یوم الله ….ایام الله چیست؟ چه روزهایی«یوم الله» است؟
شاه (سه شنبه، ۲۶ دی ۱۳۵۷) ساعت ۱۳:۰۸، محمدرضا پهلوی بههمراه همسرش فرح، خاک ایران را به مقصد مصر ترک کرد
یوم الله…ایام الله
توضیحات مدیریت سایت-پیراسته فر:تگرمکزیک بهانه ای شد که یک تورقی داشته باشیم به یک حادثه عظیم-مردی که چهارمین قدرت منطقه دردستش بودولی وقتی درمقابل قیام مردم نتوانست مقاومت کند ووقتی هم (به بهانه خستگی)،درحقیقت نوعی فراربودازسلاح های سنگین وقدرتمند(الله اکیر)مردم غیرمسلح ..وعجیب این است که هیچ کشوری حاضرنشد«شاه یک مملکت»راپذیراباشند! ،حتی ارباباش(امریکا)…شاهنشاه آریامهر،بزرگ ارتش داران..یکسال ونیم دوران آوارگی واسارت را متحمل شد که مرورکوتاهی داریم به این«یوم الله»
شاه ایران (محمدرضاپهلوی)- زمانی درمکزیک -دروران آوارگیش را گذراند۱۳۵۷
یکی ازپیامهای امام خمینی:
بسم الله الرحمن الرحیم
و ذکّر هم بایّام الله (قرآن کریم).
تذکر به «ایام الله» که خداوند متعال به آن امر فرموده است، انسان ساز است. قضایایی که در ایام الله رخ داده است، برای تاریخ و انسانها در طول تاریخ آموزنده و بیدار کننده است. حوادث بزرگ تاریخ که قرآن مجید هم از بعض از آنها یاد کرده است، سرمشقی پر برکت برای ساختن جامعهها و اشخاص و جامعه عصر ما که عصر انقلاب است.
امام خمینی دراین پیام حادثه کشتار ۱۷ شهریور۱۳۵۷»را «یوم الله »نامیده است:
۱۷ شهریور که اکنون در آستانه سالگرد آن هستیم از ایام الهی است که باید ذکر آن را زنده نگه داریم و به نسلهای آینده تسلیم کنیم.
«سقوط رژیم پهلوی » و پیروزی انقلاب»راهم «یوم الله» است.
فداکاریهای ملت سلحشور در راه اسلام و دیوسیرتی دژخیمان رژیم شاهنشاهی در این روز، و ایامی نظیر آن، درس بسیار ارزندهای از فداکاری است که ملت مظلوم سلحشور را و رژیم جنایتکار پهلوی را در طول تاریخ معرفی نموده است تا نسلهای آینده ببینند این جمهوری اسلامی با چه جان نثاریها و از خودگذشتگیها به دست آمده است تا ان شاء الله آنان نیز با شهامت و شجاعت و ایثار و فدای عزیزان خویش، این هدیه بزرگ الهی را حفظ نمایند.
یادی از «۱۵خردا۱۳۴۲»
سلام و درود بر شهیدان و آسیب دیدگان هفدهم شهریور و نظایر آن. سلام و درود بر بازماندگان شهدا از پانزدهم خرداد تا هفدهم شهریور ۵۷
قسمتی ازپیام امام بمناسبت فاجعه ۱۷ شهریور(صحیفه امام، ج۱۶، ۴۸۷-۴۸۵)
امام خمینی دراین پیام «۱۵خرداد ۱۳۴۲»را هم «یوم الله»دانسته وذکرآن رالازم دانسته است. ودرمناسبتهای دیگری هم به این مسئله اشاره داشته است.
امام خمینی ۷سال بعدازفاجعه(اول شهریور۱۳۴۹) :۱۵ خرداد از خاطرهها محو نخواهد شد و باید در سالروز آن، هر چه بیشتر آن را زنده نگه داشت، پانزده خرداد که مصادف با دوازدهم محرم بود(١٢ محرم ١٣٨٣) سند زنده مخالفت شجاعانۀ ملت ایران در مقابل استبداد عمال اجانب و استعمار چپ و راست بود./پایان سخن امام.
وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَىٰ بِآیَاتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَکَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَذَکِّرْهُم بِأَیَّامِ اللَّـهِ ۚ إِنَّ فِی ذَٰلِکَ لَآیَاتٍ لِّکُلِّ صَبَّارٍ شَکُورٍ ﴿۵ابراهیم﴾
«أَیَّامِ اللَّـهِ» روزعبرت است،روزی که حادثه بزرگی رخ داده،حالا این حادثه بزرگ هم میتواندپیروزی مؤمنان باشد ویا شکست هیمنه ابرقدرتان-طاغوت زمان- ..وعده خداتحقق یافته ،سُنت خدا درخشیده..حالا یکبار این «حادثه عظیم»فرعون زمان حضرت موسی است ویک بار«شاه»زمان امام خمینی.
* امام خمینی:تذکر به ایام الله که خداوند متعال به آن امر فرموده است، انسانساز است. قضایایی که در ایام الله رخ داده است، برای تاریخ و انسانها در طول تاریخ آموزنده و بیدارکننده است. حوادث بزرگ تاریخ که قرآن مجید هم از بعضی از آنها یاد کرده است، سرمشقی پربرکت برای ساختن جامعهها و اشخاص و «جامعه عصر ما است که عصر انقلاب است» .. بسیاری از حوادث بزرگ، که باید آنها را« ایام الله »محسوب کنیم و به ذکر آنها و تذکر آن ایام بپردازیم./صحیفه نورج۱۷.
* ایام الله اشاره به روزهایی است که خداوند بر اقوام سرکش مانند قوم عاد و ثمود عذاب نازل کرده است/طبرسی، مجمعالبیان(طبرسی)ج۵
* «ایام اللّه»، تمام روزهای دارای عظمت در تاریخ زندگی بشر است؛ هر روزی که یکی از فرمانهای خدا در آن چنان درخشیده که بقیه امور را تحتالشعاع خود قرار داده است/علامه طباطبایی(المیزان)ج۱۲
* هر روز که در آن فصل تازهای در زندگی انسانها گشوده و درس عبرتی به آنها داده شده است، مانند ظهور یک پیامبر یا نابودی یک پادشاه ظالم، جزء «ایام الله »است./تفسیرنمونه(آیت الله مکارم شیرازی) جلد۱۰
در ملاقاتهایی که نمایندگان شاه با آمریکاییها داشتند، درخواست او را برای اقامت در آنجا به اطلاع آنها رساندند؛ ولی این درخواستها هنگامی به واشنگتن رسید که به دنبال اشغال سفارت آمریکا در تهران، تردیدهایی درباره پذیرفتن وی در آنجا به وجود آمده بود.
در این میان، اردشیر زاهدی، سفیر سابق ایالات متحده در ایران با ملاقاتهایی با مشاور امنیت ملی آمریکا از او خواست، سفر محمدرضا به آن کشور را بپذیرد. کارتر با عصبانیت گفته بود که او نمیتواند ببیند شاه در آمریکا مشغول بازی تنیس است؛ در حالی که جان اتباع آمریکایی به خاطر او به خطر افتاده است!
۶۷ روزمراکش ماند… صبح روز ۱۰ فروردین ۱۳۵۸فرودگاه رباط را به مقصد جزایر باهاما ترک کرد
شاه ۷۰ روز در این جزیره به سر برد
شاه بعلت رفاقت باشاه مکزیک به آنجارفت ولی بعلت بیماری صعب العلاج پزشکان مکزیک گفتند مانمی توانیم،بایدبرودامریکا که کارتربناچارپذیرفت .
روز ۲۰ خرداد ۱۳۵۸ با یک هواپیمای کرایهای از باهاما راهی مکزیک شدند و در یک خانه ویلایی که قبلاً برای اقامت آنان در نظر گرفته شده بود
ولی بعلت بیماری صعب العلاج پزشکان مکزیک گفتند مانمی توانیم،بایدبرودامریکا که کارتربناچارپذیرفت .
