صبر هوشمندانه وتحمل ظریف
فضای شکست تیم ملی فوتبال ایران در برابر تیم ژاپن سخنان بسیار مهم آقای ظریف در مجلس شورای اسلامی را تحت الشعاع خود قرار داد
قانون-جعفر گلابی / روزنامهنگار
فضای شکست تیم ملی فوتبال ایران در برابر تیم ژاپن سخنان بسیار مهم آقای ظریف در مجلس شورای اسلامی را تحت الشعاع خود قرار داد . این سخنان در زمانی ایراد میشود که از طرفی تحریم های اقتصادی آمریکا عملی شده اند واز طرف دیگر اقدامات اروپا برای وضع سازو کار مالی برای مراودات اقتصادی با ایران در آستانه ثبت و عملی شدن قرار دارد ولوایح چهارگانه هم در شرف تعیین تکلیف هستند .
متاسفانه درست در همین روزهای حساس فشارها علیه وزارتخارجه وبه خصوص شخص آقای ظریف شدت پیدا کرده است و این شائبه ایجاد می شود که گویا برخی از مخالفان برجام که مخالف دولت هم هستند از به ثمر رسیدن اقدامات تدافعی ایران در برابر تهاجم گسترده آمریکا چندان رضایت ندارند و میل خود به تند شدن فضا در روابط بین المللی ایران را کتمان نمیکنند. همه صاحب نظران به خوبی می دانند که خروج ایران از برجام به سادگی میسر است و در ابتدا هزینه چندانی نخواهد داشت، ولی این معنا هدیه گرانبهایی به ترامپ است که اگر در بسیاری از چالش های جهانی منزوی است و به تنهایی عمل می کند، در این زمینه اجماعی به دست آورد و رهبری آن را برعهده گیرد .
قطعا هر زمان فروپاشی کامل برجام توسط ایران موافق مصالح ملی باشد، در حال حاضر هرگز نفع کشور را در بر ندارد و بدون شک یک اشتباه استراتژیک محسوب خواهد شد . متاسفانه مخالفان برجام که از خروج آمریکا از آن به نوعی استقبال می کنند به بدیهیات توجهی ندارندو سوالات مربوط به آن را تاویل می کنند و از پاسخ روشن در مقابل ملت طفره می روند .آیا با لغو برجام آن هم از طرف ایران مشکلات اقتصادی ایران ناشی از تحریم ها برطرف می شوند یا برآنها اضافه خواهد شد ؟
بازگشت به فعالیتهای هسته ای گذشته در شرایط کنونی شامل کدام ضرورت واولویت است و کدام گره موجود به خصوص در بعد اقتصادی را برطرف خواهد ساخت ؟ اگر برجام مثل معاهده ترکمنچای ننگین وناصواب است چرا آمریکا از آن خارج شد وچرا پیشبینی های مخالفان برجام که با قاطعیت از عدم خروج آمریکا خبر می دادند محقق نشد ؟اما ادعای مهم اینکه آقایان مکررا ابراز می کنند که آمریکا با علم عدم خروج ایران از برجام از آن خارج شد و چون می داند که حداکثر استفاده را برده است امتیازات نسیه ای که تعهد داده بود را پرداخت نمی کند.در پاسخ به این ادعا باید پرسید چرا آمریکا معتقد شده است که ایران از برجام خارج نخواهد شد ؟
آیا به جز این است که می داند خروج ایران قطعا منافع کشور را در بر ندارد و هیچ عاقل سیاستمداری به این سادگی منافع و امنیت خود را نادیده نمی گیرد و به عکس العمل هیجانی نمی پردازد ؟ اتفاقا همه نکته استراتژیک همین جاست که آمریکا می خواهد ایران را در موقعیت دشوار بدترین انتخاب ها قرار دهد تا در هر صورت استفاده های خود را ببرد . در حال حاضر بدترین انتخاب ایران برای آمریکا اتخاذ سیاست صبر و حوصله است .
مرغ زیرک گر به دام افتد تحمل بایدش .ایران از این طریق همیشه شمشیری در نیام دارد و می تواند همچنان با این برگ برنده خود بازی کند وبیگانگان خوب می دانند که هر آن ممکن است سیر حوادث و رویدادها زاویه ای به وجود آورد که جمهوری اسلامی بدون خسارت، عهدشکنی و بدعهدی آنان را پاسخ دهد و آنها هیچ ابزاری برای منع ایران نداشته باشند .(احتیاط اروپا در مواجهه با ایران و عدم پیروی از آمریکا دقیقا از همین ناحیه قابل توجیه است ) در آن زمان آنها هیچ بهانه ای نخواهند داشت وایران بیش از زمان حاضر افکار عمومی جهان را با خود همراه خواهد کرد.
درست مثل زمان جنگ که حمایتهایشان از صدام به اوج خود رسید ولی زمانی آمد که ورق برگشت و دنیا علیه عراق شد وهمه مخالفان ایران مجبور شدند برحقانیت ایران صحه بگذارند .اگر امروز صبر و حوصله نکنیم واز احتیاط و تدبیر دور شویم ممکن است عواقب سختی در انتظارمان باشد .آقای ظریف بیش از دیگران حساسیت شرایط و جزییات کید بیگانگان را می داند؛بنابراین دردمندانه فریاد برمی آورد که بهجای آمریکا چرا فریادتان را بر سرفرزندان خود می کشید ؟
او خواستار جلسه غیر علنی می شود تا لابد بیشتر و شفافتر توضیح دهد که چه سان امروزهر حرکت تندی که از ما سر بزند با آغوش باز از سوی اسراییل و آمریکا مورد استقبال قرار خواهد گرفت . امروز قدرت بازدارندگی ما افزون بر اقتدار نظامی، در تدبیری است که به خرج میدهیم وصبر هوشمندانه ای است که می کنیم .