ارزش غذایی میوه خشک نزدیک به میوهی معمولی است، اما طعم و مزهی قویتر و منحصر به فردی دارد. در مقایسه با میوهی عادی و تازه، میوه خشک مزایای زیادی هم برای سلامتی دارد. در این نوشتار در مورد خواص میوه خشک برای سلامتی و انواع میوه های خشک بحث خواهیم کرد.
خواص میوه خشک برای سلامتی
خواص میوه خشک بسته به نوع آن متفاوت است. با این حال، بیشتر میوههای خشک که معمولا در سراسر جهان یافت میشوند مزایای مشابهی دارند.
۱. سلامت قلب و عروق را بهبود میدهد
بسیاری از میوههای خشک حاوی مقدار زیادی آنتیاکسیدان هستند از جمله پلیفنل و اسید اسکوربیک که به نوبهی خود میتوانند به جلوگیری از بیماریهای قلبی و حفظ سلامت مطلوب قلب و عروق کمک کنند. برخی مطالعات نشان میدهند که مصرف سیب خشک معمولا میتواند سلامت قلبی و عروقی را بهبود بخشد.
خواص میوه خشک ۲: از کمخونی جلوگیری میکند
برخی از میوههای خشک حاوی مقدار زیادی آهن هستند که برای مبارزه با بیماریهای مختلف، به ویژه کمخونی مفید است. به عنوان مثال خرما یکی از میوههایی است که برای افزایش سطح هموگلوبین شناخته شدهاست و آلو خشک در مقایسه با میزان یکسان از گوشت گاو، آهن بیشتری دارد و بنابراین بهترین میانوعده برای جلوگیری از کمخونی محسوب میشود. به خاطر داشته باشید که جذب آهن موجود در میوهها و سبزیجات سختتر از جذب آهن موجود در گوشت است. به همین دلیل بهتر است این میوههای خشک را به همراه سایر میوههای خشک که غنی از ویتامین C هستند، مانند زردآلو خشک مصرف کنید. به این ترتیب جذب آهن موجود در آنها سادهتر میشود.
مطلب مرتبط: خواص آجیل و خشکبار: ۲۵ فایده باورنکردنی آجیل و میوه خشک برای سلامتی
۳. سیستم ایمنی بدن را بهبود میدهد
بسیاری از میوههای خشک مانند همتای تازهی خود حاوی مقادیر متوسط و بالایی از ویتامین C هستند. بعضی از آنها مانند زردآلو و کشمش حاوی مقدار خوبی از ویتامین A نیز هستند. این دو ویتامین دو جزء حیاتی هستند که باعث میشود سیستم ایمنی بدنتان بهتر عمل کند و از بدن در برابر مواد مضر که منجر به بروز انواع بیماریها میشوند، محافظت کند.
خواص میوه خشک ۴: استخوانها را تقویت میکند
انجیر خشک غنی از کلسیم و کالری است، بنابراین این میوهی خشک به نوعی شمشیر دولبه است. از یک سو، کلسیم موجود در آن برای رشد و استحکام استخوانها مناسب است، اما از سوی دیگر، در صورتی که آن را به صورت کنترل نشده استفاده کنید کالری بالایی که دارد ممکن است سبب بالا رفتن وزنتان شود.
خواص میوه خشک ۵: به کنترل وزن کمک میکنند
اکثر میوههای خشک با داشتن کالری کم خوشمزه هستند. برای کسانی که دوست دارند با داشتن یک رژیم غذایی سالم وزنشان را کاهش دهند، مصرف این مواد غذایی خوشمزه یک راه خوب برای برآورده ساختن نیازهای روزانه مواد مغذی بدون دریافت کالری بیش از حد است. فقط پیش از خرید میوههای خشک مطمئن شوید که این محصولات بدون قند اضافه یا سایر مواد نگهدارندهی ناسالم آماده شدهاند. در غیر این صورت، ممکن است به جای اینکه فایدهای برای شما داشته باشند، ضرر هم به شما برسانند.
