کلاسه پرونده تجاوز!
مسئولان مربوطه به ویژه مسعودپزشکیان که عامل تایید اعتبارنامه سلمانخدادادی برای مجلس هشتم بوده و امروز پرونده دوباره به زیر دست او رفته است، باید روشنگری کنند
قانون-چندی پیش یکی از نمایندگان اصلاح طلب پیشین مجلس، در کانال تلگرامی خود از خودکشی زنی خبر داد که مدعی شده بود رییس کمیسیون اجتماعی به وی تجاوز کردهاست و حتی از سلمان خدادادی شکایت نیز کرده بود. این رویداد و ادعای سنگینی که آن زن به زبان آورده بود در جامعه حواشی فراوانی ایجاد کرد و این موضوع سبب شد که برخی نمایندههای مجلس به آن واکنش نشان دهند. در همین حال حجت الاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیات نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه علنی سهشنبه دوم بهمن قوه مقننه، با حضور در جمع خبرنگاران با اشاره به نشست این هیات گفت: جلسه این هیات با دستورکار انتشار برخی اخبار درباره «سلمان خدادادی» نماینده ملکان برگزار شد. وی ادامه داد: در این جلسه اعلام شد در حال حاضر اصالت فایل صوتی که در فضای مجازی درباره این نماینده منتشر شده برای هیات مشخص نیست و در حال پیگیری این موضوع هستیم. نماینده مردم محلات در مجلس تصریح کرد: مدرکی هم به دست هیات نظارت رسیده است که این خانم قصد اخاذی از نماینده ملکان داشته است و وی به خدادادی اعلام کرده باید 500 میلیون به حساب من واریز کنید و اگر این کار را انجام ندهید آبرویت را خواهم برد. ما برای این موضوع سند داریم. اظهارات این خانم جای شک و شبهه دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد. عضو هیات نظارت بر رفتار نمایندگان با تاکید بر اینکه خود آقای خدادادی هم در جلسه حضور داشت و توضیحاتی در مورد موضوعات پیشآمده ارائه کرد، اظهار داشت: نماینده ملکان اعلام کرد درباره این موضوعات به قوه قضاییه شکایت میکند.
شائبههای یک پرونده
رسانهها نوشته بودند در فایل صوتی که در فضای مجازی منتشر شده بود، مکالمهای با زبان آذری انجام میشود که در آن حاشیههایی همچون رفتن این خانم به دفتری در میدان ولیعصر(عج) مطرح میشود. صدایی که گفته شده منتسب به سلمان خدادادی است، به خانم میگوید چرا به دفتر میدان ولیعصر رفته و او را تهدید کرده است. سایت رویداد۲۴ برای بررسی این موضوع با سلمان خدادادی تماس گرفته بود و از خدادادی پرسیده بود در فایل صوتی پیشین نامی از دفتر شما در میدان ولیعصر(عج) به میان میآید. آیا شما دفتری در میدان ولیعصر(عج) دارید؟ او پاسخ داده بود « دفتری در خیابان ولیعصر(عج) ندارد». این در حالی است که اطلاعات سایت بیمه مرکزی نشان میدهد دفتر بیمه ایران در میدان ولیعصر متعلق سلمان خدادادی است. رسانه فوق در ادامه مینویسد: « برای اطمینان از این موضوع با دفتر بیمه ایران تماس گرفتیم و پرسیدیم آیا این دفتر بیمه متعلق به سلمان خدادادی نماینده مجلس است یا خیر؟ پاسخ اینگونه بود: «بله دفتر متعلق به خدادادی است، دیروز هم به اینجا آمده بود». در تماس دوباره با سلمان خدادادی از او پرسیدیم آیا کسی به نام زهرا نویدپور میشناسد و آیا دفتر بیمه ولیعصر(عج) متعلق به اوست؟ این نماینده مجلس پاسخ داد چنین فردی را نمیشناسد و تاکید کرد دفتر بیمه در میدان ولیعصر(عج) نیز ندارد. به گزارش رویداد24 مهدی علیمرادی، دادستان شهرستان ملکان نیز خبر درگذشت زهرا نویدپور را تایید کرده و گفته برای بررسی بیشتر، جسد به پزشکی قانونی اعزام شده است. سایت رویداد 24 در ادامه گزارش مینویسد: «پس از اعلام دادستان ملکان دوباره با سلمان خدادادی تماس گرفتیم که در پاسخ به سوالات ما پاسخهایی را داد».
