علیرضا قاسمی نژاد روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با از ورود مدعی العموم به پرونده تل گسر و حفاری های غیر مجاز در این منطقه که مربوط به دوره های ایلامیان، هخامنشی و اسلامی است، خبر داد و اظهار داشت: با توجه به اینکه قبلا در این خصوص پرونده ای در دادسرای رامهرمز تشکیل شده جمعه گذشته به اتفاق اهالی، بازپرس پرونده و ماموران نیروی انتظامی برای بررسی ابعاد مختلف این پرونده از تپه های باستانی تل گسر بازدید میدانی صورت گرفت که نتیجه آن نشان می دهد حفاری ها همچنان ادامه دارد.
وی ادامه داد: با وجود حفاری های صورت گرفته، دستگاه مربوطه برابر قانون گزارشی مبنی بر انجام تخلف در این تپه های باستانی به دادسرای رامهرمز اعلام نکرده است.
دادستان شهرستان رامهرمز همچنین از ساخت ۲ واحد مسکونی در حریم محوطه باستانی تل گسر و انجام مقدمات برای ایجاد یک بنای دیگر خبر داد و گفت: هرگونه ساخت و ساز باید با مجوز میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انجام شود که بررسی ها در این زمینه نیز در دستور کار دادسرای شهرستان رامهرمز قرار گرفته است.
مجازات تخریب اموال تاریخی و باستانی
قاسمی نژاد به مجازات در تخریب اموال تاریخی و فرهنگی برابر مواد ۵۵۸ تا ۵۶۹ قانون مجازات اسلامی- تعزیرات اشاره کرد و گفت: هر فردی که به تمام یا قسمتی از ابنیه، اماکن، محوطهها و مجموعههای فرهنگی تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، یا تزئینات، ملحقات تأسیسات، اشیاء و لوازم و خطوط و نقوش منصوب یا موجود در اماکن مذکور، که به صورت مستقل نیز واجد حیثیت فرهنگی ـ تاریخی یا مذهبی باشد، خرابی وارد کند علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از یک تا ۱۰ سال محکوم می شود.
وی همچنین بر اهمیت استقرار یگان حفاظت میراث فرهنگی در تپه های تل گسر تاکید کرد و گفت: این امر بر عهده یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان است و باید در این زمینه اقدام لازم صورت پذیرد.
دادستان شهرستان رامهرمز یادآور شد: در صورتی که نیاز باشد از ظرفیت نیروی انتظامی شهرستان برای این موضوع استفاده شود، انجام هماهنگی های بین بخشی میان دستگاه های مربوطه لازم است.
قاسمی نژاد با بیان اینکه حفاری های غیر مجاز در این محوطه باستانی باید هرچه سریعتر متوقف شود، گفت: مطابق ماده ۵۶۲ قانون تعزیرات هر گونه حفاری و کاوش به قصد بدست آوردن اموال تاریخی – فرهنگی ممنوع بوده و افراد مرتکب این اقدام غیر قانونی به حبس از ۶ ماه تا سه محکوم می شوند.
این مقام قضایی در دادگستری شهرستان رامهرمز خاطرنشان کرد: همچنین بر اساس ماده ۵۶۳ قانون مجازات اسلامی_ تعزیرات هر فردی که به اراضی و تپهها و امکان تاریخی و مذهبی که به ثبت آثار ملی رسیده و مالک خصوصی نداشته باشد تجاوز کند به ۶ ماه تا ۲ سال حبس محکوم می شود.
هرگونه تخلف باید به دادگستری اطلاع داده شود
دادستان شهرستان رامهرمز یادآور شد: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید برابر قوانین و مقررات هرگونه حفاری و تجاوز به محوطه باستانی را به اطلاع دادسرا برساند.
وی با ابراز نگرانی از شرایط موجود در تپه های باستانی تل گسر، بیان داشت: ضروری است که بیش از پیش به امر حفاظت از این محدوده توجه شود تا از هرگونه سوء استفاده بعدی جلوگیری گردد.
بر اساس این گزارش، خبرگزاری ایرنا به منظور بررسی مشکلات تپه های تل گسر طی چند نوبت با حکمت الله موسوی مدیر کل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تماس گرفت، اما تا لحظه مخابره این خبر پاسخی به این تماس ها داده نشد.
تُل گِسر روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان رامهرمز در حدود ۹۰ کیلومتری اهواز است که در سال ۱۳۹۵ عرصه و حریم این منطقه تعیین شده و در سیاهه آثار ملی به ثبت رسیده و پس از این قانون حافظ این تپه باستانی است.
تپه باستانی "گِسر" یا " تُل گِسر " با ۶۴ لایه باستانی تا خاک بکر با ارتفاعی بیش از ۱۷ متر از آثار باستانی بسیار غنی از دورههای قبل از تاریخ برخوردار است.
این تپه ها در سال ۱۹۴۷ توسط باستانشناسی آمریکایی از مؤسسه شرقی دانشگاه شیکاگو مورد کاوش قرار گرفت و در آن بیش از سی لایه باستانی تا خاک بکر، شناسایی شد که این لایهها به نوعی روند پیشرفت فرهنگی و مادی ساکنان دشت رامهرمز را به اثبات رساند.
آثار بدست آمده از این تپهها را به دورههای پیش از تاریخ، ایلامیان، و هخامنشیان و دورههای اسلامی بیان کرد و افزود: در حاشیه تُل گِسر قلعهها و گورستانهایی مشاهده می شود که سرشار از اطلاعات تاریخی و فرهنگی است که نشان دهنده استقرار بشر در چند هزار سال در این منطقه است.
۹۹۳۱/۶۰۰۲