۶. ذخیره کردن و نگهداری میوهی خشک آسان است
از زمانهای باستان، مردم میوهها را خشک میکردند، نه به این دلیل که در مورد ارزشهای غذایی آنها یا خواصی که برای بدن دارند، مطلع بودهاند بلکه به این دلیل که نگهداری میوهها به صورت خشک آسانتر بودهاست. ذخیرهسازی میوهها برای استفادههای بعدی، مثلا استفاده در طول فصل زمستان یا در طول یک سفر طولانی، اولین کاربرد عملی این مادهی خوراکی است. میوهی خشک دارای طول عمر طولانی مدت است و میتواند سالها قابل استفاده باشد بدون اینکه تغییری در رنگ و بو و مزهی آن ایجاد شود. به همین ترتیب، نگه داشتن مقدار مناسب میوهی خشک به عنوان یک منبع تغذیه اضطراری ایدهی خوبی است که باید در نظر داشته باشید.
مطلب مرتبط: فواید میوه خشک: ۲۱ میوه خشک شگفت انگیز و فوایدشان
خواص میوه خشک ۷: به درمان یبوست کمک میکند
در صورتی که از مشکل یبوست رنج میبرید، استفاده از آلو خشک یکی از بهترین درمانهای ممکن است. چرا که این میوه حاوی مقدار زیادی فیبر است که به جذب مواد غذایی کمک شایانی میکند. حتی وقتی خشک میشود، هنوز هم فیبر بسیار زیادی دارد. با این وجود، ممکن است درصدی از آن در حین فرایند خشک شدن کاهش یابد.
۸. مشکلات گوارشی را درمان میکند
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، میوههای خشک برای درمان مشکلات گوارشی مناسب هستند به عنوان مثال پوست نارنگی خشک به عنوان دارویی سنتی برای درمان مشکلات گوارشی مانند زخم معده، گرفتگی شکم و بسیاری دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین، در صورتی که از مشکلات گوارشی رنج میبرید میتوانید روی میوههای خشک نیز برای بهبود علائم و نشانههای این اختلال حساب کنید.
۹. جایگزین بسیار مناسبی برای میوهی تازه است
اگر بخواهیم به طور کلی صحبت کنیم بسیاری از مردم دوست ندارند میوه بخورند. ممکن است میل چندانی به خوردن آنها نداشته باشند، اعتقاد داشته باشند که میوه طعم و مزهی خوبی ندارد، یا دلایل خاص خودشان را برای عدم مصرف میوه داشته باشند. اغلب بچهها میوه دوست ندارند و حتی تمایلی به خوردن سبزیجات هم ندارند. بنابراین، میوههای خشک بهترین گزینه برای آنها است تا بتوانند مواد مغذی موجود در میوهها را دریافت کنند. به هر روی همهی ما به مواد مغذی نیاز داریم.
میوه خشک یک میانوعده سالم و خوشمزه
انواع مختلف میوه در سراسر جهان وجود دارد، اما هر میوهای را نمیتوان به میوهی خشک تبدیل کرد. در اینجا در مورد برخی از میوههایی که معمولا خشک میشوند و به راحتی در سراسر دنیا در دسترس هستند، صحبت خواهیم کرد.
۱. خرما
خرما مقدار زیادی پتاسیم و قند را برای بدن فراهم میکند و در عین حال طیف گستردهای از مواد مغذی دیگر دارد که همگی مورد نیاز بدن هستند. این میوه که ریشه در نواحی اطراف عراق دارد، به وسیلهی تاجران به نقاط مختلف جهان، از جمله جنوب شرقی آسیا، شمال آفریقا، اسپانیا و بسیاری دیگر گسترش یافت. در طول ماه رمضان، مسلمانان از قدیمالایام در زمان غروب آفتاب یعنی زمانی که روزه به پایان میرسد، خرما میخورند. مواد مغذی موجود در خرما عبارتند از فسفر، سدیم، کلسیم، آهن، روی، پتاسیم و منیزیم. بنابراین، این میوهی خشک برای جلوگیری از کمخونی و اختلالات روده مفید است و سلامت قلب را بهبود میدهد و بهترین مادهی خوراکی برای افزایش سطح انرژی محسوب میشود.
