اجلاس ورشو از امروز شکست خورد‌ه است


اجلاس ورشو از امروز شکست خورد‌ه است

زمانی که برای برگزاری این کنفرانس درنظر گرفته شده، مصادف با جشن پیروزی انقلاب اسلامی است درنتیجه فضای جنگ روانی به اوج خواهدرسید

قانون-گروه سیاست

دشمنان جمهوری اسلامی از هر فرصتی برای ضربه زدن به ایران استفاده می‌کنند و در همین راستا مدتی است که خبر نشست ضد ایرانی را در لهستان رسانه‌ای کردند و فضای دیپلماتیک دنیا را تحت تاثیر قرار داده‌اند. این اقدام سران آمریکا با واکنش‌های منفی فراوانی روبه‌رو بوده است و در همین حال مقامات مربوطه کشورمان در این زمینه سخنانی نیز ارائه کرده‌اند.

کارشناسان نیز در این زمینه اظهارات متفاوتی را بیان کردند. در همین راستا سعید خالوزاده، تحلیگر ارشد مسائل اروپا در مطلبی نوشت که اجلاس وزرای ورشو اجلاسی چندان مهم و تاثیرگذار نخواهد بود. او برای این ادعا دلایلی را نیز بیان کرد و نوشت که اگر به دلیل عدم استقبال کشورهای اصلی اتحادیه اروپا در غرب قاره (فرانسه، آلمان، ‌انگلیس،‌ ایتالیا ...)، کشور لهستان برای میزبانی این نشست ابراز آمادگی کرده است، به عبارتی باید پذیرفت که اشتراک نظر بین لهستان و این کشورها و مجموعه اتحادیه اروپا و خانم موگرینی به‌عنوان رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا وجود ندارد. لهستان از زمان اجلاس سران نیس در سال 2000 که در زمان ریاست دوره‌ای فرانسه برگزار شد، اختلافاتش با اتحادیه اروپا و کشورهای اصلی آن به دلیل زیاده‌خواهی‌های ورشو، به خصوص بر سر تعداد نمایندگان آن در پارلمان اروپایی بالا گرفت که بعدا به دلیل مواضع منسجم و یکدست آلمان، فرانسه،‌ ایتالیا و کشورهای کوچک‌تر با استفاده از بازوی اجرایی کمیسیون اروپا و جنبه‌های اقتصادی مالی مثل صندوق‌های عمرانی و مالی اتحادیه اروپا،‌ لهستان سر جایش نشانده شد که بیشتر از حد و اندازه خود حرف نزند. تلاش آمریکا برای ایجاد شکاف بین کشورهای شرق و غرب قاره کهن، موضوع جدیدی نیست و این سیاست به‌خصوص در دوره نئوکان‌ها همیشه در دستور کار بوده که اوج آن در زمان جنگ دوم خلیج فارس علیه عراق بود. این تلاش در دوره ترامپ پررنگ‌تر و عریان‌تر شده است.

کشورهای بزرگ غرب اروپا با این سیاست واشنگتن همیشه مخالف بوده و زیر بار نرفته‌اند. بعید است تلاش آمریکا برای ایجاد شکاف بین کشورهای خاورمیانه و دور کردن آن‌ها از ایران یا نزدیک‌تر کردن آن‌ها با واشنگتن جواب دهد و این کشورها با این سیاست تشنج زای آمریکا همراهی کافی نخواهند کرد. عنوان اصلی نشست ورشو، صلح و امنیت در خاورمیانه اعلام شده است.

