ماجرای لغو یک سخنرانی
علی لاریجانی آنگونه که از کنش ها و الگو های رفتاری او پیداست، هم اینک از منظر جناح گرایی به جریان اصلاحات و به نماد تغییر در جریانهای سیاسی معروف شده است
قانون-صلاح الدین هرسنی/ مدرس علوم سیاسی و روابط بین الملل
پس از آنکه اعلام شد که علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی سخنران اصلی مراسم روز 22 بهمن در شهرستان کرج است، اما خبر رسید که سخنرانی وی با مخالفت جبهه مردمی نیروهای انقلاب معروف به جمنا لغو شد. از منظر جناح گرایی جبهه مردمی نیروهای انقلاب متعلق به جریان اصولگرایی است و از جمله گروههای سیاسی است که در انتخابات ریاست جمهوری 96 تلاش داشت که زمینه را برای شکست روحانی در راهیابی به پاستور فراهم کند.
با توجه به تعلقات سیاسی جبهه مردمی نیروهای انقلاب، لغو سخنرانی لاریجانی دور از انتظار نیست. دلیلی را که آنها برای اعتراض و لغو سخنرانی اقامه می کنند ریشه در تعلقات و گرایشات جدید علی لاریجانی دارد. علی لاریجانی آنگونه که از کنش ها و الگو های رفتاری او پیداست، هم اینک از منظر جناح گرایی به جریان اصلاحات و به نماد تغییر در جریانهای سیاسی معروف شده است. همین تغییر و گرایش اصلاح طلبی بود که به او فرصت داد تا با ائتلاف با جبهه اعتدال، قوه مجریه را از چنگ اصولگرایان در آورد. همین کنش او سبب شد که برخی از جریان های اصولگرا او را جزو خواص بی بصیرت و در زمره اصحاب و ساکتان فتنه قرار دهند. البته او هیچگاه از چنین اتهامی نهراسید و ترجیح داد که در مدار اعتدال،رویکرد های سیاسی خود را تعریف کند. در شرایط حاضر نیز از او به بدنه اصلی و لجستیک و همچنین حامی اصلی دولت تدبیر و امید یاد میکنند و در حقیقت با رایزنی ها و لابی های او است که طرح ها و لوایح دولت می تواند از سد اصولگرایان در بهارستان عبور کند. حل بحران هستهای و نهایتا تصویب برجام و گرفتن رای اعتماد برای کابینه اول ودوم دکتر روحانی در مجلسی یکدست اصولگرا و در ادامه تلاش برای عدم استیضاح برخی وزرای کابینه امید در دولت دوازدهم، مهمترین نشانه و سند آشکار دکتر لاریجانی در حمایت از دولت تدبیر و امید است. البته حمایت از برجام مهمترین سند افتخار او است و با حمایت همهجانبه از تصویب آن طرح جریان موسوم به دلواپسان در مجلس را با شکست سنگینی مواجه کرد. مهمترین پیامی که از این کنش لاریجانی مخابره می شود آن است که او به طور کامل در طیف حامیان دولت و راستهای اعتدالی قرار گرفته و خط مشی و سیاست خود را از گروههای موسوم به دلواپسان جدا کرده است. البته او با همه انتقادات، هیچگاه دولت را رها نکرد و حتی با عقلانیت توانست جاهطلبیهای سیاسی دلواپسان و نابرجامیان را با طمأنینه مهار کند. در بعد دیگر، همسویی و راهبردهای همکاری جویانه دکتر لاریجانی با حاکمیت آنهم برای پیگیری برخی مطالبات معوقه قانونی جریان اصلاح طلبی، بخش دیگری از کنش و الگو های رفتاری او در دولت تدبیر و امید است. این الگو و کنشها سبب حجم وسیعی از مخالفت ها و فاصله گیری معنا دار اصولگرایان از او شده است. اگر گفته شود که او به خاطر این تغییر و قرار گرفتن در جبهه اعتدال استخوان در گلو و خوار چشم اصولگرایان و دلواپسان شده است، سخنی به گزاف نیست .با این همه آنچه بیش از همه موجب خشم اصولگرایان و دلواپسان از او شده است، مجاهدت و تلاشی است که او در تصویب CFT از خود نشان داده است. آنگونه که پیداست او تلاش دارد که لوایح دیگر FATF را نیز در مجلس تصویب کند. به این ترتیب با تلاشی که علی لاریجانی در تصویب این لوایح و لوایح مشابه به انجام می رساند، از سوی اصولگرایان عامل نفوذی و جاده صاف کن پروژه نفوذ غرب و نماد مداخله گرایی تدریجی استعمار و غرب شده است. به این ترتیب راز اصلی لغو سخنرانی او در همین نکته نهفته است.