متاسفانه در مقام عمل اروپا ناتوانی و بی ارادگی خود را ثابت کرده است
نشست مطبوعاتی رئیس جمهوری با رسانههای بین المللی در حاشیه هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل آغاز شد.
تدبیر24»حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی طی سخنانی در ابتدای نشست خبری خود با رسانههای بینالمللی در حاشیه هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل با تاکید بر ضرورت استقرار صلح در منطقه و پایان جنگ خونین در یمن، اظهار کرد: ما در سفرمان به مقر عمومی سازمان ملل طرح صلح هرمز را اعلام کردیم که در مسائل مربوط به خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان راهکار مناسبی برای تفاهم و همکاری بیشتر جهت تامین امنیت و پایان یافتن جنگ یمن را عملیاتی میکند.
وی افزود: ما همچنین درباره مسائل دو جانبه میان کشور خودمان با سایر کشورهایی که در سفرمان با آنها دیدار داشتیم، گفتوگو کردیم.
روحانی با تاکید بر اینکه نطق وی در سازمان ملل چهار چوب سیاستهای جمهوری اسلامی برای تامین صلح جهانی را مشخص کرد گفت: ما همچنین گفتوگوهایی با رسانهها و اندیشمندان آمریکایی داشتیم که البته آف د رکورد بود اما در آنها مسائل خوبی مطرح شد و به نظرم گفتوگوهای مفیدی را انجام دادیم.
در ادامه رییس جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به پرسش خبرنگار CBS مبنی بر اینکه آیا ایران میتواند اسنادی نشان دهد که مشخص کند موشکهای پرتاب شده به سمت تاسیسات آرامکو نه از جانب شما که از جنوب و از سوی یمن پرتاب شدهاند، اظهار کرد: یک حملهای به تاسیسات نفتی شده است آن وقت چرا ما باید توضیح دهیم؟ ما در فارسی مثلی داریم و میگوییم نه سر پیاز هستیم نه ته پیاز. یک جنگ خونین در منطقه رخ داده که بی ثمر و غلط است و در چنین جنگی مردم یمن نیز حق دفاع مشروع از خود دارند و باید که از خود دفاع کنند.
روحانی تصریح کرد: نیروهای یمنی دارای موشکهای برد بلند هستند و پهپاد هم دارند و این چیزی نیست که از کسی پنهان مانده باشد. آنها بارها به مناطق مختلف عربستان حمله کردهاند. پس آنهایی که به ما اتهام میزنند باید خودشان مدرکی علیه ما نشان دهند که اگر چنین حملهای ازجنوب انجام نشده یا از شمال و از شرق بوده، پس مدرکش کجاست؟ آن مدرک را ارائه کنند.
وی با اشاره به گفتوگوهای خود با سران سه کشور اروپایی که بیانیهای درباره دخالت ایران در حمله به تاسیسات آرامکو منتشر کرده بودند، اظهار کرد: من با رهبران برخی کشورهای اروپایی که اظهارات نادرستی درباره ایران داشتند گفتوگو کردم و از آنان پرسیدم مدرک شما علیه ما چیست. پاسخ آنها این بود که ما مدرکی نداریم اما فکر می کنیم توانمندی یمن کمتر از چنین حملهای است و من هم در پاسخ گفتم آیا عدم شناخت شما از تواناییهای یمن دلیل میشود که به دیگران تهمت بزنید و آنها دیگر جوابی نداشتند که بدهند.
روحانی یادآور شد: من به آنها گفتم که اگر مدرکی دارید شخصا برای من ارسال کنید. اما بایدبگویم که به جای این حرفها لازم است که شعلههای جنگ را خاموش کرد.من به سران کشورهای انگلیس آلمان و فرانسه که مشغول ارسال اسلحه برای جنگ یمن هستنداعلام میکنم که این کار را متوقف کنند و به جای آن برای استقرار صلح وارد گفتوگو با عربستان شوند. یمنیها آمادگی خود را برای این گفتوگوها اعلام کردهاند به شرطی که امارات و عربستان حملات خودرا متوقف کنند اما تا به حال که چنین نشده است و عربستان حملات خود را به زنان، کودکان و مردم بیگناه یمن ادامه داده است.
