تحقیقات درباره تغذیه کودکان طیف اتیسم
نکات تغذیهای مخصوص کودکان طیف اتیسم چیست؟ این پرسشی متداول درمیان خانواده افراد داخل طیف اتیسم است و تاکنون تحقیقات زیادی روی آن انجام شدهاست. با این حال پیش از هرنوع تغییری در رژیم غذایی کودک خود، با یک متخصص مشورت کنید.
به گزارش صدای ایران از انجمن اوتیسم ایران مطالعات نشان دادهاست مصرف ویتامین B6 و B12، منیزیم و سلنیوم برای افراد داخل طیف اتیسم مفید است؛ به همین دلیل توصیه میشود افراد داخل طیف اتیسم از منابع غنی از منیزیم مانند سویا، اسفناج، بادام، تخم کدو و آفتابگردان، عدس، جو و کلم بروکلی استفاده کنند. مصرف حبوبات و مغزها به دلیل غنی بودن از ویتامین B، مصرف زیاد میوه و سبزیجات تازه و نوشیدن آب کافی نیز برای آنها مفید است. مطالعات زیادی تاثیر مثبت گیاه «جینکو» را در بهبود شرایط این بیماران نشان داده است. این گیاه در تقویت حافظه و کمک به تکامل مغز مفید است.
«امگا۳» را دریابید
در کودکان طیف اتیسم کمبود برخی ریزمغذیها شایع است. از جمله این ریزمغذیها میتوان به امگا۳ اشاره کرد. میزان اسیدچرب امگا۳ در خون و مغز این کودکان در مقایسه با کودکان طبیعی کمتر است. فرضیههایی وجود دارد که بیان میکنند کمبود این اسیدچرب میتواند دلیل تشدید اختلال اتیسم باشد؛ بنابراین توصیه میشود در برنامه غذایی کودکان به وژه کودکان داخل طیف اتیسم مواد غذایی حاوی اسیدچرب امگا۳ مثل میگو و ماهی تازه آبپز یا کبابی، مغز دانهها بهخصوص گردو و دانههای روغنی بهخصوص خرفه تازه گنجانده شود. مغزها و دانهها باید تازه و سالم مصرف شوند؛ زیرا اسیدچرب امگا۳ در برابر حرارت حساس است و با بو دادن دانهها و مغزها، ویژگی و خواص مفید آنها از دست میرود.
پای جوانه بروکلی هم در میان است
یک مطالعه نشان میدهد ماده شیمیایی به نام سولفورافان ( sulforaphane ) که از جوانههای کلم بروکلی بهدست میآید، ممکن است به بهبود علائم اتیسم در برخی از افراد داخل این طیف کمک کند. در این مطالعه جدید ۴۰ پسر بچه و مرد مبتلا به اتیسم در سنین ۱۳ تا ۲۷ سال مورد بررسی قرار گرفتند؛ ۲۶ نفر از این افراد برای ۱۸ هفته، ۹ تا ۲۷ میلی گرم سولفورافان (بسته به وزن) و ۱۴ نفر دیگر یک دارونما را دریافت کردند. دکتر «پل تالالای» استاد فارماکولوژی و علوم مولکولی از دانشگاه جان هاپکینز بالتیمور میگوید: « ما معتقدیم این نتایج میتوانند شواهدی اولیه درباره نخستین درمان برای اختلال اتیسم باشد که ظاهرا از از طریق اصلاح برخی از مشکلات سلولی زمینهساز بیماری، علائم آن را بهبود میبخشد.»
قبل از آزمایش، پزشکان و پرسنل درمانی حاضر در مطالعه، ویژگیهای درخودماندگی افراد طیف اتیسم را با استفاده از دو مقیاس استاندارد ارزیابی کردند؛ به طوری که نمره بیشتر در هر مقیاس با توانایی کمتر افراد در ارتباط کلامی و برهمکنشهای اجتماعی مربوط بود. در پایان مطالعه، میانگین نمره افرادی که سولفورافان دریافت کرده بودند ۳۴ درصد در مورد یک مقیاس و ۱۷ درصد برای مقیاس دیگر کاهش یافته بود. شرکت کنندگان بهبودهایی در رفتار، مانند دورههای کمتر کجخلقی، کاهش حرکات تکراری و مشکلات کمتر در زمینه انگیزش و ارتباط با دیگران را نشان میدادند.
به گفته محققان حاضر در طرح، افراد دریافتکننده دارونما تغییرات حداقلی یا کمتر از ۵٫۳ درصد در نمرههای مربوط به دو مقیاس پیدا کرده بودند. دوستان، اقوام و پرسنل درمانی متوجه تغییرات رفتاری در نیمی از افرادی که سولفورافان دریافت کرده بودند، شدند. والدین این افراد میگویند آنها آرامتر و از نظر اجتماعی فعالتر از قبل بودند. محققان همچنین گزارش کردند که افراد دریافت کننده سولفورافان به چشمهای آنها نگاه کرده و با آنها دست دادهاند، کارهایی که قبل از انجام این کارآزمایی انجام نمیدادند.
مصرف غذاهای فرآوری شده را کاهش دهید
در میان نکات تغذیهای مخصوص کودکان طیف اتیسم، غذاهای فراوری شده، شکلات و رنگهای مصنوعی، به عنوان مضرترین غذاها شناخته میشوند. انواع کنسرو و فستفود منابع روغنهای اشباع هستند. علاوه بر آن، کرمها و خامههای موجود در شیرینیها، بیسکویتها، انواع اسنک و پفک و خوراکیهای مشابه، منبع اسیدهای چرب ترانس هستند که به شدت بر سلامت این کودکان اثر منفی میگذارد. بهتر است تعداد وعدهها و میانوعدهها برای کودکان مبتلا به اتیسم افزایش یابد و در هر وعده غذایی حجم دریافت کم شود. اگر کودک عادت به مصرف وعدههای غذایی پرحجم دارد، باید او را عادت داد با غذا مقداری میوه و سبزی و سالاد بخورد. توصیه میکنم قبل از هر وعده غذایی مقداری سالاد کاهو بخورد تا حدی که احساس سیری کند و موادغذایی پرکالری کمتری مصرف کند. بهتر است این افراد مصرف موادغذایی دارای گلوتن و کازئین را کاهش دهند.