توس با حرف ثبت جهانی نمی‌شود


توس با حرف ثبت جهانی نمی‌شود

١٢ دقیقه دیرتر به نشست خبری رسید اما خلاقیت در لباس پوشیدنش ذهن‌ها را از تأخیر به‌وجودآمده دور کرد. زمینه سورمه‌ای‌ تی‌شرتش را این متن پر کرده بود: «تا ثبت جهانی توس...‌».


شهرآرا آنلاین - زهرا اسکندریان - این همان لباسی بود که او و چند ورزشکار دیگر به مناسبت روز بزرگداشت فردوسی به تن کرده بودند و از سه‌راه شاهنامه تا آرامگاه دویدند. برای ما خبرنگاران عجیب بود که یک عضو شورا برای حضور در نشست خبری تی‌شرت بپوشد و شعار خود را ‌روی آن بنویسد. شاید این هم از محاسن حضور جوانان در مناصب مدیریتی است. داستان این شعار برمی‌گردد به عزمی که او و مدیران پیدا کرده‌اند برای اینکه توس در یونسکو به عنوان یکی از آثار تاریخی ثبت جهانی شود. به عقیده او، تاکنون نگاه‌ها به اندازه کافی سمت این گنج گران نبوده است.

سید مسعود ریاضی، رئیس کمیسیون ویژه توسعه و عمران توس شورای شهر مشهد، دیروز دومین نشست خبری خود را در ٢ سال گذشته برگزار کرد و گزارش کار داد. لابه‌لای صحبت‌هایش این حرف را زد که «کار کردن در توس اصلا شسته‌روفته نیست و بیخود نبوده که تاکنون در اینجا کاری انجام نشده است». او علت را نبود ساز و کار و مدیریت متمرکز در این منطقه دانست.

به گفته ریاضی، تاکنون هیچ اقدام خاصی برای ثبت جهانی توس انجام نشده است. همچنین در خصوص موانعی همچون معادن شن و ماسه و تیرهای چراغ برق، تاکنون کسی مطالعاتی انجام نداده است.

او با بیان اینکه اگر بخواهیم توس را به ثبت جهانی برسانیم باید بدانیم چه کنیم و متأسفانه تاکنون حتی برای همین موضوع هم بسته جامعی ارائه نشده است اضافه کرد: تا به حال، هرچه بوده در حد حرف بوده و هیچ همت و تحرکی برای این مهم وجود نداشته است. به گفته ریاضی، فردا با حضور یکی از نمایندگان میراث فرهنگی کشور جلسه‌ای برگزار می‌شود تا تکلیف مقدمات کار برای ثبت جهانی توس روشن شود. او بر این نکته هم تأکید کرد که علیرضا رزم‌حسینی، استاندار خراسان رضوی، یکی از افراد پیگیر در امر ثبت جهانی توس است.

رئیس کمیسیون ویژه توسعه و عمران توس با بیان اینکه خیلی از آثار تاریخی در ایران که قابل مقایسه با توس نیستند ثبت جهانی شده‌اند افزود: خیلی شگفت‌انگیز است که درمورد توس این اتفاق نیفتاده با اینکه این حق بدیهی مردم مشهد و توس است.

ریاضی این را هم گفت که معمولا ثبت جهانی برای شهرداری‌ها خوشایند نیست چون محدودیت‌های ساخت‌و‌سازی شدیدی در این منطقه ایجاد می‌کند و دست و بال آن‌ها را می‌بندد. با این حال، شهرداری مشهد اراده‌ای قوی دارد که توس به ثبت جهانی برسد.

﷯ یک قدم تا تصویب طرح راهبردی توس

او همچنین درباره روند و وضعیت پروژه‌هایی که در توس در دست اجرا هستند گفت: برای احیای توس باید در ٢ بستر عمرانی و فرهنگی کار کرد. در بستر عمرانی، مشکلی که تاکنون وجود داشته نبودِ طرح شهری در این منطقه است. از سال ٩٢ که توس به مشهد پیوست، هیچ طرحی برای این قسمت ایجاد نشده است.

معاونت شهرسازی شهرداری مشهد طرح راهبردی توس را به مشاور شرکت آویژه‌مهر سپرد و زمستان سال گذشته این طرح در کمیسیون ماده ۵ به تصویب رسید. این طرح که باید بعد از تأیید شورای برنامه‌ریزی استانداری از سوی اداره‌کل راه و شهرسازی استان به تهران ارسال می‌شد، آخر اردیبهشت‌ماه امسال به شورای عالی معماری و شهرسازی رفت و اکنون به گفته ریاضی، در این شورا در حال بررسی است تا به تأیید برسد.

به گفته او، در صورت تأیید و ابلاغ این طرح، می‌توان برای اجرای برخی از زیرساخت‌ها اقدام کرد.

