واحد تحقیقات قارچ در پژوهشکده سبزی و صیفی کشور آغاز بکار کرد


واحد تحقیقات قارچ در پژوهشکده سبزی و صیفی کشور آغاز بکار کرد

دزفول - ایرنا - واحد تحقیقات قارچ از امروز چهارشنبه در موسسه علوم باغبانی و پژوهشکده سبزی و صیفی کشور بطور رسمی آغاز بکار کرد.

به گزارش ایرنا مدیر گروه کل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد کشاورزی در دومین نشست هم اندیشی تحقیقات قارچ خوراکی کشور در سوم شعبان دزفول گفت: پرداختن به مسایل و مشکلات حوزه پرورش قارچ با هدف توجه به امنیت غذایی کشور ضروری است چرا که در جلب سرمایه، صادرات، ارزآوری و اشتغالزایی تاثیر بسزایی دارد و می تواند در ارزآوری برای واردات کالاهای اساسی کشور موثر باشد.
غلامرضا تقوی افزود: در حالیکه در شرایط اقتصادی کنونی سرمایه ها به سمت ارز پیش می روند باید تلاش کرد این سرمایه ها را در جهت تولید قارچ و امنیت غذایی کشور به کار گرفت.
وی اظهار داشت: باید با ابزار تحقیقات آمادگی لازم برای شکار فرصت ها و مقابله با تهدیدها را داشته باشیم به همین منظور از
امروز به طور رسمی واحد تحقیقات در زمینه قارچ را راه اندازی می کنیم که در راستای عملیاتی کردن این امر محققانی جذب شدند.
وی با بیان اینکه مشکل مکان و جایگاه برای تجهیز توسط واحد تحقیقات در پژوهشکده سبزی و صیفی رفع شد، افزود: ساختار، زیرساخت ها و تقاضا مهیا بوده و امید است با هدف اقتصادی کردن واحدهای تولیدی، تامین نهاده های موردنیاز و افزایش صادرات این واحد تحقیقاتی پیش رود.
مدیر گروه کل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد کشاورزی تولید قارچ را یکی از مولفه های تامین امنیت غذایی دانست و گفت: ضایعات بخش کشاورزی در روند تولید قارچ مورد استفاده قرار می گیرند لذا به همین منظور دومین نشست هم اندیشی در خصوص بررسی مشکلات و مسایل قارچ در کنار محققان، مجریان و پژوهشگران در دزفول برگزار و اولویت ها ذکر شد.
وی افزود: تولیدکنندگان و در راس آن بخش خصوصی و تولیدکنندگان بخش خصوصی نیازهای خود را در این نشست بیان کردند و نشان دادند بخش خصوصی با برنامه و مطالبه گر است لذا مسئولان باید پاسخگو باشند و برای رفع نیازها، درخواست ها و تقسیم کار اقدام و به تعهدات خود عمل کنند.
تقوی با بیان اینکه ایجاد مرکز تحقیقاتی قارچ با کمترین صرف هزینه اعتبار دولتی همراه است، اظهار امیدواری کرد در آینده شاهد نتایج خوب ایجاد این مرکز باشیم.

** تنوع بخشی به تولید قارچ یکی از اولویت های تحقیقاتی است
رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی موسسه تحقیقاتی باغبانی وزارت جهاد کشاورزی نیز به اهمیت پرورش قارچ و نقش آن در استفاده بهینه از آب اشاره کرد و گفت: قارچ محصولی است که در تمام فصول سال تولید می شود و با 25 لیتر آب می توان یک کیلوگرم قارچ تولید کرد این درحالی است که برای تولید یک کیلوگرم سیب زمینی 630 لیتر آب نیاز است.
محسن خدادادی به وضعیت تولید قارچ در دنیا اشاره کرد و افزود: چین، ایتالیا، آمریکا، هلند و لهستان بالاترین میزان تولید قارچ در دنیا را دارند و ایران در رتبه هفتم قرار دارد و متاسفانه صادرات کشور ایران نیز بسیار ناچیز است.
وی نبود تنوع در انواع کشت را از مشکلات مهم در پرورش قارچ کشور دانست و اظهار داشت: این امر باید در اولویت تحقیقات صنعت قارچ قرار گیرد.
خدادادی افزود: استان های تهران، البرز، اصفهان و خراسان رضوی در تولید قارچ در کشور در رتبه های اولیه هستند و 50 درصد قارچ کشور در استان های تهران و البرز تولید می شود.
وی با بیان اینکه فرآوری قارچ در کشور مغفول مانده است، گفت: باید فکری برای خاک پوشی قارچ شود و تحقیقاتی در زمینه کاهش ضایعات انجام شود.

