چرا پادکست بشنویم؟


چرا پادکست بشنویم؟

شاید کلمه‌‌ی پادکست Podcast به گوشتان خورده باشد، رسانه صوتی و جدیدی که جای خود را در زندگی شهری امروز باز کرده است. در این مقاله سعی می‌کنیم در ابتدا این رسانه‌‌ی نو را بشناسیم و از اهمیت آن آگاه شویم و در آخر راه‌های دسترسی به این گنجینه‌‌ی بی انتهای اطلاعات را بررسی کنیم. چرا […] نوشته چرا پادکست بشنویم؟ اولین بار در نت نوشت. پدیدار شد.

1+

شاید کلمه‌‌ی پادکست Podcast به گوشتان خورده باشد، رسانه صوتی و جدیدی که جای خود را در زندگی شهری امروز باز کرده است. در این مقاله سعی می‌کنیم در ابتدا این رسانه‌‌ی نو را بشناسیم و از اهمیت آن آگاه شویم و در آخر راه‌های دسترسی به این گنجینه‌‌ی بی انتهای اطلاعات را بررسی کنیم.

چرا پادکست بشنویم؟

اولین باری که یک نفر تصمیم گرفت صدایش را ضبط کند را نمی‌دانیم. اما اواخر قرن ۲۰ و اوایل قرن ۲۱ بود که همزمان با محبوبیت iPod، یک توسعه دهنده امکان اضافه کردن فایل صوتی را به فید RSS اضافه کرد و همین تغییر باعث بوجود آمدن تغییر بزرگی در حوزه‌‌ی تولید و انتشار محتوی صوتی شد.

پس از این تغییر ساختاری در RSS که در نسخه‌‌ی ۹۲ام آن اعمال شده بود در سال ۲۰۰۱ نرم افزار وبلاگ نویسی Radio Userland، اولین بار از این فناوری استفاده کرد و باعث اقبال عمومی از این روش شد تا سال ۲۰۰۳ این روش وبلاگ نویسی تکمیل شد و امکان دریافت و ارسال خودکار محتوی صوتی فراهم شد، یکی از نمونه‌های موفق این روش وبلاگ آقای کریستوفر لیدون نویسنده‌‌ی سابق نیویورک تایمز است.

در اکتبر سال ۲۰۰۳ iTunes از این فناوری در انتقال محتوی به iPod استفاده کرد و نام آن را iPodder گذاشت. روزنامه‌‌ی گاردین در سال ۲۰۰۴ در مقاله‌ای به این گونه‌‌ی انتشار محتوی پرداخت و از وبلاگ کریستوفر لیدون به عنوان یک نمونه‌‌ی موفق این فناوری یاد کرد. در آن مقاله از کلمات مختلفی برای این تکنولوژی استفاده شده بود که یکی از آنها پادکست Podcast (ترکیب دو واژه‌‌ی iPod و Broadcast) بود. این اولین باری بود که کلمه‌‌ی پادکست مورد استفاده قرار گرفت.

پس از مقاله‌‌ی گاردین اقبال عمومی از پادکست سرعت گرفت و کم کم این تکنولوژی به سمت فراگیر شدن پیش رفت تا جایی که BBC برخی از خبرها و تحلیل‌های خود را در قالب پادکست ارائه کرد و البته کاخ سفید نیز تعدادی از سخنرانی‌های رئیس جمهور وقت آمریکا، جورج دبیلو بوش را به صورت پادکست در سایت کاخ سفید قرار داد.

بیشتر بخوانید: رادیو چهرازی: نگا نارنگیا رو، نگا نارنجیا رو

چرا پادکست بشنویم؟چرا پادکست بشنویم؟

از موضوعات محبوب پادکست می‌توان به داستان‌های واقعی و روایت‌های حقیقی ترسناک، حقوق، روانشناسی، حوزه زنان، سینما و موسیقی، کتاب، ورزش، جامعه و اقتصاد، محیط زیست و تکنولوژی و علوم نوین اشاره کرد.

