روز گذشته در جریان تحویل و تحولهای جدید شهرداری مشهد، از زحمات باقری، مدیرعامل سابق سازمان عمران شهرداری مشهد، قدردانی و احسان عظیمی به عنوان مدیرعامل جدید این سازمان معرفی شد. حجت فرقانی نیز جای خود را در شهرداری منطقه هشت به قربانعلی شیرازی داد تا از این پس به جای مجتبی زمانیان بر کرسی شهرداری منطقه ٣ تکیه بزند. از طرفی دیگر علی زینتبخش، به عنوان شهردار جدید منطقه ١٢ معرفی و از زحمات احمد محبی، شهردار پیشین این منطقه، قدردانی شد.
کلائی که دیروز برای تودیع و معارفه شهردار منطقه ١٢ این شهر راهی ساختمان جدید این مجموعه در الهیه شده بود، دست روی یکی از مهمترین مسائل عمومی شهر گذاشت که مدتهاست مورد مناقشه بین شماری از مسئولان استانی قرار گرفته است. شهردار مشهد در این مراسم، منطقه ١٢ مشهد را در جوار مسئله عمومی شهر که همان اختلافات محدوده شهر با طرقبهشاندیز است، دانست و تأکید کرد: در این موضوع شهردار منطقه میتواند نقش خود را ایفا کند و مدیریت آثار حلوفصل این مسئله در حریم شهر مشهد و اینکه چگونه کار صورت گیرد، مهم است. وی با تأکید بر اینکه منطقه ١٢ با ید از بنبست درآید و در تعاملات شهری بیشتر حضور یابد، اظهار کرد: این محدوده، مفصل میانی ما به مناطق گردشگری پیرامون شهر است و نباید در بنبست قرار گیرد. بخشی از این مسئله مرتبط با احداث شریانها و خیابانهاست و بخشی دیگر به تعریف پروژههایی با مقیاس شهری
برمیگردد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شهرداری مشهد، کلائی درباره ویژگیهای دیگر منطقه ١٢ نیز گفت: گرچه سکونت و گردشگری فضای کلی این منطقه را شکل داده است اما باید تحول اساسی در منطقه نیز صورت گیرد تا این منطقه برای همگان شناخته شده شود. وی همچنین بر موضوع زیرساختها تأکید کرد و گفت: راه و شهرسازی اقدام به واگذاری زمین به برخی نهادها کرده است و ضعف این عملکرد باید جبران شود. در این زمینه گرچه نیازمند ایجاد خدمات برای مردم هستیم، نباید از حقوق خود به نفع راه و شهرسازی بگذریم. شهردار مشهد افزود: املاک منطقه مهم است و اراضیای که میبایست به عنوان سهم شهرداری پیش از این، واگذار میشده و نشده است، باید پیگیری شود. در واقع با پیگیری این اراضی ثروت چشمگیری برای مدیریت شهری که همان حقوق مردم است، تولید میشود. وی با اشاره به اینکه تغییری در گفتمان منطقه ١٢ مشهد رخ داده است، بیان کرد: در مناطق مرکزی باید به دنبال این مهم باشیم که میراث گذشتگان را حفظ و حراست کنیم و این موضوع مطالبه عمومی و اجتماعی است. اما در منطقه ١٢ باید میراثی برای آیندگان ایجاد شود و در اختیار آنان قرار گیرد. کلائی اضافه کرد: منطقه ١٢ مشهد با تحولاتی که پیش رو دارد، نیازمند آن است که برای آن تصمیمگیریهای جدی و طراحیهای مناسب در طرحهای بالادست صورت گیرد و اقتضائات آینده برای این منطقه لحاظ شود. وی با تأکید بر تولید فضاهای عمومی و بازتولید فضاهای رفاهی، بیان کرد: این منطقه در زمانی محدود با رونق ساختوساز مواجه شد ولی فضاهای عمومی و اجتماعی متناسب با رشد جمعیت و ساختوساز در آن شکل نگرفت. شهردار مشهد با بیان اینکه جمعیت جوان را به این منطقه آوردند، اما فضاهای لازم برای نشاط آنان در نظر گرفته نشد، گفت: نه فقط در ایجاد فضاهای اجتماعی لازم، بلکه حتی در رویدادهایی که تعریف میشود، ضروری است ساختار فرهنگی این منطقه لحاظ شود. وی با اشاره به اینکه منطقه ١٢ مشهد جز برای ساکنان آن، برای مردم شهر و سرمایهگذاران ناشناخته است، افزود: برندینگ این منطقه دارای اهمیت است و برای این منظور نیازمند سرمایهگذارانی هستیم که بیایند و تغییرات اساسی ایجاد کنند. ایجاد برندینگ کار اجتماعی و رسانهای چندبخشی است و باید جدی گرفته شود. کلائی با بیان اینکه شهردار جدید منطقه ١٢ فردی جوان است، گفت: ویژگی آن انطباقپذیری است. با این خصلت جوانی مدیر منطقه، باید به سمت الکترونیکی شدن کارها به پیش رفت و خدمات آنلاین به شهروندان ارائه داد.
