روز صدور فرمان مشروطیت


بعضی روزها در تاریخ آنقدر مهم هستند که مرور سالیانه آن درس های تاثیرگذاری به ما می دهد. حتما همه ما از نوجوانی راجع به انقلاب مشروطه و روز صدور فرمان مشروطه شنیده ایم؛ اما آیا چیزی از ماجرای آن به خاطرتان مانده است؟ می دانید چرا این روز در تاریخ این میزان مهم هست؟ 14مرداد در تقویم ما به این روز اختصاص دارد. اگر می خواهید خلاصه ای از این روز...

بعضی روزها در تاریخ آنقدر مهم هستند که مرور سالیانه آن درس‌های تاثیرگذاری به ما می‌دهد. حتما همه ما از نوجوانی راجع به انقلاب مشروطه و روز صدور فرمان مشروطه شنیده‌ایم؛ اما آیا چیزی از ماجرای آن به خاطرتان مانده است؟ می‌دانید چرا این روز در تاریخ این میزان مهم هست؟ 14مرداد در تقویم ما به این روز اختصاص دارد. اگر می‌خواهید خلاصه‌ای از این روز بزرگ بدانید مطلب زیر را دنبال کنید.

تاریخچه روز صدور فرمان مشروطه

در سال 1285 هجری شمسی مردم به اوضاع داخلی کشور و عملکرد شاهان قاجار معترض بودند. ریشه این اعتراضات را می‌توان در مواردی مثل آشکار شدن فساد در دستگاه اداری، ولخرجی‌های شاهان و درباریان از خزانه دولت، سفرهای تفریحی مظفرالدین‌شاه به خارج از ایران، ظلم و زورگویی به مردم... مشاهده کرد. تمامی این ماجراها به همراه آگاهی بیشتر مردم از اخبار جهان، انقلاب مشروطه را تشکیل داد.

معنای واژه مشروطه چیست؟

واژه‌ مشروطه همانطور که از ظاهر آن معلوم است از کلمه عربی «شرط» گرفته شده. می‌توان گفت که لغت مشروطه به معنی چیزی است که مشروط به شرطی باشد.

چرا روز صدور فرمان مشروطه اهمیت دارد؟

این انقلاب بی‌شک یکی از مهمترین اتفاقات تاریخ ایران را رقم زد. زیرا در نهایت به دنبال این اتفاقات، مظفرالدین شاه قاجار در ۱۴ مرداد، فرمان برقراری حکومت مشروطه و دو روز پس از آن دستور تشکیل اولین مجلس شورای ملی را صادر کرد. با اینکار در واقع قدرت حکومت از انحصار یک نفر خارج می‌شد. این مجلس دو روز در هفته در جلسه‌ای را در دارالخلافه که در میدان ۱۵ خرداد امروزی است، تشکیل می‌دادند. طی این جلسات نمایندگانی با تایید شاه انتخاب شدند. در نهایت در هشتم دی سال 1285، «نظامنامه سیاسی» که در واقع اولین قانون اساسی ایران بود، تعیین شد. این قوانین 51 اصل داشتند و بر اساس قوانین اساسی کشورهای بلژیک، فرانسه و بلغارستان نوشته شده و به امضای شاه رسیده بودند. 10 روز پس از این ماجرا زدر ۱۸ دی ۱۲۸۵ درگذشت.

روز صدور فرمان مشروطیت

اوضاع فرمان مشروطه پس از مرگ مظفرالدین شاه چگونه پیش رفت؟

بعد از مرگ مظفرالدین شاه محمد علی شاه به حکومت رسید که مخالف شدید مشروطه بود. از این رو وقتی اولین مجلس مشروطه ۲ سال پس از شروع در سال ۱۲۸۷ تشکیل شد، توسط نظامیان روس و به یاری حکومت محمد علی شاه به توپ بسته شد. بعد از این ماجرا فضای جامعه بسیار خفقان آور بود و بسیاری از افراد آزادی‌خواه، روحانیون، وزنامه‌نگاران واعدام شدند. در این گیر و دار جنگ اول جهانی نیز رخ داد. به سبب آن اوضاع داخلی ایران بیش از پیش بهم ریخت. در نهایت نهضت مشروطیت توسط ستارخان و باقرخان دو چهره مردمی و آزادخواه تبریز احیا شد. این افراد با ایستادگی و مقاومت در برابر نیروهای دولتی و ایجاد ارتباط با آزادی‌خواهان در شهرهای دیگر ایران و سرانجام با حمله به تهران و سقوط محمدعلی شاه این پیروزی را بدست آوردند.

در روز روز صدور فرمان مشروطیت این کارهای ساده را امتحان کنید:

راجع به شخصیت و کارهای باقرخان و ستارخان مطالعه کنید. از خانه مشروطه در شهرتبریز بازدید کنید یا راجع به آن بخوانید. درباره تاثیرات مشروطه در تاریخ ایران بیشتر بخوانید.

1398/05/12 | کد مطلب: 4571
روز صدور فرمان مشروطیت
روز صدور فرمان مشروطیت پرستو صاحبی
روز صدور فرمان مشروطیت

طراح، کوهنورد، علاقمند به نویسندگی، عاشق طبیعت و حیوانات...


گردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانسته‌های خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب‌سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.


به اشتراک بگذارید:


زیباترین و شادترین عکس نوشته های شب یلدا