آن‌طور که رئیس کمیسیون توسعه و عمران توس شورای شهر در این جلسه گفت، طرح تفصیلی توس هم باید تهیه شود که شهرداری مشهد برای این کار هم پیش‌گام است هم بودجه و اعتبار تعریف کرده است. اگر اداره‌کل راه و شهرسازی موافقت کند، می‌توان تهیه طرح تفصیلی این منطقه را نیز به شهرداری سپرد.

اگرچه ٢٣ سال پیش که رهبر معظم انقلاب به توس آمده بودند درباره رسیدگی به این منطقه تأکید کردند، ‌تا همین اردیبهشت ‌گذشته هیچ اقدام شاخصی در این محدوده صورت نگرفته بود. ٢۵ اردیبهشت هم‌زمان با سالروز گرامیداشت فردوسی، فاز اول پروژه جلوخان به بهره‌برداری رسید و ‌ریاضی در نشست خبری این را هم گفت که فازهای بعدی این پروژه تا پایان تابستان یا نهایتا پاییز به بهره‌برداری می‌رسد.

او همچنین در‌باره پروژه سی‌هکتاری پردیس اظهار کرد: این پروژه که از کشف‌رود تا آرامگاه را در بر می‌گیرد، بزرگ‌ترین پروژه مطالعاتی شهرداری به حساب می‌آید و به علت آنکه زیر قسمتی از شهر تاریخی قرار دارد، سرعت اجرای پروژه را کند کرده است. بر اساس تفاهمی که با میراث فرهنگی استان انجام شده، قرار است ‌فقط کاشت درخت، بنای سازه سبک و جاگذاری المان در این منطقه به اندازه یک هکتار ایجاد شود.

به گفته رئیس کمیسیون توسعه و عمران توس، پیش از این قرار بود ‌موزه مفاخر در پروژه پردیس جانمایی شود اما بعد از بررسی‌های بیشتر قرار شده است ‌این موزه در آرامستان سفالقان به بهره‌برداری برسد.

او با اشاره به جاذبه‌های زیاد تاریخی و فرهنگی این آرامستان گفت: به احتمال زیاد، کتیبه‌هایی که پیش از این در هارونیه و در شرایط نامناسب نگهداری می‌شد‌ به این موزه منتقل خواهد شد.

این عضو شورای شهر مشهد همچنین درباره پروژه رودبار که روی پل کشف‌رود قرار دارد‌ گفت: با اجرای این پروژه، ١۵ هکتار پارک خطی ایجاد می‌شود تا فضای نابسامانی که در این منطقه وجود دارد‌ برای گردشگران دلپذیر باشد.

به گفته او، علاوه بر ٢ المانی که به‌تازگی در این منطقه جاگذاری شده‌اند، ۶ المان دیگر در بولوار شاهنامه نصب می‌شود و ورودی سه‌راه شاهنامه قطعا ورودی آبرومندی با عنوان پروژه ره‌باغ خواهد داشت.

رئیس کمیسیون توسعه و عمران توس با بیان اینکه طبق توافقاتی که انجام شده است احتمالا در مدارس زنگ شاهنامه برقرار شود افزود: همچنین امروز (یکشنبه) با نمایندگان یونسکو جلسه‌ای در خصوص معرفی مشهد به عنوان شهر خلاق ادبیات خواهیم داشت.

او درباره بودجه‌های در‌نظر‌گرفته‌شده برای پروژه‌های اجرایی در این منطقه هم گفت: امسال برای پروژه‌های مطالعاتی در حوزه توس حدود ٣میلیارد و ٢٠٠ میلیون تومان اعتبار پیش‌بینی کرده‌ایم. همچنین علاوه بر ٩ میلیارد تومان هزینه برای جلوخان، ۶ میلیارد تومان دیگر در بودجه سال جاری در نظر گرفته شده است.

ریاضی این را هم گفت که به علت سرعت کند اجرای پروژه و همچنین موانع بوروکراتیک در این منطقه، حتی اگر بودجه هم وجود داشته باشد، باز هم نمی‌توان کاری کرد.

او در‌باره راه‌اندازی شرکت توسعه توس هم گفت: طرح راه‌اندازی این شرکت به وزارت کشور ارسال شده و به خاطر وجود شبهاتی، هنوز وزارت کشور آن را تأیید نکرده اما خلأ وجود این شرکت از سوی شهردار و در نظر گرفتن مدیر پروژه‌ای برای این موضوع پر شده است. در این نشست، یکی از خبرنگاران حاضر سؤالی حاشیه‌ای و نامرتبط با جلسه درباره قتل همسر محمدعلی نجفی، شهردار سابق تهران، و اظهارنظر اخیر ریاضی درباره این موضوع پرسید که با واکنش و مخالفت خبرنگاران روبه‌رو شد.



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

حجت الاسلام مهدوی ارفع در سوگ فرزندش نشست