خبرنگار/دادستان گفته جسد خانم زهرا نویدپور به پزشکی قانونی اعزام شده است. شما هم از ماجرا اطلاع دارید؟
خدادادی/در جریان موضوع نیستم.
خبرنگار/نام شما هم در آن گزارش آمده بود.
خدادادی/توضیحاتی که دادستان داده این نیست. دادستان گفته ماجرا خودکشی بوده است.
خبرنگار/خانم نویدپور گفته بودند به دفتر میدان ولیعصر(عج) شما رفتهاند. اما شما پیش از این به ما گفته بودید هیچ دفتری در میدان ولیعصر(عج) ندارید.
خدادادی/آنجا رفت و آمد ندارم.
خبرنگار/منظورم رفت و آمد نیست. دفتر متعلق به شما هست یا خیر؟
خدادادی/شما بعد تماس بگیرید، با شما صحبت میکنم.
خبرنگار/با شعبه آنجا تماس گرفتیم و تایید کردند دفتر متعلق به شماست. سایت بیمه مرکزی نیز اطلاعات شما را نشان میدهد.
خدادادی/کارمندان زیادی آنجا هستند و من آنجا رفت و آمد ندارم. «شاید» دفتر به نام من باشد، اما متعلق به افرادی است که همانجا کار میکنند.
به گزارش رسانه مذکور به جز فایل صوتی که مدتی پیش منتشر شده بود، فایل تصویری نیز منتشر شد که در آن زهرا نویدپور مدعی شده دو نفر از نزدیکان سلمان خدادادی او را تهدید کردهاند. این افراد با اسامی «کمال.خ» و «مسعود.ه» معرفی شده بودند. سلمان خدادادی اما گفته این افراد را نمیشناسد. زهرا نویدپور در فایل تصویری که پیش از مرگش منتشر کرده بود، گفته برای پیگیری موضوع به شورای نگهبان نیز رفته و این شورا از او خواسته به صورت قانونی شکایت کند. تماس خبرنگار با روابط عمومی شورای نگهبان نیز بینتیجه ماند و اطلاعاتی از صحت این ادعا به دست نیامد.سلمان خدادادی، نماینده ملکان پیش از این گفته بود این کارها به خاطر تخریب او در کمیسیون اجتماعی بوده است. این در حالی بود که انتخاب روسای کمیسیونهای مجلس یک ماه قبل از انتشار آن فایل انجام شده بود.
تایید غیرعلنی
گفتنی است یکبار اعتبارنامه سلمان خدادادی، نماینده ملکان در سال 87 با اکثریت آرای اعضای شعبه۱۳ بررسی اعتبارنامههای نمایندگان رد شده بود. آن دوره مجلس هشتم بود و در اینباره علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی پس از قرائت گزارش شعبه 13 گفت: با توجه به اینکه شعبه اعتبارنامه سلمان خدادادی را رد کرده است ، پرونده ایشان به کمیسیون تحقیق ارسال می شود. بعد از آن جهاننیوز از رسانههای نزدیک به علیرضا زاکانی در خبری به نقل از فارس نوشت که پس از تشکیل مجلس هشتم و تعیین شعب بررسی کننده اعتبارات منتخبان دولت، اعتبارنامه سلمان خدادادی منتخب ملکان توسط شعبه 13 به ریاست روحا... حسینیان، نماینده تهران رد شد. پس از رد اعتبارنامه منتخب مردم ملکان توسط شعبه مربوطه برای بررسی بیشتر به کمیسیون تحقیق ارجاع شد که این کمیسیون نیز پس از بررسی مسایل همه جانبه در باره منتخب مردم ملکان اعتبارنامه خدادادی را رد کرد. در پی اعتراض سلمان خدادادی منتخب ملکان به رد اعتبارنامه خود مقرر شد در جلسه غیرعلنی و غیررسمی بدون محدودیت وقت اعتبارنامه نامبرده و مسائل مختلفی که درباره وی مطرح شده مورد بررسی قرار گیرد که این کار صبح امروز(تاریخ چهارشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۸۷) صورت گرفت و محمدابراهیم نکونام، رییس کمیسون تحقیق وقت گزارشی در خصوص دلایل رد اعتبارنامه منتخب مردم ملکان ارائه و خدادادی نیز از خود دفاع کرد. پس از جلسه غیر علنی و غیررسمی نمایندگان ملت موضوع اعتبارنامه منتخب مردم ملکان را در صحن علنی بررسی کردند و پس از استماع گزارش کمیسیون تحقیق و با درنظر گرفتن مباحثی که در جلسه غیرعلنی و غیررسمی مطرح شد، اعتبارنامه سلمان خدادادی منتخب مردم ملکان را تایید کردند.