** خاک پوششی و بیماری ها چالش های قارچ کاران کشور است
رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی موسسه تحقیقاتی باغبانی وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: باید روی صادرات و صادرمحور کردن قارچ در کشور کار شود که در این خصوص تنوع بسته بندی ضروری است.
وی با بیان اینکه در زمینه تحقیقات قارچ در کشور عقب هستیم، افزود: 37 محصول در پژوهشکده سبزی و صیفی برای پژوهش وجود دارد که قارچ نیز امروز به این پژوهش ها اضافه شد.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان قارچ خوراکی کشور نیز گفت: نخستین چالش ما در کشور در زمینه قارچ، ژنتیک قارچ است که امیدواریم در آینده در بهبود ژن قارچ و ماندگاری آن پژوهش هایی انجام شود.
محمد حسن افشار افزود: تولید کمپوست (بستر غذایی قارچ) با وجود تکنولوژی واحد تولید با جابجا شدن از یک واحد به واحد دیگر متفاوت است و در آینده خاک پوششی قارچ به عنوان یکی از چالش های قارچ کاران کشور تبدیل خواهد شد که باید در این خصوص چاره اندیشی شود.
وی گفت: خاک پوششی قارچ در جنگل ها وجود دارد ولی به دلایل زیست محیطی اجازه بهره برداری از این منابع را نداریم لذا باید فکری کرد تا کمپوست مصرفی به چرخه تولید بازگردد و به عنوان خاک پوششی استفاده شود که این فعالیت اکنون در شرکت جلگه دز دزفول انجام می شود.
افشار بیماری ها را چالش دیگر قارچ کاران کشور عنوان کرد و افزود: این بیماری ها خسارت های هنگفتی به قارچ کاران وارد می کنند به طوری که در برخی موارد بیماری ها 50 درصد راندمان تولید قارچ را کاهش می دهند ضمن اینکه در فصل گرم سال نیز راندمان تولید کاهش می یابد.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقاتی فنی مهندسی کشاورزی نیز با بیان اینکه تحقیقات در زمینه قارچ نیازمند همت گروهی است، گفت: تعداد یکهزار و 789 نوع قارچ خوراکی و 789 نوع قارچ دارویی در دنیا شناسایی شده است.
اصلان عزیزی افزود: 75 درصد قارچ دنیا در چین تولید می شود و این کشور از این طریق 3.48 بیلیون دلار سالانه صادرات دارد که این میزان از کل صادرات نفتی ما بیشتر است.
وی به بخشی از اولویت های تحقیقات قارچ در کشور اشاره کرد و گفت: معرفی مواد جایگزین غلات در تولید اسپان، معرفی روش های کنترل بیولوژیک آفات و بیماری ها در کشت قارچ، معرفی بسته هوشمند برای بسته بندی ها و جداسازی مواد موثر از ضایعات قارچ برای مصارف دارویی و غذایی را از اولویت های تحقیقاتی در زمینه قارچ در کشور می باشند.
وی افزود: تحقیقات در زمینه قارچ جزو سرمایه های دولتی هستند که هزینه آنها توسط دولت تامین می شود.

