قدیمها انگار آفتاب و ضدآفتاب آنقدرها که در عصر جدید به یک مهم تبدیل شده اهمیت نداشت. آفتاب میتابید و ملت ما هم بیمحابا زیر تابش مستقیم نور خورشید میرفتند و میآمدند.
نه مشکلی بود و نه آفتاب سوختگی. اگر هم بود به چشم نمیآمد یا آنقدر جدی گرفته نمیشد که این روزها میشود. از قرار معلوم آن روزها حتی آفتاب هم اندازه آفتاب این روزها دردسر درست نمیکرد.
تفاوت آن و این اما در نهایت رسید به اینجا. اینروزها ضدآفتاب به خصوص برای خانمها به یک الزام تبدیل شده است. معمولا کسی بدون اینکه صورت و دستهایش را با ضدآفتاب بپوشاند از خانه بیرون نمیآید. این مطلب به ضرورت استفاده برای مادران باردار و البته نوزادان آنها میپردازد. به خصوص این روزها که آفتاب داغ تابستان بیش از حد خودنمایی میکند و ظاهرا این خودنمایی اگر جدی گرفته نشود میتواند خطرناک باشد.
بارداری معمولا محدودیتی برای استفاده از کرمهای ضد آفتاب ایجاد نمیکند، بنابراین استفاده منظم و البته مرتب از کرمهای ضدآفتاب برای زنان باردار نه تنها امنیت پوستی آنها را در پی خواهد داشت بلکه به آنها توصیه هم میشود.
انواع ضد آفتاب، اگر مواد تشکیلدهندهشان جذب پوست نشود، میتوانند کاملا بدون نگرانی توسط زنان باردار استفاده شوند. توصیه کلی اما به زنان باردار خودداری از حضور در فضای آزاد در فاصله زمانی ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر است. اگر خروج از خانه ضروری بود استفاده از ضد آفتاب هم ضرورت پیدا میکند و اگر خانم باردار مدت زمان طولانی را زیر نور آفتاب سپری کند باید هر 2 ساعت ضدآفتاب روی پوست او تجدید شود.
دکتر فیروزه شایگان یکتا، داروساز درباره استفاده زنان باردار از ضدآفتاب میگوید: «ضدآفتاب در واقع مانند یک سد دفاعی روی پوست عمل میکند.
چون به طور معمول ضدآفتابها جذب پوست نمیشوند. بنابراین استفاده از آنها در دوران بارداری در تابستانهای طولانی کشور ما نمیتواند مشکلی ایجاد کند.
بنابراین ضدآفتاب خاصی که مختص زنان باردار باشد یا برای
دوران شیردهی آنها توصیه شود، ارائه نشده است. از همین رو استفاده از ضدآفتاب در دوران بارداری شرایط متفاوتی نسبت به وضعیت عادی ندارد.»
آفتاب برای نوزاد خوب است یا بد!
معمولا ۸۵ درصد از آفتاب سوختگیها برای بچهها وقتی اتفاق میافتد که آنها در استخر شنا میکنند یا کنار ساحل مشغول بازی با ما هستند. البته این اتفاق اصولا برای کودکان بالای یک سال واقع میشود. به طور معمول پدر و مادرها بچههای زیر یک سال و نوزادان را در معرض تابش مستقیم خورشید قرار نمیدهند.
خب! طبیعی است که این بچهها توانایی شنا کردن و به استخر رفتن یا حتی بازی با ماسه را ندارند و از این رو در مقابل آفتاب داغ تابستان که اتفاقا فرصت را برای این فعالیتها مهیا میکند مصون میمانند اما به هر حال طبیعی است که حتی نوزادان هم در فصل گرما خواه ناخواه در معرض نور خورشید قرار میگیرند و بنابراین حفاظت از پوست آنها ضروریتر از هر مسئله دیگری است. برای محافظت از پوست نوزادان چند نکته وجود دارد که اتفاقا استفاده از ضد آفتاب هم در این نکات گنجانده شده.
