به گزارش جی پلاس، مردان و زنان زیادی وجود دارند که دارای بینایی محدود و یا نابینا هستند. برای اینکه این افراد بتوانند در منزل و یا در محل کار خود به راحتی حرکت و زندگی کنند، باید فضاهای مناسبی برایشان فراهم شود که این مسئله در سطح کیفیت زندگی آنها و روحیهی این افراد تاثیر زیادی دارد. به بهانهی روز جهانی عصای سفید (روز جهانی نابینایان) در این مطلب به مهمترین نکات دکوراسیون منزل برای افراد با بینایی محدود و یا نابینا پرداختهایم. اگر شما هم به دنبال طراحی دکوراسیونی برای افراد کمبینا و یا نابینا هستید، با ما همراه باشید.
اصول طراحی دکوراسیون منزل برای افراد نیمهبینا و نابینا
۱.استفاده از رنگ و کنتراست
افرادی که نیمهبینا هستند قادرند با استفاده از تشخیص کنتراست رنگها و نورها وسایل مختلف را شناسایی کنند. در این مورد رنگ زرد میتواند بسیار کمک کننده باشد و رنگ مناسبی برای پلهها، راهرو و در ورودی است. اگر به رنگ زرد علاقهای ندارد میتوان از بافتهای مختلف کمک گرفت.
در منزل افراد نیمهبینا بهتر است از وسایل تیره در زمینهای با رنگ روشن استفاده شود چرا که تشخیص وسایل را راحتتر میکند. استفاده از مبلمانی که رنگ متضاد با دیوارها و کفپوشها دارند به حرکت راحت افراد با محدودیت بینایی کمک میکند. رنگهای زرد، آبی و قرمز در زمینههای سیاه و سفید ترکیب مناسبی برای دکوراسیون هستند. استفاده از گیاهانی با گلهای رنگی را فراموش نکنید.
دستگیرهی مخصوص نابینایان برای راه پله
استفاده از خط بریل در دیوار خانه
۲. به کارگیری حواس دیگر
افرادی که کاملا نابینا هستند از حواس دیگر خود مانند بویایی، شنوایی و لامسه برای حرکت به قسمتهای مختلف خانه، به خوبی استفاده میکنند. در نتیجه برای افراد نابینا استفاده درست از بافتهای مختلف در وسایل دکوراسیون بسیار اهمیت مییابد. در طراحی دکوراسیون منزل به یاد داشته باشید که افراد نابینا با استفاده از حس لامسه نور و رنگ را درک میکنند در نتیجه در استفاده از نور و رنگهای مختلف دقت داشته باشید.
۳. درک نور در افراد با بینایی محدود
افراد نیمهبینا به نور طبیعی واکنش نشان میدهند در نتیجه استفاده از پردههایی که بتوان با آنها نور ورودی به خانه را تنظیم کرد اهمیت مییابد.در استفاده از آینهها و اشیاء شیشهای در دکوراسیون منزل که نور را بازمیتابانند، توجه کنید چرا که انعکاس نور در داخل خانه ممکن است برای کسی که دارای نقص بینایی است تحریف کننده باشد.
سازماندهی وسایل در اتاق فرد نابینا
۴. اهمیت سازماندهی وسایل دکوراسیون
زندگی در یک فضای سازمانیافته برای افراد کمبینا و یا نابینا بسیار ضروری و مهم است. در فضای سازماندهی شده افراد یاد میگیرند بدون کمک فرد دیگری از وسایل به راحتی استفاده کنند. اگر فرد نابینا فرد بالغی باشد میتوانید برای گذاشتن وسایل، ترجیحات او را بپرسید.
5- پوشاندن لبههای فرش و قالی
به خاطر بسپارید که قالیچه و فرش را طوری پهن کنید که باعث گیرکردن پای فرد نابینا به لبهی آنها نشود. چیدمان وسایل در اتاق باید برای فرد نابینا واضح و مشخص باشد و وسایلی در مسیر حرکت فرد قرار نداشته باشد تا با آنها برخورد نکند. میتوان از برخی علائم لمسی در مسیر حرکت فرد نابینا برای حرکت راحتتر استفاده کرد.