تعریف پروژههای شهری برای کاهش بار خشونت صدمتری
شهردار مشهد همچنین در آیین تودیع و معارفه شهردار منطقه ٣ با تأکید بر لزوم تغییر فضای کاربری مدیریت این منطقه گفت: فعالیتهای زیرساختی زیادی در منطقه انجام شده است و شهردار جدید میتواند با این شرایط عملکرد خوبی داشته باشد.
کلائی افزود: فکر میکنم پیش از هر چیز باید مسئله ساختمان شهرداری منطقه رفع شود. لازم است سازمان فرهنگی-اجتماعی هرچهسریعتر به مکان جدید انتقال یابد تا ساختمان منطقه وسعت پیدا کند. وی به مسئله اراضی چاهشک (شالچی) هم گریزی زد و بیان کرد: مسائل بحثبرانگیز این اراضی باید هرچهسریعتر رفع تکلیف شود و برای ضلع شرقی بوستان بهار و معارضات آن تعیین تکلیف لازم صورت گیرد تا به نتیجه برسد.
شهردار مشهد با اشاره به ظرفیتهای پروژه میدان راهآهن هم گفت: به میدان راهآهن به لحاظ استقبال از زائر باید بیشتر توجه کرد و ضمن رها نکردن این محل، ایستگاههای استقبال از زائر و برنامههای فرهنگی-اجتماعی گستردهای برایش تدارک دید. وی مسئله مهم دیگر مدیریت شهری در منطقه را مشکلات آبگرفتگی بیان کرد و ادامه داد: نباید اجازه بدهیم تقاطع و بولوارهای مهم دچار آبگرفتگی شوند. باید در جهت رفع این مشکل قدیمی تلاشهای بیشتری کرد. کلائی اضافه کرد: نقشه آسفالت منطقه نیز آماده شده است و باید از تاریخ ١۵ خرداد تا ١۵ آبانماه مسائل و مشکلات مربوط به آسفالت معابر فرعی که به صورت دستی انجام میشد، روکشها و آسفالتهای مکانیزه، جویها و جداول با سرعت و جدیت رفع شود. شهردار مشهد با بیان اینکه «همانطور که همیشه گفتهام موافق تملک نیستم و میتوان از راهکارهای سازمان ترافیک مثل جمعکنندگی یا اتصال پل جانبی به پل اصلی استفاده کرد» اضافه کرد: راستگرد میدان امامحسین به سمت خواجهربیع نیز باید بررسی و اقدامات لازم در راستای بهبود آن انجام شود.
وی افزود: برای مسئله رسالت و تکمیل پروژه میدان بار نوغان هم باید راه حلی اندیشید، بهخصوص که خشونت ناشی از صدمتری و اتصالات ٢ سمت شهر به ایجاد خشونت در فضای شهری به طور خاص در تقاطع رسالت منجر شده است و باید با راهحلهای تخصصی شهرسازی، از بار خشونت این مکان کاست.
