هنگامی که سخن از اصلاح ظاهر دندان به میان می آید؛ دو اقدام ارتودنسی و ونیر دندان در اولیویت قرار می گیرند. ارتودنسی ثابت و سنتی روی دندان ها چسبانده شده و از طریق دیگر اجزای ارتودنسی به یکدیگر مرتبط می شوند. این نوع بریس های ارتودنسی بیشتر در کودکان و نوجوانان استفاده شده و باید در هر مرتبه مراجعه به متخصص ارتودنسی، تنظیم شوند. بزرگسالان معمولا ارتودنسی نامرئی را به علت غیر قابل تشخیص بودن انتخاب می کنند. در برخی موارد ممکن است برای ارتودنسی بزرگسالان نیاز به جراحی فک داشته باشیم.
اما ونیر های کامپوزیت و سرامیکی (لمینت) پوسته ای سرامیکی یا کامپوزیتی هستند که به سطح رویی دندان متصل و موجب بهبود ظاهر دندان می شوند. در این مقاله به مقایسه ارتودنسی و ونیر کامپوزیت می پردازیم.
با اینکه ارتودنسی و کامپوزیت دندان هر دو ظاهر دندان ها را تغییر می دهند اما تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند و هر یک باید در شرایط خاصی و بسته به نیاز بیمار استفاده شوند.
در انتخاب ارتودنسی و کامپوزیت باید چه نکاتی را در نظر داشت؟
در واقع سه عامل مهم در داشتن لبخندی زیبا تاثیر می گذارد: موقعیت دندان(کج یا صاف بودن) شکل دندان( کوتاه، بلند، باریک یا نامتوازن) رنگ دندان( سیاه یا زرد شدن دندان ها)
·موقعیت دندان:
در صورتی که تنها مشکل دندان هایتان موقعیت آنهاست بدون اینکه شکل آن ایرادی داشته باشد، بهتر است از ارتودنسی برای اصلاح لبخند خود کمک بگیرید. در اینگونه شرایط می توان گفت از آنجایی که ارتودنسی درمانی غیر تهاجمی است، کمک گرفتن از هر نوع ارتودنسی سالم تر و ماندگار تر از ونیر ها محسوب می شود. البته ونیر کامپوزیت نیز برخلاف لمینت دندان نیازی به تراش دندان ها ندارد و اما به علت ضخامت مواد کامپوزیت، دندان ظاهر طبیعی خود را از دست خواهد داد.
·شکل دندان:
اگردندان ها بسیار بلند، بسیار کوتاه، شکسته یا ساییده شده اند، بهترین راه استفاده از ونیر کامپوزیت برای اصلاح شکل دندان هاست. با ونیر کامپوزیت می توانید بدون تراش دادن دندان، لایه ای دیگر به روی آن اضافه کنید.
در برخی دیگر از موارد که دندان ها به شدت آسیب دیده یا فواصل بسیاری زیادی در میان آنها وجود داشته باشد نیز بهترین راه درمان ونیر کامپوزیت می باشد. استفاده از کامپوزیت برای بلند کردن، ضخامت و پهنا دادن به دندان های سالم بسیار توصیه می شود. زیرا علیرغم لمینت، برای نصب کامپوزیت دندانپزشک ترمیمی و زیبایی تنها به صیقل دادن دندان بسنده می کند.
·رنگ دندان:
اگر شکل و موقعیت دندان مشکلی ندارد و تنها رنگ دندان ها به سفیدی قبل نیست، بیمار می تواند با بلیچینگ دندان آنها را مانند سابق سفید کند. در صورتی که یکی از دندان ها به علت روت کانال کاملا تیره شده است، سفید کردن داخلی می تواند راه حل مناسبی باشد.
در شرایط شدید تر که پوسیدگی دندان موجب تخریب فراوان شده و روش های بلیچینگ نیز قبلا امتحان شده اند، در مرحله آخر می توان با استفاده از ونیر کامپوزیت، لمینت یا روکش به ترمیم دندان ها پرداخت.
آیا می توان ارتودنسی و کامپوزیت را با هم انجام داد؟
با توجه به تمایل بیمار برای ظاهر دندان، ممکن است هم ارتودنسی و هم ونیر کامپوزیت برای وی قابل انجام باشد.
در اغلب موارد بیمار لازم است ابتدا درمان ارتودنسی را کامل کرده و سپس ونیر کامپوزیت را انجام دهد. این امر موجب می شود تا ساختار دندان های بیشتری حفظ شود و در نتیجه دندان های کمتری نیاز به کامپوزیت داشته باشند. در صورتی که در گذشته ونیر کامپوزیت انجام داده اید، هنوز هم میتوانید با انتخاب ارتودنسی نامرئی طرح لبخند خود را اصلاح کنید زیرا بریس های نامرئی در مقایسه با بریس های سنتی، فشار کمتری به دندان ها وارد می کنند.
مقایسه قیمت کامپوزیت و ارتودنسی:
ونیر کامپوزیت ها معمولا گران تر از بریس های ارتودنسی هستند. قیمت کامپوزیت دندان به جنس مواد مصرفی و تعداد دندان هایی که نیاز به کامپوزیت دارند، بستگی دارد. البته قیمت لمینت دندان حدودا دو برابر قیمت کامپوزیت بوده و طول عمر کامپوزیت دندان نیز کمتر از لمینت می باشد.
هزینه های ارتودنسی می تواند در طول کل دوره درمان پخش شود و از این طریق فشار مالی به بیمارکاهش یابد. از آنجایی که هم قیمت کامپوزیت ونیر دندان و هم حدود قیمت ارتودنسی بستگی به میزان مشکل بیمار دارد، بهتر است درباره قیمت دقیق آن با متخصص ارتودنسی و متخصص ترمیم و زیبایی دندان خود مشورت کنید.