فرسایش خاک در سمیرم بحرانی است
اصفهان- ایرنا- رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سمیرم گفت: موضوع فرسایش خاک در این شهرستان کوهستانی و مرتفع استان اصفهان، جدی و در مناطقی بحرانی است.
به گزارش ایرنا، برآوردها نشان می دهد سالانه 2 میلیارد تن از خاک کشور دچار فرسایش می شود که این موضوع خسارت زیادی را در ابعاد مختلف به دنبال داشته است به طوری که کارشناسان ارزش اقتصادی خسارتها به طبیعت و خاک را 56 میلیارد دلار در سال برآورد کرده اند.
عزت الله مرادی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا گفت : وضعیت اقلیمی، بوم شناسی، توپوگرافی(تصویر برداری یا نقشه برداری)
تغییر الگوی بارش از برف به باران در سالیان اخیر در این شهرستان باعث جدی تر شدن این موضوع شده یعنی فرسایش خاک شده است.
وی اظهارداشت: طبق برآوردها سالانه شش میلیون تن فرسایش خاک در سمیرم داریم که موجب هدر رفت خاک حاصلخیز شده و مراتع غنی از پوشش گیاهی این خطه شده است.
وی معتقد است این موضوع علاوه بر از دسترس خارج شدن مواد غذایی خاک و تخریب سرزمین، موجب فقیرتر شدن اراضی و افت تولیدات کشاورزی، مرتعی و جنگلی می شود.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سمیرم ادامه داد: رسوبات حاصله باعث تخریب زیر ساخت ها و تجمع رسوب در پشت سدها و در نتیجه پر شدن آنها و کاهش عمر مفید سدهای حوضه کارون و تخریب شبکه های آبرسانی می شود.
مرادی خاطرنشان کرد: شخم های مکرر و غیر اصولی، استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی و کاهش ضریب پوشش گیاهی مراتع و برداشت بی رویه و افت سطح آبهایی زیر زمینی از دلایل عمده بالا بودن فرسایش خاک در سمیرم است.
رییس اداره منابع طبیعی سمیرم با تاکید بر اینکه مشکل فرسایش خاک در شهرستان سمیرم جدی است، تاکید کرد: راهکار کنترل این فرسایش تقویت و حفاظت از مراتع و عرصه های منابع طبیعی، انجام خاک ورزی حفاظتی و شخم های اصولی، پرهیز از شخم در جهت شیب در اراضی کشاورزی به ویژه اراضی دیم و اجرای طرح های جامع آبخیزداری و آبخوانداری در مناطق مستعد است.
وی تصریح کرد: همه باید تلاش کنیم با نگاه اکوسیستمی به سرزمین با تقویت پوشش گیاهی و بانک بذر خاک در مراتع و اجرای طرح های مدیریتی منابع طبیعی، کاهش سرعت رواناب و افزایش زمان تمرکز رواناب ها مشکل فرسایش خاک را کنترل کرده و آن را به حداقل برسانیم.
مرادی یکی از پیامدهای ناگوار فرسایش خاک را بروز پدیده ریزگردها در برخی استان ها برشمرد و افزود: مراتع شهرستان سمیرم غنی است و از تنوع زیستی و ژنتیکی و بانک بذر خوبی برخوردار است اما هستند بخش هایی مانند منطقه آلاجابایر و خِرقه که با گذشت سال ها به کویری بدون پوشش تبدیل شده اند و خاک حاصلخیزی ندارد.
به گفته رییس اداره منابع طبیعی سمیرم، حدود 50 درصد مراتع درجه یک و 2 استان اصفهان در شهرستان سمیرم وجود دارد بنابراین باید از فشار چرای دام و چرای زودرس و خارج از فصل جلوگیری به عمل آید تا ارزش و غنای خاک این منابع حیاتی حفظ شود.
وی اظهار امیدواری کرد با تامین اعتبار مناسب بتوانیم برنامه های مدیریتی جامع حوزه های آبخیز داری، آبخوانداری و مدیریت اکولوژیک مراتع و جنگلهای شهرستان را اجرا کنیم تا علاوه بر کنترل رواناب و جلوگیری از هدر رفت رواناب های شهرستان بدون استفاده موثر، فرسایش خاک کنترل شود.
سالانه افزون بر یک و نیم میلیارد مترمکعب از رواناب های حاصل از نزولات آسمانی، بدون استفاده موثر از حوضه دسترس شهرستان سمیرم خارج می شود که با اجرای طرحهای آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت جامع سرزمین می توان بخش بزرگی از این رواناب را کنترل و با تغذیه منابع آبی زیرزمینی در مسیر احیاء قنات ها و چشمه سارها کرد.
در سال جاری اعتباری بالغ بر 20 میلیارد ریال برای اجرای پروژه های بیولوژیک، عمرانی، حفاظتی و ممیزی منابع طبیعی در سطح شهر ستان سمیرم در دست اجراست و بخش عمده ای از آنها به پایان رسیده است.
بر همین اساس، تخصیص هر چه زودتر اعتبار مصوب شده 120 میلیارد ریالی سفر استاندار به سمیرم به بخش آبخیزداری و منابع طبیعی کمک بزرگی به اجرای طرح های آبخیزداری در جای جای این شهرستان است که آثار خوبی نیز در حفظ و حراست از منابع سرزمینی بویژه خاک و پوشش گیاهی و کشاورزی خواهد داشت.
شهرستان سمیرم با چهار محدوده مطالعاتی(دشت) قبر کیخا، سمیرم، وردشت و کمه جزو حوضه آبریز کارون محسوب می شود.
این خطه دارای 18 هزار هکتار باغ، 17 هزار هکتار زمین زراعی، 455 هزار هکتار عرصه ملی و 330 هزار هکتار مرتع و جنگل های طبیعی است. شهرستان سمیرم در 160 کیلومتری جنوب اصفهان واقع شده است.
/6026/7147