مطلب مرتبط: ۱۵ فایده مصرف آجیل و میوه های خشک در دوران بارداری
۲. آلو خشک
آلو خشک به دلیل مقدار زیادی فیبر غذایی که دارد یک درمان خانگی رایج و عالی برای یبوست محسوب میشود. این میوهی خشک همچنین منبع خوبی از ویتامین K است به طوری که ۵۷ درصد از مقدار مورد نیاز روزانه را تامین میکند. با این حال، آلو حاوی نوعی ملین ملایم هم است و در صورتی که به میزان بیش از حد مصرف شود، ممکن است برای سیستم گوارش شما مضر باشد. بنابراین هنگام مصرف آلو خشک، دقت کنید که عوارض جانبی آن را در نظر داشته باشید و به میزانی آن را مصرف کنید که فقط برایتان فایده داشته باشد.
۳. سیب
سیب به عنوان یک میوهی تازه، دارای ارزش غذایی متوسط است. هنگامی که سیب به سیب خشک تبدیل شد، ارزش غذایی آن به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد. با این حال، از آنجایی که کالری این میوهی خشک کم است، چیپس سیب خشک ممکن است یک مادهی خوراکی عالی و یک میانوعدهی خوشمزه و سالم باشد.
۴. کشمش
کشمش که احتمالا محبوبترین میوهی خشک در جهان است، در بسیاری از مناطق جهان تولید میشود و در بسیاری از رسپیها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. کشمش به طور طبیعی طعم شیرینی دارد، زیرا حاوی مقدار زیادی فروکتوز و قند گلوکز است. این میوهی خشک چربی کمی دارد اما بسیار مغذی است، به میزان فراوانی فیبر غذایی، کربوهیدرات با گلیسمی پایین، مواد معدنی، ویتامین و سایر مواد مغذی دارد. این ویژگیها باعث میشود کشمش یکی از بهترین و سالمترین میان وعدهها در جهان باشد. در نتیجه بسیاری از محصولات نان و لبنی مانند بستنی، ماست، کیک و غیره از این میوه خشک خوشمزه به عنوان مادهای برای زیبا کردن خوراکیها یا تقویت طعم و مزه استفاده میکنند.
۵. مویز
بسیاری از مردم نمیتوانند تمایزی میان کشمش و مویز ایجاد کنند. جای تعجبی هم نیست چرا که هر دوی آنها در واقع انگورهای خشک هستند. تنها تفاوت و اصلیترین تفاوت بین مویز و کشمش خشک این است که اولی از انگور سیاه تهیه میشود در حالی که دومی به هر انگور خشکی بدون در نظر گرفتن نوع انگور اشاره میکند. از آنجایی که مویز و کشمش هر دو از یک خانواده هستند، مزایای مشابهی هم دارند.
۶. گلابی
گلابی مانند سیب مقدار قابلتوجهی از مواد مغذی را برای بدن فراهم نمیکند. با این حال، ثابت شدهاست که این میوه منبع خوبی از فیبر غذایی است و میتواند به عنوان یک میانوعدهی کم کالری نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
۷. گوجهفرنگی
گوجهفرنگی خشک شده در معرض نور خوشید که اغلب در بعضی از پیتزاها، سالادها و رسپیهای ماکارونی یافت میشود، به اندازهی گوجهفرنگی تازه، مغذی و مفید است. گوجهفرنگی خشک حاوی مقدار قابلتوجهی نمک است، به طوری که یک وعدهی صد گرمی از آن میتواند مقدار زیادی از نمک توصیهشدهی روزانه را فراهم کند. این مادهی خوراکی مغذی همچنین غنی از لیکوپن، ویتامین C و آنتیاکسیدان است.
