اما حقیقت این است که نه هر کتابی را میتوان فلسفه کاربردی دانست و نه هر مترجمی میتواند کتاب فلسفه ترجمه کند، مگر اینکه دانش و تسلط کافی داشته باشد، هم بر فلسفه و هم بر ترجمه. از همین نظر تا دلتان بخواهد هم کتابهای بد در این حوزه خاص در بازار نشر پیدا میشود و هم کتابهای خوب با ترجمههای بسیار بد که خواننده را گیج و سردرگم میکند، تاجایی که خواننده گمان میکند اشکال و سختی در فهم موضوع، از فلسفی بودن کتاب است نه از بدی ترجمه. این درحالی است که فلسفه کاربردی قرار است تا حد امکان مفاهیم فلسفی را ساده کند. فلسفه کاربردی چیزی است خلاف تعریف کنایهدار «سارتر» درباره فلسفه که میگفت: «فلسفه آن چیزی است که در دانشگاه میخوانند.» در واقع باید اینطور گفت که فلسفه کاربردی آن چیزی نیست که در دانشگاه میخوانند، آن چیزی است که به کار زندگی بیاید. هدف آن هم استانداردسازی تفکر و پررنگ کردن تحلیل و حذف پرت و پلاگوییهای شبهمنطقی است که اتفاقا پایه تصمیمگیریهای ماست.
هدف فلسفه کاربردی پاسخهای تازه دادن به پرسشهای کهن است و پیوند زدن آن با زندگی روزمره. پس فلسفه کاربردی قرار نیست ما را گیج کند و مفاهیم را در زرورق واژههای پیچیده تخصصی بپیچد، بلکه قرار است بنیانهای غلط ذهن ما را اصلاح کند. حال که سخن به اینجا رسید بگذارید هدف این ستون را برایتان شرح دهیم. قرار است در این ستون کتابهای خوب حوزه فلسفه کاربردی را بشناسید، آن هم با تأکید بر بخشهایی از کتاب که به کارتان میآید و حتما و بدون تردید بنا داریم از آن پلی بزنیم برای وصلکردن شما به خواندن یک کتاب، با تأکید بسیار بر این نکته که زندگی امروز ما دچار چالش معناست و فلسفه با کشف و واکاوی معنا سر و کار دارد و در نتیجه ما امروز بیش از هر چیزی نیازمند مهارت فلسفی برای زیستن هستیم. برای شروع خواندن کتابهای فلسفی بههرحال لازم است برخی اصطلاحات و مفاهیم ساده فلسفه را بشناسید. مفهومهای کلیدیای که در زمان خواندن کتابهای فلسفه کاربردی به کارتان میآید، چون عموما فرض نویسنده کتاب این است که شما باید تا حدودی این مفاهیم ساده فلسفه را بشناسید. این شناخت به شما کمک میکند بسیار بهتر و بیدردسرتر متن را بفهمید.
کتاب «فلســـفه در چند دقیقه» مفهومهای کلیدی دنیای فلسفه را به زبانی بسیار ساده به شما یاد میدهد؛ یک دایرهالمعارف کوچک در قطع کوچک که به راحتی میتوان حملش کرد و توضیحات بسیار کوتاه و مهمی را درزمینه شاخههای فلسفه، فلسفه یونانی، فلسفه شرقی، فلسفه و مسیحیت، فلسفه و اسلام، رنسانس، تجربهگرایی، ایدهآلیسم، اگزیستانسیالیسم، فلسفه سده بیستم و فلسفه کاربردی به شما میدهد. توضیحاتی بسیار کوتاه از اندیشههای فیلسوفان جهان و انواع تفکر فلسفی را میتوانید با این کتاب بیاموزید. در واقع اگر بخواهید در مسیر مطالعه کتابهای فلسفی گام بردارید، خواندن چنینکتابی پیشنیاز شماست.
کتاب را «مارکوس ویکس» نوشتهاست که درسخوانده فلسفه در دانشگاه شفیلد است و مهدی رعنائی که او هم در دانشگاه پتسدام آلمان دکتری فلسفه میخواند آن را ترجمه کرده و نشر شهر به چاپ رسانده است. برای شروع، این کتاب را بیابید و بگذارید دم دستتان.