علائم بروز خطر ابتلا به سرطان در مردان
تهران (پانا) - بدن ما بهطور طبیعی وقتی با مشکلی مواجه میشود علایمیرا صادر میکند که نشان میدهد در جایی از بدن اشکالی وجود دارد. شناخت این علایم و توجه زودهنگام به آنها در تشخیص بیماریهای خاص بهخصوص سرطان و درمان به موقع آن نقش مهمیدارد.برخی افراد بهدلیل بیتوجهی و نا آگاهی زمانی به پزشک مراجعه میکنند که کار از کار گذشته و امید برای...
تهران (پانا) - بدن ما بهطور طبیعی وقتی با مشکلی مواجه میشود علایمیرا صادر میکند که نشان میدهد در جایی از بدن اشکالی وجود دارد. شناخت این علایم و توجه زودهنگام به آنها در تشخیص بیماریهای خاص بهخصوص سرطان و درمان به موقع آن نقش مهمیدارد.برخی افراد بهدلیل بیتوجهی و نا آگاهی زمانی به پزشک مراجعه میکنند که کار از کار گذشته و امید برای بهبودی کم است. با توجه به اهمیت درباره علایم اختصاصی سرطان در مردان با حمید رضا کریمی، جراح گوش، گلو، بینی، سر و گردن گفت و گو کردهایم.
بهگزارش آفتابیزد، او در اینباره میگوید: برخی از مردان هنگامیکه صحبت از مراجعه به پزشک میشود، متاسفانه دچار ترس و وحشت میشوند. این در صورتی است که مراقبت معمول پیشگیرانه میتواند سرطان و سایر بیماریها را در مراحل اولیه کشف کند و گزینههای بیشتری را برای درمان فراهم کرده و فرصت بهبودی را افزایش دهد.
کریمی ادامه داد: بسیاری از مردان تنها به اصرار همسر خود برای انجام معاینات دورهای به پزشک مراجعه میکنند. کارشناسان معتقدند مردان میتوانند با کسب آگاهی از بعضی علائم سرطان که نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد، به خود نفع بسیاری برسانند.
این جراح گوش، گلو، بینی، سر و گردن اظهار کرد: برخی از علائم ابتلا به سرطان در مردان اختصاصی است و بخش معینی از بدن را فرا گرفته و بهطور مستقیم به امکان وجود سرطان اشاره میکند. اما برخی دیگر مبهم است. اما باید در نظر داشت که با مشاهده این علایم نباید بدون مراجعه به پزشک احتمال سرطان داده شود زیرا بروز درد در بدن میتواند علتهای گوناگونی داشته باشد.
او برخی از نشانههای ابتلا به سرطان در مردان را اینگونه بیان کرد: برخی از نشانههای ابتلا به سرطان در مردان عبارتند از توده پستانی، درد، تغییر در اندامها، تغییرات در گرههای لنفاوی، تب، کاهش وزن غیرمنتظره، درد شکمی و افسردگی، خستگی، سرفههای مداوم، اشکال در بلع، تغییرات پوست، مشاهده خون در نقاط غیرمعمول، تغییر در بافتهای دهان، مشکلات ادراری و سوءهاضمه.
کریمی بیان کرد: اغلب مردان، شاید هرگز به این فکر نیفتاده باشند که مردان هم ممکن است سرطان پستان بگیرند. سرطان پستان مردان شایع نیست، ولی ممکن است بروز کند. هر توده جدیدی در ناحیه پستان در مرد نیاز به بررسی بهوسیله پزشک دارد. برخی از نشانههایی که چه در زنان و چه مردان، احتمال بروز سرطان پستان را مطرح میکند.
این جراح گوش، گلو، بینی، سر وگردن علایم ابتلا به سرطان پستان در مردان را اینگونه تشریح کرد: علایم ابتلا به سرطان پستان در مردان عبارتند از: کشیدگی یا فرورفتگی پوست پستان، به داخل کشیده شدن نوک پستان، قرمزی یا پوستهریزی نوک پستان یا پوست پستان، خروج مایع از نوک پستان.
او توصیه کرد: در صورتیکه هریک نشانههای ابتلا به سرطان پستان را مشاهده کردید حتما به پزشک مراجعه کنید؛ پزشک علاوهبر گرفتن سابقه دقیق و معاینه جسمی، ممکن است برای شما ماموگرافی، نمونهبرداری بافتی یا آزمایشهای دیگر را تجویز کند.