1- برای نوزادان زیر ۶ ماه میتوانید از ضدآفتاب استفاده کنید. (
ضدآفتاب مخصوص کودک ) البته ضد آفتاب در این مقطع سنی باید فقط روی نقاط کوچکی از پوست بچه را بپوشاند. به عنوان مثال فقط صورت به خصوص روی گونهها و اطراف یا پشت دستهای بچه که شاید به خاطر فصل گرما با لباس پوشیده شده باشد.
۲- برای بچههای بالای ۶ ماه نحوه استفاده از ضدآفتاب متفاوت است. پدر ومادرها میتوانند تمام سطح پوست بچههای بالای ۶ ماه را با ضدآفتاب بپوشانند (ضد آفتاب مخصوص کودکان) البته باید مراقب چشمهای بچه باشند چون ممکن است کودک آنها با مالیدن چشمهایش باعث شود ضد آفتاب اطراف چشم به داخل نفوذ کند. بنابراین میتوانید بعد از اینکه پوست صورت را کاملا با ضد آفتاب پوشش دادید با یک پنبه مرطوب اطراف چشم را پاک کنید.
۳- به طور کلی بهتر است پدرو مادرها نوزادان زیر ۶ ماه را در معرض مستقیم تابش نور خورشید قرار ندهند.
۴- مادرها
شیردهی به نوزاد را به خصوص در دوران گرمای تابستان به شکل منظمی در برنامه قرار بدهند. این مسئله باعث میشود رطوبت بدن نوزاد همواره منظم شود.
برای فصل تابستان این موضوع یک اتفاق تقریبا ضروری است چون رطوبت از خشکی پوست نوزاد هم جلوگیری میکند.
۵-از کلاههای لبهدار برای محافظت پوست بچه در برابر خورشید استفاده کنید. کلاههای سبک که معمولا بچهها هم خیلی خوب آنها را تحمل میکنند هرچند در ابتدا ممکن است کمی زمان نیاز داشته باشد تا نوزاد به آن عادت کند، اما وسیله مناسبی است.
۶- در هوای گرم از لباسهای بلند و آستیندار اما نازک برای نوزاد استفاده کنید. بهترین راه برای محافظت از پوست نوزاد پوشش آن با لباسهای سبک است.
۷-اگر نوزاد را داخل کالسکه به گردشگری میبرید بهتراست سایبان
کالسکه رو به راه باشد! این سایبان همواره سایه خنکی در فضای دلپذیر داخل کالسکه برای کوچولوی شما مهیا میکند که دیگر نیازی به استفاده از ضدآفتاب و لباسهای آستیندار نخواهد بود.
درباره انواع ضد آفتاب مخصوص کودکان
دکتر فیروزه شایگان یکتا درباره انواع ضدآفتابهای مخصوص کودکان این طورمیگوید: «برای بچهها ضد آفتابهای مخصوص که با عنوان Toddler شناخته میشود، وجود دارد.
به طور کلی ضدآفتابها دو نوع هستند. یک نوع شیمیایی و یک نوع دیگر فیزیکی. ضدآفتابهای مخصوص کودکان معمولا ضدآفتابهای فیزیکی هستند که نورخورشید را منعکس میکنند. به طورکلی معمولا نوزادان زیر ۶ ماه در معرض آفتاب مستقیم قرار نمیگیرند که مجبور به استفاده از انواع ضد آفتاب شوند. اما در صورت لزوم انواع ضدآفتابهای Toddler وجود دارد که میتواند از پوست بچهها در مقابل نور خورشید محافظت کند. به هر حال اگر والدین قصد خرید ضدآفتاب برای بچهها را دارند جدای از اینکه سراغ چه برند خاصی میروند باید ضد آفتابی را خریداری کنند که مخصوص بچههاست.
پیشنهاد ضدآفتاب برای بچهها
لوسین ضدآفتاب کودکان spf۴۰ aven
مشخصات: ضد تحریک، التهاب و تسکیندهنده، مرطوب کننده و مغذی پوست. مقاوم در برابر تعریق، فاقد عطر،حاوی ویتامین E
ضد آفتاب مخصوص کودکان sunsense
Spf ۵۰ Ego sunsense tooldler milk
مشخصات: فاقد چربی و بدون رنگ. مناسب برای پوستهای حساس و لطیف کودکان
پیشنهاد ضدآفتاب برای مادرها
این هم پیشنهاد ضد آفتاب برای مادران:
Isis ضدآفتاب رنگی
UVA، UVB مشخصات: حداکثر حفاظت از پوست مقابل اشعههای تخریبی
مناسب برای پوستهای حساس با بهرهمندی از فیلترهای فیزیکی و بدون
عطر و مواد نگهدارنده. مقاوم برابر تعریق
Spf ۵۰ Bioderma کرم ضدآفتاب ضدقرمز
مشخصات: ضدآفتاب مخصوص پوستهای حساس و مستعد قرمزی، جلوگیری از تحریک پوست مقابل نور خورشید. حفاظت مستقیم از سلولهای پوست در مقابل آفتاب، مقاوم در برابر آب و تعریق
Spf ۵۰ Aven کرم ضدآفتاب
ضد آفتاب، ضد التهابUV مشخصات: حفاظت از پوست در برابر اشعه
مهمترین مطالب در اینباره:
بر اساس نظر متخصصان، بهتر است کودکان به مدت طولانی در معرض تابش نور خورشید قرار نگیرند. یکی از نکات مهم برای مراقبت از کودک در تابستان و هوای گرم و هنگامی که کودک در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار میگیرد، باید در تمام قسمتهای بدون محافظ بدن، بهویژه ناحیههای آسیبپذیری مانند سر، گردن و شانهها از کرم ضد آفتاب برای کودک استفاده کنید.
کرمهای ضدآفتاب برای اثربخشی بیشتر باید در فواصل زمانی مشخص دوباره تکرار شوند. تکرار این کرمها به نوع محصول بستگی دارد؛ بنابراین، دستورات روی بستهبندی این محصولات را بهخوبی بخوانید و بادقت به آنها عمل کنید. به خاطر داشته باشید،
وقتی کودکان در حال بازی در آب هستند، باید از کرم ضدآفتاب در دفعات بیشتری استفاده کنند.
چه نوع کرم ضد آفتاب برای کودک مناسب است؟
نوزادان پوست حساسی دارند که قادر به تحمل ترکیبات شیمیایی کرمهای بزرگسالان و کودکان بزرگتر نیست. به همین دلیل برای نوزادان، بهویژه نوزادان کمتر از ۶ ماه، استفاده از کرمهای ضدآفتاب بر پایۀ ترکیبات مواد معدنی توصیه میشود.
کرمهای ضدآفتاب بر پایۀ ترکیبات مواد معدنی حاوی اکسیدتیتانیوم یا اکسیدروی هستند که بهجای جذب پوست شدن بر سطح آن باقی میمانند.
به دنبال کرم ضدآفتابی بر پایۀ ترکیبات مواد معدنی باشید که حداقل SPF ۳۰ (عامل حفاظت مقابل نور خورشید) داشته باشد.
بعضی کرمهای ضدآفتاب مقابل انواع طیفها، هم UVA و هم UVB، از پوست محافظت میکنند، بهترین کرمهای ضدآفتاب و ضدآب هستند و در ردهبندی UVA حداقل چهار ستاره دارند.
بسیاری از محصولات مناسب نوزادان ارگانیک هستند و عطرها و رنگهای مصنوعی ندارند. بعضی دیگر مرطوبکنندههای طبیعی مانند روغن گل آفتابگردان، روغن زیتون، موم زنبورعسل و آلوئهورا دارند. برای نوزادان شیرخوار، ممکن است مصرف محصولاتی با عطرهای مصنوعی مناسب نباشد.
به توصیههای درجشده بر بستهبندی کرمهای ضدآفتاب کودکان دربارۀ گروه سنی مناسب دقت کنید. وقتی میخواهید برای نوزاد شیرخوار کرم ضدآفتاب انتخاب کنید، بهدنبال محصولاتی باشید که بهطور ویژه برای پوستهای حساس ساخته شدهاند.
هنگام استفاده از کرم ضدآفتاب در صورت و بهویژه چشم نوزاد مراقب باشید. انگشتان نوزاد را تمیز نگه دارید تا از برخورد احتمالی دستان او با چشمهایش جلوگیری کنید.
