قیام 29بهمن تبریز؛ تیر خلاص به رژیم پهلوی- پیمان پاکزاد**
تبریز- ایرنا- مردم تبریز همواره در طول تاریخ پیشقراول و طلیعه دار حرکت های سیاسی و انقلابی بوده و برای عزت و اقتدار ایران از جان خود هم دریغ نکردند و در پیروزی انقلاب اسلامی نیز تیر خلاص به رژیم پهلوی با قیام خونین 29 بهمن مردم این شهر زده شد.
برخی حرکت ها و فعالیت های تاریخی در تبریز، آغازگر یا پیروزی بخش انقلاب های بزرگی مثل انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی ایران بوده و تاریخ گواهی این واقعیت است.
قیام خونین مردم تبریز در 29 بهمن سال 1356 شمسی از مهمترین افتخارات معاصر این خطه از ایران زمین است که تاریخ ساز شد، طومار رژیم طاغوت را در هم پیچید و پیروزی انقلاب اسلامی را در بهمن ماه 1357شمسی شتاب بخشید.
مردم تبریز علاوه بر اینکه در روند پیروزی انقلاب اسلامی همراه حرکت های انقلابی در جای جای کشور بودند، این بار نیز در برگزاری مراسم ضد حکومتی چله شهدای 19 دی قم در 29 بهمن 1356 حماسه آفریدند.
بر اساس شواهد تاریخی و گواهی شاهدان عینی، مردم تبریز با دعوت آیت الله قاضی طباطبایی (ره) و 10 تن دیگر از علمای بزرگ آذربایجان شرقی ساعت 10 صبح 29 بهمن آنسال مقابل مسجد «قزللی» (میرزا آقا یوسف مجتهد) تجمع کردند.
خبر تجمع به گوش نیروهای امنیتی رژیم رسید و ماموران کلانتری شعبه بازار خود را به محل رسانده و اقدام به متفرق کردن معترضان کردند، اما مردم عزمشان را جزم کردند و به اخطارهای ماموران امنیتی اعتنایی نداشتند.
مردم اعلامیه های حضرت امام را می خواندند؛ از طرف دیگر خادم مسجد «قزللی» هم که قصد باز کردن در مسجد را بنا به دستور آیت الله قاضی طباطبایی داشت با ممانعت مأموران کلانتری روبرو شد.
بر اساس اسناد موجود، ماموران طاغوت اعلامیه های امام راحل را پاره و به مردم توهین کردند؛ در مقابل مردم از ماموران می خواستند تا درب مسجد را برای برگزاری مراسم باز کنند، ولی سرگرد مقصود حق شناس، فرمانده کلانتری بازار، با لحن تند و زشت خطاب به تجمع کنندگان گفت: «نمی شود، در این طویله باید بسته بماند!»
'محمد تجلاّ' یکی از جوانان غیرتمند تبریز و اولین شهید نهضت 29 بهمن تبریز که از توهین سرگرد به مسجد و پاره کردن اعلامیه خونش به جوش آمده بود، با حق شناس گلاویز شد.
سرگرد حق شناس وقتی این اقدام شجاعانه را دید با اسلحه کمری به شهید تجلا شلیک کرد و سینه این جوان 2 ساله را هدف گلوله قرار داد و به شهادت رساند؛ در این زمان مردم با دیدن شهادت جوان شجاع وی را بر روی دست گرفته و در خیابان های شهر به راه افتادند، مردم رفته رفته به صف راهپیمایی کنندگان پیوستند و قیام 29 بهمن مردم غیور تبریز آغاز شد.
بر اساس اسناد تاریخی در این راهپیمایی 581 نفر دستگیر، 9 نفر شهید، 118 نفر زخمی، 3 دستگاه تانک، 2 سینما، یک هتل، کاخ جوانان، حزب رستاخیز و تعدادی اتومبیل شخصی و دولتی به آتش کشیده شدند.
چند روز بعد تعداد شهدای تبریز به 13 نفر رسید و کنسول آمریکا در تبریز در واپسین ساعت های روز، این یادداشت را به سفارت امریکا در تهران مخابره کرد: «بیشتر تظاهر کنندگان را مردان جوان تشکیل می دهند و اهداف شان مظاهر جامعه غیر مذهبی از قبیل سینماها و کلوپ ها است، نیروهای اجتماعی و مذهبی به حالتی در آمده اند که کنترلشان آسان نیست. شاه (شاید) با تعویض استاندار آذربایجان و تحت انضباط در آوردن ساواک و مقامات پلیس این استان به شورش های تبریز واکنش نشان دهد. با این حال چهل روز بعد، باز هم در شهرهای مختلف ایران تظاهرات و خشونت هایی به وقوع خواهد پیوست.»
امام خمینی(ره) نیز در پیامی به مردم آذربایجان فرمودند: سلام بر اهالی شجاع و متدین آذربایجان عزیز. درود بر مردان برومند و جوانان غیرتمند تبریز، درود بر مردانی که در مقابل دودمان بسیار خطرناک پهلوی قیام کردند و با فریاد «مرگ بر شاه» خط بطلان بر گزافه گویی های او کشیدند'.
همان طور که امام راحل وعده پیروزی داده بودند، قیام خونین 29 بهمن 1356 مردم تبریز طومار طاغوت را در هم پیچید و تیر خلاصی برای سقوط خاندان پهلوی در بهمن 57 شد.
به این مناسبت چندین سال است که مردم انقلابی و غیور آذربایجان شرقی برای تجدید میثاق با آرمان های نظام و رهبر کبیر انقلاب و مقام معظم رهبری، روز 28 بهمن ماه با رهبری دیدار می کنند و وفاداری و ولایت مداری خود را به ولی فقیه اعلام می کنند.
رهبر فرزانه انقلاب نیز در فرمایشات خودشان قیام 29 بهمن مردم تبریز را تسریع کننده و تعیین کننده در پیروزی انقلاب اسلامی ایران دانستند؛ ایشان پارسال در دیدار با مردم تبریز فرمودند: 'ه عظمت روز بیست و نهم بهمن حقیقتاً با این تعبیرات کوتاهی که ما می کنیم، رسانده نمی شود؛ اگر حادثه 29 بهمن تبریز در سال ۵۶ نمی بود، به احتمال زیاد حادثه نوزدهم دی قم فراموش می شد و بعد هم آن حوادث دیگرِ سلسلهوار به وجود نمیآمد؛ یعنی مسیر تاریخ کشور عوض می شد، تبریزیها با قضایای 29 بهمن، با قیام خود، با فهم درست خود، با اقدام بهجا و بهموقع خود، توانستند این حرکت عظیمی را که به 22 بهمن ۵۷ منتهی شد به وجود بیاورند؛ عظمت این داستان اینچنین است'.
انقلاب ایران دستاورد خون هزاران جوانی است که بی ریا و نشات گرفته از ایمان و تقوی الهی و برای اطاعت از ولایت فقیه به دست آمده و امنیت کشور مدیون این خون های پاک است که باید پاس داشته شود.
واقعیت این است که پس از گذشت 41 سال از قیام خونین 29 بهمن مردم تبریز و به رغم فشارهای ظالمانه اقتصادی غرب هنوز هم ملت ایران پای عهد و پیمان خود با انقلاب هستند و امسال نیز راهپیمایی شکوهمند 22بهمن که خشم استکبار و بهت جهانی را به دنبال داشت، نمایش و سند وفاداری مردم به انقلاب اسلامی بود.
3093/518
**خبرنگار ایرنا