خبرگزاری تسنیم: رضا اردکانیان، وزیر نیرو، در حاشیه جلسه امروز هیئت دولت و در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه از هفتههای قبل برای تسکین سیلابهایی که وارد مخازن سدهای بزرگ میشود، برنامهریزی صورت میگیرد، اظهار کرد: ورودی آب به مخزن سد کرخه شش هزار و ۸۰۰ متر مکعب در ثانیه بوده و این رقم برای سد دز پنج هزار و ۳۰۰ متر مکعب در ثانیه است.
وی افزود: اگر برنامهریزیها انجام نمیشد، روند تسکین دادن سیل به خوبی انجام نمیگرفت. البته در پایین دست، خساراتی بابت سیل پیشبینی شده، اما اگر این پیشبینیها نبود خسارت مالی وسیعی و یا احیاناً خسارت جانی داشتیم، ولی خوشبختانه این اتفاق رخ نداد.
وزیر نیرو تصریح کرد: سال آبی ۹۷-۹۸ به لحاظ میزان بارشها بسیار خوب بوده، اما عمده بارشها در استان خوزستان است و تقریباً تا بحال پنج برابر سال گذشته در این استان بارش داشتهایم. طبیعی است هر جا در مسیر طبیعی رودخانه تعرض داشته باشیم، آب حق خود را پس میگیرد. وزارت نیرو و استانداریها در حال فعالیت برای حل مشکلات پیش آمده بابت سیل هستند.
اردکانیان در خصوص مشکلات پیش آمده برای آب آشامیدنی مردم خوزستان نیز گفت: ممکن است وقتی رودخانهها سیلاب میشود کدورت آب پیش آید، اما کیفیت آب آشامیدنی خط قرمز ما است. هر جا لازم باشد قطعی موقت آب خواهیم داشت تا تعمیرات لازم را انجام دهیم. در این مدت آب آشامیدنی با کیفیت را از طریق دیگر به مردم میرسانیم، اما در حال حاضر در این وضعیت قرار نداریم.
وی درباره تأثیر این بارشها بر افزایش روان آبها، تصریح کرد: وقتی منطقهای برای سالیان متمادی دچار خشکسالی میشود رطوبت خاک کاهش مییابد. اگر نزولات زیاد شود، ابتدا صرف جبران رطوبت از دست رفته خاک شده و وقتی خاک اشباع شد، روان آب شکل میگیرد. در حال حاضر به همین دلیل تناسب میان افزایش نزولات و افزایش روان آبها وجود ندارد و روان آبها بیشتر نشده است، اما به هر حال در وضعیت بهتری نسبت به سال گذشته قرار داریم.
وزیر نیرو تصریح کرد: بنا بر تاکید رئیسجمهور؛ وزارت نیرو موظف است سال آینده را در مورد آب و برق بر اساس میزان بارشهای سال قبل پیشبینی کند و برنامهریزیها بر این اساس انجام شود، مردم هم باید صرفه جوییها را بیشتر کنند تا در تابستان مشکلی بابت قطعی برق نداشته باشیم.
اردکانیان در پاسخ به سوالی درباره انتقال آب از خوزستان به اصفهان و اختلافات پیش آمده میان این دو استان نیز تصریح کرد: تخصیص آب بر اساس قانون توزیع عادلانه آب مصوب ۱۳۶۱ انجام میشود. در این قانون مشخص کرده است که مسئولیت تخصیص آب بر عهده وزارت نیرو است و تمامی طرحهای انتقال آب با مجوز تخصیص انجام میشود. ولی مشکل ما این است که در دوره خشکسالی قرار داریم در برخی از مناطق کشتها از الگوی مناسبی پیروی نمیکنند و هنوز هم یک طرح آمایش سرزمینی مصوب و جامع در اختیار نداریم و هر تشکل و ارگانی برای خود طرح آمایش سرزمینی دارد. البته وعده سازمان برنامه و بودجه این است که این مشکل تا حداکثر تابستان پیش رو حل شود.
وی در ادامه داد: در مورد مناطقی که پرسیدید دولت شورای عالی آب را موظف به تشکیل کارگروهی برای احیای زاینده رود و توسعه کمی و کیفی کارون کرده است. با مشارکت دستگاههای مرتبط و برنامهریزیهای انجام شده تردید ندارم که در این زمینه مشکل جدی نخواهیم داشت. با مدیریت مصرف، زمینه بروز مشکل حتی در خشکسالی نداریم یا مشکل به حداقل میرسد.