اعمال نفوذ یک اصلاحطلب!
در همین راستا روزنامه همشهری در گزارشی که یکشنبه 23 دی سال جاری منتشر کرد به موضوع تایید اعتبارنامه سلمان خدادادی ورود کرد و نوشت که با باز شدن دوباره پرونده نماینده ملکان در رسانهها، نام سه نمایندهای که 10سال پیش در مقابل تصویب اعتبارنامه سلمان خدادادی ایستادگی میکردند، دوباره بر سر زبانها افتاده است و البته نام نماینده دیگری که در یک جلسه غیرعلنی برای نماینده ملکان از مجلس رأی اعتماد گرفت. روحا... حسینیان، محمدابراهیم نکونام و فاطمه آلیا، - سه نمایندهای بودند که در مجلس هشتم در مقابل تایید اعتبارنامه سلمان خدادادی، نماینده ملکان مقاومت میکردند. در آن زمان دلیل اصرار این نمایندگان برای رد اعتبارنامه نماینده ملکان، پرونده اخلاقی وی عنوان شده بود. بعد از دوماه و نیم اصرار، مجلس در یک جلسه غیرعلنی به بررسی صلاحیت خدادادی میپردازد و با دفاعی که مسعود پزشکیان، نماینده مردم تبریز از او انجام میدهد، بیش از نیمی از مجلس به تصویب اعتبارنامه نماینده ملکان رأی مثبت میدهند. با این حال پس از پایان مجلس هشتم، صلاحیت خدادادی برای انتخابات مجلس نهم تایید نمیشود و او پس از یک دوره دوری از مجلس در انتخابات مجلس دهم بار دیگر به پارلمان راه پیدا میکند. با مرگ مشکوک زنی که از شاکیان سلمان خدادادی بود و در رسانهها ادعاهایی علیه این نماینده مجلس هفتم، هشتم و دهم مطرح کرده بود، بار دیگر پروندهای برای سلمان خدادادی دستکم در رسانهها باز شده است. روحا... حسینیان که در مجلس هشتم رییس شعبه رسیدگی به اعتبارنامه سلمان خدادادی بود و مخالف تصویب اعتبارنامه نماینده ملکان، در گفتوگویی که با ایرنا داشته درباره اصرارش به رد اعتبارنامه خدادادی در آن مقطع گفته که به حوزه خصوصی افراد ورود پیدا نمیکند چون نه شرع این اجازه را به او میدهد، نه قانون و نه عرف. همین صحبت را محمدابراهیم نکونام دیگر مخالف سلمان خدادادی در مجلس هشتم مطرح کرده و در گفتوگو با همشهری میگوید که به دلیل حفظ آبروی اشخاص از تشریح مساله معذور است. خبرگزاری فارس در خبری که در تاریخ 17مرداد سال 87 منتشر کرده درباره سلمان خدادادی نوشته که او در اواخر مجلس هفتم نیز بهخاطر برخی مسائل بازداشت و روانه زندان شد و با قرار وثیقه 150میلیونی نقدی آزاد شد. با آغاز به کار مجلس هشتم، اعتبارنامه سلمان خدادادی جهت بررسی به شعبه13بررسیکننده اعتبارنامه منتخبان مجلس ارجاع شد که با اعتراض فاطمه آلیا، منتخب مردم تهران و برخی دیگر از نمایندگان مواجه شد. فاطمه آلیا، نماینده مردم تهران در مجلس هشتم در گفتوگو با همشهری با اشاره به ادعاهای پیشآمده برای خدادادی که هماکنون رییس کمیسیون اجتماعی مجلس است، پیشنهاد داد رییس مجلس، هیات نظارت بررفتار نمایندگان را مأمور رسیدگی به این ادعاها کند. وی با اشاره به بررسی اعتبارنامه نماینده ملکان در مجلس هشتم گفت: رایگیری در جلسه غیرعنلی سرانجام منجر به تصویب اعتبارنامه او شد و آقای پزشکیان با اشاره به مبانی خودشان (عدممحکومیت قطعی برای آن فرد) تاکید کردند که این اعتبارنامه باید تصویب شود. مسعود پزشکیان که در مجلس هشتم با نطق او، اعتبارنامه سلمان خدادادی تصویب شده هماکنون رییس هیات نظارت بر رفتار نمایندگان نیز است.
