واکنشها به توئیت بحث برانگیز محسن رضایی درباره عملیات کربلای 4
رکنا: محسن رضایی دیروز با دو توئیت در فضای مجازی حاشیهساز شد، دو توئیت درباره عملیات کربلای 4 در سی و دومین سالگرد این عملیات. محسن رضایی ابتدا نوشت: «با عملیات کربلای چهار به دشمن وانمود کردیم که عملیات سالانه ما تنها همین بوده است.
10 روز بعد در همان نقطه و در زمانی که نیروهای ارتش بعثی به مرخصی رفته بودند، عملیات کربلای پنج را انجام دادیم.» او در توئیتی دیگر هم که بلافاصله منتشر شد توضیح داد که «عملیات کربلای چهار برای فریب دشمن انجام شد. اگر تحلیلگر تاریخی در فهم آن فریب بخورد، پس وای به حال نوشتههای او.» اعتراض و واکنشهای کاربران فضای مجازی خیلی زود به این دو نوشته آغاز شد؛ واکنشهایی که محور اکثر آنها یادآوری تعداد شهدا و تلفات جنگی این عملیات و خصوصاً شهادت 175 غواص بود که با دست بسته زنده به گور شدند. تعداد زیادی از این کاربران از محسن رضایی پرسیدهاند که آیا این تعداد تلفات میتواند توجیهکننده برنامه فرماندهان برای «فریب دشمن» باشد و آیا آنها هیچ تدبیری برای فریفتن دشمن جز این نداشتهاند؟
توئیتهای محسن رضایی در واکنش به نوشته روز 5 دی ماه «جعفرشیرعلینیا»، پژوهشگر حوزه تاریخ بود. شیرعلی نیا در مطلب بلندی که در کانال تلگرام خود منتشر کرده بود به طرح برخی مسائل طی روزهای گذشته درباره عملیات کربلای چهار واکنش نشان داد. از جمله اینکه این عملیات کمتر از هزار نفر تلفات داشت و در همان ساعات اولیه متوقف شد. شیرعلینیا با استناد به اسناد مختلف تاریخی اصرار دارد که این دو گزاره درباره عملیات کربلای چهار با واقعیت آنچه در 5 دیماه سال 65 رخ داده، انطباق ندارد.حالا با توئیتهای محسن رضایی این سؤال پیش آمده که آیا واقعاً بر خلاف تمام روایتهایی که طی 32 سال گذشته انجام شده، عملیات کربلای چهار نه یک عملیات لو رفته بلکه ترفندی برای فریب دشمن بوده است؟ شاید ذکر تنها بخشی از خاطرات فرماندهان و رزمندگان ردههای مختلف جنگ تحمیلی بهترین کمک برای رسیدن به پاسخ این سؤال باشد.اسماعیل کوثری، فرمانده اسبق لشکر ۲۷ محمد رسولالله(ص)، دی 92، در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفته است: «عملیات کربلای 4 در چهارم دی ماه صورت گرفت که ما در آن موفق نبودیم. (قبل از عملیات کربلای 5) از تهران با آقای هاشمی تماس گرفتند و ایشان را برای نماز جمعه دعوت کردند اما چون در روزهای قبل، ما در عملیات کربلای 4 موفق نبودیم، آقای هاشمی قبول نکرد و گفت کجا بیایم. به مردم چه بگویم؟ بگم موفق نشدیم؟ من نمیآیم.»آیتالله هاشمی رفسنجانی هم در کتاب خاطرات و در تشریح اتفاقات سوم دیماه 1365نوشته است: «معلوم نبود که امشب حمله آغاز میشود یا خیر؟ آقای سنجقی را به منطقه فرستادیم. نزدیک ساعت 10 خبر دادند که عملیات با نام کربلای چهار آغاز شدهاست؛ غافلگیر شدیم.» او در خاطرات 10 دی ماه سال 65 هم نوشته است: «آقای شمخانی اطلاعات لازم را در خصوص نتایج عملیات شکست خورده کربلای4 داد. خیلی بدتر از آنچه تا به حال گفته بودند. نزدیک به 1000 شهید و 3900 مفقودالاثر داشتیم که اکثر آنها را باید شهید حساب کرد و حدود 11 هزار مجروح.» آیت الله هاشمی خرداد 94 هم در مصاحبه با خبرگزاری آنا، گفته است: «دو سه روز قبل از عملیات به بوشهر رفتم و به شکل کاملاً ناشناس، غروب شبی که قرار بود عملیات شود، زمینی به طرف خوزستان آمدم و از اهواز و سه راهی آبادان خرمشهر به سوی امیدیه رفتم که آقایان رحیم صفوی و دکتر روحانی با من بودند. شب را در پایگاه امیدیه ماندم. آنجا بود که خبر لو رفتن عملیات را شنیدم. آقای سنجقی را با یکی از محافظانم به منطقه فرستادم تا خبرهای جدیدتری را براساس مشاهدات بگیرم.»
محمد درودیان، راوی جنگ تحمیلی هم در یادداشتی به سال 93 در همین باره نوشته است: «سردار رضایی فرمانده پیشین کل سپاه در واکنش اولیه به نتایج پیشروی نیروها، بسیار آرام گفت: عملیات از رده بهکلیسری لو رفته است. غیر از من که در کنار ایشان نشسته بودم و گزارشها را ضبط و ثبت میکردم، افراد حاضر متوجه این واکنش نشدند. در همان زمان، این موضوع را در گزارشها نوشتم.»
حسین علایی، فرمانده اسبق نیروی دریایی سپاه، هم در کتاب «روند جنگ ایران و عراق» نوشته است: «با آغاز عملیات مشخص شد که ارتش عراق در آمادگی کامل به سر میبرد و عبور سریع از اروند امکان ندارد... البته از دو هفته پیش از آغاز کربلای ٤ نیروهای قرارگاه خاتم الانبیا (مرکز عملیات سپاه پاسداران) که در محلی بهنام فاطمیه مستقر بود، احساس کرده بودند که دشمن تا حدی از این عملیات با خبر است.»
احمد سوداگر، رئیس اسبق پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس هم سال 85 در مصاحبه با پایگاه اطلاعرسانی بازتاب گفته بود: «هنگام کربلای ٥، کالکی را از یکی از سنگرهای دشمن در جزیره بوارین پیدا کردم و نشان فرمانده سپاه دادم و گفتم این کالک نقشه عملیات خودمان در کربلای ٤ است که به زبان عربی نوشته شده است... در آن کالک نام همه لشکرها و یگانهای عملکننده سپاه در کربلای ٤ نوشته شده بود.»طاهری اصفهانی، امام جمعه سابق اصفهان نیز خرداد 85 در گفتوگو با روزنامه اعتماد ملی درباره این عملیات گفته است: «دیدم که عراقیها از منورهایی استفاده میکنند که شب را مانند روز روشن میکند. به خرازی گفتم خودت را به هاشمی برسان و بگو که عملیات لو رفته. خرازی رفت و برگشت و گفت که هاشمی گفته من مقلد امام هستم وباید عملیات انجام شود.»
مهدی قلی رضایی از نیروهای اطلاعات لشکر 31 عاشورا هم در کتاب «لشکر خوبان» گفته است: «نه فقط وقوع عملیات از آن نقطه بلکه حتی زمان و ساعت شروع آن نیز لو رفته... ما به دشمنی حمله خواهیم کرد که همه چیز را برای متوقف کردن حرکت ما آماده کرده.»اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید