کنترل استرس کودکان: آیا با شروع سال تحصیلی جدید شما هم مانند کودکتان دچار استرس می شوید؟ اگر اینطور است با ما همراه باشید تا نکاتی در مورد کاهش این اضطراب یاد بگیریم.
طبق مطالعات انجام شده در این شرایط مادران ۶۳% بیشتر از پدران دچار استرس و اضطراب می شوند.
اینکه روز اول مدرسه برای کودکمان سخت باشد کاملاً طبیعی است. این استرس در کودکان مختلف متفاوت است و برخی از کودکان برای مواجه با این تغییر نیاز به حمایت بیشتری از سوی والدین دارند و این مساله به هیچ عنوان جای نگرانی ندارد.
از طرفی فصل پاییز برای بسیاری از افراد، فصل شروع افسردگی و اضطراب است و مصادف شدن این موضوع با آغاز مدارس استرس خانواده را تشدید می نماید.
بنابراین اگر شما مادری هستید که در ابتدای سال تحصیلی جدید کمی استرس را تجربه می کنید، اینو بدونید که تنها نیستین!!!
در واقع این احساس در شما بیشتر از آنچه که فکر می کنید طبیعی است مخصوصاً اگر فرزند شما کلاس اولی باشد.
اما نگران نباشین چرا که با روشهای مختلفی شما پدر و مادر عزیز می تونین با شروع سال تحصیلی جدید، استرس خودتون رو مدیریت کنین.
۱- مامانای مهربون دلیل اضطراب رو پیدا کنید
ممکن هست در روز اول مدرسه شما دچار استرس بشین، توصیه ما این هست که مدتی رو به این اختصاص بدین که علت اصلی اضطراب چی می تونه باشه و چه کاری رو می تونین برای از بین بردن این استرس انجام بدین.
یافتن علت اضطراب
یکی از راهکارها این هست که با معلم و یا مدیر مدرسه در مورد استرس و نگرانی خودتون صحبت کنید این میتونه نقش مهمی در کاهش استرس داشته باشه.
۲- قبل از شروع مدرسه به همراه کودک از محیط مدرسه دیدن کنید
برای بسیاری از والدین ، بخش بزرگی از استرس آنها ناشی از نگرانی از تجربه فرزندانشان در هنگام ورود به مکانی ناآشنا و تازه است.
پس بهتر است روزهای قبل از شروع مدرسه با یک برنامه شاد مثل دوچرخه سواری یا پیاده روی خانوادگی به مدرسه رفته تا با محیط آن بیشتر آشنا شود و با این روش باعث کنترل استرس کودکان می شوید.
۳- کودک در خرید وسایل مدرسه با شما همراه باشد
یکی از روشهای کنترل استرس کودکان همراهی کودک با والدین برای خرید وسایل مدرسه که به او کمک می نماید نسبت به آغاز سال تحصیلی جدید هیجان زده باشد.
۴- از شب قبل وسایل رفتن کودک به مدرسه رو آماده کنید
لباس هایی که فرزندتون برای فردا میخواد بپوشه رو از شب قبل آماده کنید.
قبل از خواب، با کمک کودک وسایل داخل کیف رو آماده کنین تا با اطمینان از اینکه چیزی رو جا نذاشته هم شما و هم کودک استرس و نگرانی نداشته باشین.
۵- شب ها کودکان را زودتر بخوابانید
بچه ها بیشتر از آنچه شما فکر میکنید به خواب نیاز دارند. تا کلاس سوم ابتدایی ممکن است به ۱۲ ساعت خواب شبانه نیاز داشته باشند. در صورتی که خواب کافی داشته باشند از میزان استرس آنها در مدرسه کاسته می شود و می تواند به کنترل استرس کودکان کمک نماید.
۶- کمی زودتر از زمانی که برای آماده شدن در نظر گرفتین از خواب بیدار بشین
قبل از خروج کودک از رختخواب او را درآغوش بگیرید و حتی کمی بازی کنید تا با احساس امنیت بیشتری روز خودش رو آغار کند.
سعی کنید صبحش را متنوع شروع کنید تا هرروز برای بیدار شدن مشتاق تر باشد.
بیدار شدن زودتر از خواب و خوردن به موقع صبحانه می تونه استرس دیر رسیدن به مدرسه رو کمتر کنه.
۷- با فرزندتان در مورد احساساتش نسبت به مدرسه صحبت کنید
با کودک خود در مورد احساس او به مدرسه صحبت کنید و سعی کنید که به او آموزش دهید که در هر موقعیتی احساس خود را بیان نماید و از این طریق به کنترل استرس کودکان کمک نموده اید و از همه مهتر اینکه بتواند با آن مسائل کنار بیاید و مشکل خود را حل نماید.
۸- به لحن صحبت کردن با کودک دقت نماید
هنگامی که شروع به صحبت با کودک می نماید سعی کنید حالت استرس و اضطراب نداشته باشید چرا که کودکان تحت تاثیر رفتار والیدن قرار میگیرند و خیلی سریع این حس اضطراب به آنها نیز انتقال می یابد.
۹- به بچه ها کمک کنیم که با شرایط مدرسه کنار بیان
برای کم کردن دلتنگی کودکان میتونید یک عکس خانوادگی کوچک در کیف او قرار دهید و یا بر روی ظرف چاشت مدرسه اگه میتونه بخونه یک جمله دوستت داریم بنویسید.
۱۰- در زمان خداحافظی خونسرد و راحت باشید
برخی از والدین چندین بار از کودک خود خداحافظی می کنند و یا برای او شکلک در می آورند. کودک با دیدن این صحنه ها حس استرس والدین را درک نموده و استرس و اضطراب در او نیز بیشتر می گردد.
محققان گزارش کردند والدینی که پس از خداحافظی مدرسه را سریع ترک می کنند پس از ۱۰ دقیقه کودک به حالت اولیه خود باز می گردد اما والدینی که در مدرسه منتظر می مانند شرایط تنش را برای کودکان خود تشدید می نمایند.
۱۱- کودکان را به دوست یابی در مدرسه تشویق کنید
به فرزند خود بیاموزید که دوست یابی یک مهارت است و اگر در ابتدا نتوانست دوستان زیادی پیدا کند نگران نشود.
او باید بداند که دست یابی به این مهارت نیازمند تمرین زیاد است که بتواند به دیگران اظهار علاقه نماید، زمینه مشترک بین دوستان پیدا کند، آنها را به انجام کارهای مشترک دعوت نماید و ….
یکی از کارهای جالبی که مادران به خصوص برای کلاس اولی ها می توانند انجام دهند این است که سعی کنند یکی از دوستان کودک با او همکلاسی باشد و اگر این امکان وجود نداشت از مدیر مدرسه شماره و یا آدرس یکی از کودکانی که نزدیکتر به آنها هستند را بگیرند و بچه رو قبل از شروع مدرسه با او آشنا کنند.
گردآوری: دکتر افسانه امین غفوری- دکتر سارا بخشایی