چیدمان مبلمان منزل باید بر اساس استانداردهای حرکتی، بدن و امنیت فرد دارای محدودیت صورت بگیرد.
از قرار دادن وسایل غیر ضروری در دکوراسیون خودداری کنید چرا که در این صورت یک سازماندهی پیچیده در وسایل ایجاد میشود و فرد نابینا دچار سردرگمی خواهد شد.
6. استفاده از برچسب های بریل
هرچقدر هم از بافت و رنگ و کنتراست در اتاق استفاده کنید، باز هم داشتن برچسب بر روی برخی از اشیا ضروری است. در این حالت فرد نابینا برای هر وسیلهای باید برچسب آن را با لمس کردن بخواند. میتوانید برای راحتی فرد نابینا از برچسبهایی با خط بریل، برای وسایل مختلف مانند لباسهایی که در کمد قرار میگیرند استفاده کنید.
7. حواستان به جای اشیا تیز و برنده باشد
شاید این مسئله بدیهی به نظر برسد ولی حواستان باشد و محدودیت بینایی را در فرد نابینا و کمبینا فراموش نکنید و به یاد داشته باشید که اشیا تیز و برنده را در دسترس و یا اتاق آنها قرار ندهید. قیچی را به جز در موارد استفاده روی میز قرار ندهید و یا وسایلی مانند چاقو و ناخنگیر را روی زمین نگذارید.
طراحی دکوراسیون بخشهای مختلف خانه برای نابینایان
اتاق پذیرایی مناسب برای روشندلان
چیدمان مبلمان دورتادور خانه جهت جلوگیری از برخورد فرد نابینا با مبلمان
قرار دادن میز وسط و میزهای عسلی در کنار دیوار
استفاده از رومیزیهای پارچهای برای میز به جای شیشه
محدود کردن استفاده از دکوریهای سنگین و شیشهای در پذیرایی
پوشاندن پریزهای برق با درپوشهای پلاستیکی جهت تشخیص از پریزهای تلفن
اتاق خواب افراد نابینا
جلوگیری از قرار دادن وسایل غیر ضروری در دکوراسیون اتاق خواب
استفاده از قفسه کتابخانه ساده و بدون در شیشهای و قراردادن آن در کنار دیوار
پوشاندن لبههای تیز میز و تختخواب و... که در اتاق خواب قرار دارند
استفاده از فرش و موکت به جای سنگ و سرامیک در کف اتاق خواب
قرار دادن بخاری در دورترین فاصله از تختخواب
توجه به دکوراسیون آشپزخانه
قراردادن چاقو، قیچی و وسایل تیز در داخل کابینت
عدم استفاده از کتریهای شیردار جهت جلوگیری از گیرکردن لباس به آن
استفاده از یخچال و فریزرهای هشدار دهنده جهت هشدار برای باز ماندن دریخچال
قراردادن میزنهارخوری در کنار دیوار به جای وسط آشپزخانه
نکتههایی برای سرویس بهداشتی
دستگیره مخصوص افراد نابینا در حمام
خودداری از قراردادن تیغ های بدون پوشش در حمام و سرویس بهداشتی
قرار دادن وسایل حمام داخل قفسه
جلوگیری از ریختن مواد شوینده در کف حمام و کاهش احتمال سر خوردن
در دسترس قرار دادن سبد مخصوص لباسهای تمیز و کثیف
استفاده از حسگرهای برجسته در نزدیکی راه پله
راهرو را خلوت کنید
خودداری از قراردادن وسایلی مانند گلدان، جاکفشی و... در راهرو
استفاده از جک های کنترل سرعت در راهرو و منزل برای جلوگیری از شتاب زیاد افراد نابینا
قرار ندادن کفش و یا دمپایی جلوی در ورودی
سخن آخر:
با توجه به همهی نکتههای بیان شده میتوان فضایی آرام و امن برای افرادی با محدودیتهای بینایی ایجاد کرد. به خاطر داشته باشید که مشورت و همفکری با فرد نابینا یا نیمه بینا در حین چیدمان و طراحی دکوراسیون بسیار اهمیت دارد چرا که باید بتواند با فضا ارتباط برقرار کند و از زندگی در آن حس خوبی داشته باشد.