهند. هواداران پرسپولیس به شدیدترین شکل ممکن نسبت به اقدامات شرکت پیشکسوتان برای خرید سهام باشگاه نگران هستند و حتی به پیج وزیر ورزش و سایر مسئولان هم در مخالفت با این مسأله حمله کردهاند.
خبر مهم دیگری که در هفتههای اخیر در رسانهها منتشر شد، واگذاری کل سهام دو باشگاه پرسپولیس و استقلال به دو اپراتور بزرگ همراه اول و ایرانسل بود که از روز گذشته به شکلی جدیتر این بحث دنبال شد. پرسپولیسیها البته با توجه به بدقولی شرکت ایرانسل در پرداخت حق و حقوق باشگاه از همین حالا مخالف واگذاری تیمشان به ایرانسل هستند. اما بههرحال شواهد و قرائن نشان میدهد که این دو اپراتور قطعا میتوانند از خریداران سرخابیها باشند و اهلیت آنها هم تأیید خواهد شد. چندسال قبل هم موضوع واگذاری این دو تیم به شرکتهای ایرانخودرو و سایپا مطرح شد که به نتیجه نرسید.
پوریحسینی: فعلا نامی از همراه اول و ایرانسل مطرح نیست
پوری حسینی، رئیس سازمان خصوصیسازی در گفتوگوی کوتاهی که با روزنامه شهروند داشت، توضیحات جالبی درباره شایعات و نگرانیهایی که هواداران دارند، ارایه داد. او ابتدا درباره انتشار شایعه مهم واگذاری پرسپولیس و استقلال به ایرانسل گفت: «از الان اصلا بحث اینکه دو تیم واگذار شوند، مطرح نیست. نه آگهی در روزنامه رسمی منتشر شده و نه قیمت گذاری صورت گرفته است. کارهای زیادی درباره بررسی داراییها و بدهیهای دو باشگاه باید انجام شود و سپس وارد پروسه فراخوان برای خریداران خواهیم رفت.» پوری حسینی در ادامه تأکید کرد: «الان به هیچ عنوان نام شرکتهای خاصی برای خرید پرسپولیس و استقلال مطرح نشده و هر چیزی که مطرح میشود، در حد شایعات و اخبار رسانههاست. از نظر ما تمام شرکتهای بزرگ میتوانند خریدار این دو باشگاه مردمی باشند. وقتی زمان فراخوان برسد، هر شرکت و شخصی میتواند برای خریداری پاکت پیشنهادی بدهد. بعد از آن است که هیأت واگذاری با توجه به بررسی اهلیت پیشنهاد دهندگان و با توجه به قیمتهایی که پیشنهاد میشود، تصمیم نهایی را برای واگذاری دو باشگاه اتخاذ خواهد کرد. به این ترتیب فعلا فقط مراحل اجرای پروسه واگذاری درحال انجام است و با هیچ شرکتی هم برای خریداری مذاکره نشده است.»