** 12 تقاضای احداث واحد پرورش قارچ در خوزستان بررسی شد
معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان خوزستان نیز در این نشست گفت: امسال 12 تقاضای احداث واحد پرورش قارچ در مناطق روستایی استان خوزستان ارائه و پنج طرح پس از بررسی کارشناسان تصویب شد.
محمد قاسمی نژاد افزود: پرورش قارچ در استان خوزستان از سال 78 با همت برادران اسلامی در دزفول آغاز شد و در حال حاضر حدود 6 هزار و 300 تن قارچ در هشت واحد و 166 سالن تولید می شود.
وی با بیان اینکه امسال 12 واحد اشتغال روستایی در حوزه پرورش قارچ در استان خوزستان ارائه شد، اظهار داشت: پنج طرح از این تعداد تصویب و 2 واحد با 17 میلیارد و 400 میلیون ریال هزینه با هدف تولید 530 تن قارچ آغاز شد.
معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان خوزستان افزود: قارچ می تواند الگویی برای توسعه بخش کشاورزی با توجه به شرایط خشکسالی و پیش روی به سمت بهره وری بالا باشد که حداقل مصرف آب را دارد.
وی با اشاره به موانع و مشکلات موجود در زمینه تولید و پرورش قارچ در استان خوزستان گفت: نبود تثبیت امنیت مشتری، مکانیزه نبودن برخی واحدهای پرورش قارچ و تامین خاک پوششی از جمله مشکلات قارچ کاران است که این نشست بمنظور ارتقای کمی و کیفی تولیدات کشاورزی و مواد غذایی موردنیاز جامعه برگزار شده است.
قاسمی نژاد افزود: رشد روزافزون جمعیت در دنیا و تقاضای مستمر مواد غذایی بیشتر در کشور نیازمند تحول در بخش کشاورزی بوده و تنوع کمیت و کیفیت در مدت زمان کوتاهی برای آن لازم است.
وی با بیان اینکه طبق تحقیقات دانش سنتی در کنار فناوری می تواند به پیروزی تولید کننده منجر شود، گفت: تاکنون پژوهش های زیادی در زمینه به زراعی، به نژادی، عوامل آسیب رسان، احداث باغات، گیاه شناسی، ماشین آلات، تاسیسات آبیاری و دیگر موارد انجام شده است که باید بر پایه تحقیقات کاربردی باشند.
معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان خوزستان گفت: استان خوزستان 4.6 میلیون هکتار وسعت و حدود 4.5 میلیون نفر جمعیت دارد؛ این استان یک میلیون هکتار جنگل، 2،5 میلیون هکتار مرتع و نیم میلیون هکتار بیابان دارد.
وی با بیان اینکه ارتفاع از سطح دریا در خوزستان از 2 متر تا سه هزار و 600 متر استو پنج شرایط اقلیمی دارد، افزود: خوزستان 2.3 میلیون هکتار زمین مستعد کشاورزی دارد که 1.3 میلیون هکتار آن در چرخه تولید قرار گرفته است.
قاسمی نژاد تعداد بهره برداران استان خوزستان در حوزه کشاورزی را حدود 190 هزار نفر با تولید 138 محصول زراعی و باغی و 8.7 میلیون واحد دامی دانست و گفت: 16 درصد کل محصولات کشاورزی کشور در خوزستان تولید می شوند.
وی ادامه داد: استان خوزستان در تولید محصولات زراعی باغی، تولید میگو با رکورد تولید 17 تن در هکتار، تولید گل مریم، خرید گندم، تولید محصولات صنعتی با 8.6 میلیون تن، تولید بذر گندم و هیبرید کلزا مقام نخست کشور را دارد.
وی افزود: خوزستان مقام دوم تولید خرما و مقام نخست صادرات خرما در کشور را به خود اختصاص داده است.
سطح باغات استان خوزستان61 هزار و 523 هکتار است که 80 درصداین باغات بارور است.
7278/3022


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

کپشن در مورد چتر ؛ جملات کوتاه عاشقانه و غمگین برای چتر