تضاد دیدگاههای مخرب
فقدان یک نهاد یا سازمانی که با مولفههای تعریف شده منافع ملی کشور را تعریف و سایر نهادها و ارکان را مکلف به حرکت در این مسیر کند به معضلی برای کشور تبدیل شدهاست...
قانون- فقدان یک نهاد یا سازمانی که با مولفههای تعریف شده منافع ملی کشور را تعریف و سایر نهادها و ارکان را مکلف به حرکت در این مسیر کند به معضلی برای کشور تبدیل شدهاست. در همین راستا شاهد آن هستیم که بارها بر سر مسائلی مانند برجام، FATF و SPV اختلاف نظرهای عمیق و فراوانی ایجاد میشود و این رویه اذعان مردم را آشفته کردهاست. در ادامه اظهارات مختلف در راستای مباحث ملی، روز گذشته سیدحسین نقوی حسینی، نماینده مردم ورامین وپیشوا در مجلس شورای اسلامی گفت که انتظارات از SPVباید منطقی باشد و قرار نیست همه مشکلات از این طریق حل شود و این قرار داد برای ما بیشتر جنبه سیاسی دارد. نقوی حسینی تصریح کرد: در خصوص کانال مالی ایران- اروپا، سه موضوع مهم است؛ اول اینکه ما میزان پایبندی اروپایی ها به آن را نمیدانیم و از محدودیتهای پیش روی اجرا هم اطلاع نداریم و اگر این محدودیتها زیاد باشد از منظر اقتصادی نتیجه خاصی حاصل نمی شود، ضمن آنکه باوجود همه این اتفاقات که دستگاه دیپلماسی ما باید با قوت دنبال کند، راه حل مشکلات ما به این مباحث ختم نمی شود. وی تاکید کرد: کسانی که در مورد SPV اظهار نظر میکنند، باید توقعات را نسبت به آن منطقی کنند و مثل برجام همه مصالح کشور را به آن گره نزنند وتوجه داشته باشند کارکرد برجام تضعیف شده و قرار نیست با این کانال مالی همه خلأهای برجام پر شود. ما باید در کنار تلاش برای اجرایی شدن آن در مسیر توسعه روابط با همپیمانان و تقویت درونی حرکت کنیم.
نگاه مثبت به SPV
این در حالی است که مسعود گودرزی، عضو دیگرکمیسیون ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفته است که خروج آمریکا از برجام اثراتی را بر جای گذاشت، ولی ایجاد کانالهای مالی از سوی اروپا میتواند جلوی این اثرات را بگیرد، با SPV میتوان ارتباطات مالی را برقرار کرد ولی باید دید در عمل چه اتفاقی رخ میدهد. وی ادامه داد: راهاندازی SPV نشان دهنده شکست آمریکا و اقتدار ایران در برقراری تعامل با دنیاست.این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس با اشاره به قول اروپاییها برای راهاندازی سامانه نهادهای واسط مالی (SPV)، اظهار کرد: اروپاییها قول دادهاند که SPV را در آیندهای نزدیک راهاندازی کنند. این یعنی اروپاییها در مسیر همکاری قرار دارند؛ البته باید دید که چقدر آنها به وعدهشان عمل میکنند چون نتیجه این اقدام ضعف آمریکا در برجام خواهد بود. وی ادامه داد: البته خروج آمریکا از برجام اثراتی را بر جای گذاشت، ولی ایجاد کانالهای مالی از سوی اروپا میتواند جلوی این اثرات را بگیرد، بیشک با SPV میتوان ارتباطات مالی را برقرار کرد ولی باید دید در عمل چه اتفاقی رخ میدهد. این عضو کمیسیون ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در بخش دیگری از صحبتهای خود، خاطرنشان کرد: راهاندازی SPV نشاندهنده آن است که اروپا دیگر تبعیت محض از آمریکا نمیکند و برای خود در حوزههای اقتصادی و سیاسی برنامه دارد و در چارچوب منافع خود حرکت می کند. از آن سو نیز جمهوری اسلامی ایران با پایبندی به تعهداتش نشان داد که در مسیر تعامل با دنیا قرار دارد و به دنبال همکاری چند جانبه بوده است.
ابهام در نگاه
همانگونه که مشخص است، در گفتار دو فرد با یک جایگاه، اظهارات متفاوتی به گوش میرسد و هرکدام نگاههای متفاوتی در این زمینه دارند. البته این تضاد دیدگاه عیب نیست ولی در مسائل کلان که با منافع مردم مرتبط است، نگاه های شخصی و جناحی میتواند آسیب زا باشد.