پادکست فارسی

اطلاعی از اولین باری که در ایران کسی تصمیم به انتشار یک پادکست با فرم فعلی گرفت در دست نیست اما از قدیمی ترین پادکست‌های فارسی می‌توان به رادیو گیک که توسط جادی میرمیرانی در حوزه‌‌ی تکنولوژی تهیه می‌شد نام برد که همچنان هم منتشر می‌شود. از دیگر پادکست‌های قدیمی فارسی میتوان به فوتبالکست، رادیو چهرازی و چنل بی اشاره کرد که جز چنل بی که توسط علی بندری همچنان منتشر می‌شود بقیه به کار خود پایان داده اند.

امروز و در زمان نگارش این مقاله پادکست فارسی جامعه‌‌ی بزرگتری پیدا کرده است. تعداد شنوندگان روز به روز در حال افزایش است و همچنین عناوین تولید شده هم گسترش پیدا کرده، تا آنجا که تقریبا در تمام زمینه‌های محتوای عامه پسند و نخبه گرا پادکست مناسبی که نیازهای شنونده را برطرف کند وجود دارد.

از موضوعات محبوب پادکست می‌توان به داستان‌های واقعی و روایت‌های حقیقی ترسناک، حقوق، روانشناسی، حوزه زنان، سینما و موسیقی، کتاب، ورزش، جامعه و اقتصاد، محیط زیست و تکنولوژی و علوم نوین اشاره کرد.

روز به روز تعداد افرادی که محتوای صوتی در حیطه تخصص خود با دیگران را به اشتراک میگذارند بیشتر میشود . اخیرا برخی شرکت‌های بزرگ و حتی پلیس راهنمایی و رانندگی نیز برای ارتباط راحت تر و تاثیرگذارتر با مخاطبان خود از این رسانه استفاده کرده اند.

چرا پادکست بشنویم؟چرا پادکست بشنویم؟

اولین سوالی که به ذهن مخاطب القا می‌شود این است که چرا باید صدای ضبط شده‌‌ی کسی را که نمی‌شناسیم بشنویم، مگر رادیو همان کار را نمی‌کند؟

چرا پادکست؟

اولین سوالی که به ذهن مخاطب القا می‌شود این است که چرا باید صدای ضبط شده‌‌ی کسی را که نمی‌شناسیم بشنویم، مگر رادیو همان کار را نمی‌کند؟

همه ما تجربه‌‌ی شنیدن یک برنامه رادیویی را داریم، اما تفاوت عمده پادکست با رادیو ماهیت انتخابی آن است. شما برای شنیدن قسمت مورد علاقه تان در رادیو باید منتظر رسیدن زمان پخش آن باشید و برنامه‌های روزمره تان را با زمان پخش برنامه هماهنگ کنید.

با روشن کردن رادیو دقیقا برنامه‌ای با موضوع مورد علاقه‌‌ی شما پخش نخواهد شد و شما مجبور به شنیدن برنامه از پیش تعیین شده‌ای هستید. در صورتی که هنگام شنیدن پادکست می‌توانید موضوع مورد علاقه خودتان را انتخاب کنید و به آن گوش دهید.

با قابلیت هایی که نرم افزار‌های پخش پادکست به شما می‌دهند می‌توانید قسمی که مایل نیستید را جلو بزنید، قسمت مهم پادکست را چند بار بشنوید، سرعت پخش را بنا بر نیازتان کم یا زیاد کنید و هرزمان که مایل بودید پخش را متوقف کنید و در زمان بهتری ادامه آن را گوش دهید.

مزیت دیگر پادکست استفاده بهینه از زمان‌های پرت روزانه است. شما در حین رانندگی، نظافت منزل، آشپزی و یا در حین کار نمی‌توانید یک برنامه تصویری ببینید در حالی که در حین انجام تمام کارهای ذکر شده و در محیط‌های شلوغ یک محتوای صوتی بشنوید و در عین حال در انجام فعالیتتان خللی وارد نشود، این در صورتی است که با شهری شدن سبک زندگی امروز ثانیه به ثانیه‌‌ی زندگی حائز اهمیت چندانی شده است.