ممکن است کشورهای زیادی در این نشست شرکت نکنند ولی انگیزه و هدف هر یک متفاوت خواهد بود. برای مثال قطر، عمان و عراق اعلام کردند در چارچوب صلح و ثبات و امنیت خاورمیانه حضور خواهند یافت، نه نشستی ضد ایرانی. برگزاری این نشست به عبارتی، اذعان آمریکا به نتیجه بخش نبودن سیاست‌های تحریمی این کشور علیه ایران و لاجرم توسل به سایر کشورها و بازیگران است تا به یاری آمریکا بشتابند. این نشست می‌تواند به تشدید اختلافات و شکاف‌ها بین دو سوی قاره آمریکا منجر شود و واگرایی در روند کاری اتحادیه اروپا را تشدید کند. این موضوع می‌تواند منجر به اختلافات شدیدی بین دولت راستگرای افراطی و پوپولیستی ورشو با اتحادیه اروپا و بروکسل شود. کنفرانس در تهیه و صدور بیانیه پایانی به‌خصوص با رویکرد ضدایرانی مشکل خواهد داشت، زیرا هر کشوری با هدف و نیت متفاوتی در این نشست شرکت خواهد کرد. دعوت یا عدم دعوت از ایران به عنوان یک کشور بزرگ و یک بازیگر مهم در خاورمیانه ملاک جدی در سمت‌گیری این اجلاس خواهد بود. نمی‌توان اجلاسی در سطح وزاری امور خارجه برگزار کرد که عنوان آن صلح و امنیت در خاورمیانه است و از یکی از بازیگران عمده (ایران) دعوت نکرد.

احتمال اینکه همه کشورها در سطح وزرای امور خارجه شرکت نکنند وجود خواهد داشت.در مجموع،‌ به نظر این جانب اجلاس وزرای امور خارجه ورشو یک نشست کمرنگ و البته پرهیاهو به لحاظ تبلیغاتی خواهد بود و چندان نتیجه ملموسی از آن حاصل نخواهد شد و کشورهای اروپایی و خارمیانه هر یک با هدف و نیت خاص خود در آن شرکت خواهند کرد که الزاما به منزله هدف مورد انتظار آمریکا نخواهد بود. این نظر در میان بسیاری از کارشناسان مشترک است در این میان سفر روز گذشته معاون وزیرخارجه لهستان به ایران، تایید کننده نظر کارشناسان است. در همین راستا و برای بررسی نتیجه این نشست و حاشیه‌های آن به سراغ عباسعلی منصوری آرانی، عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی رفتیم که وی نیز مانند همه، این نشست را از پیش شکست‌خورده خواند. در ادامه مشروح گفت‌وگوی این شخصیت نظامی و سیاسی را با«قانون» می‌خوانید.

بی توجهی اروپا به ویژه موگرینی به اجلاس لهستان برگرفته از چیست؟ آیا این شخصیت دراین نشست شرکت خواهد کرد؟

آمریکا درطول 40 سالی که از انقلاب اسلامی می گذرد، بارها سعی کرده با تشکیل کنفرانس‌ها ومجموعه‌های علیه ایران بستریک جنگ روانی شدید را ایجاد کند. درنتیجه دراین کنفرانس می‌خواهد اتحاد بین‌المللی علیه ایران تشکیل دهد که درخروجی این نشست هم بیانیه‌ای ضد جمهوری اسلامی ایران داشته باشد ولی موفق نبوده‌است و به‌نظر می‌رسد این بی‌توجهی نیز در راستای بی‌نتیجه بودن نشست لهستان است. درهمین حال شاهد آن هستیم که خانم موگرینی و انگلستان بسیار جدی اعلام کردند که دراین کنفرانس شرکت نخواهندکرد و به احتمال زیاد برخی ازکشورهای آسیایی ، عربی و آفریقایی نیز شرکت نمی‌کنند.

به نظر شما اهداف پشت پرده آمریکا برای برگزاری این نشست چیست؟

دشمن برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی برنامه‌های فراوانی داشته است و شکر خدا دراین چهل سال که از عمر جمهوری اسلامی می‌گذرد موفق نشده و نظام ما دستاوردهای بسیار خوب داشته است. ایران در منطقه توانسته به معنای واقعی کلمه بازیگردان باشد ونقش خوبی را ایفا می‌کند؛ به گونه‌ای که آمریکا بامشکلات جدی دربرابر ایران مواجه شده است. از طرف دیگر ایران درسطح بین‌الملل توانسته اقدامات خوبی داشته باشد به گونه‌ای که این روزها شاهد آن هستیم اتحادیه اروپا روبه‌روی آمریکا ایستاده است.

