سارا خادم الشریعه بهترین شطرنج باز زن ایرانی و استاد شطرنج است. در این قسمت بیوگرافی کامل سارا سادات خادم الشریعه به همراه عکس های او و همسرش را قرار داده ایم.
بیوگرافی سارا خادم الشریعه
سارا سادات خادم الشریعه متولد ۲۰ اسفند سال ۱۳۷۵ در شهر تهران است او استاد بین المللی شطرنج اهل کشور ایران است. او تک فرزند خانواده است.
در شهریور سال ۱۳۹۶ خبر ازدواج سارا خادم الشریعه با اردشیر احمدی فیلمساز و مجری اینترنتی منتشر شد.
و تک فرزند و از سادات میباشد.
ازدواج و همسرش
خبر ازدواج سارا خادم الشریعه در شهریور ۱۳۹۶ رسانه ای شد، او با اردشیر احمدی فیلمساز و مجری اینترنتی ازدواج کرده اسـت.
استاد بزرگ ایران
سارا نخستین شطرنج باز زن ایرانی است که تونسته است درجه استاد بزرگ بانوان را در سن ۱۸ سالگی در هشتاد و چهارمین کنگره شطرنج جهان دریافت کند.
این عنوان را پیش از او فقط شطرنج بازان مرد ایران به دست آورده بودند.
او در طی ۱۱ دوره مسابقه فقط یک بار شکست خورد ولی توانسته جمعی از ستارگان و بزرگان این رشته را شکست دهد.
سارا خادم الشریعه در سال ۲۰۱۴ برای نخستین بار در تاریخ شطرنج ایران توانست عنوان نائب قهرمانی جوانان جهان را به دست آورد.
او تنها نماینده ایران در پایان دو ششم گرندپری شطرنج بانوان ۲۰۱۶ در خانتی مانسیسک روسیه بود. او در گرندپری ۲۰۱۶ که در تهران برگزار شد توانست مقام دوم را به دست آورد. در مسابقات گرندپری ۲۰۱۶ در حرکتی جوانمردانه بعد از آنکه دید وضع روحی حریفش مناسب نیست، با تساوی موافقت کرد و کاندیدای دریافت جایزه اخلاق سال ۲۰۱۶ شد. در مسابقات گرندپری روسیه عنوان سوم را به دست آورد.
در رقابت شطرنج قهرمانی جهان ۲۰۱۶ که در سن پترزبورگ روسیه برگزار شد در بخش سریع با کسب ۹ امتیاز از ۱۲ دور رقابت توانست به مقام دومی برسد.
او موفق به کسب ۱۳ امتیاز ۱۷ امتیار ممکن شد و رده دوم رقابت های برق آسای جهان را از آن خود کرد.
سارا خادم الشریعه پس از به دست آوردن عنوان نایب قهرمانی جهان در ۲ بخش سریع و برق آسا توانست، عنوان قهرمانی مجموع جهان در سال ۰۲۱۸ را به دست آورد.
گفتگوی خواندنی با سارا خادم الشریعه
خانم خادم الشریعه شـما دریک بازه زمانی دچار افت شدید. فکرش را میکردید کـه بعد از گذراندن اینروزها، بازگشت شکوهمندانه ای داشته باشید؟
بـههر حال تزلزل در زندگی هر ورزشکاری همیشه وجوددارد. اینطور نیست کـه بتوانی دائم در اوج باشی. خب طبیعی اسـت کـه این اتفاق هم برای مـن بیفتد. مـن چند ماهی را افت داشتم، اما خدا را شکر توانستم خیلی زود آنرا پشت سر بگذارم. از خردادماه در هر مسابقهای کـه شرکت کردم عملکرد خوبی داشتم. در مسابقات فکری در جمع ۲۰ نفر برتر قرار گرفتم.
همین افزایش ریتینگی کـه داشتم خیلی روحیهام را عوض کرد. مـن تا پیش از این نتوانسته بودم جز ۲۰ نفر اول باشم. خوش بختانه روند رو بـه رشدم در تمرینات بـهگونه ای بود کـه نزدیک مسابقات جهانی دیگر بـه خاطرجمعی رسیده بودم کـه می توانم موفق باشم اما واقعا فکرش را نمیکردم کـه بتوانم مدال بگیرم، چون بـههر حال رقابتهای جهانی در هر رشته ای بالاترین سطح را دارد.
بـهویژه این کـه در رشته شطرنج بـه این صورت اسـت کـه جوایز دلاری بالایی برای آن درنظر گرفته می شود. همین موضوع باعث میشود تا بهترین شطرنجبازان دنیا در آن شرکت کنند و شانس خودرا برای رسیدن بـه این جایزه امتحان کنند. البته این را هم بگویم کـه از نظر مـن کسب نتیجه خوب، گرفتن مدال نیست. در ورزش واقعا هیچچیز قابل پیشبینی نیست.
مـن دو سال پیش هم برای اولینبار در همین مسابقات شرکت کرده و چهارم شده بودم. پیشبینی خودم این بود کـه در جمع شش نفر اول قرار بگیرم. برای این کـه بتوانی مدال جهانی بگیری باید خیلی اتفاقها بیفتد؛ مثلاً این کـه همه یچیز در مسابقه خوب پیش برود و آن روز واقعا روزت باشد. شاید فکرش را میکردم کـه دریک بخش مدال بگیرم، اما برایم دور از تصور بود کـه در هردو بخش روی سکو بروم.
