ارمنستان، سرزمین کهن
در ارمنستان هنر، طبیعت و تاریخ دست به دست یکدیگر داده اند تا به زیبایی های این سرزمین معنا دهند. کلیساهای قدیمی بر روی صخره ها، میدان های بزرگ تاریخی، مجسمه های مسحورکننده و طبیعت پهناور این سرزمین وصف ناپذیر است.
در ارمنستان هنر، طبیعت و تاریخ دست به دست یکدیگر دادهاند تا به زیباییهای این سرزمین معنا دهند. کلیساهای قدیمی بر روی صخرهها، میدانهای بزرگ تاریخی، مجسمههای مسحورکننده و طبیعت پهناور این سرزمین وصفناپذیر است.
ارمنستان کجاست؟
ارمنستان کشوری در قفقاز جنوبی است. همسایگان این کشور از غرب ترکیه، از شمال گرجستان، از شرق جمهوری آذربایجان و از جنوب ایران و نخجوان هستند. نزدیکی این کشور با امکانات تفریحی و جاذبههای تاریخی و طبیعی، به گزینه محبوبی نزد ایرانیان بدل شده است. از نظر جغرافیایی این سرزمین در میان دریای سیاه و دریای خزر قرار گرفته و بیشتر مناطق آن از کوهستانها و دشتها پوشیده شده است. آب و هوای ارمنستان در فصل تابستان گرم و در زمستان بسیار سرد است. بلندترین قله ارمنستان، قله آراگاتس یا آلاگیاز است که در شمال غرب این سرزمین قرار دارد. از دیگر قلههای معروف این کشور از بازوم، پامباک، آرگونی، شاخداگ و واردنیس میتوان نام برد. دریاچههای سوان و وان نیز از مهمترین دریاچههای آن هستند.
ویژگیهای فرهنگی ارمنستان
از نظر فرهنگی قسمت زیادی از فرهنگ این سرزمین بر اساس هنر و پیشینه آن پایهگذاری شده است. مردم این دیار در معماری، پیکرتراشی، نقاشی، موسیقی، رقص و تئاتر تجربهای دیرینه دارند. با توجه به کوهستانی بودن ارمنستان و وجود سنگهای ساختمانی در آنجا، ارامنه از گذشته در ساختمانسازی و پیکرتراشی بر روی سنگها ماهر بودهاند. هنر نقاشی در ارمنستان را بیشتر در نقوش کلیساها و صومعهها میتوان دید. کتابخانههای بزرگ با کتابهای نادر و قدیمی، گروههای آواز و موسیقی، رقصهای سنتی ارامنه و غیره فرهنگ غنی و قدیمی این کشور را به رخ میکشند. از آنجایی که ارمنستان سالیان دور جزئی از ایران بوده، هنوز نشانههای زیادی از فرهنگ ایرانیان در آن به چشم میخورد.
اگر عازم این دیار بودید، توصیه میکنیم شکمگردی در ارمنستان، لذت صرف غذاهای ارمنی و نوشیدن قهوه معروف ارامنه را از دست ندهید.
جاذبههای استانبول کدامند؟
ایروان
پایتخت کشور ارمنستان و شهر محبوب ارمنیان جهان است که در مجاورت رود هرازدان و دامنه کوه آرارات قرار دارد. ایروان صدها سال پیش بارها در نبرد ایران و عثمانی، به تاراج رفته و دوباره به ایران بازگشته است. تا اینکه به دنبال جنگ ایران و روس، بر اساس عهدنامه ترکمنچای، رسماً از تسلط ایران خارج شد. ایروان مقصدی تماشایی با جاذبههای طبیعی زیبایی است که از محبوبیت خاصی برای گردشگران برخوردار است.
