اروپا را به بغل آمریکا نیندازیم


اروپا را به بغل آمریکا نیندازیم

آرمان- این روزها اصلی‌ترین چالش دولت روحانی، مسأله اقتصاد است؛ مشکلی که مردم هرروز با تمام وجود آن را احساس می‌کنند و شرایط زندگی را برایشان سخت کرده است. تجربه دولت یازدهم و مدیریت موفق اقتصادی دولت در آن زمان که با ثبات قیمت‌ها، نرخ تورم کم و رشد اقتصادی خود را نشان می‌داد، بیانگر آن است که مشکل امروز اقتصاد کشور چیزی فراتر از ناکارآمدی مدیریتی است و ریشه در خارج از مرزها دارد. با خروج ایالات متحده از برجام در سال 97 و به تبع آن بازگشت تحریم‌های هسته‌ای، به مرور شرایط اقتصادی کشور بحرانی شد و کاهش محسوس فروش نفت و محصولات پتروشیمی به دلیل تحریم‌های غیرقانونی آمریکا باعث کاهش درآمد ارزی کشور، افزایش قیمت ارزهای خارجی و گرانی در کشور شد. بهزاد نبوی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در دیدار با برخی اعضای کارگروه راهبردها، سیاست‌ها و برنامه‌های شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان راه حل اصلاح وضعیت اقتصادی فعلی را در سیاست خارجی کشور دانست و تصریح کرد که وظیفه اصلاح‌طلبان و جریان اصلاحات توجه به مصالح ملی کشور است. او با بیان خاطره‌ای از دوران زندان خود گفت: «من در سال ۱۳۹۲ نامه‌ای را برای آقای روحانی فرستادم و بر این دو حوزه تاکید کردم. نوشتم ما در زندان هستیم و مشکل نداریم، شما به اقتصاد و سیاست خارجی بپردازید». نبوی در این سخنان تأکید دارد که باید مصالح ملی را بر مصالح شخصی و جناحی ارجح دانست و با حمایت از دولت در عرصه سیاست خارجی راه را برای اصلاح دو موضوع مهم سیاست خارجی و اقتصاد باز کرد. با این حال این سوال وجود دارد که آیا ممکن است بدون اصلاح برخی مسائل اساسی در داخل و سیاست داخلی، راه را برای اصلاح سیاست خارجی باز کرد. مسأله این است، همان‌طور که نبوی تأکید دارد، برخی نهادها و گروه‌ها در داخل کشور وجود دارند که راه رشد خود را در ضربه زدن به دولت می‌بینند و در این راه ابایی از قربانی کردن مصالح ملی ندارند. بهزاد نبوی که خود سابقه طولانی مدتی در مبارزه با این گونه دگم اندیشی‌های داخلی دارد، در این خصوص می‌گوید: «با روی کار آمدن ترامپ شرایط سخت‌تر هم شد. پاسکاری‌ها شروع شد. از داخل و خارج تندروها به هم پاس می‌دادند و آبشار می‌زدند! امروز مسائل ما دیگر سرمایه‌گذاری خارجی نیست، تأمین نیازهای روزمره و اساسی مردم است. در شرایطی که دیگر منابع لازم را در اختیار نداریم. دفعه پیش که تحریم‌های علیه ما انجام شد، به اندازه تحریم کنونی یکجانبه آمریکا گسترده و عمیق نبود. امروز دولت برای صدور نفت مشکل دارد». او به عنوان نمونه‌ای از مشکلات ایجاد شده در داخل کشور به نمایش مسیر صدور نفت در صداوسیما اشاره و تصریح می‌کند: «امروز دولت برای صدور نفت مشکل دارد. من این روزها بیشتر به دایی‌جان ناپلئون شبیه شده‌ام. تلویزیون ما نشان می‌دهد چگونه ما مخفیانه نفت می‌فروشیم و تحریم‌ها را دور می‌زنیم، آقایان این را نمایش اقتدار می‌دانند. موضوع تندروی و کندروی نیست مساله انجام رفتارهای نپخته است. اتفاقی را که در صداوسیما در مورد فروش نفت ایران افتاد، ساده نگیرید».

