آمپول روگام در بارداری و عوارض جانبی آن


آمپول روگام در بارداری و عوارض جانبی آن

آمپول روگام در بارداری برای جلوگیری از بروز اختلالات خونی بین مادر و جنین تجویز می‌شود. زنان بارداری که دارای خون Rh منفی هستند، بایستی این آمپول را پس از هفته بیست و هشتم بارداری دریافت کنند.

آمپول روگام در بارداری و عوارض جانبی آن
ستاره | سرویس مادر و کودک - روگام چیست؟ RhoGAM یا (Rho (D ایمونو گلوبولین آنتی (D)، یک محلول استریل از پلاسمای خون انسان است که به صورت آمپول به زنان دارای Rh خون منفی تزریق می‌شود. Rh پروتئینی است که در خون بیشتر افراد بر روی سطح گلبول‌های قرمز وجود دارد. کسی که دارای این پروتئین است را Rh مثبت است و کسی که فاقد آن است Rh منفی گویند. تقریبا ۱۵ درصد از جمعیت جهان Rh منفی هستند، که ۱۵ درصد از آن‌ها اهل قفقاز، ۵ تا ۸ درصد آفریقایی-آمریکایی و ۱ تا ۲ درصد از بومیان آسیا و امریکا هستند.
آیا می‌دانید به چه دلیل آمپول روگام در بارداری تجویز می‌شود؟ چه زمانی برای تزریق آن مناسب است؟ و عوارض جانبی آن چیست؟

آمپول روگام و بارداری

فقدان پروتئین Rh به طور معمول موجب نگرانی پیرامون سلامتی افراد نمی‌شود. تنها زمانی که بارداری اتفاق می‌افتد و یا نیاز به انتقال خون است، عامل Rh تعیین کننده می‌شود. ناسازگاری Rh یک عدم انطباق بین خون مادر و خون جنین است. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که مادر Rh منفی و جنین Rh مثبت باشد.
آمپول روگام در بارداری و عوارض جانبی آن
FDA (سازمان غذا و داروی امریکا) در سال ۱۹۶۸ تزریق آمپول روگام در بارداری را تأیید کرد و از آن پس زندگی افراد بی شماری را نجات داد. در سال ۱۹۷۷ نیز یک دوز کمتر از دارو به نام MICRhoGAM معرفی شد. با معرفی این دو دارو، مشکلات ناشی از ناسازگاری Rh در بارداری تقریبا از بین رفت.
برخی از افراد به این دارو آلرژی دارند و نباید از آن استفاده کنند. اگر فردی دچار اختلالات خونی مانند هموفیلی، کمبود ایمونو گلوبولین A، بیماری قلب، کلیه، و یا حساسیت به ایمونو گلوبولین انسانی باشد، پیش از استفاده از این دارو، بایستی شرایط خود را برای پزشک خود بازگو کند.
با این حال، هنوز اطلاعات چندانی پیرامون تاثیر آمپول روگام در بارداری بر روی جنین یا نوزاد شیرخوار وجود ندارد.

دلیل تجویز آمپول روگام در بارداری

هنگامی که خون Rh منفی در معرض خون Rh مثبت خون قرار می‌گیرد، خون Rh منفی با تولید آنتی بادی، به خون Rh مثبت حمله می‌کند و سلول‌های خونی را از بین می‌برد. این اتفاق موجب بروز مشکلات ناشی از کم خونی مانند خونریزی داخلی، نارسایی قلب و کلیه و شوک در جنین می‌شود. به مجموعه این عوارض hydrops fetalis می‌گویند.
تزریق آمپول روگام در بارداری مانع از حمله سیستم ایمنی بدن مادر به جریان خون جنین می‌شود.


زمان تزریق آمپول روگام در بارداری

آمپول روگام تنها در زمانی که خون Rh منفی در معرض خون Rh مثبت قرار می‌گیرد، بایستی تزریق شود. این شرایط اغلب در دوران بارداری و هنگام انتقال خون رخ می‌دهد. برای زنان Rh منفی که اولین بارداری خود را تجربه می‌کنند، آمپول روگام معمولا تا هفته بیست و هشتم بارداری و ۷۲ ساعت پس از زایمان تجویز نمی‌شود. برای بارداری‌های بعدی، آمپول روگام بایستی به صورت منظم، به ویژه در نیمه دوم بارداری، تزریق شود. همچنین زنان Rh منفی بایستی پس از هر گونه سقط جنین برای پیش گیری از عوارض بارداری ناموفق، آمپول روگام را تزریق کنند.

