افزایش تعداد نیروگاه های خورشیدی کشور/احداث 4 نیروگاه جدید در همدان
چندی پیش معاون وزیر نیرو خبر داده بود که تا پایان سال 3 هزار نیروگاه خورشیدی به نیروگاه های موجود در کشور اضافه می شود و حالا در ادامه بهره از این نوع از انرژی تجدیدپذیر قرار است همزمان با دهه فجر چهار نیروگاه خورشیدی در همدان احداث شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روزهای آفتابی در ایران، کشورمان را دارای امتیاز ویژه ای در حوزه انرژی های تجدیدپذیر در دنیا کرده است. در سال های اخیر استفاده ب رویه از انرژی های سنتی علاوه بر اینکه باعث کاهش میزان این نوع از انرژی شده است زمینه آلودگی های زیست محیطی را نیز فراهم کرده است و باعث شده بسیاری از کشورهای جهان به سمت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر حرکت کنند که یکی از این نوع از انرژی ها انرژی خورشیدی است.
در کشورمان با وجود این امتیاز برنامه ریزی هایی از سوی نهادهای متولی برای بهره از این نوع از انرژی در قالب ساخت نیروگاه های خورشیدی در دستور کار قرار گرفته است و تاکنون 2 هزار نیروگاه کوچک خورشیدی در روستاها و مناطق محروم راه اندازی شده است و چندی پیش نیز به مناسبت هفته بسیج سه هزار نیروگاه خورشیدی 5 کیلوواتی در قالب طرح جهاد روشنایی به همت بسیج مهندسین صنعتی احداث شد.
در راستای سیاست گذاری های دولت برای احداث نیروگاه های خورشیدی در کشور معاون وزیر نیرو اعلام کرده بود که تا پایان سال جاری سه هزار نیروگاه خورشیدی به جمع نیروگاههای خورشیدی کشور اضافه می شود. «محمد صادق زاده» در این باره به ایرنا گفته بود: «با افزوده شدن این سه هزار، شمار نیروگاه های خورشیدی کشور به پنج هزار واحد افزایش می یابد. تولید انرژی های تجدیدپذیر در کشور، سال 95 حدود 250 مگاوات بود، سال گذشته به 500 مگاوات رسید و امسال به یک هزار مگاوات می رسد.»
رئیس سازمان ساتبا ادامه داده است: «مجلس شورای اسلامی، حمایت مناسبی از انرژی های تجدید پذیر دارد و تامین منابع مالی طرح را تضمین کرده است. در مصوبه مجلس، این منابع 20 درصد افزایش پیدا کرد و به رقم 1860 میلیارد تومان رسیده و در آینده نزدیک شاهد خواهیم بود در کشور ما هر مصرف کننده انرژی یک تولید کننده هم باشد. تولید انرژی تجدید پذیر رشد مناسبی در کشور دارد که با کمک سرمایه گذاری بخش خصوصی راه اندازی شده است. بانک صادرات عامل تامین مالی پروژه نیروگاه های خورشیدی و تولید انرژی پاک در کشور است و با در اختیار گذاشتن اعتبارات زمینه اجرای این طرح را فراهم آورده است.»
حالا در ادامه این مسیر همزمان با فرارسیدن چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی قرار است چهار نیروگاه خورشیدی در همدان به بهره برداری برسد. این نیروگاه ها هرکدام با ظرفیت هفت مگا وات وارد مدار می شوند و تعداد نیروگاه های خورشیدی تولید برق را به 10 نیروگاه می رسانند. ایرنا در این زمینه به نقل از «محمد مهدی شهیدی»، مدیرعامل شرکت توزیع برق استان همدان با اشاره به اینکه با بهره برداری از این چهار نیروگاه ظرفیت نیروگاه های خورشیدی استان به 70 مگاوات افزایش می یابد، نوشته است: «این نیروگاه ها با سرمایه گذاری 7.5 میلیون یورویی بخش خارجی در شهرهای کبودرآهنگ، فامنین و قهاوند قرار دارند.
شهیدی اضافه کرده است: «از سال 95 تا کنون نیز 11.8 مگاوات توسط نیروگاه های سی.اچ.بی (CHB = تولید همزمان برق و گرما) وارد مدار توزیع برق استان شده است. با تشویق های شرکت توزیع برق استان برای راه اندازی مولدهای برق خورشیدی پنج کیلو واتی، توسط مشترکان خانگی، 380 کیلو وات وارد مدار مصارف خانگی شده است. پیش بینی می شود ظرفیت مولد های برق خورشیدی خانگی، تا پایان سال 97 به 559 کیلو وات افزایش یابد.»
