تأکید رهبر انقلاب بر حکمت در شعر
دفعه چهارمی بود که در این جلسه شرکت میکردم. چیزی که بیشتر از آخرین باری که حضور داشتم به چشم میآمد، حوصله رهبر انقلاب برای شنیدن شعر بود. خودشان اصرار داشتند که بشنوند و چون بیشتر جوانان حاضر بودند احساس میکنم ایشان سر ذوق آمده بودند. اما میخواهم پیشنهادی راجع به این جلسه بدهم. به نظر من باید بخش کاملی را به اهدای کتاب اختصاص بدهند. چون همه شاعران دوست دارند کتابهایشان را به رهبر بدهند و به نظر من اهمیت این کار کمتر از شعرخوانی نیست. چون ایشان آنجا با شاعر صحبت میکنند و کتاب را ورق میزنند. شعرا هم دوست دارند کارشان دیده شود. در این جلسه اهدای کتاب شاعران به رهبر نیم ساعت قبل از نماز شروع شد و به همین خاطر ازدحام و شلوغی به وجود آمد. فرمایشهای رهبری درباره مسائل روز ادبیات خیلی جالب و شنیدنی و صریح و بیپرده بود. در مورد آسیبهایی که به زبان و ادبیات فارسی وارد شده است و در حال وارد شدن است خیلی جدی صحبت کردند. همچنین درباره عملکرد صدا و سیما ابراز نگرانی و گله کردند و گفتند متأسفانه در صدا و سیما به مسئله زبان و ادبیات فارسی دقت نمیکنند. به ترانههای معمول فضای اجتماعی کشور هم اشاره کردند و خواستند از سطحینگری در شعر پرهیز شود و متن ترانهها آگاهانهتر باشد. فرمودند کارها را گوش و پیگیری میکنند و حتی به صورت مستقیم به بعضی از ترانهها که در عنوانبندی پایانی سریالها خوانده میشود اشاره کردند و از مرحوم سبزواری برای سرودن شعرهایی که سرودهای خوب انقلابی شدند یاد کردند. نکتهای که بعد از این جلسه و سخنرانی ایشان برای خود من دغدغه شد، تأکیدشان بر حکمت در شعر بود که برای نمونه فردوسی را مثال زدند. خود من در حال فکر کردن به این موضوع هستم. نکته قابل تأمل این است که چیزی که در روح بشر رسوخ میکند حکمت است.
مصطفی محدثی خراسانی: بهترین جلسهای بود که به یاد دارم
حدود ١۵ سال میشود که در این جلسات شرکت میکنم. میتوانم بگویم جلسه امسال بهترین جلسهای بود که به یاد دارم، هم به لحاظ اینکه حضور جوانها و شعرخوانیشان غلبه داشت و هم شعرهای خوب و درخشانی که خوانده شد. به نظرم فضای جلسه هم صمیمیتر بود. بعضی سالها من جزو شورای انتخاب بودهام. در مجموع تلاش میشود که هم کسانی که پیش از این توفیق حضور نداشتهاند به این جلسه راه پیدا کنند و هم این دعوت به گونهای باشد که سطح کیفی جلسه و شعرهایی که خوانده میشود در اوج باشد و تنزل پیدا نکند. وقتی مجموعهای این ٢ هدف را بخواهد انجام بدهد کار دشوار میشود و ممکن است سبب به وجود آمدن حرف و حدیثهایی شود. این بحثها همواره بوده است. در نهایت کسانی که شرکت میکنند عدهای از پیشکسوتها و شخصیتهای فعال حوزه شعر انقلاب هستند که اینها معمولا ثابتاند و دعوت میشوند. بقیه هم براساس آثاری که ارسال میکنند یا رتبهها و جوایزی که در طول سال در جشنوارههای مختلف به دست میآورند و مطرح میشوند، در نهایت شورای انتخاب آثارشان را بررسی میکند و کسانی که امکان حضورشان هست، انتخاب میشوند. شرکت در جلسه رهبر انقلاب با آن همه مشغله و مسئولیت و رسالتهای سنگین سیاسی و اجتماعی و تاریخی که بر دوش دارند، ما را با جلوه دیگری از شخصیتشان روبهرو میکند. چهرهای که از ایشان در این جلسه میبینیم مثل یک ادیب حرفهای است، کسی که استخوانخردکرده انجمنهای ادبی است، مانند یک جلسهگردان حرفهای انجمن ادبی با تیزبینی و موشکافی و حاضرجوابیهایی که خاص حرفهایهای انجمنهای ادبی است. دیدن این بخش از شخصیت ایشان قطعا برای همه خوشایند و هم موجب نوعی اعجاب و حیرت میشود. بر همه اینها بیفزایید صفا و صمیمیت و مهربانی حاکم بر جلسه را. این موارد این نشست را برای کسی که حضور دارد متفاوت میکند. صحبتهای رهبر معظم انقلاب هم همواره جالب بوده است. ایشان معمولا سرفصلهایی را در حوزه شعر و ادبیات مطرح میکنند که لازم است به آنها توجه شود و میتواند در گفتمان حوزه ادبیات و انقلاب برای فعالیتها سرمشق و راهبرد باشد.
