کتابخانه کودک محور دایان در منطقه قلعهمرغی تهران آغاز به کار کرد
نویسنده: گروه خبر با من بخوانبنیاد توانمندسازی دایان در منطقه قلعهمرغی تهران واقع است. این محله در منطقه 17 و در جنوب تهران قرار دارد و از محلههای پرجمعیت شهر تهران به شمار میرود. بالا بودن تراکم جمعیتی، سکونت دهکهای پایین درآمدی در منطقه، جدا شدن منطقه 17 از شهر تهران به واسطه عبور دو خط راهآهن، کمبود مراکز خدماترسانی، بهداشتی و...
بنیاد توانمندسازی دایان در منطقه قلعهمرغی تهران واقع است. این محله در منطقه ۱۷ و در جنوب تهران قرار دارد و از محلههای پرجمعیت شهر تهران به شمار میرود.
بالا بودن تراکم جمعیتی، سکونت دهکهای پایین درآمدی در منطقه، جدا شدن منطقه ۱۷ از شهر تهران به واسطه عبور دو خط راهآهن، کمبود مراکز خدماترسانی، بهداشتی و امدادرسانی، کمبود مکانهای ورزشی، آموزشی، فرهنگی و تفریحی از جمله مشکلات این منطقه است.
بنیاد توانمندسازی دایان (خانه توانمندسازی مادران تنها) با آگاهی از این معضلات و با هدف تغییر شرایط مادران و کودکان تاسیس شده است و بهترین راه حمایت از کودکان کمبرخوردار و آسیبدیده را توانمندسازی مادران میداند. در همین راستا در اسفند ماه ۱۳۹۷ مسئولان مرکز دایان از موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان خواستند تا با پشتیبانی این بنیاد، برنامهی «با من بخوان» را برای کودکان این مرکز به اجرا درآورد.
به این ترتیب کارشناسان «با من بخوان» پس از بازدید از مرکز دایان و نشست با مسئولان آن، بر اساس ویژگیهای این محله و تجربهی اجرای برنامهی «با من بخوان» در مراکز مشابه دیگری در مناطق محروم و حاشیهای تهران، پیشنهاد کردند که علاوه بر راهاندازی یک کتابخانهی کودکمحور در این بنیاد و برگزاری نشستهای بلندخوانی و فعالیتهای در پیوند با آن، با شروع سال تحصیلی کودکان پیشدبستانی نیز تحت پوشش برنامه «با من بخوان» قرار بگیرند و براساس رویکرد آموزش خلاق و در پیوند با ادبیات آموزش ببینند.
«با من بخوان» در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ کار خود را در این بنیاد آغاز کرد و در گام نخست به آموزش مربیان و راهاندازی، تجهیز و فضاسازی کتابخانه این مرکز بر اساس معیارهای کتابخانههای کودکمحور «با من بخوان» پرداخت. کتابخانه کودکمحور دایان در ۴ تیرماه ۱۳۹۸ در طی مراسمی به طور رسمی افتتاح شد و اینک این کتابخانه زیبا با بیش از ۱۴۰۰ جلد کتاب پذیرای کودکان محله است.
در مراسم افتتاحیه این کتابخانه که در بوستان روبهروی بنیاد برگزار شد، مربیان چهار ایستگاه بلندخوانی، نقاشی و کاردستی و پرسشوپاسخ را برای پذیرایی از مادران و کودکان شکل دادند. در این ایستگاهها، کودکان و مادرهاشان در جریان روند کار کتابخانه و فعالیتهای آن قرار گرفتند و سپس در گروههای مختلف برای بازدید از کتابخانه وارد مرکز شدند. در این فرصت کارشناسان و مربیان مرکز در فضای دلپذیر کتابخانه نشست کوتاهی برای هر گروه برگزار و دربارهی اهمیت کتاب، بلندخوانی و تاثیر آن در ارتقای مهارتهای کودک با مادران گفتوگو کردند. سپس کودکان به عضویت کتابخانه در آمدند و از روزها و ساعتهای مقررشده برای شرکت در نشستهای بلندخوانی وفعالیتهای در پیوند با آن مطلع شدند. مادران نیز از پیشنهاد برگزاری کارگاههای بلندخوانی برای مادران و نشستهای مادر و کودک استقبال کردند.
این کتابخانه قرار است به دستکم ۳۵۰ کودک و نوجوان خدمات ارائه کند. اینک پس از راهاندازی کتابخانه تیمی متشکل از ۴ نفر از تسهیلگران برنامه «با من بخوان» تحت نظارت یکی از کارشناسان به مدت سه ماه به صورت مستمر در کتابخانه حضور خواهند داشت تا مربیان و کتابداران مرکز دایان بتوانند در این بازهی سهماهه در کنار شرکت در کارگاههای «با من بخوان» و دریافت آموزشهای لازم، همزمان در کنار این تسهیلگران در کتابخانه مشغول کارآموزی شوند. پس از این دورهی سهماهه نیز تسهیلگران «با من بخوان» هر ماه بنا به نیاز مرکز در کتابخانه حاضر خواهند شد و علاوه بر نظارت و پیگیری کار کتابدارها، راهنماییهای لازم را در اختیار آنان قرار خواهند داد.
در این پروژه قرار است کتابخانه علاوه بر خدمات به کودکان و نوجوانان محله، فضایی برای برگزاری کلاسهای پیشدبستانی نیز باشد. به این منظور علاوه بر منابع مناسب کتابخانهای، بستههای آموزش خلاق سوادپایه برای دو کلاس پیشدبستانی نیز در این بخش درنظر گرفته شده است.
همچنین یکی دیگر از برنامههای پیشنهادی «با من بخوان» در مرکز دایان برگزاری نشست بلندخوانی برای زنان و مادرانی است که در این مرکز مشغول به کار هستند. قرار است در این نشستها علاوه بر زنان مشغول به کار در دایان، دختران نوجوان و جوان آنها نیز شرکت کنند. این نشستها علاوه بر بهبود روحیه زنان و ایجاد محیط گفتوگو، در جلب مشارکت مادران و خانوادهها در برنامههای کتابخوانی و آموزشی و درک اهمیت توجه به کودکان و نوجوان نیز موثر است.
برنامهی «با من بخوان» و بنیاد دایان امیدوارند با توجه به ضرورت و نیاز کودکان و نوجوانان چنین محلاتی به آموزش و حمایت در برابر شرایط آسیبزای اجتماعی، این همکاری در غنا بخشیدن به زندگی این کودکان موثر باشد.