گرمک، نوبرانه ملس دیم‌زارهای سروآباد


گرمک، نوبرانه ملس دیم‌زارهای سروآباد

سنندج - ایرنا - برداشت گرمک از دیم‌زارهای شهرستان سروآباد آغاز شده و عرضه این میوه نوبرانه و خوشمزه با طمع ملس (ترش و شیرین) رونق بخش بازارهای سروآباد و مریوان شده است.

گرمک که در زبان کُردی به آن کالک، زرک و یا گرکه هم گفته می شود، میوه ای خوش رنگ و بو است که اردیبهشت ماه در مزارع دیم کشت می شود و با اولین بارش بهاری رشد می کند و در اوایل مرداد می توان آن را برداشت و مصرف کرد.

گرمک شهرستان سروآباد به ویژه مزارع روستای ذکریان در استان کردستان بسیار مشهور است و هر سال در مرداد ماه که زمان برداشت است، در مسیر اصلی جاده سنندج - سروآباد - مریوان کمتر مسافر و رهگذری است که از گرمک های خوشمزه این منطقه نخریده و طعم خوش آن را نچشیده باشد.

گرمک دیم انواع مختلف، بزرگ و کوچک و با طعم های متفاوت ترش و شیرین است که از روی نوع و رنگ پوست آن می توان طعم را تشخیص داد، از انواع گرمک دیم می توان به گرکه روشه، گرکه ساده و شمامه اشاره کرد.

گرمک با همه سادگی و رنگ و بوی خاصش هر سال در این فصل مهمان بازارهای کردستان می شود ولی تاکنون نتوانسته در بازار سایر مناطق کشور بویژه استان های همجوار جایگاه خاصی برای خود پیدا کند.

گرمک، نوبرانه ملس دیم‌زارهای سروآباد

مدیر جهاد کشاورزی سروآباد روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این شهرستان حائز شرایط اقلیمی مناسب جهت کاشت گونه های دیمی است بطوریکه بارش مناسب با متوسط ۷۰۰ میلی متر و روزهای گرم و شب های خنک و مرطوب تابستان شرایط مناسبی را برای کشت و پرورش محصولات دیم از جمله گرمک محلی فراهم کرده است.

محمد رحیمی افزود: زمان کاشت گرمک همزمان با اتمام بارندگی ها در اردیبهشت است و زمان برداشت آن نیز اوایل مرداد تا اواسط شهریور است.

وی یادآور شد: مقدار بذر مصرفی برای کشت گرمک در هر هکتار چهار کیلوگرم است و کشاورزان هر سال بذر آن را از محصولات خود جمع آوری کرده تا در زمان کاشت آن را در زمین های دیم خود بکارند.

رحیمی اضافه کرد: امسال ۳۰ هکتار از مزارع دیم شهرستان سروآباد در روستاهای ذکریان، حسین آباد، قلعه جی و خشکین زیرکشت گرمک دیم رفته که بیشترین سطح آن در روستای ذکریان است.

مدیر جهاد کشاورزی سروآباد گفت: متوسط برداشت گرمک در هر هکتار ۲۲ تُن است که امسال پیش بینی می شود ۶۶۰ تن گرمک ارگانیک از دیمزارهای این شهرستان تولید و روانه بازار مصرف شود.

گرمک، نوبرانه ملس دیم‌زارهای سروآباد

وی با بیان اینکه متوسط فروش هر کیلوگرم گرمک ۴۰ هزار ریال است که با ۶۶۰ تُن تولید گرمک در مجموع ۲۶ میلیارد ریال عاید کشاورزان منطقه می شود، یادآور شد: برداشت گرمک در دیمزارهای سروآباد در فصل تابستان بطور مستقیم برای ۹۰ نفر اشتغالزایی می کند.

رحیمی اضافه کرد: این محصول دارای طعم و بوی بسیار عالی است که در روزهای گرم تابستان توسط کشاورزان با حجم بسیار زیاد در مسیرها و جاده های اصلی و مواصلاتی مریوان و سروآباد به صورت عمده و در شهرهای اطراف به عنوان یک محصول فصلی و خوش طعم و ارزان عرضه می شود.

وی اظهار داشت: گرمک دیمزارهای سروآباد محصولی کاملا ارگانیک و سالم بوده که در تولید آن از هیچگونه سم و کودی استفاده نمی شود.

گرمک، نوبرانه ملس دیم‌زارهای سروآباد

یکی از کشاورزان روستای ذکریان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: امسال یک هکتار از مزارع دیم خود را به کشت کرمگ اختصاص داده و روزانه بیش از ۲۰۰ کیلوگرم محصول از آن برداشت می کنیم.

سیوان احمدی افزود: گرمکهای برداشت شده را در مسیر اصلی سنندج - سروآباد - مریوان به صورت مستقیم و بدون واسطه به فروش می رسانیم که این عمل به مدت ۲ ماه برای ما ایجاد اشتغال می کند.

وی یادآور شد: فروش گرمک مزارع این منطقه نسبت به سال های قبل کمتر شده و در شهرهای همجوار نظیر مریوان نیز گرمک را به صورت کشت آبی پرورش داده و با قیمت های بسیار پایین به نام گرمک روستای ذکریان به فروش می رسانند.

احمدی تاکید کرد: گرمک محصولی دیمی است نه آبی و از قدیم الایام تاکنون کاشت و برداشت این محصول مختص دیمزارهای این منطقه بوده و در تولید آن از آب و کود شیمیایی استفاده نمی شود.

وی از گردشگران، مسافران و مردم خواست گرمک های دیمی، ارگانیک و مرغوب را از منطقه شامراوا در مسیر اصلی جاده سنندج - سروآباد - مریوان خریداری کنند.

یکی از گردشگرانی که برای خرید گرمک مقابل یکی از فروشندگان جاده سروآباد - سنندج توقف کرده بود، می گوید: از کردستان عراق برای گشت و گذار به ایران آمده و تعریف گرمک های این منطقه را زیاد شنیده ام.

وی افزود: مزه این نوع میوه را تاکنون در هیچ جایی نچشیده بودم و برایم بسیار جالب بود و تصمیم گرفته ام برای اقوام و فامیل خود نیز مقداری از این میوه خوشمزه و ارگانیک خریده و با خود به اقلیم ببرم.

گرمک، نوبرانه ملس دیم‌زارهای سروآباد

با توجه به اینکه گرمک دیم یک محصول بدون نیاز به آب و کودهای شیمیایی است در صورت حمایت بیشتر مسئولان از این محصول و فراهم کردن زمینه فروش و حتی صادرات آن به کشورهای همجوار، می توان کشاورزان را برای کشت بیشتر ترغیب کرد.

شهرستان سروآباد با ۲ بخش مرکزی و هورامان و جمعیتی افزون بر ۵۲ هزار نفر در فاصله ۹۰ کیلومتری از سنندج مرکز استان کردستان واقع شده و ۲۴ کیلومتر مرز با کشور عراق دارد.

۷۳۵۴/۹۱۰۲


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

عکس پروفایل روز مادر _ عکس نوشته مادرانه