شهردار مشهد درباره تعیین تکلیف بوستان بهار توضیح داد: باید موضوعات مالکیتی بوستان بهار رفع شود زیرا این منطقه به علت نزدیکی به بارگاه رضوی، از نقاط ارزشمند سرمایهگذاری منطقه به حساب میآید. کلائی در خصوص اراضی رهاشده منطقه هم تصریح کرد: در محورهای رسالت، طبرسی و ... فضاهای باز زیادی وجود دارد که باید به سمت تعریف پروژه سوق داده شود. بهخصوص برای زمینهای رهاشده سمت شمالی منطقه در ٢ میانه غربی و شرقی باید فکری اندیشید. وی با تأکید بر توجه بیشتر به محلههای قرقی و مهرگان اضافه کرد: باید دستکم هفتهای یک بار به این مناطق سر زد زیرا بافت این محلات بهویژه مهرگان ظرفیت زیادی برای هدایت ترکیب جمعیتی به سمت سبک زندگی بهتر را دارد. شهردار مشهد با تأکید بر اهمیت کمربند سبز و تأثیر آن بر بهبود کیفیت هوای منطقه و تثبیت اقلیم ادامه داد: سطح زیرساختهای منطقه بالاست و باید برای تکمیل آنها اقدام کرد. علاوه بر این، موضوعاتی مثل تعیین حریم مناطق نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. کلائی اظهار کرد: امسال اعتبارات خوبی برای مناطق در نظر گرفته شده است و امیدواریم با گسترش منابع انسانی در حوزههای مختلفی مثل شهرسازی، خدمات شهری و فنی عمران توفیقات خوبی شامل حال منطقه شود.
احیای پارک ٧٢ هکتاری پادگان ارتش
شهردار مشهد همچنین در آئین تکریم و معارفه شهردار منطقه ٨ گفت: مسئله حائز اهمیت در این منطقه موضوع پارک هفتادودوهکتاری درون پادگان است که باید پارک ملت شماره ٢ ما باشد. در همین خصوص شهرداری منطقه با هماهنگی حوزه شهرسازی، طراحی این پارک را باید شروع کند. کلائی افزود: انتظار دارم که این درختان کهن و فضای ویژه را که سرمایهای در اختیار ماست در پارک هفتادودوهکتاری خیابان ملکالشعرای بهار حفظ و به یک اثر ماندگار و معاصر تبدیل کنیم. وی با بیان اینکه ارتش یکی از ذیفعان بزرگ در منطقه ٨ است، اظهار کرد: تعامل با ارتش موضوع جدی و مهمی در منطقه ٨ است که توسعه شهر را در بر دارد، لذا باید ارتش و شهرداری همراه شوند تا اتفاقات خوبی برای شهر رقم بخورد. شهردار مشهد با بیان اینکه فلسفه شهرسازی، مدیریت فضا برای شهروندان است، افزود: در همین راستا خواهش کردیم که شهرسازی به مغز متفکر مناطق تبدیل شود و با توجه به سابقه کاری شهردار جدید منطقه ٨، این محدوده میتواند به عنوان پایلوت شهرسازی شناخته شود. وی ایدهپردازی برای مجتمعهای ایستگاهی مترو خط ٢ را از دیگر مطالبات مدیریت شهری از شهردار جدید منطقه دانست و ادامه داد: به واسطه افتتاح نشدن ایستگاه شهید کاوه بخش زیادی از شهروندان از خط ٢ استفادهای نمیکردند که با بهرهبرداری از آن در یکماهونیم آینده، این موضوع حل خواهد شد. کلائی همچنین با تأکید بر اینکه سرمایه بزرگی همچون محور کوهسنگی باید در تعامل با منطقه یک مشهد به یک محور نمونه تبدیل شود، اضافه کرد: موضوع دیگر مسئله ارتفاعات جنوبی در منطقه ٨ بوده که این موضوع در مناطق ٧ و ٩ نیز حائز اهمیت است. شهردار مشهد به اهمیت خیابان امام رضا(ع) به عنوان معبری مهم و همچنین پایانه مسافربری شهر اشاره کرد و گفت: از طرف دیگر بخشهایی از منطقه ٨ در موضوعات بازآفرینی باید بسیار جدی گرفته شود و فضاهایی که امکان بازآفرینی دارد در دستور کار قرار گیرد.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از مسائل مهم در منطقه ٨ ارتباط با شهروندان و مشتریان در منطقه است، گفت: ترکیب فضاهای مسکونی با رویکردهای متفاوت اجتماعی و همچنین فضاهای اقامتی که مشتریان و متولیانی از شهرهای دیگر یا نهادهای دولتی دارد باید مورد توجه قرار گیرد.
