پرشور پیش‌قدم شویم


پرشور پیش‌قدم شویم

با انجام کارهای داوطلبانه می‌توانیم زندگی و جامعه بهتری داشته باشیم


شهرآرا آنلاین - محبوبه عظیم‌زاده- حتما که نباید پای جبر در میان باشد و از سر ناچاری تن به کاری بدهیم. حتما که نباید صحبت از جریمه‌های مالی شود تا انجام کاری را ضروری بدانیم. حتما نباید به مرحله‌ای برسیم تا متوجه شویم آلودگی هوا، ترافیک شهر، زباله‌ها و هر عامل دیگری، دارد زندگی‌مان را نابود می‌کند و بعد از آن منتظر بمانیم مسئولان و دست‌اندرکاران حوزه شهری، نشست برگزار کنند و جلسه بگذارند و تصمیمی بگیرند که اندکی ما را از این وضعیت اضطراری نجات بدهند. چرا خودمان خودجوش پای کار نیاییم و همان اتفاق‌هایی را که در شرایط قرمز رقم می‌زنیم، زودتر عملی نکنیم؟ چرا داوطلبانه و با آینده‌نگری پای کار نیاییم تا زیست شخصی و زیست شهری بهتری داشته باشیم؟ این بار و در این صفحه قصد داریم با شما از انجام کارهای داوطلبانه و مزیت‌های آن‌ صحبت کنیم. فراموش نکنید که بین سطح رفاه یک جامعه و میزان مشارکت‌های مردمی آن، رابطه مستقیمی وجود دارد.

چه فوایدی دارد؟

١

افزایش آگاهی‌ در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ...

٢

یادگیری مهارت‌های آکادمیک مثل کمک‌های اولیه و افزایش تجربه

٣

افزایش انعطاف‌پذیری و حس رضایت درونی

۴

برقراری ارتباط بیشتر با افراد حرفه‌ای، به‌کار‌گرفتن و استخدام

۵

پیشرفت در زیست شهری و توسعه شهر

۶

بهبود توانایی رهبری و مدیریت

٧

بهبود ارتباطات و کارهای تیمی

٨

افزایش مسئولیت‌پذیری اجتماعی

٩

داشتن حس مفید بودن و افزایش اعتماد به نفس

با میل خود و به اراده خود

منظور از کارهای داوطلبانه، آن دسته از فعالیت‌هایی است که یک فرد یا یک گروه، به‌صورت خودجوش و بدون اینکه منفعت مالی خاصی از آن ببرد، آن را انجام می‌دهد. مهم‌ترین نکته‌ای که در این بین وجود دارد، همان حس رضایت درونی است و منفعت و خیری که با انجام آن کار به دیگران، طبیعت و محیط پیرامون می‌رسد. به عبارت دیگر، کارهایی وجود دارد که انجام آن به آدم حس ارزشمند بودن می‌دهد و می‌توان از آن‌ها با عنوان بشردوستانه یاد کرد. اگر بخواهیم عمیق‌‌تر و وسیع‌تر به فواید کارهای خودجوشی که افراد انجام می‌دهند نگاه کنیم، فایده‌های زیادی را می‌توان برای آن برشمرد. فارغ از نوع کار که می‌تواند در هر حوزه‌ای باشد، این منفعت‌ها می‌تواند صرفا به شخص یا اشخاصی محدود شود که دست به انجام کارهای داوطلبانه می‌زنند یا محدوده بزرگ‌تری از جامعه را شامل شود.

یاد بگیریم و مفید باشیم

یکی از حیاتی‌ترین کارهای داوطلبانه‌ای که می‌توانیم انجام بدهیم، یادگیری کمک‌های اولیه پزشکی است. این حرف من را شاید افرادی بهتر درک کنند که عزیزشان را در یک موقعیت اورژانسی دیده باشند اما کاری برای نجات او از دستشان برنیامده باشد. با مراجعه به یکی از مراکز هلال‌احمر محله و یادگیری مراحل پایه بنیادین احیا، شاید بتوان فردی را به زندگی برگرداند. فراموش نکنیم که آموختن این مهارت‌ها برای هر‌کدام از ما واجب است و چقدر خوب می‌شود که به‌صورت داوطلبانه برای یادگرفتن آن‌ها قدم پیش بگذاریم.

محیط زیست خود را کنیم آباد

شاید این تصویر که عده‌ای از همسایه‌ها و هم‌محله‌ای‌ها هر‌از‌گاهی آب و جارو به دست بگیرند و دسته‌جمعی محل زندگی خودشان را تمیز کنند، در سال‌های قبل بیشتر به چشم می‌خورد و رایج بود. بااین‌حال، خدمت به محیط زیست، چه کوچه و خیابان محل زندگی‌مان، چه جنگلی که صدها کیلومتر آن طرف‌تر قرار دارد، همیشه یکی از مؤثرترین و حال‌خوب‌کن‌ترین کارهای داوطلبانه‌ای است که می‌توانیم انجام بدهیم؛ درست مثل گروه‌های مردمی مختلفی که با هدف زدودن زباله‌ها از دامن جنگل و سواحل دریا، اقدام به پاک‌سازی طبیعت و محیط زیست خود می‌کنند. یا مثلا با خودشان قرار می‌گذارند یک روز در هفته را برای کمک به پاکی آسمانشان بدون ماشین تردد و به‌جای آن از دوچرخه استفاده کنند. پویش سه‌شنبه‌های بدون خودرو، مشتی از همین خروار است که در خیلی از شهرهای ایران اجرا می‌شود و حتی به میان ایرانیان خارج از کشور هم رسوخ کرده است؛ یک حرکت روبه‌جلوی زیست‌محیطی.

