سیاست بازگشت به عقب امریکا در خاورمیانه


سیاست بازگشت به عقب امریکا در خاورمیانه

رم - ایرنا - روزنامه 'لاستمپا' چاپ ایتالیا در گزارشی تحلیلی از سخنان مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در قاهره، نوشت: واشنگتن در حوزه سیاست خارجی به سیاست چند دهه پیش بازگشته و بار دیگر به پیمان دوستی با متحدان سنی و دشمنی با تهران ( شیعی ) روی آورده است.

به گزارش ایرنا این روزنامه ایتالیایی روز جمعه افزود: تغییر مسیر سیاست امریکا در خاورمیانه پس از سخنرانی روز گذشته مایک پمپئو در دانشگاه امریکایی قاهره، رسمیت یافت.
وزیر امور خارجه امریکا در بخشی از سخنان خود اظهار کرد که'ما از اشتباهات گذشته مان درس گرفته ایم. تنها در عرض 2سال ، امریکا به ریاست جمهوری ترامپ نقش سنتی خود به عنوان یک نیروی خیر در منطقه را به اثبات رسانده است. '
بدین صورت پمپئو ترسیم دکترین ترامپ در قبال خاورمیانه را آغاز کرد که درست بر خلاف آن چیزی است که باراک اوباما در سال 2009 به عنوان سیاست واشنگتن در منطقه ارائه کرده بود.
باراک اوباما در سخنان خود از گشایش به سوی جهان اسلام،اعم از سنی و شیعه، سخن گفته بود و سیاست وی در عمل به امضای توافق هسته ای با ایران در سال 2015 منجر شد.
اما دولت ترامپ به عقب بازگشته و بار دیگر از پیمان دوستی با متحدان سنی واشنگتن و به چالش کشیدن تهران دم می زند.
سخنان وزیر امور خارجه امریکا در سخنان خود بر چهار محور استوار شده بود :
1 - امریکا در خاورمیانه همیشه نیرویی آزادی بخش بوده و نه اشغالگر و به دنبال استیلا بر دیگران نیست. اما آیا جمهوری اسلامی ایران نیز همینطور است؟
2- امریکا به رغم اعلام عقب نشینی از سوریه، با قاطعیت به مبارزه با تروریسم ادامه خواهد داد.
3- تا زمانی که ایران به مسیر فعلی خود در منطقه ادامه بدهد، ملت های خاورمیانه هیچگاه به امنیت نخواهند رسید و به رویاهای خود جامه تحقق نخواهند پوشاند امریکا با تکیه بر دیپلماسی و همکاری با متحدانش برای عقب راندن ایران از سوریه تلاش خواهد کرد
4- ما مناسباتمان را با متحدان سنتی محکم تر خواهیم کرد.
سخنان دیروز مایک پمپئو حاکی از بازگشت امریکا به سیاست این کشور در خاورمیانه در چند دهه پیش، اما با چندین تغییر است .
خودداری وزیر امور خارجه امریکا از کوچکترین اشاره به قتل جمال قاشقجی نشان داد که از نظر دولت ترامپ، رعایت حقوق بشر و دموکراسی معیاری در برقراری اتحاد با دیگر کشورها به شمار نمی آید.
ترکیه که در گذشته یکی از متحدان امریکا در خاورمیانه بود، امروز از واشنگتن فاصله گرفته و به مسکو نزدیک شده است.
روسیه نیز بر خلاف سال های اخیر با قدرت در خاورمیانه نقش آفرینی می کند و خیال بازگشت به جایگاه اتحاد جماهیر شوروی را در سر می پروراند.
اتحاد قدرتمند واشنگتن و اعراب سنی در منطقه در چند دهه گذشته بر حضور قدرتمند نظامی امریکا در خاورمیانه استوار بود که به نظر می رسد چنین حضوری در اولویت های ترامپ قرار ندارد. باید دید آیا در این شرایط جدید، نگرش قدیمی واشنگتن در منطقه کارآیی خواهد داشت یا خیر.
شبس**اروپام** 461 **1917


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

زیباترین سفره های شب یلدا را ببینید + عکس