میدان هراپاراک (جمهوری)
هراپاراک میدانی بزرگ و بیضی شکل در ایروان، پایتخت ارمنستان است. رقص فواره بزرگ آب در قسمت شمالی محوطه و در مقابل گالری ملی این مجموعه را دیدنی کرده است. شکل کلی میدان مربع است که با هفت ساختمان بزرگ احاطه شده است: گالری ملی و موزه تاریخ ساختمان، وزارت کشور، خانه دولت، دفتر مرکزی پست جمهوری ارمنستان، هتل ماریوت ارمنستان، وزارت امور خارجه و وزارت انرژی و منابع طبیعی.
روبهروی موزه، فوارههای موزیکال قرار گرفته که با پخش آهنگ و نورپردازی خاص، فضای جالبی بهوجود میآورند. در ایام جشنهای ملی، مراسم زیادی در این میدان برگزار میشود و در انتها با آتشبازی هیجانانگیزی خاتمه مییابد. میدان هراپاراک در فصل تابستان یکی از محبوبترین مراکز تفریحی است. شبهای این میدان به خصوص در بهار و تابستان تماشایی است، نشستن و نوشیدن یک فنجان قهوه ارمنی و تماشای معماری این میدان زیر نورپردازی شب حال و هوای خاصی هدیه میدهد.
میدان و ساختمان اپرا
یکی دیگر از بناهایی که در تور ارمنستان همراه با دالاهو خواهید دید، ساختمان اپرا است. ساختمان اپرا شامل دو سالن است که یکی از مهمترین مراکز هنری شهر ایروان بهحساب میآید. در سالن اپرا گردهماییها، رقصهای باله، رقصهای سنتی و مدرن، تئاتر و نمایشهای مختلفی برگزار میشود. چهار طرف میدان اپرا پارکهایی با تعداد بسیار زیادی کافه و رستوران در فضای باز و بسته قرار داد که نشستن در آن و صرف غذاهای لذیذ ارمنی را توصیه میکنیم.
در ضلع جنوبی ساختمان اپرا، دریاچه قو قرار دارد که در زمستانها یخ میبندد و تبدیل به پیست پاتیناژ میشود و شما میتوانید با اجاره تجهیزات پاتیناژ لحظات خاطرهانگیزی را تجربه کنید.
کاسکاد
در شمال بنای اپرا، مجموعه پلکانی و عظیمی به نام کاسکاد قرار گرفته است که اگر از آن بالا بروید قسمتهای زیادی از شهر ایروان را خواهید دید. این بنا از پلههای زیادی تشکیل شده و در بین ایرانیان به هزار پله معروف است. در ورودی بوستان کاسکاد تندیس تامانیان و داخل پارک مجسمهای از گربهای غولپیکر را میبینید. در سراسر این بنا با مجسمههایی مدرن و معاصر برخورد خواهید کرد که هر کدام زیباییهایی منحصر به فرد خود را دارند. ارتفاع کلی بنا 500 متر، ارتفاع از اولین پله تا آخرین پله این بنا 100 متر و عرض بنا نیز 50 متر است. این بنا دارای معماری تاریخی بوده و پروژه آن در حال توسعه است.
مجسمه مادر
بعد از جنگ جهانی دوم به مناسبت پیروزی روسیه در همه کشورهای اتحادیه شوروی پارکی تحت عنوان پیروزی ساختند که در ارمنستان به هاختاناک پارک معروف است. مجسمه مادر نیز در این پارک قرار گرفته است که از بیشتر مناطق شهر معلوم است.
مجسمه مادر نماد زنی شمشیر به دست دارای عظمت و شکوه بینظیری است که نشان از قدرت و صلح دارد. میگویند این مجسمه نماد تنها زنی است که در زمان حمله ترکان عثمانی به ارمنستان زنده مانده بود و با تمام وجود از کشورش حمایت کرده است. در زیر این مجسمه موزه وزارت دفاع قرار گرفته که شامل یادبودهای شهدای جنگ جهانی دوم و همچنین سربازان کشته شده در دفاع از قره باغ است.
