آنچه که باید درباره بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال بدانید
مدت زیادی است که بازار ارزهای دیجیتال داغ شده و تبلیغات و مطالب مربوط به این نوع ارزها به ویژه بیتکوین را میتوان در شبکههای اجتماعی به وفور مشاهده کرد. منصور کشاورزیان، کارشناس اقتصادی به این سؤال پاسخ میدهد که آیا ورود به این بازار عاقلانه است یا خیر.
به گزارش فانوس، مدت زیادی است که بازار ارزهای دیجیتال داغ شده و تبلیغات و مطالب مربوط به این نوع ارزها به ویژه بیتکوین را میتوان در شبکههای اجتماعی به وفور مشاهده کرد. استقبال کاربران دنیای مچازی از پدیده ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده بسیار زیاد بوده؛ به طوری که بر اساس آمار، تا اواسط امسال بیش از 1600 نوع ارز رمزگذاری شده ثبت شده است. معروفترین این ارزها که روی هم بیش از نیمی از ارزش دلاری این بازار را به خود اختصاص میدهند، بیتکوین (191 میلیارد دلار) و اِتِریوم (105 میلیارد دلار) هستند. اما هنوز در ایران تکلیف این ارزهای رمزپایه روشن نشده و از سال 1392 هنوز در حال بررسی است.
در همین راستا، منصور کشاورزیان، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار فانوس، درباره ماهیت ارزهای دیجیتال رمزنگاریشده توضیح داد: ارزهای دیجیتال رمزنگاری شده در اصل کدهای کامپیوتری با قابلیت ذخیره کردن مقدار مشخصی ارزش پولی در درون خود هستند. این کدها توسط کامپیوترهایی پیشرفته و با صرف مقدار زیادی انرژی تولید میشوند. با پیشرفت فناوری بلاکچین، زمینه رشد ارزهای دیجیتال نیز فراهم شده و میتوان گفت انحصار تولید ارز به طور کامل شکسته شده، به طوری که هر کسی میتواند دست به چنین اقدامی بزند.
او افزود: ارز دیجیتال رمزنگاری شده معمولاً نوعی پول عمومی است که از طریق فرآیند بسیار پیچیده محاسباتی و کامپیوتری تولید میشود و توسط کاربران کامپیوتری استخراجکننده روی آن نظارت صورت میگیرد. منظور از رمزنگاری نیز فرآیند امنیتی خاصی است که برای حفاظت از تراکنشهایی که با این نوع ارز دیجیتال صورت میگیرند، اعمال میشود.
کشاورزیان درباره علت جذابیت این ارز بیان داشت: خبرهای زیادی را درباره افرادی میشنویم که با خرید و استخراج بیتکوین یا ارزهای رمزنگاری شده دیگر توانستهاند سود زیادی کسب کنند. این موضوع باعث وسوسه مردم میشود که با ورود به این بازار به دنبال پول بادآورده بگردند. نابسامانیهای بازار ارز نیز در افزایش تقاضا برای این نوع ارز تأثیرگذار بوده است.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که چرا در میان ارزهای رمزنگاری شده، بیتکوین شاخص است، گفت: بیت کوین اولین ارز دیجیتال و مجازی غیرمتمرکزی است که در سال 2009 توسط ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد و بسیاری از افراد ارز دیجیتال را به نام بیتکوین میشناسند. علاوه بر این اتفاقات مختلفی دست به دست هم دادند تا بیت کوین در رسانهها مطرح شود.
کشاورزیان تصریح کرد: از سال ۲۰۱۱ تبهکاران و مجرمان زیادی به خرید حجم بالایی از بیتکوین روی آورند، چرا که به وسیله این ارز رمزنگاری شده میتوانستند حجم زیادی از پول را به دور از چشم نهادهای قانونی و نظارتی رسمی جابهجا کنند. بدین ترتیب قیمت بیت کوین در آن سالها به شدت بالا رفت. کلاهبرداری هم در دنیای ارزهای رمزنگاری بسیار رواج پیدا کرده و تاکنون بسیاری از سرمایهگذاران، به ویژه کسانی که آشنایی با این حوزه ندارند قربانی کلاهبرداران دیجیتالی شدهاند. اما شاید مهمترین دلیل بحثبرانگیز شدن بسیاری از ارزهای رمزنگاری شده از جمله بیتکوین این باشد که به دلیل ماهیت غیرمتمرکز، قدرت بانکهای مرکزی و دولتها را از آنها میگیرند.
این کارشناس اقتصادی مهمترین ویژگی بیتکوین را عدم وجود نظارت معتبر دانست و گفت: برای تبادل بیتکوین نیز هیچ نیازی به بانک و به طور کلی هیچ نیازی به واسطه یا شخص ثالثی نیست. هیچ یک از نهادهای دولتی یا قضایی نمیتوانند بر حساب بیتکوینی یک کاربر نظارت داشته باشد یا آن را مسدود کند. ماموران مالیاتی نمیتوانند از نقل و انتقال بیتکوینی یک کاربر باخبر شوند. در واقع بیتکوین مشابه قطعههای طلایی است که در دوره غرب وحشی توسط افراد پیدا میشد ولی مقامات محلی و یا نهادهای مالی هیچ نظارتی نمیتوانستند بر آن داشته باشند.
منصور کشاورزیان درباره تحلیل ارزش ارزهای دیجیتال بیان داشت: ارزهای دیجیتال به ویژه بیتکوین در سال میلادی اخیر فراز و نشیبهای زیادی داشتند و در نهایت با کاهش ارزش شدیدی مواجه شد. تحلیلگران زیادی معتقدند که در سال جاری میلادی روند سقوط ارزش ارزهای دیجیتال رمزنگاری شده ادامه خواهد یافت.
این کارشناس درباره ورود به این بازار و سرمایهگذاری در آن گفت: با توجه به ضررهای هنگفتی که به سرمایهگذاران بیتکوین در سال گذشته میلادی وارد شد، بسیاری از تحلیلگران ورود به این بازار را پیشنهاد نمیکنند. برای مثال یک تحلیلگر چینی در حوزه ارز که کاهش قیمت ناگهانی ارزهای رمزنگاریشده در سال ۲۰۱۷ را پیش بینی کرده بود، با اشاره به رویدادهای زمینهساز مشابه در اواخر سال ۲۰۱۸ پیشبینی کرده بود که در سال 2019 نیز شاهد سقوط قیمت بیتکوین و ارزهای رمزنگاری شده دیگر خواهیم بود.
کشاورزیان در انتها افزود: به طور کلی به جز بحث عدم قطعیت و در نتیجه ریسک بالا در چنین سرمایهگذاریهایی، نبود قابلیت پیگرد حقوقی و قانونی خطر بسیار بزرگی است که سرمایهگذاران این بازار را تهدید میکند.
خبرنگار: فرید ناهید