کریمی بیان کرد : در هر سنی افراد ممکن است به دردهای مبهم یا حاد مبتلا شوند. اما درد حتی اگر مبهم هم باشد میتواند نشانه اولیه برخی از سرطانها باشد؛ البته در اغلب موارد، احساس درد ناشی از سرطان نیست. هر دردی که طول بکشد باید بهوسیله پزشک بررسی شود. پزشک با توجه به شرح حال بیمار تصمیم خواهد گرفت که آیا آزمایشهای بیشتری مورد نیاز است یا نه و چه نوع آزمایشی لازم است. حتی اگر سرطانی وجود نداشته باشد، شما از رفتن به نزد پزشک سود خواهید برد. پزشک با بررسی میتواند به شما کمک کند تا دریابید چه عاملی باعث درد شما شده و برای تسکین آن چکار میشود کرد.
این جراح و متخصص با بیان این نکته که تغییر در اندامها میتواند یکی از نشانههای ابتلا به سرطان باشد ، ادامه داد: سرطان بیضه اغلب در مردان سنین 20 تا 39 سال رخ میدهد. انجمن سرطان آمریکا توصیه میکند بیضه مردان در معاینات متداول برای بررسی سرطان در نظر گرفته شود. برخی از پزشکان حتی معاینه ماهیانه بیضه توسط خود فرد را توصیه میکنند.
او اظهار کرد: هر تغییری در اندازه بیضه چه بزرگ شدن و چه تحلیل رفتن و کوچک شدن باید مورد بررسی قرار گیرد. همچنین تورم یا وجود توده در بیضه را نباید نادیده گرفت و بالاخره احساس سنگینی در کیسه بیضه (اسکروتوم) باید مورد توجه قرار گیرد. برخی از سرطانهای بیضه بسیار سریع رشد میکنند و بنابراین کشف زودرس آنها حیاتی است.
کریمی افزود: اگر توده سختی در بیضهتان احساس شود باید سریع به پزشک مراجعه کنید تا پزشک معاینه کرده و نیز وضع کلی سلامتیتان را ارزیابی کند. اگر پزشک مشکوک به سرطان باشد، ممکن است آزمایشهای خونی تجویز کند. همچنین ممکن است بررسی بیضه با سونوگرافی انجام شود. در نهایت امکان دارد پزشک تصمیم بگیرد نمونهای از بافت بیضه را بردارد تا از لحاظ وجود سرطان مورد آزمایش میکروسکوپی قرار گیرد.
این جراح گوش، گلو، بینی، سر وگردن عنوان کرد: اگر مردان متوجه توده یا تورم در گرههای لنفاوی زیر بغل، گردن یا هر جای دیگری از بدنتان شدند باید به آن توجه کنند زیرا در صورتیکه گره لنفاوی بهطور پیشروندهای بزرگتر شود و بزرگی آن بیش از یک ماه ادامه یابد، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک بیماریهایی را که میتواند باعث بزرگی گره لنفاوی شود، از جمله عفونتها را بررسی خواهد کرد و اگر عفونتی یافت نشود، معمولا دستور نمونهبرداری از گره لنفاوی را میدهد.
او به مردان توصیه کرد: اگر درجه تب آنها بالا رفت و علت آن مشخص نیست، ممکن است سرطان عامل آن باشد. تب همچنین علامت ذاتالریه یا برخی از بیماریهای دیگر هم میتواند باشد که نیاز به درمان دارد. اغلب سرطانها در دورهای از سیر خود باعث تب میشوند. تب کردن در سرطان اغلب هنگامی رخ میدهد که سرطان از محل اصلی خود انتشار یافته و به بخش دیگری از بدن تهاجم کرده است. اما تب همچنین ممکن است نشانه اولیه سرطانهای خونی مانند لنفوم و لوسمی باشد لذا توصیه میشود تبهای بیدلیل را نادیده نگیرید و به پزشک مراجعه کنید.
کریمی اظهار کرد: کاهش وزن غیرمنتظره و بیدلیل باید مورد توجه افراد قرار گیرد. اغلب ما به سادگی وزن کم نمیکنیم. البته وقتی از کاهش وزن بهعنوان نشانه سرطان صحبت میکنیم، منظورمان چند کیلو کاهش وزن بهعلت افزایش فعالیت جسمییا کم غذا خوردن به علت گرفتاریهای شغلی نیست لذا اگر مردی بیش از 10 درصد وزن بدنش را در مدت کوتاهی (چند هفته) از دست بدهد، زمان مراجعه به دکتر فرا رسیده است و پزشک معاینه جسمی عمومی انجام میدهد و سوالهایی در مورد رژیم غذایی و برنامه ورزشیتان و نیز وجود سایر علائم میپرسد و بر اساس اطلاعات بهدست آمده آزمایشهای لازم را تجویز خواهد کرد.