۸. گوجی بری
کسانی که در کار خرید و فروش گوجی بری هستند ادعا میکنند که این میوههای نارنجی و قرمز فواید زیادی برای سلامتی دارد. با این حال، این ادعا توسط هیچ گونه تحقیق یا شواهد علمی پشتیبانی نمی شود. با این حا، حتی بدون هیچ گونه تایید علمی، این توتهای خشک فوایدی برای سلامتی دارند و به دلیل طعم و مزهی منحصر به فردشان در رسپیهای زیادی مورد استفاده قرار میگیرند.
۹. پوست خشک نارنگی
این یکی در چین از قدیمالایام استفاده میشود. پوست خشک نارنگی موارد استفادهی زیادی، به ویژه در غذاها و طب چینی دارد. بعضی از محققان میگویند که پوست خشک نارنگی میتواند نفخ و سایر مشکلات هضم مانند زخم معده، گرفتگی شکمی و غیره را کاهش دهد.
۱۰. انجیر خشک
انجیر از زمانهای قدیم به عنوان یک منبع عالی از فیبر غذایی و مواد معدنی ضروری مانند منگنز استفاده میشود. این میوه معمولا به صورت خشک یا دیگر شکلهای فرآوریشده به فروش میرسد، زیرا انجیر تازه پس از برداشت به سرعت خراب میشود.
۱۱. زردآلو
زردآلوی خشک که یک زمانی به عنوان یک کالای مهم معامله میشد، از قدیمالایام بسیار محبوب بودهاست. برخی از مطالعات نشان میدهند که این میوهی خشک دارای مقدار زیادی ویتامین A، ویتامین C و پتاسیم است. زردآلوی خشک همچنین دارای مقدار زیادی فیبر است و به همین دلیل مادهی خوراکی مناسبی برای از بین بردن یبوست محسوب میشود. یک وعده از این میوه ۴۷ درصد از ویتامین A توصیه شدهی روزانه را تامین میکند. مقدار ویتامین A موجود در زردآلو خشک سبب میشود که درمان خوبی برای چشمها باشد.
در هنگام خرید زردآلوی خشک دقت کنید. بسیاری از تولیدکنندگان این محصول دیاکسید گوگرد را به زردآلو خشک اضافه میکنند تا آنها به رنگ نارنجی روشن دربیایند. زردآلوهای ارگانیک بدون گوگرد هستند، بافت فشردهتری دارند و رنگشان تیرهتر و به نوعی قهوهای نارنجی است.
عوارض جانبی مصرف میوه خشک
اگرچه خواص میوه خشک برای بدن بسیار زیاد است اما نمیتوان کتمان کرد که مصرف این مادهی خوراکی عوارضی هم دارد. یکی از موارد بسیار مهم در رابطه با میوههای خشک این است که برخی از آنها دارای مواد افزودنی هستند و چنانچه احتمالا میدانید، این مواد برای سلامتی مضر هستند. در برخی موارد، برای تهیهی نوع خاصی از میوههای خشک، شکر را برای بیشتر کردن طعم شیرین آن استفاده میکنند، مواد نگهدارنده را برای افزایش ماندگاری محصول و جلوگیری از تغییر رنگ به میوهها اضافه میکنند و حتی ممکن است سایر مواد شیمیایی مضر برای سلامتی را طی فرایند خشک کردن میوه به کار ببرند.
در پایان، باید بگوییم که میوههای خشک به دلیل مواد مغذی و فوایدی که دارند، بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم محسوب میشوند اما فراموش نکنید که در زمان خریداری آنها دقت لازم را به خرج بدهید و همچنین در مصرف آنها زیادهروی نکنید. در صورتی که در رابطه با این مقاله ایدهای دارید یا در مورد خواص میوه خشک تجربهی خاصی دارید، لطفا آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده -سارا فیضی
منبع: دکتر هبن