حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار طبنا (خبرگزاری سلامت) در خصوص بودجه بخش سلامت گفت: در کل منابع مالی حوزه سلامت، مشکلاتی دارد. در بودجه سال ۹۷ قرار بوده که ۴ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان برای بیمه سلامت بدهند. ما با رئیس مجلس پیگیری کردیم و با دفتر حضرت آقا هماهنگ شده که ۵۰۰ میلیون دلار دیگر بدهند برای بقیه مشکلات که می‌خواهند ۳ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت را از این ۵۰۰ میلیون دلار کسب کنند.

نماینده مردم زاهدان اظهار کرد: اگر اینطور باشد، پس دلیلی نداشت که ما دنبال ۵۰۰ میلیون دلار برویم. می‌خواستیم مشکلات و بدهی‌های این حوزه را رفع کنیم و اگر قرار بود که ۳ هزار میلیارد تومان آن را بردارند و بگویند اوراق مشارکت دادیم دلیلی نداشت که دنبال این منابع برویم. اگر به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بروید، متوجه می‌شوید که همه پرداختی‌ها خیلی عقب افتاده و حتی تا ۱۲ ماه عقب افتاده است. جو سازی و شایعاتی هم می‌کردند که پول فلان می‌دهند خبری نیست و الان چند ماه است که پلکانی شده و از یه سقفی بیشتر نمی‌توانند کار کنند و واقعا درآمد ندارند که فکر کنید بی‌حساب و کتاب پول می‌دهند.

بیمه سلامت، هزینه‌ها را مدیریت می‌کند

وی با اشاره به مدیریت بیمه سلامت در هزینه‌ها تصریح کرد: خیلی از برنامه‌ها را مثل جلوگیری از آزمایش‌ها و رادیولوژی‌های بی‌جا، نوع نسخه و عمل‌هایی را که انجام می‌شود، بیمه سلامت مدیریت می‌کند. حدود هشت ماهی است که بیمه سلامت این کار را شروع کرده و شروع خوبی هم داشته و بیش از ۲۰۰ راهنمای بالینی در حال اجرا هستند.

طرح پزشک خانواده به‌سادگی قابل اجرا نیست/ ما آرزوهای خود را به صورت قانون می‌آوریم

شهریاری به طرح پزشک خانواده اشاره کرد و گفت: این طرح در برنامه پنجم و شششم است که باید اجرا و عملیاتی شود اما واقعا کار ساده‌ای نیست و کسی که بگوید من این طرح را در عرض دو یا سه سال انجام می‌دهم، قطعا واقعی حرف نزده است. اولا چون پزشکان عمومی ما سیال هستند و اینطور نیست که بگویید یک پزشک عمومی چهار یا پنج سال اینجا می‌ماند. دوره تعهد قانونی هم دارند و اکثر درس می‌خوانند که تخصص قبول شوند. جمعیت ما هم خیلی سیال است و خیلی مردم به خاطر مشکلات از روستاها به حاشیه شهرها مهاجرت می‌کنند و وضعیت حاشیه شهرها هم از روستا و هم از شهر بدتر است، چون هیچ گونه خدماتی به آنها تعلق نمی گیرد.

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان افزود: در واقع به این سادگی نیست که طرح پزشک خانواده را که در اروپا و کشورهای خارجی برگزار می‌شود، اینجا هم انجام شود. ما اینها را روی کاغذ آورده‌ایم و این واقعیت است که ما هر چه آرزو داریم را به صورت قانون در می‌آوریم. حداکثر ۲۵ الی ۳۰ درصد قانون برنامه اجرایی شده، چون آرزوهای ما بوده و قوانین خوبی است اما عملی نمی‌شود، چون نه منابع مالی، نه توان مدیریتی کشور و نه نیروی انسانی کشور را نمی‌سنجیم. در بودجه‌های سالیانه هم که می‌نویسیم همین شکل است و هیچ گاه بر اساس شاخص عمل نکرده‌ایم.

کل بودجه حوزه سلامت، ۸ درصد ناخالص ملی است

وی افزود: مثلا در بودجه‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی هم تبعیض وجود دارد و هر کس لابی و رابطه بیشتری دارد سهم بیشتری می‌برد. کل بودجه‌ای که برای حوزه سلامت که این همه مانور می‌دهند، حدود حداکثر هشت درصد بودجه ناخالص ملی است. برای اینکه قضاوت کنید باید از مردم بپرسید نه از من که سیاسی هستم. شما از مردم بپرسید. آقای رئیس جمهور در انتخابات دوره دوم حداکثر بهره‌برداری سیاسی را از طرح تحول سلامت کرد. در حالی که دولت هیچ جایی هیچ کاری که برای مردم ملموس و قابل قبول باشد، انجام نداده بود. از برجام که چیزی گیر مردم نیامده بود و تنها چیزی که می‌توانستند در تمام سخنرانی‌ها مانور دهند، طرح تحول سلامت بود، برای اینکه مردم راضی بودند. اما الان کم کم مردم در حال ناراضی شدن هستند، چون دولت پول نمی‌دهد و خدمات ارائه نمی‌کند.امسال ۱۰ درصد نسبت به سال گذشته، منابع بیمه سلامت را کاهش داده‌اند. این صحبتی است که مدیر بیمه سلامت می‌کند.

شهریاری افزود: تورم ما دو رقمی شده، مواد غذای صددرصد افزایش قیمت داشته است. قیمت‌ها افزایش داشته، منابع و ارزش پول که کاهش داشته و مواد مصرفی مورد نیاز بیمارستان‌ها چند برابر شده است، بنابراین مشخص است که این مبلغ کم می‌آید. بعد به بیمارستان می‌گویند این منابع شما است و بیمارستان مجبور است بگوید این منابعی است که تعیین کرده‌اند و بیمه سلامت هم می‌گوید پول نمی‌دهم.

لزوم آماده‌سازی زیرساخت جهت اجرای پرونده الکترونیک سلامت

وی در خصوص پرونده الکترونیک گفت: اولا باید دولت زیرساخت‌های آن را در کل کشور آماده کند. در هر کوره دهی که خانه بهداشت و مرکز درمانی داشته باشد، باید سیستم وجود داشته باشد و بتواند وارد سیستم شود ولی هنوز عملی نشده است و تا خدمات کلی دولت الکتریک محقق نشود، این کار انجام نمی‌شود. بیمه تامین اجتماعی به طور محدود این کار را شروع کرده و قول داده است تا آخر سال خیلی از مناطق کشور را تا جایی که زیرساخت آمده است، تحت پوشش پرونده الکترونیک ببرند.