کلائی یکی دیگر از مسائل را دغدغهای از جنس شهرسازی بیان کرد و گفت: دغدغهای که در مراکز شهر مانند منطقه ٨ وجود دارد این است که این مراکز کمکم از سکنه خالی میشوند و اینکه ما چگونه بتوانیم با توجه به ترافیکهای عبوری و کمبود جمعیت، رونق را در این مناطق حفظ کنیم یک مسئله جدی است. استقرار فضاهای فرهنگی و هنری باید در دستور کار قرار داده شود و جانماییهای خلاقانه برای پروژههای مختلف بسیار مهم است. شهردار مشهد به جذب سرمایه و سرمایهگذار به صورت مستقل در منطقه ٨ مشهد اشاره و اظهار کرد: باید بر روی سیما و منظر برخی از محورها در شهر به عنوان محورهای نمونه کار شود. کلائی منطقه ٨ را کلید حل مسئله ترافیک شهر دانست و گفت: مسئله ترافیک موضوعی است که باید در کلانشهر مشهد حل شود ولی من در مرکز این موضوع، منطقه ٨ را میبینم که میتواند کلید حل این مسئله باشد و در موضوعات ترافیکی موفق عمل کند.
پروژههای عمرانی نباید حتی یک روز تعطیل شوند
شهردار مشهد همچنین در مراسم تکریم و معارفه مدیرعامل سازمان عمران شهرداری مشهد با بیان اینکه سرعت اجرای پروژهها و زمانبندی آن برای ما بسیار مهم است، تأکید کرد که نباید عملیات اجرایی پروژههای عمرانی حتی یک روز تعطیل شود. کلائی اضافه کرد: اولین خواسته ما این است که سازمان عمران مانند یک مجموعه حقوقی خصوصی عمل کند و آن را ارتقا دهد که پیشرفت در این مسیر را باید براساس شاخصهای مدنظر در طول ششهفت ماه آینده نشان دهند. وی با بیان اینکه پیش از این ۵٠ درصد وقت مدیرعامل سازمان عمران، صرف پاسخگویی و مذاکره با طلبکاران ریز و درشت شد، اظهار کرد: اما اکنون کار سازمان بهروز شده و چرخ آن در حال گردش است و بدهی معوقهای نیست که سازمان عمران را از کار بیندازد، لذا انتظار داریم که با تلاش، سرعت اجرای پروژهها سرعت بگیرد، زیرا هرروز که یک پروژه زودتر به اتمام برسد از اهمیت بالایی برای ما برخوردار است. وی تصریح کرد: یکی دیگر از خواستهها استفاده بهینه از امکانات سازمان عمران از جمله کارخانه تولید آسفالت، بتنسازی و ماشینآلات است که باید مورد توجه قرار گیرد. کلائی با تأکید بر اینکه همکاری با پیمانکاران بخش خصوصی و عمومی مشهد و سایر نقاط کشور باید مورد توجه قرار گیرد، ادامه داد: مرجع تقسیم کارها و پروژههای زیرساختی شهر مشهد میان پیمانکاران، سازمان عمران است، لذا با توجه به وجود رکود پروژهها در کشور و تمایل پیمانکاران برای فعالیت، سازمان عمران باید دیپلماسی فعالی را برای ارتباط با پیمانکاران در پیش بگیرد و از این فرصت مناسب استفاده کند. شهردار مشهد افزود: یکی از شاخصهای ارزیابی فعالیت سازمان عمران طی یکسال آینده ارتباط با پیمانکاران در مشهد و سایر نقاط کشور و تقسیم پروژهها خواهد بود. وی به کشف قیمت اجرای پروژهها به عنوان چهارمین خواسته از سازمان عمران شهرداری مشهد اشاره و تأکید کرد: از سازمان عمران انتظار داریم که با کشف قیمت و ارائه کردن بهترین قیمت مدیریت شهری را کمک کند. کلائی اضافه کرد: یکی دیگر از خواستههای ما از سازمان عمران نظارت دقیق بر اجرای پروژههاست. مردم از یک لکهگیری آسفالت میفهمند که مدیریت شهری کارایی دارد یا نه. وی ادامه داد: سازمان عمران باید در خدمت بخشهای مختلف شهرداری و متکفل تمامی امور زیرساختی باشد و اگر در این مسیر به دانشی نیاز دارد، از آن حمایت خواهیم کرد، زیرا بر دانشافزایی به ویژه در حوزه مدیریت پروژه تأکید داریم. کلائی به ساختار سازمانی به عنوان هفتمین خواسته از سازمان عمران اشاره کرد و گفت: در ساختار سازمانی و مدیریت اجرایی باید به ریزکردن پروژه و قابلیت واگذاری بخشهای مختلف به پیمانکاران توجه ویژهای داشت. وی افزود: سازمان عمران شهرداری مشهد اکنون دارای یک برند است اما اینکه به عنوان یک سازمان دارای رانت ترک تشریفات دیده شود جفاست، درحالیکه اگر صورت مالی این سازمان را بررسی کنیم، میبینیم که بسیار روشن است؛ لذا از مدیرعامل جدید میخواهیم این برند را ارتقا دهد، زیرا سازمانی که ٣ شیفت کار و در ارائه قیمت پروژهها رقابت کند، سازمان عمران قابل قبول ماست.