از دیگر مزیت‌های پادکست این است که نیاز به دسترسی دائم به کامپیوتر ندارید و به وسیله موبایل هوشمند و با نصب یک نرم افزار پادکست خوان (پادگیر) امکان شنیدن برنامه مورد علاقه تان را دارید، حتی نیاز به اتصال دائم به اینترنت هم نیست و می‌توانید قسمت‌های مورد علاقه‌‌ی خودتان را قبلا دانلود کرده و در فرصت مناسب بدون استفاده از اینترنت آن را بشنوید.

همچنین با استفاده از نرم افزارهای پادکست نیاز به مراجعه به وبگاه‌های مختلف نیز ندارید و تمام محتوای مورد نظرتان در یک اپلیکیشن به صورت جامع در دسترس شماست.

بیشتر بخوانید: رادیو دیو: صداهای آشنا

چرا پادکست بشنویم؟چرا پادکست بشنویم؟

برای شنیدن پادکست باید یک نرم افزار شنیدن پادکست یا پادگیر (PodCatcher) داشته باشیم.

از کجا پادکست بشنویم؟

برای شنیدن پادکست باید یک نرم افزار شنیدن پادکست یا پادگیر (PodCatcher) داشته باشیم. اگر از گوشی‌های آیفون استفاده می‌کنید به صورت پیش فرض اپلیکیشن اپل پادکست (Apple Podcast) روی گوشی شما نصب است و اگر از گوشی‌های اندرورید استفاده می‌کنید، این امکان با نرم افزار گوگل پادکست (Google Podcast) که آن هم جزو نرم افزارهای سیستمی اندروید است، برای شما فراهم شده است اگر با این نرم افزارها راحت نیستید اپلیکیشن کاربردی دیگری به نام کست باکس (CastBox) نیز وجود دارد که امکان دانلود و ذخیره فایل را هم به شما می‌دهد و در بین مخاطبان ایرانی پادکست بسیار پر طرفدار است.

از دیگر نرم افزار‌های خارجی جهت شنیدن پادکست می‌توان از اورکست (OverCast)، پادکست ادیکت (Podcast Addict)، رادیو پابلیک (Radio Public)، استیچر (Sticher)، پلیر اف ام(Player FM)، بریکر(Breaker)،آی هارت (iHeart)، اسپاتیفای (Spotify) و ساوندکلود (Sound Cloud) نام برد.

در بازار داغ نرم افزارهای خارجی چندین پلتفرم و نرم افزار ایرانی کارآمد و قابل رقابت با نمونه‌های خارجی نیز برای شنیدن پادکست وجود دارد که از میان آن‌ها می‌توان به شنوتو، ناملیک، پادکده، دیوار پادکست فارسی هزارو، تهران پادکست و پادیا اشاره کرد. اخیرا برخی از سایت‌های انتشار و فروش کتابهای صوتی نیز اقدام به انتشار پادکست از طریق پلتفرم خود کرده اند که در بین آن‌ها می‌توان از نوار و فیدیبو اشاره کرد.

از سال ۲۰۱۷ اقبال بین المللی به Podcast به طرز فزاینده‌ای رو به افزایش است و البته این رویکرد مثبت در ایران نیز وجود دارد و با توجه به رشد روز افزون شنونده‌های پادکست فارسی به وضوح قابل درک است، البته پدید آمدن پادکست‌های مختلف فارسی زبان که تقریبا همه‌‌ی سلیقه‌ها را در بر می‌گیرد آینده‌‌ی روشن تری را برای این رسانه ترسیم می‌کند. امیدواریم بهار جهانی پادکست در ایران هم روزبه روز پربار تر شود.

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

اگر جوابی برای دیدگاه من داده شد مرا از طریق ایمیل با خبر کن

نام *

ایمیل *

وب‌سایت

Current ye@r *

Leave this field empty


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

دومین‌فراخوان داستان کوتاه ناسنگ منتشر شد