رییس جمهوری در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار الجزیره انگلیسی مبنی بر اینکه آیا در مدتی که در آمریکا بودید، تحولات آمریکا را دنبال میکردید و آیا بهترین امید ایران است که آقای ترامپ استیضاح شود و یا اینکه در انتخابات سال آینده پیروز نشود اظهار کرد: بهترین آرزوی ما این است که دولت آمریکا سیاستهای درست را انتخاب کند؛ هر کس که روی کار بیاید اعم از جمهوری خواه و دموکرات؛ اگر آمریکا سیاستهایی را انتخاب کند که به نفع مردم آمریکا، منطقه و به نفع صلح باشد، به نفع همه است؛ اگر آمریکا بخواهد امروز مذاکره کنند و بعد از دو سال مذاکره به توافق برسند و آن را امضا و اجرا کند و بعد از چند ماه از آن پشیمان شود، ما در زبان فارسی میگوییم که برخی دبه درآوردهاند و هر روز که با مشکلی مواجه میشوند تقصیر را به گردن طرف مقابل میاندازند.
وی ادامه داد: ما 7 کشور بودیم که دو سال با یکدیگر مذاکره کردیم و به نتیجه رسیدیم و علاوه بر آن سازمان ملل متحد و شورای امنیت در قطعنامه 2231 این توافق را تایید کرد. بنابراین به نفع کسی نیست که توافق اینچنینی را نقض کند چرا که قوانین سازمان ملل را نقض کرده است.
روحانی خاطرنشان کرد: درباره اینکه در آمریکا چه خبر است، ما هم اخبار داخل آمریکا را میشنویم اما برای ما مهم نیست چون موضوعات داخلی آمریکا است و مربوط به خودشان است و این مردم و اعضای کنگره آمریکا هستند که باید برای خود تصمیم بگیرند. برای ما بسیار مهم است که دولت آمریکا اعتمادی که خدشه دار کرده، بازگرداند و بگوید اگر من توافق و تعهد کردم، پای آن میمانم و اگر در حوزه آب و هوا تعهدی داده پای آن بماند و یا اگر در یونسکو تعهدی دارم، پای آن میایستم. بگوید قطعنامههایی که درباره فلسطین در سازمان ملل تصویب شده را من نقض نمیکنم و بگوید اگر توافقی با 6 کشور دیگر انجام دادهام، آنها را نقض نمیکنم.
رییس جمهوری در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار ایتارتاس که درباره تحریم جدید دولت ترامپ علیه ورود مقامات ایرانی به آمریکا و همچنین نظر روحانی درباره انتقال سازمان ملل به کشور دیگر پرسید خاطرنشان کرد: ما با چنین مشکلاتی از قبل نیز مواجه بودهایم؛ ایرانیانی که قصد ورود به آمریکا را داشتهاند، با مشکلاتی مواجه شدند. حتی اخیرا در یک مسابقه علمی که در زمینه هوانوردی و فضا برگزار میشد، دانشجویان ایرانی از دانشگاه شریف قصد داشتند در آن شرکت کنند اما آمریکا به آنها ویزا نداد و این دانشجویان ناچار شدند که از طریق ویدئو کنفرانس در این مسابقه علمی شرکت کنند و اتفاقا نیز برنده این مسابقهها شدند.
وی ادامه داد: به نظر من اینکه دولتی به این نقطه برسد که با علم، بهداشت، بیماران و مردم عادی که میخواهند رفت و آمد کنند بجنگد، به معنای استیصال آن دولت است و الا مقامات ایرانی علاقهای به آمریکا ندارند که بخواهند به آمریکا بیایند؛ البته این به آن معنا نیست که ما با کشور یا مردم آمریکا مشکلی داریم بلکه به خاطر سیاستهای دولت آمریکا است. آمدن ما به آمریکا به خاطر سازمان ملل است و آمریکا حق ندارد رفت و آمد مقامات را به سازمان ملل محدود کند چرا که سازمان ملل به عنوان خانه همه ملتها و دولتهای جهان و خانه صلح و ارتباط با یکدیگر است؛ آمریکا نباید از میزبانی خود سوء استفاده کند و به هر کسی که علاقه دارد ویزا بدهد. آمریکا مختار است درباره اعطای ویزا به افرادی که میخواهند به آمریکا سفر کنند بر اساس علایق و سلایق خود عمل کند اما سازمان ملل مستثنی است. بسیاری از کشورها بویژه مسلمانان و کشورهای جهان سوم و حتی همسایگان آمریکا از جمله مکزیک با مشکل ورود به آمریکا مواجهند و من فکر میکنم که مسیری که آمریکاییها انتخاب کردهاند به نفع کسی نیست.
روحانی درباره تغییر مکان سازمان ملل نیز گفت: هر موقع در این باره از ما بپرسند، درباره این تصمیم مهم ما رای موافق میدهیم که سازمان ملل از آمریکا به یک جای امنتر و بهتر و کشوری که دارای سعه صدر است و تنگنظری ندارد منتقل شود.
به گزارش ایسنا حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار واحد مرکزی خبر که درباره میزان احتمال پذیرش شروط ایران از سوی آمریکا برای بازگشت به برجام پرسید، تصریح کرد: آنچه که ما اعلام میکنیم سیاست ماست اما اینکه احتمال پذیرش از سمت طرف دیگر چند درصد است، بستگی به برخی شرایط دارد؛ هر زمان ممکن است کشوری احساس کند سیاستهای قبلیاش غلط بوده و به راه درست بازگردد. بنابراین آنچه که ما میگوییم این است که آمریکا باید پیششرطهای خود را بردارد.
رییس جمهور ادامه داد: آمریکا شرط کرده که اگر میخواهد با ایران صحبت کند، باید تحریمهای شدید و فشارهای حداکثری بر ملت ایران وارد کند و سپس مذاکره کند اما میگوییم که این پیش شرط غلط است؛ ما میگوییم این پیششرط و تحریمها برداشته شود و آمریکا دست از سیاست فشار حداکثری بردارد و سیاست مذاکره، منطق و آنچه که به نفع مردم منطقه و جهان است را انتخاب کند. در شرایطی که آمریکا پیششرطهای غلط خود را بردارد، امکان مذاکره با آمریکا وجود خواهد داشت.
رییس جمهور در ادامه در پاسخ به پرسش یکی دیگر از خبرنگاران رسانههای خارجی درباره کاهش تعهدات برجامی ایران و پایبندی اروپا به تعهدات خود در برجام خاطرنشان کرد: بعد از اینکه آمریکا از برجام خارج شد، سایر اعضای برجام یعنی 1+4 جلساتی در سطوح مختلف داشتند و به ما قول دادند که میتوانند خروج آمریکا را جبران کنند و برجام ادامه پیدا کند.
وی با بیان اینکه ما خودمان علاقهای نداشتیم که توافق برجام ضربه آنچنانی ببیند افزود: ما میخواستیم به سهم خود کمک کنیم تا این توافق باقی بماند بنابراین به حرف ها و طرحها سایر اعضای برجام گوش کردیم. اروپاییها طرحهای مختلفی را ارائه دادند؛ ابتدا به ما گفتند که از طریق بانک مرکزی با ما کار و مساله را حل میکنند اما بعد از چند ماه اعلام کردند که از طریق بانک مرکزی دچار مشکل شدهاند و پیشنهاد دادند که از طریق سیستم مالی دیگری به نام SPV تبادلات مالیشان را با ایران انجام میدهند.
روحانی با اشاره به بدعهدیهای اروپاییها در اجرای تعهدات خود در قبال خروج آمریکا از برجام خاطرنشان کرد: اروپاییها بعد از چند ماه مجددا اعلام کردند که سیستم SPV نیز دچار مشکلاتی شده و ما از طریق سیستمی به نام اینستکس با شما معامله میکنیم که این سیستم نیز تاکنون در مقام عمل نتوانسته راه بیفتد. متاسفانه در مقام عمل اروپا ناتوانی و بی ارادگی خود را در این زمینه ثابت کرده است یا اینکه میخواهد هیچ هزینهای پرداخت نکند و بگوید که من میخواهم که در توافقی باشم که در اسم حضور داشته باشم اما هزینههای آن را به صورت یک جانبه ایران پرداخت کند؛ این کار امکانپذیرث5سش نیست بنابراین تا این لحظه ما صبر کردیم و هنوز هم با آنها در تماس و مذاکره هستیم.
رییس جمهور با اشاره به حضور وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در نیویورک گفت: وزیر خارجه ما در ایامی که در نیویورک بوده با 1+4 مذاکره کرده و باز هم ممکن است این مذاکرات ادامه پیدا کند اما تاکنون متاسفانه اروپاییها موفق نبودهاند.
او خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران حدود 4 ماه پیش به اروپاییها اعلام کرد که اگر شما نتوانید به تعهدات خود عمل کنید، ما نیز تعهدات خود را به تدریج کاهش میدهیم. ما در دو مرحله تعهدات خود را کاهش دادیم و مرحله سوم کاهش تعهدات را نیز آغاز کردیم و امیدواریم تا پایان این مهلت دو ماهه بتوانیم به توافق برسیم. اگر باز هم اروپا نتواند به وظایف خود عمل کند به طور طبیعی گامهای بعدی را نیز برمیداریم.
روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار آسوشیتدپرس درباره تلاش امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه برای ایجاد تماس میان رییس جمهوری آمریکا و ایران و اینکه تاکنون اقدامات وی در این زمینه چه نتیجهای در بر داشته است اظهار کرد: آقای مکرون ماههاست تلاش میکند تا برای این مشکل راه حلی پیدا کند. ما هم راه حلهایی را برای آن در نظر گرفته بودیم که یکی راه حل اروپایی بود که در این زمینه نیز به شرایطی دست یافتیم اما خود اروپاییها گفتند که باید درخواستهای آمریکا را هم برای به نتیجه رسیدن این راه حل در نظر بگیرند که البته این مشکل خود آنان است و به خودشان مربوط میشود.
رییس جمهوری ایران ادامه داد: آقای مکرون این کار را همچنان نیز دنبال میکند و مستقل از ما در پی این است که مشکل ایران و آمریکا را حل کند اما ما نیز گفتهایم که آمریکا باید پیششرطهایش را بردارد تا شرایط جدیدی شکل گیرد و آن وقت بتوان به آن شرایط جدید فکر کرد.
روحانی ادامه داد: من نمیتوانم از الان بگویم که این طرحها و تلاشهایی که از سوی کشورهای مختلف انجام میشود هیچ وقت به نتیجه نمیرسد اما در این سفر نتیجه تازهای به دست نیامده است و البته باید یادآور شوم که مسیرهای دیگری غیر از فرانسه هم در این زمینه وجود دارد که دارند کار خود را دنبال میکنند.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه چرا رییس جمهور آمریکا تحریمها را رفع نمیکند تا راه برای مذاکره باز شود اظهار کرد: آنچه که آمریکا بعد از خروج از برجام دنبال کرد این بود که به مردم ایران بگوید دولت آنان مقصر است که کارها به خوبی پیش نمیرود. اما باید گفت سبکی که آقای ترامپ برای این موضوع انتخاب کرد سبکی بود که نمیتوانست به نفع آنان باشد چون میگفت ایران مشکل دارد و من برای اینکه ایران مشکل دارد از برجام خارج میشوم. در حالی که لازم بود به جای چنین حرفی مشخص کنند مشکل برجام چیست که میخواهد از آن خارج شود.
رییس جمهوری تاکید کرد: آقای ترامپ همان بحثهایی که در زمان انتخابات داشت و معمولا در همه کشورها در سطح انتخابات باقی میماند و پس از رقابتها فراموش میشود را بعد از به قدرت رسیدن نیز دنبال کرد اما شیوهای که برای رسیدن به اهدافش پی گرفت تنها سبب شد که در افکار عمومی ایران سیاستهای آمریکا تقبیح شود چرا که سازمان ملل نیز معتقد بود و معتقد است که ایران به تعهدات خود درباره برجام عمل میکند اما ترامپ میگفت من از برجام خوشم نمیآید بنابراین از آن خارج میشوم.
روحانی تصریح کرد: اینکه نمیشود. توافق بینالمللی که منوی غذا نیست تا هر روز آن را مطابق میل کسی عوض کنیم. بنابراین هدفی که آمریکا برای فشار آوردن به ایران و جدا کردن مردم از نظام و دولتشان داشت، مشخص بود که از ابتدا ناموفق میماند و تنها کاری که انجام میدهد فاصله میان ملت ایران و دولت آمریکا را بیشتر میکند.
او با بیان اینکه کاری که ترامپ در این زمینه آغاز کرد هیچ وقت به نتیجه نخواهد رسید، گفت: آنان در چنین فضایی دنبال مذاکره با ایران هم هستند. ما گفتهایم که با مذاکره مشکلی نداریم اما آمریکا پیششرطهای این مذاکره را که برداشتن تحریم حداکثری است و نیز اینکه شرایط را به سمتی ببرد تا ما اعتمادمان به اینکه با چنین دولتی وارد مذاکره شویم و به نتیجه برسیم جلب شود، اگر انجام شود، آن وقت میتوان درباره امکان مذاکره فکر کرد و تصمیم گرفت.
رییس جمهوری در بخش دیگری از این نشست خبری در پاسخ به خبرنگار NBC مبنی بر اینکه آیا رهبری جمهوری اسلامی آمادگی دارد تا برای کاهش تنشها میان ایران و آمریکا دستور به آزادی زندانیان آمریکایی در ایران دهد و از آن طرف نیز اقدامی متقابل انجام شود تا شرایط بهبود یابد یادآور شد: ما به دفعات با آمریکاییها در این زمینه صحبت کردهایم و گاهی هم موفق بودهایم. یعنی در پی این بودیم که آمریکاییهای دو تابعیتی آزاد شوند و از آن طرف نیز ایرانیها به میهنشان بازگردند. در زمان آقای ترامپ نیز یکی دو بار این بحثها شروع شد و حتی یک بار هم ما یک تبعه آمریکایی – لبنانی را آزاد کردیم و آنان نیز اعلام کردند که اگر یک نفر آزاد شود ما آن را یک نشانه در نظر میگیریم و این کار را ادامه میدهیم. اما پس از آزادی آن فرد تنها کار آمریکاییها آن بود که از ما تشکر کردند ولی به وعده خودشان عمل نکردند. پس در این زمینه توپ در زمین آمریکاست.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار TBS درباره دیدار اخیر وی با آبه شینزو و اینکه آیا راهی وجود دارد که ژاپن در ترمیم روابط ایران و آمریکا نقش بازی کند؟ اظهار کرد: روابط ما با ژاپن بسیار خوب است. من با شخص آقای آبه ملاقاتهای زیادی داشتهام و راجع به مسائل دو جانبه و بینالمللی با ایشان سخن گفتم. مخصوصا در سفری که ایشان اخیرا به ایران داشتند هم گفتوگوهای خوبی انجام شد و در سفر اخیر هم مذاکرات خوبی با ایشان داشتیم و آقای آبه نیز تلاش کرده است که ما را کمک کند و نیز شرایطی را پیش آورند که تحریمها برداشته شود و اوضاع دگرگون شود که ایشان همچنان این مسیر را دنبال میکند.
رییس جمهوری تاکید کرد: البته همان طور که پیشتر اشاره کردم دیگرانی هم هستند که این کار را از مسیرهای دیگر دنبال میکنند اما امیدواریم که چنین اقداماتی به نتیجه برسد و آمریکا بفهمد کاری که از 18 ماه پیش شروع کرده به ضرر خودش، به ضرر منطقه، به ضرر روابط بینالملل و به ضرر تجار و بازرگانان بینالمللی بوده است تا آن وقت به سمت انتخاب راه درست حرکت کند.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار یک رسانه ایتالیایی مبنی بر اینکه آیا با دولت جدید ایتالیا از سوی ایران تماسی برقرار شده و به دوستی سنتی این دو کشور در این شرایط و تاثیرش در بهبود اوضاع فکر میشود یا خیر؟ گفت: با دولت جدید ایتالیا نه در این سفر که در سفر سال پیش دیداری داشتیم و در دولت قبل نیز من به ایتالیا سفر کردم و با نخستوزیرش دیدار کردم. ایشان نیز به ایران سفر کرد و ما همواره روابط دو جانبه صمیمانهای را داشتهایم. البته با توجه به تحریمهای اخیر کمی روابط ما و تعاملاتمان آن هم در حوزه اقتصادی کاهش پیدا کرده اما همچنان ارتباطات سیاسی، فرهنگی و تاحدودی اقتصادیمان با این کشور حفظ شده است و ما ایتالیا را کشور دوست خود میدانیم.
وی با بیان اینکه ایتالیاییها از میان کشورهای اروپایی یکی از مواردی هستند که بیشترین تبادلات اقتصادی را با ما تجربه کردهاند اظهار کرد: ما از آنجا که این کشور را دوست خود میدانیم در مسائل یمن نیز که با کشورهای مختلف به گفتوگو نشستهایم ایتالیا هم حضور دارد و نقش خود را در این زمینه ایفا میکند.
روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار CNN مبنی بر اینکه علت استفاده ایران از سانتریفیوژهای پیشرفته و گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره نقض برجام از طریق این اقدام ایران اظهار کرد: ما این موضوع را رسما اعلام کردهایم و در واقع سومین مرحله کاهش تعهدات برجامی ما این بود که محدودیتهایی که در برجام برای تعداد سانتریفیوژهای ما در نظر گرفته شده بود را کنار بگذاریم و آن را به آژانس را هم اعلام کردیم.
رییس جمهور افزود: البته ما نظارت آژانس بر فعالیتهای اتمی ایران را کم یا محدود نکردهایم. آژانس به همان صورتی که از ابتدای برجام در ایران فعالیت میکرد کار خود را ادامه میدهد. ما برخی از تعهدات خود در برجام را کاهش دادهایم که مربوط به R D بوده است. هدف ما از استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته که قرار بود فعال شان کنیم و البته زمان فعال کردنشان را در گام سوم جلو انداختیم و امروز نیز برخی از سانتریفیوژهای پیشرفته را نصب میکنیم تا زمانی که زنجیرهشان تکمیل شود فعالیت خود را آغاز کند برای R D بوده است.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار نشریه بلومبرگ درباره ابزارهای مالی که در شرایط تحریم میتواند به ایران کمک کند تا ارتباط مالی خود را با اروپاییها را حفظ کند اظهار کرد: در مذاکرات اخیری که ما داشتیم بیشتر راجع به این مساله صحبت شد که کل تحریمها برداشته شود آن هم به صورت یکجا. اما آنچه که پیش از این بحث شده بود موضوعی موقت بود که کردیت 4 یا 5 ماهه در اختیار ما قرار گیرد تا از طریق آن ارتباط مالیمان حفظ شود. البته از نظر ما این گزینه هنوز هم روی میز است اما آنکه اروپاییها درباره آن ظاهرا مشکلی پیدا کردهاند خودشان میدانند و به خودشان برمیگردد اما امروز در نیویورک بحثهای ما مسائل منطقهای و نیز برداشتن کلیه تحریمها بود که البته به نتیجه نهایی نرسید.
روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار رسانه چینی درباره تحریم تانکرهای چینی حمل نفت ایران و اینکه چه اقدامهای دیگری برای حفظ روابط ایران و چین از سوی جمهوری اسلامی برداشته میشود اظهار کرد: دولت چین همواره دوست ما بوده است و در توافق هستهای با ما روابط خوبی داشته است. البته ممکن است دربرخی موارد تحریم اثر گذاشته باشد و روابطمان کاهش پیدا کرده باشد. اما همان طور که میدانید آمریکا دنبال فشار بیشتر برای رسیدن به مذاکره است که البته آنان را از مذاکره دور میکند. آمریکا هرچه فشار بیشتر بیاورد بیشتر از مذاکره دور میشود.
رییس جمهور با بیان اینکه آمریکا هر روز یک شرکت را به بهانهای تحریم میکند و با تحریمهای غیر قانونی و غلط میخواهد شرایط را برای رسیدن به مذاکره فراهم کند اظهار کرد: اما با همه این حرفها ما دنبال توسعه روابط با چین در همه زمینهها هستیم و برای آن برنامهریزی کردهایم.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز مبنی بر اینکه دلیل راهبردی افزایش فعالیتهای هستهای ایران چیست؟ تصریح کرد: آنچه که ما قبلا اعلام کردیم این بود که تعهد ما در برجام دو طرفه است یعنی یک سری تعهدات را ما باید انجام دهیم و یک سری را طرف مقابل باید بپذیرد و انجام دهد. اما در ماههای اخیر شاهد بودیم که ما کاملا به تعهدات خود عمل میکنیم و آنان رفته رفته تعهدات خود را بیشتر کاهش میدهند و ما هم خواستیم که شرایط متعادل شود پس همگام با آنان که تعهدات خود را کاهش میدادند ما هم تعهدات خود را کاهش دادیم.
وی افزود: این موضوعی است که در متن برجام نیز پیشبینی شده که اگر طرفی از توافق بخشی از تعهدات خود را انجام نداد طرف مقابل میتواند تعهدات خود را کاهش دهد. البته ما بارها گفتهایم که کاهش تعهدات ما به گونهای است که به محض بازگشت طرف مقابل به تعهدات قبلی، قابل رجوع است یعنی اگر در همین لحظه که ما با هم صحبت میکنیم 1+4 اعلام کند به تعهدات قبلی خود برمیگردد ما هم سریعا به همان شرایط اول بازخواهیم گشت.
روحانی با تاکید بر اینکه ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم و نیز هیچ گونه فشار حداکثری، حداقلی یا معمولی را هم دنبال نمیکنیم اظهار کرد: ما اصلا اهل اینکه با فشار آوردن کارمان را پیش ببریم نیستم ما دنبال اجرای کامل برجام از سوی همه طرفین آن هستیم و گفتهایم که فعالیتهای هستهایمان را زیر نظر آژانس انجام میدهیم ولی امیدواریم که همه کشورهای طرف برجام به سوی تعهد کامل به توافق حرکت کنند.
رییس جمهور در پاسخ به پرسش خبرنگار یک رسانه ترکیهای مبنی بر اینکه آیا ایران پیشنهاد اردوغان برای رسیدن به یک راه حل نهایی در سوریه را پذیرفته است و اینکه آیا ایجاد ناحیه امن در شمال سوریه را مورد قبول قرار داده است یا خیر؟ اظهار کرد: ما این موضوع را در اجلاس آنکارا و مذاکراتی که میان ایران با روسیه و ترکیه انجام شد مورد بررسی قرار دادیم اما در این زمینه باید تاکید کنیم که شرایط امنیتی شمال سوریه یکی از مواردی است که باید قطعا مورد توجه قرار گیرد و در این زمینه این حق ترکیه است که مرزهایش امنیت داشته باشد. اما از طرفی برای ما هم مهم است که تمامیت ارضی سوریه حفظ شود. پس بهترین راه حل این است که اولا آمریکا از سوریه خارج شود چرا که همین الان هم بخشی از مشکلات شمال سوریه به حضور آمریکاییها بازمیگردد.
وی ادامه داد: ادلب نیز باید از تروریستها پاکسازی شود و آن وقت ارتش سوریه بیاید و در مرزهای شمالی این کشور مستقر شود نه اینکه به جای آنها ارتش ترکیه وارد خاک سوریه شود و در آنجا قرار گیرد. بهتر است ارتش ترکیه در خاک خودش باشد و به جای آن ارتش سوریه به شمال این کشور برود و متعهد به تامین امنیت مرزهای شمالیاش شود.
روحانی در پاسخ به پرسش نشریه وال استریت ژورنال مبنی بر اینکه اگر تحریمها برداشته شود امکان گفتوگو وجود دارد و اینکه آیا نفتکش انگلیسی توقیف شده آزاد میشود یا خیر، اظهار کرد: آنچه که ما به آن معتقدیم این است که برجام یک توافق حداکثری نیست بلکه در زمان خود و در حد خود مورد قبول همه قرار گرفته است. در واقع نکته اصلی این است که الان باید برجام کاملا پیاده شود و همه به آن عمل کنند اگر این اتفاق رخ داد میتوان به فراتر از برجام هم فکر کرد اما همه باید متعهد شویم که به تعهدات خود در برجام عمل کنیم و بعد میتوان سطح مذاکره را به سمت توافقات بالاتر حرکت داد.
وی افزود: فکر میکنیم آنچه که در زمینههای متعدد میتوان مورد بررسی و مذاکره قرار داد مشخص است و ما هم اعلام کردهایم که در چه سطوحی قائل به مذاکره هستیم. مثلا درباره توان موشکی بهتر است اروپاییها و آمریکاییها اصلا با ما صحبتی نکنند چرا که به گمانم بسیار بدهکار میشوند.
رییس جمهور تصریح کرد: آمریکاییها و اروپاییها موشکهای فراوانی در منطقه ما میفروشند و سطح منطقه را از حالت تعادل خارج کردهاند. ما میگوییم که چنین شرایطی نباید باشد. آنان باید به ما هم سلاح بفروشند. که البته در این زمینه نیز پایان انقضای قطعنامه صادر شده علیه ما رو به پایان است و بعد از آن باید به ما هم سلاح بفروشند اما به طور کلی به آنها نصیحت میکنیم که وارد چنین موضوعی نشوند چرا که بسیار بدهکار خواهند شد.
روحانی ادامه داد: اما درباره سایر مسائل میتوانیم صحبت کنیم و حتی تاکنون با اروپاییها نیز صحبتهایی در برخی زمینههای دیگر داشتهایم که آنان هم گفتهاند با واسطه اطلاعاتی در این زمینه به آمریکاییها دادهاند.
او در پاسخ به بخش دوم پرسش خبرنگار وال استریت مبنی بر امکان آزادی نفتکش انگلیسی اعلام کرد: این موضوع دارد مراحل پایانی خود را در دادگاه طی میکند و پیشبینیام این است که این نفتکش آزاد خواهد شد.
رییس جمهور در پاسخ به آخرین پرسش این نشست خبری که از سوی یکی از رسانههای خارجی مبنی بر اینکه آیا ممکن است با حرکت عربستان به سوی برداشتن حمایتش از تجزیه طلبان ایرانی اوضاع روابط میان ایران و عربستان بهبود یابد؟ اظهار کرد: من در ملاقات با عمران خان نخستوزیر پاکستان هم درباره روابطمان با عربستان و هم موضوع یمن سخن گفتم. ایشان نیز درباره موضوع روابط ما با آمریکا سخنانی را مطرح کردند و نیز درباره روابط ما با عربستان هم با این کشور گفتوگوهایی داشتهاند و البته نکاتی هم در زمینه روابط ما با آمریکا از قول رییس جمهور این کشور نقل کردهاند اما اعتقاد داریم که جنگ یمن باید تمام شود و به سمت صلح حرکت کنیم.
روحانی در پایان تاکید کرد: مشکل ما با عربستان بیشتر به همان جنگ یمن برمیگردد پس اگر آتش بس در یمن آغاز شود تا اندازه زیادی مشکلات ما با عربستان حل خواهد شد و در سایر مسائل هم میتوان موضوعات را با گفت وگو به سمت حل شدن پیش برد که البته در این زمینه آقای عمران خان مشغول پیگیری موضوع هستند و احتمالا مذاکرات بیشتری را با ایشان در این زمینه خواهیم داشت.