این جراح گوش، گلو، بینی، سر وگردن تاکید کرد: هر مردی که درد شکمیدارد و احساس افسردگی هم میکند باید چکاپ شود. متخصصان رابطهای میان سرطان لوزالمعده و افسردگی یافتهاند. سایر علائم سرطان لوزالمعده شامل زردی یا تغییر رنگ مدفوع اغلب به رنگ خاکستری است. او افزود: در صورت مراجعه به پزشک به دلیل داشتن دردهای شکمی و افسردگی، پزشک معاینه جسمی کاملی خواهد کرد و سابقه پزشکی را خواهد پرسید، سپس ممکن است رادیوگرافی قفسهسینه، سیتیاسکن یا ام.آر.آی یا سایر آزمونهای تشخیصی را تجویز کند تا در نهایت بتواند تصمیم نهایی را برای درمان بگیرد.
کریمی ابراز کرد: خستگی یک علامت مبهم دیگر از سرطان است که ممکن است در مردان مربوط به سرطان باشد. البته بسیاری از مشکلات دیگر هم میتواند باعث خستگی شود. خستگی نیز مانند تب هنگامی رخ میدهد که سرطان گسترش پیدا کرده است. اما در برخی از سرطانها مانند سرطان خون یا لوسمی و نیز برخی از سرطانهای معده یا روده بزرگ ممکن است در همان ابتدای بیماری بروز کند لذا توصیه میشود اگر احساس خستگی شدید دارید و با استراحت بهتر نمیشوید، به دکتر مراجعه کنید زیرا پزشک ضمن معاینه شما وجود سایر علائم را هم جستجو خواهد کرد تا علت خستگی شما را پیدا کند و درمان آن را تجویز کند.
این جراح گوش، گلو، بینی، سر و گردن اظهار کرد: سرفه علامت شایعی در سرماخوردگی، آنفلوآنزا و آلرژیها بوده و نیز ممکن است عارضه جانبی برخی از داروها باشد. اما سرفههای طولانی یعنی سرفهای که بیش از سه تا چهار هفته طول بکشد را نباید نادیده گرفت. سرفه طولانی مدت علاوهبر سرطان ممکن است نشانه بیماریهای دیگری مانند برونشیت مزمن یا بازگشت محتویات اسیدی معده به مری (ریفلاکس) باشد لذا با مراجعه به پزشک ، او گلوی شما را معاینه خواهد، کارکرد ریهتان را بررسی خواهد کرد و بهخصوص اگر سیگاری باشید، ممکن است رادیوگرافی قفسه سینه را هم تجویز کند. هنگامیکه علت سرفه مشخص شد، پزشک یک طرح درمانی برای شما تعیین خواهد کرد.
او عنوان کرد: برخی از مردان از اشکال در بلع شکایت میکنند. آنها در طول زمان ممکن است با تغییردادن رژیم غذاییشان و مصرف مواد غذایی نرمتر و مایع سعی کنند بر این مشکل غلبه کنند، مثلا سوپ بخورند. اما اشکال در بلع میتواند نشانه سرطانهای گوارش از جمله سرطان مری باشد لذا لازم است اگر در بلعیدن غذا مشکل دارید، به پزشکتان اطلاع بدهید. او پس از گرفتن شرح حال و سابقه پزشکی شما ممکن است رادیوگرافی قفسه سینه تجویز کند و همچنین ممکن است شما را به متخصص گوارش ارجاع دهد تا با آندوسکوپی، مری و بخش بالایی دستگاه گوارش مورد بررسی قرار گیرد.
کریمیبیان کرد: افراد نه تنها باید از تغییرات در خالهایشان آگاه باشند زیرا نشانه مهم سرطان بالقوه پوست است، بلکه هر تغییر در رنگ پوست را باید مورد توجه قرار دهید. همچنین ایجاد زخم و خونریزی ناگهانی از پوست و پوستهریزی شدید هم باید بهوسیله پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
این جراح و متخصص اضافه کرد: دشوار بتوان گفت که بعد از چه مدت از ایجاد تغییرات پوست باید به پزشک مراجعه کرد؛ اما اغلب کارشناسان میگویند بیشتر از چند هفته نباید منتظر ماند. پزشک از شما شرح حال دقیقی خواهد گرفت و معاینه جسمی دقیقی انجام خواهد داد. همچنین ممکن است برای رد کردن احتمال سرطان نمونهبرداری بافتی از پوست را تجویز کند.