عاطفه جعفری: بغض اجازه نداد عرض ارادت کنیم
برای من دیدار رهبر و زیارت ایشان و اینکه از برکت نفسشان استفاده کنیم آرزو بود. هرچند این شب از نظر رسانهای هم قابل توجه است. تنها شب شعری است که رسانه به طور کامل به آن توجه دارد و مردم هم میبینند. کسانی را میشناسم که اهل شعر نیستند ولی منتظرند شب شعر نیمه رمضان را ببینند. شاید بتوانم بگویم کسانی هم که میآیند مشکلی برای شعر خواندن و نخواندن ندارند. هرچه هست به عشق حضور در این جلسه است. قبل از نماز رسیدیم خدمت آقا و موقعیتی شد که ابراز دلتنگی کنیم، اما بغض اجازه نداد آنطور که باید عرض ارادت کنیم.
امسال بر خلاف همیشه شاعران جوانتر خیلی بیشتر شعر خواندند. حتی شاعرانی بودند که خیلی از ما که در جشنوارهها یا محافل حضور داریم آنها را نمیشناختیم. فکر میکنم این هم به این خاطر بود که حوزه هنری تهران ایمیلی منتشر کرده بود و این نشانی تنها مسیری بود که میشد شعر را به دست هیئت داوری رساند. به نظرم امسال داوری و جمعآوری اشعار به شکل دیگری اتفاق افتاد. امسال همه در حالت مساوات قرار داشتند و البته هیئت داوران با نگاه خودشان شعرها را انتخاب کرده بودند که در همه زمینهها و مضمونها بود. شعر اهلبیت(ع)، شعر عاشقانه، شعر طنز، شعر اجتماعی و ... ولی در جلسه همان شعری که انتخاب میشود باید خوانده شود.
من یک مهاجر افغانستانی هستم و دوست داشتم شعری را بخوانم که برای وطنم سرودهام اما به هر حال، هیئت داوری که اشعار را بازبینی میکنند تشخیص داده بودند هر کسی چه شعری بخواند. شعری که خواندم از نظر کیفی شعر خوبم نبود، هرچند برای شهدای فاطمیون بود و من با ارادت و علاقهای که به شهدا داشتم آن را سروده بودم.
..........................................
سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار با شاعران
ما باید حرمت زبان فارسی را حفظ کنیم و اجازه نداریم با بی مبالاتی آن را به دست فلان ترانه سرای بی هنر بدهیم که الفاظ را خراب کند و بعد نیز با پول بیت المال در صداوسیما و دستگاه های دولتی و غیردولتی پخش شود.
اشعار بزرگان شعر فارسی آکنده از اخلاق، تعلیم، تعهد، حکمت، عرفان، معنویت و اسلام ناب است. بنابراین تفکیک جنبه هنری شعر از جنبه رسالت و تعهد آن، مغالطه ای واضح و ناشی از غفلت یا کم سوادی است.
حفظ هویت ملت بسیار مهم است چرا که ملتی که هویت خود را از دست بدهد در مشت بیگانگان گم می شود و از بین می رود.
راجع به زبان فارسی بنده نگرانم. من از صداوسیما گله مندم. به جای اینکه زبان صحیح و معیار را ترویج کند، زبان بی هویت را ترویج می کند. وقتی یک مجری یک تعبیر فرنگی را در صداوسیما تکرار می کند، موجب آلوده شدن زبان به زوائد مضر می شود. ما داریم مفت زبان خودمان را آلوده می کنیم. نگذارید زبان فارسی دچار فرسودگی و ویرانی شود.
در شعرهایتان از زیبایی های رفتار ملت ایران تمجید کنید. رفتار ملت ما در قضیه سیل شمال و جنوب بسیار زیبا بود. آن ها که مطلع هستند می دانند که چه شکوه و حماسه زیبایی مردم آفریدند. وقتی این ها را در شعر می آورید، شعر شما می شود پرچم هویت.