برخی از نیروگاه های خورشیدی موجود در کشور عبارتند از نیروگاه خورشیدی اراک، نیروگاه خورشیدی تبریز، نیروگاه خورشیدی طالقان، نیروگاه خورشیدی بیرجند، نیروگاه خورشیدی سمنان، نیروگاه خورشیدی شیراز، نیروگاه خورشیدی یزد، نیروگاه خورشیدی هرمزگان، نیروگاه خورشیدی خلیج فارس در همدان، نیروگاه خورشیدی جرقویه در اصفهان، نیروگاه خورشیدی جاسک در ماهان کرمان، نیروگاه خورشیدی امیرکبیر در همدان و نیروگاه خورشیدی آرکا در ماهان کرمان.
بنا به گزارش وزارت نیرو خلاصهای از فعالیتهای انجام شده در حوزه خورشیدی به این شرح است:
۱. احداث نیروگاه حرارتی خورشیدی سهموی خطی شیراز به ظرفیت ۲۵۰ کیلووات تا مرحله تولید بخار و انجام تحقیقات در زمینهی فناوری ساخت و تست قالب مربوط به آینه کلکتور نیروگاه شیراز، خمکاری شیشه و تولید آینههای سهمی، ایجاد پتانسیل علمی، فنی و تربیت کارشناسان ماهر برای طراحی و ساخت و راهاندازی نیروگاههای بزرگ خورشیدی در آینده و ساخت سیستمهای کنترلی و نرمافزارهای کنترل کلکتورهای خورشیدی در نیروگاههای حرارتی خورشیدی در خصوص نیروگاههای حرارتی خورشیدی
۲. برقرسانی فتوولتائیک به روستاها (برقرسانی به ۳۵۸ خانوار روستایی) جمعاً به ظرفیت ۳۸۶ کیلووات.
۳. طراحی، نصب و راهاندازی نیروگاه فتوولتائیک با ظرفیت اسمی ۹۷ کیلووات در منطقه سرکویر سمنان.
۴. طراحی، نصب و راهاندازی نیروگاه فتوولتائیک با ظرفیت اسمی ۳۰ کیلووات متصل به شبکه در طالقان.
۵. طراحی، نصب و راهاندازی نیروگاه فتوولتائیک با ظرفیت اسمی ۵ کیلووات در منطقه دربید یزد.
۶. مطالعه و پژوهش برای تسلط بر فناوری طراحی و ساخت دیش استرلینگ خورشیدی.
۷. انجام پتانسیل سنجی و تهیه اطلس خورشیدی کشور و زمینهسازی جهت تهیه نقشههای پتانسیل تابش خورشیدی ایران با سازمان فضایی آلمان (DLR).
۸. طراحی، ساخت و نصب انواع سیستمهای برق خورشیدی نظیر چراغهای خیابانی فتوولتائیک، پمپ آب کش برای مصارف کشاورزی، تجهیز یک منطقه مرزی، روشنایی تونل به کمک سیستمهای فتوولتائیک.
۹. مطالعه و ساخت اتصالات اهمیک برای سلولهای خورشیدی سیلیسیم لایهنازک.
۱۰. طراحی، تدوین دانش فنی و ساخت اینورتر (معکوسکننده) متصل به شبکه با توان ۵ کیلووات و همچنین اینورتر متصل به شبکه بدون ترانس با توان ۱.۵ کیلووات.
۱۱. مطالعات شناخت، امکانسنجی فنی، اقتصادی کاربرد و طراحی سیستمهای هیبرید انرژیهای تجدید پذیر (باد-دیزل-فتوولتاییک- زیستتوده و خورشیدی) در ایران.
۱۲. احداث پارک خورشیدی در سایت انرژیهای نو طالقان.
۱۳. طراحی مفهومی نیروگاه هیبریدی خورشیدی شیراز بهمنظور افزایش ظرفیت ۵۰۰ کیلووات با بهرهگیری از کلکتورهای پیشرفته سهموی خطی.
۱۴. مطالعه انواع فناوریهای آبشیرینکن خورشیدی.
۱۵. ارزیابی رفتار مصرفکنندگان سیستمهای انرژی خورشیدی (آبگرمکن و اجاق) در منطقه جنگلی آرمرده.
۱۶. طراحی و ساخت دستگاه تبرید ۵ تن خورشیدی به روش دسیکنت جامد خورشیدی.
با توجه به وجود چنین منبعی از انرژی در کشور نیاز است در استان هایی که از این ظرفیت بهره بیشتری دارند از جمله استان های یزد، سمنان و برخی دیگر از استان های کویری کشور با ایجاد و احداث نیروگاه های خورشیدی زمینه توسعه تولید انرژی های تجدیدپذیر را در کشور بالا برد./
پایان پیام/50