او تاکید کرد: اگر در بخشی از بدن که بهطور معمول خونریزی نمیکند، خون مشاهده شود، باید به پزشک مراجعه کرد. پس از شروع سرفه کردن و بالا آوردن خلط خونی، ظاهر شدن خون در مدفوع یا ادرارخونی، مراجعه به پزشک لازم است.
کریمی ابراز کرد: توجه داشته باشید که نسبت دادن وجود خون در مدفوع به بواسیر (هموروئید) اشتباه است، این خونریزی ممکن است نشانه سرطان روده بزرگ باشد. پزشک شما در مورد علائم بیماری سوال خواهد کرد. ممکن است آزمایشهایی مانند کولونوسکوپی (آندوسکوپی روده بزرگ با استفاده از یک لوله انعطافپذیر که بر سر آن دوربینی نصب شده است) را توصیه کند. هدف از کولونوسکوپی یافتن نشانههای سرطان یا ضایعات پیشسرطانی (که ممکن است بعدها به سرطان تبدیل شوند) و نیز هر ضایعه دیگری است که باعث خونریزی شده است.
این جراح گوش، گلو، بینی، سر وگردن توصیه کرد: اگر سیگار میکشید یا توتون میجوید، به خصوص باید در مورد بروز لکههای سفید درون دهان یا نقاط سفید رنگ روی زبان هوشیار باشید. این تغییر ممکن است بیانگر بروز یک ضایعه پیشسرطانی که ممکن است در نتیجه تحریک شدن مداوم پوشش دهان و زبان رخ دهد، باشد. این عارضه ممکن است در نهایت به سرطان دهان تبدیل شود. این تغییرات را باید به پزشک یا دندانپزشکتان اطلاع دهید. پزشک پس از پرسیدن سوابق پزشکی و معاینه تغییرات، تصمیم خواهد گرفت چه کارهای دیگری انجام شود.
او بیان کرد: با افزایش سن، ابتلا به مشکلات ادراری در مردان شیوع بیشتری پیدا میکند. مردان ممکن است از تکرر ادرار، احساس فوریت برای ادرار، احساس باقیماندن ادرار در مثانه و تخلیه نشدن کامل آن شکایت داشته باشند. هر مردی با افزایش سن ممکن است به این مشکلات دچار شود. اما توجه داشته باشید که این علائم ممکن است به علت سرطان نیز بروز کند؛ بهخصوص اگر این علائم روز به روز بدتر شوند.
کریمیافزود: پزشک برای بررسی اندازه پروستات از راه مقعد معاینه انجام خواهد داد. پروستات با افزایش سن بزرگ میشود. این بزرگ شدن بهعلت عارضهای خوشخیم و غیرسرطانی به نام "هیپرپلازی خوشخیم پروستات" یا BPH است. پزشک ممکن است برای اندازهگیری آنتیژن اختصاصی پروستات یا "PSA "، آزمایش خون را تجویز کند. "PSA "پروتئینی است که بهوسیله غده پروستات تولید میشود. این آزمایش برای کمک به تعیین امکان وجود سرطان پروستات مورد استفاده قرار میگیرد. اگر دکترتان در معاینه متوجه ناهنجاریهای پروستات شود یا اگر میزان" PSA" از حد طبیعی بالاتر باشد، شما را به یک متخصص مجاری ادراری- تناسلی (اورولوژیست) ارجاع میدهد و ممکن است نمونهبرداری بافتی از پروستات را تجویز کند.
این جراح گوش، گلو، بینی، سر وگردن در پایان گفت: بسیاری از مردان به خصوص در سنین بالا هنگامیکه دچار سوءهاضمه میشوند، فکر میکنند دچار "حمله قلبی" شدهاند. اما سوءهاضمه مداوم ممکن است نشانه سرطان مری، گلو یا معده باشد و باید به پزشک اطلاع داده شود. پزشک شما از سوابق پزشکی سوال خواهد کرد و پرسشهایی درباره دورههای سوءهاضمه میپرسد. بر اساس شرح حال و پاسخهای شما ، پزشک در مورد آزمایشهای لازم و نحوه درمان تصمیم خواهد گرفت.