کدام یک از مدال هایی کـه گرفتی بـه دلت نشست؟
مدال مجموعی کـه گرفتم هم بـه دلم نشست و هم از لحاظ اعتبار خیلی ارزشمند بود. دربخش آقایان مگنوس کارلسن از فرانسه کـه سالهاست قهرمان بلامنازع مردان در شطرنج دنیاست اول شد ودر بخش بانوان هم این افتخار نصیب مـن شد. این کـه خودت را همسطح چنین بزرگانی ببینی واقعا غرورانگیز اسـت.
شـما شطرنج بازانی را دراین مسابقات شکست دادید کـه همـه از بزرگان این رشته در دنیا هستند و کارنامه افتخاراتشان پر اسـت از عناوین جهانی. پیروزی برابر این نفرات چـه حسی در شـما ایجاد کرد؟
مـن با شش قهرمان جهان در هردو بخش مسابقات بازی کردم و توانستم آنها را شکست بدهم. الکساندرا کاستینوک کـه از بچگی برایم الگو بود. با موزیچوک قبلا هم بازی کرده بودم کـه نتیجه آن مساوی شده بود. مصاف با جوونجو از جمله مسابقاتی بود کـه بسیار خوشحالم کرد.
او درحال حاضر قهرمان بانوان جهان اسـت. این کـه توانستم این ستاره حال حاضر شطرنج جهان را شکست دهم بیشتر از همه ی مسابقههایی کـه دادم برایم خیلی لذتبخش بود. مـن قبلا با این شطرنج باز چینی بازی کرده بودم کـه نتیجه خوبی نگرفتم. یکبار بردمش، اما در مجموع از او عقب بودم.
واکنش رقبا بـه عملکردتان چطور بود؟
خیلی خوب بود. شطرنج بازان واقعا جزء ورزشکاران خوب و مهربان دنیا هستند. همه ی با روی گشاده بـه سمتم میآمدند و تبریک میگفتند.
علیرضا فیروزجاه نماینده ایران دربخش مردان بود کـه با وجود سن و سال اندکش «۱۵ سال» او هم واقعا دراین مسابقات درخشید. نظرتان درباره او چیست؟
علیرضا واقعا دراین رقابت ها درخشید. او دربخش نیمه سریع ششم شد. مـن و علیرضا در روز اول مسابقات بعد از دور ششم هردو در صدر جدول قرار گرفتیم کـه این اتفاق بزرگی بود کـه برای شطرنج ایران رقم خورد.
دراین مسابقات هـمه از علیرضا بـهعنوان قهرمان آینده شطرنج جهان اسم میبردند. حتّی یکی از شطرنج بازان نامدار دنیا گفته بود کـه مـن اصلا از نتایج علیرضا سورپرایز نشدم. انتظار این را داشتم کـه از این پس در حد یک فوق ستاره ظاهر شود.
بی شک همه ی از شـما بـهعنوان یکی از چهره ماندگار ورزش ایران اسم می برند. بـههر حال مدالهایی را در رده جوانان و بزرگ سالان بـه دست آوردید کـه هیچکس حتی دربخش مردان هم موفق بـه کسب آن نشده اسـت. دوست دارید مسئولان ورزش کشور چطور از این حرکت شـما قدردانی کنند؟
خواسته مـن هم مثل بقیه شطرنج بازان ایران اسـت. مـا توقع زیادی نداریم. مـا دلمان میـــخواهد کـه بـه این رشته هم نگاه ویژه داشته باشند. مـا هم مثل بقیه ورزشکاران داریم زحمت میکشیم و با کمترین امکانات مقام میآوریم. اصلی ترین دغدغه مـا نداشتن مربی اسـت.
فدراسیون بـهدلیل این کـه بودجه محدودی دارد نمیتواند مربی خارجی رابهطور تماموقت برای تیم ملی بیاورد و وادار اسـت بـهطور مقطعی ازآنها استفاده کند. مـا نمیتوانیم درسال هفتهای یکبار از مربی خارجی درس بگیریم. شرایط مـا بـهقدری بغرنج اسـت کـه یک مربی دریک مدتزمان کوتاه تیم های ملی بانوان و آقایان رابا هم درس می دهد.
سطح تیم ملی مردان بـهگونه ای اسـت کـه باید خودشان یک مربی سطح بالای جداگانه داشته باشند. البته درباره تیم ملی بانوان اینطور نیست کـه مربی سطح بالایی داشته باشیم. خود مـن برای این کـه بتوانم پیشرفت کنم در تمام این مدت از یک مربی فرانسوی درس می گرفتم و دورادور با او کار میکردم. البته این مربی در بعضی از مسابقات خارجی همراهم میآمد.
درآمدی هم کـه از فدراسیون ندارید….
نه متأسفانه، درآمد مـا تنها از جوایزی اسـت کـه از همین رقابتهای جهانی بـه دست میآوریم کـه آن هم خرج مربیهای خارجی مان می شود. اکثر شطرنجبازان خودشان از جیب خودشان برای مربی خرج میکنند.
مـا هیچ منبع درآمدی نداریم این موضوع خیلی ناراحتکننده اسـت. یکسال در مسابقات شرکت می کنیم و جایزه می گیریم، اما یکسال دستمان خالی اسـت و هیچ جایزهای نصیبمان نمیشود.