عقابهای ایرانی آسمان را به تسخیر خود در آوردند/ از شکار جانور قندهار تا پرنده پیشرفته آمریکایی +تصاویر
جمهوری اسلامی توانست است در صنعت هوایی بخصوص ساخت انواع پهپادها به خودکفایی رسیده و در چندین عملیات با موفقیت چشمگیری از این پرنده های هدایت پذیر استفاده بهینه کند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ نیروی نظامی که بتواند در سه حوزه زمینی، دریایی و هوایی خود را تجهیز کند قطعا دست برتر را نسبت به دیگران دارد. این سه حوزه یکدیگر را نه تنها تحت پوشش قرار می دهند بلکه زمینه پیشرفت و پیشروی حوزههای دیگر را نیز فراهم میکنند. از این نظر حضور در آسمان که هم قدرت مانور عملیاتی را بالاتر می برد و هم پوشش اطلاعاتی را فراهم میکند برای بسیاری از کشورها حائز اهمیت است.
جمهوری اسلامی ایران توانسته است در این میان مزیت استفاده از پهپادها را کسب کند که هم در شناسایی و هم در بمباران مواضع دشمن و پوشش دهی نیروهای خودی بسیار کاربرد دارد. جالب اینجاست که این پهپادها تا به میزانی پیشرفته هستند که حتی برتریهایی نسبت به نمونههای خارجی خود دارند و ایران توانسته در این حوزه به خودکفایی رسیده و توانمندی بومی خود را به رخ جهانیان بکشاند.
پرنده هدایت پذیر از دور یا همان پهپاد، واژه ای که در سال های اخیر بسیار شنیده میشود و گستره به کارگیری آنها امروزه از استفاده رزمی فراتر رفته و در مسائل تجاری، امدادی، هواشناسی و کنترل و نظارت نیز مورد استفاده قرار می گیرند اما به هر حال یکی از اصلی ترین موارد استفاده از پهپادها در بخش نظامی است؛ آنجایی که برای کنترل و پایش منطقه رزم، کنترل خطوط مرزی، شناسایی تاکتیکی و اجرای آتش و عملیات رزمی علیه اهداف ثابت و متحرک از پهپادها استفاده می شود.
در ادامه برخی از پیشرفتهای نظامی ایران در صنعت هوایی که در زمینه ساخت انواع پهپاد و هواپیماهای بدون سرنشین بدست آمده را به مخاطبان گرامی معرفی می نماییم.
پهپاد شاهد 129: نیمه دوم دهه ۸۰ پروژه جدیدی براساس دستاورهای های شاهد ۱۲۳ کلید خورد و چند سال بعد پهپاد مدرن شاهد ۱۲۹ به عنوان یک نسل جدید از صنعت ۳۰ ساله پهپادهای ایرانی معرفی شد. فرماندهای نظامی برد این پهپاد را تا ۲۰۰۰ کیلومتر و سقف پروازی آن را ۲۴ هزار پا (بیش از ۷ کیلومتر) اعلام کردند. از مشخصات هندسی این پهپاد می توان به دهانه بال ۱۶ متر، طول ۸ متر و ارتفاع حدود ۳/۱ متر اشاره داشت. موتور این پهپاد از نوع روتکس ۹۱۴ با چهار سلیندر پیستونی که یک ملخ سه پره داشته و به طور تقریبی رسیدن به سرعت نهایی ۲۰۰ نات (حدود ۳۳۰ کیلومتر بر ساعت) را با توجه به آیرودینامیک مطلوب بال و بدنه برای شاهد فراهم می کند. نکته قابل توجه در این پهپاد هزینه های عملیاتی-نگهداری بسیار پایین آن می باشد.