شاه ۵۴ روز در بیمارستان نیویورک بستری شد. در این مدت دو بار تحت عمل جراحی طحال و کیسه صفرا قرار گرفت. کمتر از دو هفته پس از ورود شاه به این بیمارستان، لانه جاسوسی سفارت آمریکا در تهران به تصرف دانشجویان مسلمان پیرو خط امام درآمد و این امر کارتر را نسبت به عدم حضور شاه در آمریکا متقاعد کرد. مکزیک نیز شاه اطلاع داد که بعد از تصرف سفارت امریکا در تهران، دولت مکزیکوسیتی به خاطر حفظ روابط سیاسی خود با حکومت تهران مایل به میزبانی مجدد شاه نیست.
بدترین لحظه برای شاه و همسرش زمانی بود که در ۱۱ آذر ۱۳۵۸ از بیمارستان نیویورک مرخص شدند ولی هنوز مقصدی برای سفر نداشتند.
قراربود بعدازمعالجه به مکزیک برگردد .که رفقیقش (پادشاه مکزیک )عذرش راخواست!
در نتیجه با یک هواپیمای نیروی هوایی آمریکا به مقصد« تگزاس» پرواز کردند تا ۲ هفته باقی مانده از روادید خود را در آنجا در داخل آپارتمانی کوچک بگذرانند اما در حین راه به همراهان آمریکایی خبر رسید که آن آپارتمان هنوز آماده نیست. شاه و همسرش را به مکانی که بعداً معلوم شد، مرکزی برای نگهداری بیماران روانی است، بردند. فرح برای نخستین بار با فریاد به همراهان آمریکایی خود اعتراض کرد و گفت
«آیا ما در اینجا زندانی هستیم؟ آیا کارتر ما را زندانی کرده است؟ ما در این جا دیوانه خواهیم شد؟ باید بیرون برویم و …»
مقامات آمریکایی با پایان مهلت اقامت شاه در آمریکا به وی اطلاع دادند که به دلیل عواقب ناشی از تصرف سفارت آمریکا در تهران، امکان تمدید روادید وی وجود ندارد و به همین دلیل در پاناما جایی مناسب برای اقامت وی و همسرش در نظر گرفته شده است. شاه که غیر از پذیرفتن، چاره دیگری نداشت به اتفاق همسرش در ۲۴ آذر ۱۳۵۸ با هواپیمای نیروی هوایی آمریکا از فرودگاه تگزاس به« پاناما »در آمریکای مرکزی -یک پایگاه در جزیرهای « “کونتا دورا»متعلق به پاناما انتقال داده شدند
براساس کتاب «دخترم فرح» نوشته فریده دیبا مادر فرح پهلوی، عمر توریخوس انسان بسیار بیادبی بوده و به هیچوجه آداب گفتوگوی دیپلماتیک را رعایت نمیکرد. توریخوس شاه را «چوپن» مینامید یعنی تفاله! با همه این مشکلات، شاه و همسرش ۱۰۰ روز در پاناما ماندند.
ورئیسجمهور مصر (انورسادات) زنش که رفیق فرح بود آنهاراپذیرفتند.
با اصرار همسر رئیسجمهور مصر، روز سوم فروردین ۱۳۵٩ با یک هواپیمای پانامایی رهسپار قاهره شدند.
البته محمدرضا پهلوی همسری مصری(فوزیه دختر ملک فواد) داشت که در انتخاب این مقصد بیتأثیر نبود.
محمدرضا پهلوی از زمان ترک ایران ۱۰ هفته در مراکش، ۱۱ هفته در باهاماس، ۱۷ هفته در مکزیک، ۱هفته در آمریکا برای معالجه و مدت کوتاهی هم در پاناما بود و سرانجام به مصر رفت. همچنین در این مدت، انگلیس، سوئیس، اردن و فرانسه از پذیرش وی خودداری کردند.
مرگ شاه :۵ مرداد ۱۳۵۹ در قاهره(مصر)