معبد گارنی
معبد گارنی نام یکی از آثار باستانی در استان کوتایک ارمنستان در ۳۲ کیلومتری ایروان و همچنین نام روستایی نزدیک آن است. این معبد در سال ۷۷ پس از میلاد مسیح ساخته شده. مجموعه گارنی به عنوان تنها نیایشگاه غیرمسیحی در ارمنستان را بازمانده دوران مهرپرستی میدانند. دورانی که از این ساختمان برای نیایش خورشید استفاده میشده است. در این معبد تندیسها، تزئینات یونانی، چارچوبهای در و پنجره و سنگ نبشتههای زیادی پیدا شده است که مربوط به بناهای تاریخی اطراف اینجا بوده است. در اطراف گارنی یک مجموعه عالی از بناهای یادبود شامل کلیسا و جنگل خسرو قرار دارند که پس از معبد گارنی ساخته شدند. «جنگل خسرو» در سده چهارم میلادی توسط خسرو برای ایجاد یک جای مناسب برای شکار، گردش و مانور نظامی ساخته شد.
کلیسای گغارت
گغارت یک نوع نیزه است که دارای یک پایه چوبی است و بر سر آن یک آهن قرار گرفته. گفته میشود، این نیزه برمیگردد به زمانی که حضرت مسیح را به صلیب کشیده بودند و برای اطمینان از مرگ وی، نیزه را در بدنش فرو کردند. وتاتوس اراکیال این نیزه را در اواسط قرن سیزدهم به گغارت میآورد و بعد از آن به این نام معروف میشود. کلیسای گغارت در 35 کیلومتری جنوب شرقی ایروان و در دره تاریخی گغارت قرار گرفته است. این بنا در دو بازه زمانی مختلف ساخته شده و دارای دو قسمت اصلی است. در اوایل قرن سیزدهم این منطقه جزو املاک اختصاصی خاندان زاکریان (یکی ازثروتمندترین خاندان در تاریخ ارمنستان) بوده است. پیرامون کلیسای گغارت دشتها و صخرههای سرسبز است و فضای سنگی داخل آن مرموز و مملو از سنگ نبشتهها و حکاکی نمادهای مسیحیت است.
کلیسای گریگورلوسارویچ
این کلیسا در شهر ایروان قرار دارد. در پایین کلیسا کتابخانه بزرگی وجود دارد که توصیه میکنیم حتما به آنجا سری بزنید. کلیسای گریگورلوسارویچ علاوه بر بازدید افراد برای مراسم مذهبی جایگاه خوبی برای بازدید گردشگران بهحساب میآید. اگر به تماشای این کلیسا رفتید، میتوانید سری هم به مجموعه فروشگاههای زنجیرهای ساس که روبروی آن قرار گرفته است، بزنید و از خریدتان لذت ببرید. کلیسای ساحلی سوان این کلیسا نیز در قرن 9 میلادی ساخته شده. کلیسای ساحلی سوان در تپهای مشرف بر دریاچه سوان قرار دارد. قدم زدن در این کلیسا و تماشای نقوش قدیمی و فضای مرموز آن در سکوت از سفر و تور ارمنستان در ذهنتان باقی خواهد ماند. بازدید از این کلیسا برای عموم گردشگران آزاد است و ورودیه نیز ندارد. زاخکازور (دره گلها) دره گلها در منطقهای ییلاقی در 50 کلیومتری شهر ایروان قرار دارد. این منطقه در بهار و تابستان مملو از گلهای زیبای بهاری و در زمستان پوشیده از برف میشود. همچنین از مراکز اصلی تفریح و دارای یک پیست اسکی 7 کیلومتری بسیار بزرگ و زیبا است. این منطقه دیدنی یکی از جاذبههای محبوب گردشگران به شمار میرود.
دریاچه سوان
دریاچه سوان در شرق ارمنستان و در استان گغارکونیک قرار دارد. این دریاچه و طبیعت کرانههای آن از جاذبههای گردشگری ارمنستان به شمار میآید. از گردشگاههای اطراف این دریاچه، چشمه آب معدنی دیلیجان و شهر دلیجان را میتوان نام برد.
دیدنیهای ارمنستان روی نقشه
تهیه و تدوین: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.
به اشتراک بگذارید: