به گزارش برنا از قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء(ص)، پروژه احداث تونل و سد هراز در کیلومتر ۲۰ جاده هراز (از سمت شهر آمل) از پروژههای مهم استان مازندران محسوب میشود که در صورت تکمیل نقش مهمی در اقتصاد این استان خواهد داشت.
این سد از نوع خاکی با هسته مخلوط و طول تاج ۳۷۳ متر و حجم مخزن ۲۳۰ میلیون مترمکعب میباشد که قرارداد آن در اردیبهشت ۹۲ با مدت زمان اجرای ۶۰ ماه، میان شرکت آبمنطقهای مازندران و قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء(ص) منعقد و زمین پروژه تحویل پیمانکار شد.
با توجه به توپوگرافی منطقه، با آبگیری سد، بخشی از جاده کنونی در محور هراز که در محدوده مخزن سد قرار گرفته، از دسترس خارج خواهد شد و به زیر آب میرود؛ از این رو احداث جادۀ جایگزینی به طول ۱۱٫۵ کیلومتر و مجموع تونل ۶٫۵ کیلومتر، به موازات قرارداد احداث سد، طی قراردادی در شهریور ۹۳ با مدت زمان اجرای ۴۲ ماه به قرارگاه خاتمالانبیاء(ص) ابلاغ شد.
با توجه به این که تا زمان تکمیل عملیات اجرایی جاده جایگزین، امکان بهرهبرداری و آبگیری از سد هراز حتی در صورت تکمیل تمام سازههای جانبی سد مقدور نخواهد بود (به علت حجم ترافیک سنگین محور هراز)، تکمیل عملیات اجرایی بخش جاده جایگزین، در اولویت اول این پروژه است.
مطالبات این طرح بالغ بر ۴۰ میلیارد تومان میباشد و حداقل نقدینگی مورد نیاز برای اتمام بخش اولویتدار طرح که شامل ۴ کیلومتر آغازین جاده جایگزین میباشد، ۵۰ میلیارد تومان وجه نقد یا ۹۰ میلیارد تومان، اوراق است. همچنین برای افتتاح و بهرهبرداری از کل جاده جایگزین ۳۵۰ میلیارد تومان وجه نقد نیاز میباشد.
به جز مسأله مطالبات، ترافیک سنگین محور هزار در ایام مختلف سال و نزدیکی پروژه با مناطق مسکونی شهری و روستایی متعدد باعث اختلال در تردد ماشینآلات کارگاهی و افت راندمان عملیاتی پروژه میشود. مجموع این عوامل باعث شده تا میزان پیشرفت این پروژه در بخش سد و سازههای جانبی ۲۱ درصد و در بخش جاده جایگزین ۳۹ درصد باشد.
اما در این بین مباحث مربوط به تملک اراضی محدوده پروژه و رفع مشکل معارضین متعدد محلی، حل مشکل تداخل کاری پروژه با معادن متعدد شن و ماسه موجود در محور هراز و نیز تعیین تکلیف طرح بخش دوم جاده جایگزین (از کیلومتر ۴ تا کیلومتر ۱۱)، از جمله مسائل مهم این پروژه است که باید توسط کارفرمای پروژه مرتفع شود.
نکته قابل ملاحظه در خصوص تحقق الزامات زیستمحیطی در مراحل بهرهبرداری طرح، مربوط به سایت دفع زباله شهر محمودآباد، آمل و بابل است که در مخزن و بالادست سد قرار گرفته و از هماکنون باید پیگیریها و اقدامات لازم در خصوص تعیین تکلیف آن توسط کارفرما صورت پذیرد.