اتفاقات خوبی در توس شکل گرفته است
رئیس کمیسیون ویژه توسعه و عمران توس شورای اسلامی شهر مشهد نیز در مراسم تودیع و معارفه شهردار منطقه ١٢ با بیان اینکه توسعه و عمران شهر تاریخی توس باید با قوت پیگیری و دنبال شود گفت: اتفاقات خوبی در توس شکل گرفته است و میتوان به آن افتخار کرد. سید مسعود ریاضی با اشاره به اینکه طرحهای راهبردی توسعه نیز در استان مصوب شده است، بیان کرد: این طرح به شورای عالی شهرسازی و معماری ارسال و مقرر شد طرح تفصیلی آن نیز از سوی شهرداری تصویب شود. در ادامه علیرضا شهریاری، عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر مشهد، نیز با بیان اینکه از لیست امید انتظارها و توقعاتی هست که باید به آن جامه عمل پوشاند، اظهار کرد: این توقع وجود دارد و اعضای شورا نیز این توان را در شهردار جدید منطقه ١٢ میبینند. تحول اساسیای که مردم از لیست امید انتظار دارند، باید اجرایی شود. همچنین رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر مشهد بر شکلگیری منطقه نمونه شهرسازی در منطقه ١٢ مشهد تأکید و اظهار کرد: باید با نگاه تحولی به حوزه شهرسازی و هدایت فرایند توسعه، شتاب این مهم در منطقه ١٢ رشد و سرعت بیشتری به خود بگیرد و با اسناد شهرسازی که برای منطقه به تصویب میرسد قانونمداری در اولویت کارها
باشد. محمدهادی مهدینیا با اشاره به سکونت و استقرار دهکهای اجتماعی مختلف در منطقه ١٢ بیان کرد: منطقه ١٢ این قابلیت را دارد که الگوی طلایی شهرسازی برای شهر شود و این فرصتی استثنایی است که باید از آن استفاده کرد. وی رویکرد جوانگرایی در شهردار مشهد را ستودنی خواند و گفت: این انتخاب سبب میشود به سرمایه منابع انسانی شهرداری افزوده شود و امید است شاهد استفاده هرچه بیشتر از منابع انسانی شهرداری باشیم. رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر مشهد در مراسم تکریم و معارفه شهردار منطقه ٨ نیز گفت: استفاده از پتانسیلهای جوان بدنه شهرداری و موقعیت برای متخصصان شهرسازی در شهرداری مشهد فراهم شده است. مهدینیا گفت: تعادل بین سرعت توسعه شهری و حفظ بافتهای دارای هویت نیاز به تخصص و شناخت دارد و انتظار ما از شهردار جدید منطقه ٨ این است که حل مسائل را سیستماتیک پیش ببرد. بتول گندمی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر، نیز در مراسم تکریم و معارفه مدیرعامل سازمان عمران شهرداری مشهد با بیان اینکه امسال سال خاصی برای شهر است، اظهار کرد: شهردار مشهد اعلام کرده سال٩٨ شهر را به کارگاهی عمرانی تبدیل میکنند که در این مسیر بخشی از مناقصات پروژهها پیگیری شده است. شهناز رمارم، عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر مشهد، نیز در جلسه تودیع و معارفه شهردار منطقه ٣ با اشاره به زیرساختهای خوب این منطقه گفت: امیدوارم با تغییر و تحولاتی که در شهرداری رخ میدهد، خروجی این منطقه هم بیشتر شود.
سرپرست معاونت فنی و عمران شهرداری مشهد نیز در این مراسم گفت: این نوید را میدهم که تا پایان سال شاهد اقدامات خوب عمرانی در شهر مشهد خواهیم بود.
خلیلا... کاظمی افزود: با اقدامات انجامشده، اکنون به ثبات رسیده و به موارد اجرایی ورود پیدا کردهایم تا نظرات شهردار و شورای شهر را در حوزه عمرانی عملیاتی کنیم.