روشنگری کنید
امروز روحا...حسینیان، رییس مرکز اسناد انقلاب اسلامی، محمدابراهیم نکونام از مقامات ارشد قضایی و مسعود پزشکیان، نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی هستند و هرکدام به عنوان مقامات مسئول ارشد در جمهوری اسلامی باید پاسخگوی این مساله باشند و به ویژه پزشکیان که در مجلس حضور دارد، باید با پیگیری این ادعا در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان، این ننگ را پاک کند زیرا در افکارعمومی پرسشگر هستند و منتظر میمانند تا این پرونده خاتمه یابد و اینگونه نیمه باز حاشیههایی برای نظام ایجاد خواهد کرد که دشمنان از آن به خوبی استفاده میکنند و این به صلاح کشور نیست.
پیگیری از زنان مجلس
رهاشدگی این پرونده و حواشی که میتواند بر افکارعمومی جامعه آثار منفی بگذارد، سبب شد تا به سراغ نمایندههای زن مجلس برویم و از آنها سوال کنیم که آیا از این رویداد اطلاع دارید و آن را پیگیری کردهاید؟! در همین راستا از سوالاتی را از نمایندههای فراکسیون زنان مجلس کردیم که البته برخی از آنها به صورت سر بسته پاسخ دادند و حتی خواستند که گفتوگوی آنها را منتشر نکنیم. سوالات ما از نمایندگان به این شرح بودکه«با توجه به اینکه این ماجرا درباره ادعای یک زن است و فراکسیون زنان باید به هر مساله ای درباره زنان رسیدگی کند، آیا این فراکسیون برنامه ای برای این پرونده دارد؟ در کل چگونه میتوان این گونه مسائل را پیگیری کرد؟ سکوت درباره این نوع مسائل سبب بی اعتمادی مردم نمیشود؟ ». در ادامه پاسخها و واکنشهای هر کدام از نمایندههای زن مجلس را که در گفتوگو با«قانون» بیان کردند، میخوانید.
حمیده زرآبادی
من این خبر را در رسانهها دیدهام اما واقعیت این است که صحت و سقم این ادعا را نمیدانم. قبل از خودکشی زنی که ادعا کرده بود مورد تجاوز این نماینده قرار گرفته بود، یک سری فایل صوتی منتشر شد که این فایلها به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان ارجاع شد تا در آنجا مورد بررسی قرار بگیرد.
من به دلیل نداشتن اختیار، امکان پیگیری را ندارم. هر موضوعی برای اینکه پیگیری شود، نیاز به یک سری از شرایطی دارد که ما از این شرایط بهرهمند نیستیم. اولا اینکه باید به ما اختیارات لازم در این زمینه داده شود تا به وسیله این اختیارات بتوان حقیقت را کشف کرد. از طرف دیگر باید ابزارهای لازم نیز در اختیار ما باشد تا بتوانیم نسبت به حل این موضوعات ورود کنیم. این در حالی است که این ابزارها در اختیار ما نیست و نمیتوان به طور شخصی به این پرونده رسیدگی کرد. اما این ابزارها و اختیارات در اختیار هیات نظارت بر رفتار نمایندهگان است و این هیات در حال رسیدگی است.
فراکسیون زنان از این منظر که باید به هر موضوعی در زمینه مسائل زنان وجود دارد رسیدگی کند، در پی کشف حقیقت برآمد اما همانطور که اشاره شد به دلیل اینکه ابزارهای لازم، تنها در اختیار هیات نظارت بر رفتار نمایندگان است، این فراکسیون نمیتواند موضوع را ارزیابی کند اما فراکسیون زنان با ارجاع این پرونده به نهادها و دستگاههای نظارتی پیگیر این ماجراست و بعد از شفاف سازی نتیجه را اعلام خواهد کرد.
مسائلی که این گونه هستند باید از طریق دستگاههای نظارتی که اختیارات لازم را دارند پیگیری شوند. اما من به عنوان یک نماینده این ابزار را ندارم تا حقیقت ماجرا را بررسی کنم. هر یک از نمایندهها میتوانند برای پیگیری این موضوع، درخواست خود را به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان ارسال کند تا در آنجا این مساله بررسی شود.