انتخاب کرم ضد آفتاب
قرارگیری در معرض دو نوع پرتوهای ماورای بنفش A و B همیشه مضر است و باید با ضدآفتابها از پوست در برابر آنها محافظت کرد. اما مسئله این است میان طیف گسترده ضدآفتابها کدام را برای خودمان انتخاب کنیم.
آسیب ایجاد شده درنتیجه پرتوهای ماورای بنفش ممکن است بهفوریت به شکل برنزه شدن یا آفتابسوختگی خود را نشان دهد، اما این پرتوها طیفی از مشکلات دیگر از چینوچروک پوست گرفته تا سرطان پوست را هم ایجاد میکنند.
اما انتخاب ضدآفتاب مناسب برای محافظت پوست در مواجه با شمار گسترده کرمها، لوسیونها و اسپریها با اجزای گوناگون ممکن است گیجکننده باشد.
اغلب ضدآفتابهایی که در بازار موجودند طیف محافظت گسترده دارند یعنی مانع نفوذ هم UVA و هم UVB به پوست میشوند، اما میزانهای «فاکتور محافظت در برابر نور خورشید» (SPF) در میان این فراوردههای بسیار متفاوت است و از ممکن است از ۲ تا ۱۰۰ متغیر باشد.
شماره SPF بیانگر این است که ضدآفتاب نسبت به وضعیتی که پوست محافظتی نداشته باشد، چند دقیقه بیشتر به فرد امکان باقی ماندن زیر آفتاب بدون آفتابسوختگی را میدهد.
البته باید توجه داشت که نوع پوست هم در این مورد مؤثر است و میتوان گفت SPF در واقع شمارهای شخصی است. به عبارت میزان محافظتی که یک فرد از ضدآفتاب با SPF 30 میگیرد متفاوت از محافظتی است که فرد با پوست متفاوت از ضدآفتاب با همین شماره SPF میگیرد.
اغلب افراد باید از ضدآفتابی استفاده کنند که دستکم SPF ۳۰ داشته باشد. از طرف دیگر پرداختن پول برای ضدآفتابهای با SPF های بالای ۵۵ ممکن است عاقلانه نباشد، چراکه ممکن است مجبور شوید برای مزیتی اندک مقدار زیادی پول بپردازید و از طرف دیگر حس کاذبی از امنیت پیدا کنید.
تاثیرگذاری و موثر بودن کرم ضد آفتاب
ضدآفتابها برای اینکه مؤثر باشند باید بهدرستی به کار روند- یعنی اینکه هر دو ساعت یکبار تجدید شوند. اگر شما پول زیادی برای ضدآفتاب بپردازید و گاهگاهی از آن استفاده کنید، نفعی از SPF بالای آن نخواهید برد.
برخی مردان ممکن است از استفاده ضدآفتابهای حاوی رایحه اکراه داشته باشند. این مردان میتوانند از ضدآفتابهای بهطور خاص طراحیشده برای مردان استفاده کنند.
ضمناً والدینی که ضدآفتاب را برای کودکانشان به کار میبرند ممکن است برای راحتی کار از اسپریها استفاده کنند. در چنین مواردی باید توجه داشت که فراورده واقعاً روی پوست پاشیده شود و با نسیم به اطراف پخش نشود.
یک راه دیگر برای محافظت از پوست در برابر پرتوهای ماورای بنفش نور خورشید استفاده از لباسهای UV است. چنین لباسهایی را میتوانید در لباسفروشیهای بزرگ و فروشگاههای لوازم ورزشی پیدا کند.
SPF یک تیشرت معمولی ۳ است، لباسهای UV ممکن است SPF یا از ۳۰ تا ۵۰ داشته باشند. اغلب این نوع لباسها از پارچه لباس شنا ساخته شدهاند که میتوان آنها را در بیرون و درون آب پوشید.
این لباسها برخلاف ضدآفتابها اثرشان را از دست نمیدهند و نیاز به تجدید ندارند. لباسهای UV تا زمانی که افراد آنها را پوشیده باشند، آنان را در برابر نور خورشید محافظت میکنند.