مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی هم در سومین کارگروه اجرایی آمادگی مقابله با گرد و غبار استان، با اشاره به روند اجرایی مصوبات این کارگروه گفت: در سند اجرایی کنترل کانونهای پانزدهگانه فرسایش بادی استان، برنامهریزی و توزیع سطح عملیات به گونهای پیشبینی شده است که کانونهای یادشده طی مدت ١۵ سال مدیریت و تثبیت خواهند شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، تورج همتی در ادامه صحبتهای خود گفته است: به منظور اجرایی بودن این سند، عملیات در ٣ فاز کوتاه، میان و بلند مدت تا افق ١۴١٠ پیشبینی و ٣ اولویت مکانی نیز در برنامهریزی در نظر گرفته شد.
١۶ شهرستان در اولویت کنترل کانونهای گرد و غبار
به گفته او که دبیر کارگروه اجرایی آمادگی مقابله با گرد و غبار استان هم هست شهرستانهای سرخس، تایباد، تربت جام، سبزوار، نیشابور و مشهد اولویت نخست فاز اجرایی سند اجرایی کنترل کانونهای پانزدهگانه فرسایش بادی استان هستند. همتی در ادامه با بیان این نکته مهم در تحقق سند اجرایی کنترل کانونهای پانزدهگانه فرسایش بادی نگاه مشارکتی و اهتمام عمومی است گفت که اجرای عملیات احیایی در کانونهای بحرانی فرسایش بادی به روش مردممحور، تغییر و تقویت معیشتهای سازگار با محیط زیست برای بهرهبرداران بومی و جوامع محلی و ارتقای سطح کار آمدی منابع انسانی، زیستی، اقتصادی و اجتماعی از نتایج حاصل از این اقدام مشارکتی است. برنامه پنجساله مقابله با پدیده گرد و غبار موضوع دیگری بود که از سوی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان مطرح شد که گویا در بخش نخست آن مواردی مانند احیای ۴ منطقه تحت مدیریت محیط زیست استان شامل رئیسی، درونه، افتخاری و سیرخون در دستور کار قرار گرفته است.
مدیریت زیستبومی کشفرود
طبق اعلام همتی، در بخش دوم این برنامه احیای تالابها و رودخانهها قرار دارد. بر این اساس، مدیریت زیستبومی رودخانه حفاظتشده و تاریخی کشفرود هم وارد فاز عملیاتی شده است. بر اساس آموزش همگانی، توانمندسازی جوامع محلی در راستای مقابله با گرد و غبار با رویکرد مدیریت زیستبومی هم سومین بخش این برنامه پنجساله است، بخشی که از سال گذشته وارد فاز اجرایی شده است.
مقابله با کانونهای داخلی با اولویت سرخس
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسانرضوی نیز در این جلسه به پیگیری مقابله با کانونهای گرد و غبار داخلی با اولویت شهرستان سرخس از سوی ادارهکل منابع طبیعی استان تأکید کرد و افزود: تدوین طرح مطالعاتی کانونهای فرامرزی گرد و غبار نیز از سوی دانشگاه فردوسی مشهد و اداره کل منابع طبیعی استان به تصویب رسیده است.
وحید قربانی در ادامه افزود: برای پیگیریهای خارجی نیز لازم است تا اقدامات لازم برای ارائه طرح مطالعاتی کانونهای فرامرزی به نمایندگی وزارت امور خارجه در شرق و شمال شرق کشور انجام شود.
رئیس کارگروه اجرایی آمادگی مقابله با گرد و غبار استان همچنین در ادامه تأکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی استان باید سیاستهای کلی خود را در حوزه کشاورزی دیم برای حفظ منابع خاک در جلسه آتی کمیته فنی ارائه دهد.
تعیین تکلیف اعتبارات ١٢ درصدی صدور پروانه معادن
وی همچنین به پیگیری جذب اعتبارات دوازدهدرصدی حقوق دولتی که در زمان صدور پروانه بهرهبرداری معادن از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت به منظور احیای سیمای طبیعی منطقه تخریبشده در نتیجه برداشت معدن دریافت و به خزانهداری کشور واریز میشود اشاره کرد و افزود: این موضوع باید از سوی سازمان جهاد کشاورزی و ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مورد پیگیری قرار گیرد.
.................................
سوخت توزیعشده در مشهد استاندارد محیط زیستی ندارد
بنا بر اعلام مدیر کل حفاظت محیط زیست استان در چهلمین جلسه کارگروه اجرایی و اضطراری کاهش آلودگی هوای استان، بر اساس نمونه برداری و تحلیل های صورت گرفته، سوخت توزیع شده در مشهد و استان، از استاندارد محیط زیست برخوردار نبوده است و به پیگیری نیاز دارد. طبق اعلام تورج همتی، در سال گذشته بیش از ۴٣٠٠ دستگاه خودرو فرسوده از چرخه حمل و نقل عمومی استان خارج و اسقاط شده اند. همچنین ٧ نشست تخصصی کارگروه اجرایی و اضطراری کاهش آلودگی استان و بیش از ١۵ جلسه کمیته ذیل این کارگروه در سال ٩٧ برگزار شده که پیرو تصمیمات آن ها در خصوص نوسازی ناوگان فرسوده در حوزه حمل و نقل عمومی ١۵۵ دستگاه اتوبوس و ٣٨ دستگاه تاکسی از رده خارج شده اند. همچنین به گفته همتی در سال گذشته ۵۵٠ واحد صنعتی به اجرای خوداظهاری در پایش هوا ملزم شدند و در این باره ۶٧ واحد آلاینده شناسایی و اعمال قانون شده اند. او که دبیر کارگروه اجرایی و اضطراری کاهش آلودگی هوای استان شناخته می شود، در ادامه از ١٠ صنعت بزرگ استان سخن گفت که تحت پوشش سامانه پایش برخط خروجی دودکش هستند. بر این اساس، در سال گذشته ١٩ واحد ملزم به نصب یا اصلاح سیستم کنترل آلودگی هوا در استان شده اند.
به گفته همتی، طی ١٣٧ مورد پایش در زمینه فعالیت مراکز معاینه فنی خودرو سبک و سنگین، ٣ مرکز به دلیل تخلف و آلایندگی به مراجع قضای هدایت شده اند.
ضرورت پیگیری تأمین کامل سوخت گاز نیروگاه توس مشهد نیز موضوعی بود که در این جلسه مطرح شد و وحید قربانی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی، اجرای طرح LEZ در مشهد را از مصوبات این نشست دانست و بر پیگیری ها در راستای تأمین سوخت یورو۴ مطابق استانداردهای موجود تأکید کرد.