چرا لهستان به عنوان میزبان این اجلاس انتخاب شد؟

کشور لهستان باتوجه به مشکلاتی که دارد نیازمند به آمریکاست؛ به همین دلیل این کشور را برای اجلاس انتخاب شده است و ما شاهد آن هستیم که آمریکا می‌خواهد جنگ روانی را از امروز تا پایان کنفراس داشته باشد. البته طبیعی است که به دنبال بیانیه‌ای علیه ایران باشد.

آیا این نشست دستاوردی خواهد داشت؟

به نظر من به عنوان فردی که سال‌ها در نظام مسئولیت‌داشته‌ام، اقتداری که ایران دارد بر این نشست تاثیرگذاشته و شرکت کنندگان این کنفرانس نسبت به دهه‌های گذشته بسیار بسیارکمترشده‌اند و کشورها بیشتر روی تعاملات با ایران حساب می‌کنند. بنابراین از امروز این کنفرانس شکست خورده می‌دانم و حضور معاون وزیرامورخارجه لهستان درتهران موید این حرف بنده است. آن‌ها قصد دارند باجمهوری اسلامی ایران گفت‌وگوکنند و بگویند قصدشان این نیست که این کنفرانس را ضد ایرانی کنند.

بنابراین فکرمی‌کنم آمریکا همواره سعی براین دارد که در حوزه جنگ‌ روانی اقداماتی راانجام دهدکه بی‌شک شکست خواهد خورد. همچنین زمانی که برای برگزاری این کنفرانس درنظر گرفته شده، مصادف با جشن پیروزی انقلاب اسلامی است درنتیجه فضای جنگ روانی به اوج خواهدرسید. فکرمی‌کنم حضور مردم در22 بهمن در کنار به‌کارگیری ظرفیت‌های سیاسی دروزارت امورخارجه، حوزه پارلمانی مجلس وهمچنین ظرفیت‌هایی که درخارج ازکشور وجود دارد، جمهوری اسلامی ایران می‌تواند این کنفرانس را شکست دهد.

آیا دراین نشست، به اجماع جهانی علیه ایران خواهند رسید؟

آن‌ها تمام سعی خودشان را می‌کنند تا این کنفرانس علیه ایران و با تعداد زیادی از کشورها صورت گیرد. با بیش از 70 کشور مکاتبه انجام شده اما همان‌گونه که اشاره کردم با توجه به وضعیت موجود به نظر می‌رسد بیشتر کشورها دراین نشست شرکت نخواهندکرد. حتی برخی ازکشورهایی که شرکت می‌کنند مقامات بلند مرتبه را به لهستان نخواهند فرستاد. البته باید به این نکته نیز اشاره کنم، تصور من این است که باتوجه به مذاکراتی که دیروزلهستان با تهران داشته سعی شود این کنفراس را لغو یا تلفیق کند.

این اجلاس ممکن است به برجام ضربه وارد کند یا خط پایانی برای آن باشد؟

این‌گونه نیست و فکرنمی‌کنم ضربه یا خط پایانی برای برجام باشد زیرا اروپا و به ویژه موگرینی که رییس اتحادیه اروپاست، عنوان کرده که دراین اجلاس شرکت نمی‌کنند وحتی دراین زمینه موضع‌گیری داشته است و همان‌گونه که اشاره کردم برخی از کشورهای اروپایی مثل انگلستان نیز اعلام کردند دراین اجلاس شرکت نمی‌کنند؛ بنابراین چنین برداشت می‌شود که ما درراستای برجام درحال حرکت هستیم و بیانیه اتحادیه اروپا هم درراستای حفظ برجام است و درنتیجه این حرکت‌ها نشان‌دهنده تقویت برجام است.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

دانلود آهنگ علی زند وکیلی غمگین ترین آهنگ