ماموریت اولیه شاهد ابتدا مراقبتی و شناسایی بود و برای انجام این وظیفه مهم از سامانه کنترل و ارتباطات ساخت صایران و سامانه دوربین نظارت و هدف گیری عقاب-۶ ساخت همین شرکت که بصورت بومی می باشند بهره می برد. همزمانی جنگ های منطقه از جمله سوریه و عراق این امکان را فراهم آورد تا شاهد از همان دوران نوپایی خود به یک کاراز واقعی وارد شود. این پهپاد پس از انجام پروازها و ماموریت رزمی و شناسایی در داخل کشور و رسیدن به کارایی های لازم، در نهایت از سال ۹۳ به پایگاه های هوایی سوریه اعزام شدند. این پهپاد با توجه به قابلیت ها رزمی در ماموریت های تهاجمی و پشتیبانی مختلفی شرکت داشته است. نقطه عطف این حضور، مشارکت در عملیات موشکی دیرالزور در ۲۸ خرداد ۹۶ بوده است که مراکز مهم تروریست ها که پیش تر توسط این پهپادها شناسایی شده بود توسط ۶ فروند موشک میانبرد قیام و ذوالفقار به طور کامل نابود شد.
پهپاد فطرس: فطرس نام فرشتهای است که خداوند متعال او را به یُمن میلاد باسعادت حضرت ثارالله شفا عنایت فرمود. نام فطرس را بر روی پهنپیکرترین پهپاد کشور نهادهاند.
شعاع عملیاتی فطرس به دو هزار کیلومتر میرسد. این پهپاد تا سقف ۲۵ هزار پا از سطح زمین ارتفاع میگیرد و قابلیت حدود ۳۰ ساعت پرواز مداوم را نیز داراست. ویژگی ممتاز پهپاد فطرس توانایی تجهیز آن به انواع موشکهای هوا به زمین، کروز و راکت است. سرعت فطرس نیز ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت تخمین زده میشود.
پهپاد حماسه: پهپاد حماسه توسط سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح ساخته شد و در اردیبهشت ۹۲ با حضور سردار وحیدی وزیر وقت دفاع رونمایی شد.
RQ-170؛ شکارِ بزرگ
آذر ماه سال 90، خبری حیرتانگیز در رسانههای ایرانی منتشر شد. "یگانهایی از ایران موفق شدند یک فروند پهپاد پیشرفته RQ170 را سالم به زمین بنشانند."، این خبر بهسرعت در رسانههای مطرح جهان بازنشر یافت و به خبر اول تمام رسانههای جهان تبدیل شد.
اگرچه در ساعات اولیه انتشار این خبر، مشخص نبود که پهپاد شکارشده، از کدام کشور به داخل خاک ایران فرستاده شده و علت این کار چه بوده است اما یک نکته را همه میدانستند که، ارتش آمریکا پهپادهای پیشرفتهای را وارد منطقه کرده است.
با گذشت چند روز، اطلاعات بیشتری از این پهپاد منتشر شد و بهطور دقیق مشخص شد که پهپاد شکارشده، RQ170 یا همان "جانور قندهار" نام دارد که کشور سازنده آن آمریکاست و این پهپادها هماکنون در پایگاه هوایی آمریکا در افغانستان توسط این کشور، بهکارگیری میشوند.
این پهپاد هماکنون در ایران، با رمزگشایی از تمام اطلاعاتش، مهندسی معکوس شده و سپاه توانسته تاکنون 2 مدل از این پهپاد را بهنامهای "سیمرغ و صاعقه" رسماً تولید و رونمایی کند.
RQ-11؛ کوچکترین شکار سپاه
در نمایشگاهی که مهرماه سال 95 توسط سپاه برپا شد، یک فروند پهپاد آر.کیو.11 (AeroVironment RQ-11 Raven) غنیمتی نیز رونمایی شد. این پهپاد هم همچون دیگر پهپادها، آمریکایی است و در دام نیروی هوافضای سپاه گرفتار شده است.
این پهپاد، دستپرتاب بوده و نخستین بهکارگیرنده آن، ارتش آمریکاست.