نحوه عملکرد آمپول روگام

آمپول روگام در بارداری و عوارض جانبی آن


همان گونه که گفته شد، آمپول روگام تقریبا مانند یک واکسن عمل می‌کند. واکسن یک دوز اندک از ویروس ضعیفی است که موجب بیماری می‌شود. تزریق واکسن بدن را قادر می‌سازد تا به طور موثر برای مبارزه با ویروس‌ها اقدام کند و از ابتلا به آن بیماری جدی در آینده جلوگیری می‌کند.
آمپول روگام دارای آنتی بادی برای خون Rh مثبت است، اما به اندازه‌ای نیست که به جریان خون جنین آسیب بزند.
بدن مادر این آنتی بادی‌ها را تشخیص می‌دهد و همان گونه که سیستم ایمنی بدن در برابر گلبول‌های قرمز Rh مثبت خارجی واکنش نشان می‌دهد، با این آنتی بادی‌ها برخورد می‌کند. به همین دلیل سیستم ایمنی بدن مادر هرگز به خون جنین حساسیت نشان نداده و نسبت به آن واکنش نشان نمی‌دهد.

عوارض جانبی تزریق آمپول روگام در بارداری

تزریق آمپول روگام در بارداری که باعث ایجاد عوارض جانبی در برخی از زنان می‌شود. اگر هر یک از موارد زیر را پس از تزریق روگام، مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک یا اورژانس پزشکی مراجعه کنید:
دشواری تنفس کهیر تورم چهره، لبها، زبان یا گلو تب و لرز افزایش ناگهانی وزن تورم در دست ها، پا‌ها یا مچ پا کمر درد تغییر رنگ ادرار کاهش دفعات ادرار کردن (نسبت به عادات معمول)

عوارض جانبی کمتر دیده شده عبارتند از:

سردرد درد‌های عضلانی تهوع و استفراغ خستگی احساس سرگیجه احساس درد یا حساسیت در محل تزریق

بایستی پزشک خود را در جریان تمام دارو‌هایی که مصرف می‌کنید، قرار دهید. این شامل ویتامین‌ها، مواد معدنی، محصولات گیاهی و دارو‌های تجویز شده توسط پزشک و دیگر دارو‌های بدون نسخه نیز می‌شود.
سایر دارو‌ها ممکن است با روگام تداخل دارویی داشته باشند و باعث عوارض جانبی اضافی شوند. هم چنین پزشک بایستی خطرات احتمالی استفاده از روگام در بارداری را برای شما شرح دهد.
از آنجا که روگام از پلاسمای انسانی ساخته شده است، ممکن است دارای ویروس‌ها یا سایر عوامل عفونی باشد که موجب بیماری می‌شوند.
داروی روگام مورد آزمایش، تحقیق و بررسی قرار گرفته تا کمترین خطر احتمالی را برای مادران باردار داشته باشد، اما باز هم این احتمال وجود دارد که موجب انتقال بیماری شود. بهتر است با پزشک خود درباره تمام عوارض جانبی، مزایا و خطرات تزریق آمپول روگام در بارداری صحبت کنید.

آمپول روگام در بارداری و عوارض جانبی آن


نام‌های تجاری داروی روگام

بسته به شرکت دارویی سازنده، ممکن است این دارو با نام دیگری در بازار موجود باشد. روگام نام تجاری شرکت جانسون و جانسون است. نام‌های تجاری دیگر عبارتند از:

MICRhoGAM (جانسون و جانسون) (Rho (D Rhophylac BayRHo-D Gamulin Rh HypRho-D Mini-Dose Mini-Gamulin Rh (WinRho SDF (Cangene (Partobulin SDF (Baxter (Rhesonativ (Octapharma

جمع بندی

آمپول روگام در بارداری برای زنان دارای خون Rh منفی تجویز می‌شود تا از بروز اختلالات خونی با جنین پیش گیری شود. زمان تزریق این آمپول از هفته بیست و هشتم بارداری به بعد است. پس از تزریق آمپول در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی به پزشک مراجعه کنید.
آیا شما تجربه تزریق آمپول روگام در بارداری را داشته‌اید؟ آمپول روگام چه عوارضی بر روی شما یا جنین گذاشت؟ تجربیات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

برگرفته از: pregnancycorner

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

عکس پروفایل مادر فوت شده