نیاز کشور به سرمایه‌گذاری خارجی

نبوی که روزگاری وزیر صنایع سنگین دولت آیت‌ا... هاشمی بود، یکی از راه‌های بهبود وضعیت معیشت مردم را جذب سرمایه خارجی می‌داند و می‌گوید: «برای حل مشکلات اقتصادی موجود باید سالانه ۶۰ میلیارد دلار در کشور سرمایه‌گذاری شود تا اشتغال در سطح فعلی بماند. از زمان احمدی نژاد تاکنون ۱۰ درصد این منابع هم تأمین نشده است. اقداماتی پس از برجام انجام شد که نتوانستیم از موقعیت ایجاد شده استفاده کنیم. هیات‌های بزرگ تجاری از شرق آسیا و اروپا به کشور آمدند. آنها برای یافتن شرایط سرمایه‌گذاری در ایران می‌آمدند اما در اثر سیاست‌های غلط و ماجراجویی‌ها، تقریبا همه آنان دست خالی برگشتند. البته قراردادهای مهمی با توتال، بوئینگ و ایرباس هم امضا شد». وی عامل بر هم خوردن این قراردادهای مهم را ماجراجوبی در داخل می‌داند که یعنی او نیز معتقد است راه اصلاح سیاست خارجی و جذب سرمایه از خارج از کشور اصلاح سیاست‌ها در داخل است.

تاکتیک اشتباه مقابله با اروپا

بهزاد نبوی سیاست امروز دولت در برخورد با اروپا را اشتباه ارزیابی می‌کند و تأکید دارد که نباید اروپا را در آغوش آمریکایی‌ها انداخت. وی می‌گوید: «در همین تحریم‌های اخیر آمریکا، با سیاست‌های غلط داریم اروپا را به بغل آمریکا می‌اندازیم. روشن است که اضافه شدن اروپا، چین و روسیه به تحریم‌ها و بین‌المللی شدن آن، چه شرایطی را برای ما ایجاد می‌کند. چین و روسیه هم عضو ۱+۴ هستند. نباید از اروپا انتظار زیادی داشته باشیم، در برابر نقض برجام از سوی ایران هریک از این کشورها می‌توانند پرونده ما را به شورای امنیت ببرند و تحریم‌های بین‌المللی را برگردانند و ما در متن فصل ۷ منشور تبدیل به تهدیدی برای امنیت جهان بشویم. ما باید تلاش کنیم اروپا را از آمریکا جدا نگهداریم. چرا با عربستان و امارات رودررو شده‌ایم؟ باید مسائل‌مان را با آنها در منطقه حل کنیم. چرا باید آنها را به دامن اسرائیل و آمریکا بیندازیم؟» با این وجود نبوی تأکید می‌کند که راه حل دیپلماسی در شرایط فعلی مذاکره با آمریکا نیست و از دولت می‌خواهد که در شرایط فعلی بهترین راه را در بدتر نکردن شرایط ببیند. نبوی تأکید می‌کند: «در شرایط فعلی مذاکره ما با آمریکا، مثل مذاکره آلمان شکست‌خورده پس از جنگ جهانی اول با متحدین و مذاکره آن پس از جنگ جهانی دوم با متفقین است. در شرایط فعلی تحریم، مذاکره نمی‌کنیم. بهترین کار این است که کار را بدتر نکنیم».

باید از روحانی دفاع کرد

او معتقد است راه اصلاح سیاست داخلی از صندوق رأی می‌گذرد و تحریم انتخابات را کاری عبث و اشتباه ارزیابی می‌کند. بهزاد نبوی که سابقه نایب رئیسی مجلس ششم را داراست، می‌گوید: «باید مردم را امیدوار کرد. حکومت باید این امکان را فراهم کند که مشارکت مردم بالا برود تا امنیت کشور تأمین شود. اصلاح‌طلبان باید به فکر امنیت و مصالح کشور باشند. آنها برنده نشوند مهم نیست. آنها حتی می‌توانند نامزد معرفی نکنند، ولی انتخابات را تحریم نمی‌کنند». او در ادامه مسئول وضع کنونی را دولت ندانست و گفت در شرایط فعلی قوی‌ترین دولت‌ها هم نمی‌توانند با چنین بحرانی رو به رو شوند. از سوی دیگر اعلام کرد که مسئولیت‌های دولت را متناسب با اختیارات نمی‌داند و خواستار ارائه مسئولیت‌ها به همراه اختیار انجام امور به دولت شد. نبوی در پایان گفت: «من سینه چاک آقای روحانی نیستم ولی باید از او دفاع کرد. دولت او قوی نیست و ایرادهای بسیار به خود ایشان و اطرافیانش وارد است. ولی قوی‌ترین دولت هم نمی‌تواند از پس بحران کنونی برآید. باید از روحانی دفاع کرد».



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

ببینید | کدام رادار ایرانی جنگنده امریکایی را شناسایی کرد؟