گردشگری با چاشنی کمک

چه کسی است که دلش نخواهد مسافرت برود و با جاذبه‌های گردشگری و دیدنی شهرها و کشورهای مختلف آشنا بشود؟ مقصود ابتدایی همه احتمالا در وهله اول حظ‌بردن از مناظر و تصاویر جدیدی است که می‌بینند. با‌این‌حال، شاید بد نباشد به‌عنوان یک پیشنهاد به آن فکر کنید که هر‌از‌گاهی مقصد سفرتان را به یکی از روستاها یا مکان‌هایی اختصاص بدهید که به نسبت سایر شهرها ضعیف‌ترند و امکانات کمتری دارند تا در حد توانتان بتوانید باری از روی دوش اهالی آنجا بردارید. حالا، بسته به توانایی خودتان می‌توانید از مهارت پزشکی‌تان برای کمک به سلامت آن‌ها استفاده کنید یا از زور بازویتان برای ساخت‌وساز و ترمیم خانه و کاشانه‌شان؛ یا در کمترین حالت، مرهمی باشید برای روح آن‌ها. به نظر شما بهتر نیست به‌جای اینکه سیل کمک‌هایمان را فقط محدود کنیم به روزهای بعد‌از وقوع یک بلای طبیعی، این قبیل رفتارهای بشردوستانه را همیشه در برنامه‌های زندگی‌مان داشته باشیم تا آن‌ها هیچ‌گاه فراموش نشوند؟

تا توانی دلی به دست‌ آور

قطعا یکی از جوامع هدف در انجام کارهای داوطلبانه، افراد طبقه محروم و نیازمند هستند؛ کودکان کار، بی‌خانمان‌ها، بی‌سرپرست‌ها، سالمندان و‌... . مراکز خیریه بسیاری وجود دارد که این طیف افراد را در خود جای داده است. اگر تا‌به‌حال گذرتان به این مراکز افتاده باشد، حتما متوجه این نکته شده‌اید که چه به‌صورت نقدی و چه به‌صورت غیرنقدی، برای پاسخ‌گویی به نیازهای افراد تحت‌پوششان، به کمک فراوان احتیاج دارند. مدتی پیش، با مراجعه به یکی از این مراکز، متوجه شدیم که نوسانات اقتصادی و افزایش قیمت بسیاری از محصولات، باعث شده تعداد زیادی از خیرانی که از این مؤسسات حمایت می‌کردند، دیگر از ادامه این روند دست بکشند. پس لطفا در هیاهوی زندگی‌تان، زمانی را هم برای کمک به این مؤسسات و مراکز اختصاص بدهید.

داوطلبانه آگاهی بدهیم

نباید تصور کرد کارهای داوطلبانه فقط به این معنی است که پولی خرج کنیم، چیزی بخریم یا یک کار سنگین و پر‌هزینه انجام بدهیم. بسیاری اوقات می‌توانیم با تعامل، صحبت‌کردن و آگاهی‌دادن، نقش یک کمک‌رسان را داشته باشیم. شاید یکی از بهترین مصداق‌های این قضیه، مواقعی باشد که به‌محض سر زبان افتادن گرانی یک کالا و پشت‌بند آن، حرکت نابخردانه خیلی از مردم برای خرید و ذخیره آن، دست به کار شویم و با آگاهی‌دادن به مردم مبنی‌بر اینکه حجم زیادی از شکل‌گیری این اتفاق، ماحصل رفتار جوزده خودمان است، آن‌ها را قانع کنیم از این رفتار خود دست بردارند.

بد نیست بدانید

موضوع انجام کارها به‌صورت داوطلبانه برای اولین بار در سال‌١٩٨۵ جدی شد؛ زمانی‌که سازمان ملل متحد ۵‌دسامبر را به ‌عنوان روز جهانی داوطلب یا به بیان دیگر، روز ترویج کارهای داوطلبانه نام‌گذاری کرد. به‌دنبال این قضیه سازمان ملل متحد، سندی را با عنوان سند توسعه پایدار تبیین کرد که در آن، اهداف پیوستن به گروه‌های داوطلبانه با افق‌٢٠٣٠ بیان شده و از این قرار است:

١-ریشه‌کن کردن فقر

٢-ریشه‌کن کردن گرسنگی

٣-داشتن یک زندگی سالم و ارتقای سطح رفاه

۴-بهره‌مندی از آموزش و تحصیل با‌کیفیت

۵-برابری جنسیتی

۶-آب سالم

٧-انرژی پاک و مقرون‌به‌صرفه

٨-رشد اقتصادی پایدار

٩-صنعت فراگیر و زیرساخت‌های توسعه‌یافته

١٠-کاهش نابرابری‌ها

١١-شهرهای پایدار و تاب‌آور

١٢-برخورداری از یک الگوی تولید و مصرف پایدار

١٣-مبارزه با تغییرات اقلیمی

١۴-استفاده صحیح و پایدار از اقیانوس‌ها و دریاها

١۵-جلوگیری از نابودی تنوع زیستی

١۶-جامعه پایدار و صلح‌آمیز

١٧-مشارکت‌ جهانی برای توسعه پایدار



سفره شب یلدا سنتی با تزیینات بسیار شیک