عکس‌ها می‌پرسند


عکس‌ها می‌پرسند

خانم دوروتا لانگ(Dorothea Lange)، عکاس مستند و خبری آمریکایی، عکس‌های تاثیرگذاری از دوره‌ رکود بزرگ و تاثیرات جنگ‌ جهانی دوم بر جامعه‌ آمریکا ثبت کرده است


شهرآرا آنلاین - حمید سلطان‌آبادیان| خانم دوروتا لانگ(Dorothea Lange)، عکاس مستند و خبری آمریکایی، که عکس‌های تاثیرگذاری از دوره‌ رکود بزرگ و تاثیرات جنگ‌ جهانی دوم بر جامعه‌ آمریکا ثبت کرده است، می‌گوید: «یک عکسِ خوب سوال طرح می‌کند نه اینکه جواب بدهد.» این جمله‌ کلیدی می‌تواند یکی از پاسخ‌ها به پرسش همیشگی هنرجویان عکاسی باشد که می‌پرسند مشخصات یک عکس خوب چیست؟ این جمله، یکی از خصوصیات مهم عکس خوب را به ساده‌ترین شکل بیان می‌کند. عکاس جست‌وجوگر و هدفمند با این نگاه، تصویر را ثبت می‌کند و ذهن بیننده و مخاطبش را به چالش می‌کشد. هرکدام از اِلمان‌ها و نشانه‌های موجود در عکس، نحوه‌ کادربندی، سیاه‌ و سفید یا رنگی بودن آن، عمودی یا افقی بودن کادر، زاویه‌بندی و نورسنجی عکس، همه می‌توانند بنا به دانش و توانایی عکاس در راستای همین منظور به کار برده شوند و نقش ایفا کنند. عکس خوب باعث می‌شود بیننده نتواند به‌راحتی از آن عبور کند یا به عبارت ساده‌تر آن‌طور که ادوارد روشِی (کارگردان‌ فیلم، نقاش و عکاس معاصر) می‌گوید: «یک عکسِ خوب باید کاری کند که شما سرتان رو بخارانید.» . عکس خوب و قوی، قدرتش را در نگه‌داشتن چشم‌های بیننده بر روی خودش ثابت می‌کند.

این تامل، برای اندیشیدن و خوانش عکس است. مثل مصاحبت با آدمی که بیشتر از بقیه می‌داند و مخاطب دوست دارد وقت بیشتری را با او بگذراند. البته همه‌‌ این‌ها به این معنی نیست که عکس خوب باید خیلی پیچیده و مبهم باشد؛ چراکه یکی دیگر از خصوصیات عکس خوب، سادگی و بی‌پیرایگی آن است. هنر عکاس همین است که این دو را در کادر عکسی که ثبت می‌‌کند، درهم می‌آمیزد و تسلط خود را این‌گونه به منصه‌ ظهور می‌رساند. با نگاهی به عکس‌های مطرح تاریخ عکاسی، می‌توان بیشتر به این وجه از عکس‌های خوب و ماندگار پی‌برد که آن‌ها همیشه سوالی در دل خود دارند و ذهن بینندگانشان را تا مدت‌ها درگیر این سوال می‌کنند. این سوالات می‌تواند بخشی از دغدغه‌های عکاس باشد که به‌صورت عکس به نمایش گذاشته می‌شود. سوالاتی درباره تنهایی، شادی، چیستی زندگی، زشتی و زیبایی، حقیقت، نور و تاریکی، جنگ، فلسفه‌ مرگ و هزاران موضوع دیگر می‌تواند در بطن عکس‌های یک هنرمند جریان داشته باشد. به‌نظر آندریاس فاینینگر، نویسنده‌ کتاب اصول کادربندی در عکاسی، «در عکاسی رابطه‌هایی است که باید فهمیده شوند؛ رابطه‌ عکاس با سوژه، عکاس با عکس، عکس با مخاطب و مخاطب با عکاس و در این ارتباط، عکاس است که نوع رابطه را تعریف و هدایت می‌کند». توجه به این رابطه‌ها که فاینینگر به آن‌ها اشاره می‌کند، می‌تواند راهی برای رسیدن به ثبت یک عکس متفاوت و خوب باشد.



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

بهترین فیلم‌ها و سریال‌های سال 2024 به انتخاب مجله تایم