برای هر موضوعی دو راهکار برای برخورد وجود دارد. یکی اینکه یک واکنش انفعالی نسبت به آسیب اجتماعی مطرح شده ایجاد شود. دیگری اینکه میتوان نسبت به اصل ماجرا موضع گیری و برداشت شخصی داشت و با بیتفاوتی از کنار آن رد شد. اما واقعیت این است که هر کدام از این راهکارها منجر به ایجاد بدبینی در میان مردم شده و رد شدهاند. شیوه صحیح آن است که با ارجاع موضوع به نهادهای مربوطه مساله را پیگیری کرد و گزارش درستی به مردم داد تا بیاعتمادیها از بین رفته و مردم از نتیجه صحیح اطلاع یابند.
زهرا ساعی
این موضوع در حال حاضر در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان در حال پیگیری است. ریاست این هیات بر عهده آقای پزشکیان است و ما موضوع را به کمیته نظارت ارجاع دادهایم تا بررسی شود. به دلیل اینکه ابزار و اختیار لازم در این زمینه را نداریم من به طور شخصی مساله را پیگیری نکردهام اما در عوض این مساله به کمیته نظارت واگذار شده است. ما در برابر این ادعا سکوت نکردهایم و بلکه منتظر نتیجه کمیسیون نظارت بر رفتار نمایندگان هستیم. این موضوع نیاز به تحقیق و تفحص دارد و باید بر اساس مستندات این ادعا ثابت شود. اکنون نمیتوان بدون پیگیری درباره این مساله قضاوت کرد. اما به طور منظم پیگیر هستیم تا کمیسیون نظارت بر رفتار نمایندگان نظر نهایی را اعلام کند. در ابتدا باید مراجع مربوط پیگیر باشند و در قدم بعدی ما اقدام خواهیم کرد.
فریده اولاد قباد
ما به تعدادی از نمایندگان رای دادیم تا در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان فعالیت کنند و هر اتفاقی را که برای هر نمایندهای میافتد را بررسی کنند. برای مثال اتفاقی که برای آقای درازهی افتاد و هیات نظارت بر رفتار نمایندگان موضوع را بررسی کرد. درباره موضوع رییس کمیسیون اجتماعی نیز با هیات نظارت بر رفتار نمایندگان صحبت کردهایم تا آنها ماجرا را بررسی کنند. راهکار پیگیری این نوع مسائل فقط از طریق اقدامات هیات نظارت انجام شدنی است و آنها نیز در حال بررسی این موضوع هستند.
فاطمه ذوالقدر
من از این موضوع اطلاعی ندارم. از هیات رییسه جدید زنان این سوال را بپرسید. فکر میکنم فریده اولاد قباد و معصومه آقاپور در حال پیگیری موضوع باشند. در حال خوردن شام بودم زنگ زدید.
زهرا سعیدی
من خبر را نشنیده ام و در جریان نیستم. فکر میکنم مراجع قضایی باید پیگیر این نوع اخبار باشند. به هر حال این مساله قابل پیگیری است اما درباره نحوه روشن شدن این موضوع سر رشته ندارم و در کل مسائل قضایی برای من سخت است. کمیسیون قضایی بهتر میتواند به این خبرها رسیدگی کند. حق پایمال نخواهد شد و حقیقت هر چه باشد آشکار میشود.مردم نباید نگران این نوع مسائل باشند و بی اعتماد شوند زیرا همه مراجع مربوطه بیشک در حال رسیدگی به این ادعا هستند.
طیبه سیاوشیشاهعنایتی
من اگر هم موضوع را پیگیری کرده باشم که به روزنامه ها چیزی نمیگویم. هیات نظارت بر رفتار نمایندگان در حال بررسی این موضوع است. اجازه بدهید ابتدا این بررسی توسط هیات نظارت انجام شود و سپس ما اظهار نظر خود را منعکس کنیم. ما نمیخواهیم این ماجرا با هیاهو مواجه شود باید اول بررسی شود و سپس صحبت کنیم در حال حاضر به دنبال بررسی هستیم.
معصومه آقاپور
یکی از مشکلات ما در حال حاضر قضاوت زود هنگام است. دخالت در امور دیگران نیز وظیفه ما نیست. ماجرای پرونده این نماینده به کمیته نظارت بر رفتار نمایندگان ارجاع داده شده تا صحت آن معلوم شود. تا زمانی که صحت این موضوع معلوم نشود نمیتوان پیگیر ماجرا بود.