در این بخش روزانه آموزش کامل وضو و نماز خواندن به صورت صحیح را آموزش داده ایم.
آموزش خواندن نماز
نماز یکی از واجبات دین اسلام است. نماز ستون دین است. حتماً می دانید خدایی که ما را آفریده بی نیاز از همه چیز است. او به تشکر ما نیازی ندارد. ولی نماز جزو واجبات قرار گرفت تا بتوانیم نفس درونمان را بیدار نگه داشته و از یاد خدا غافل نشویم. وقتی از یاد خدا غافل نشویم کمتر به گناه می پردازیم. وجدانمان کمتر به خواب می رود.
نوع چیدمان اوقات نماز به گونه ای است که نه به انسان فشار طاقت فرسایی وارد شود و نه آدمی تا مدت زیادی از انجام آن و توجه به خداوند و حقایق عالم غافل گردد؛ بلکه به طور منظم و مستمر، این عمل عبادی در زندگی تکرار می شود. یکی از مشخصه های مهم نماز خواندن این است که غفلت زدایی می کند.
مستحب است که نماز در اول وقت خوانده شود که ثواب بیشتری دارد. وقتی صدای اذان را می شنوید به وضو پرداخته و رو به قبله، رو به درگاه خداوند متعال ایستاده و به خلوص نیت، آرام و شمرده به زمزمه با پروردگار بپردازید.
اینکه ابتدا نماز را با الله اکبر شروع می کنید حکمتی دارد. گفتن “الله اکبر” در آغاز نماز به معنای جدایی از غیر خدا و پیوستن به اوست.اعلام بزرگی پروردگار و دوری جستن از تمام قدرتهای دروغین است.
چگونه وضو بگیریم
پیش از وضو، دستها را تا مچ می شوییم، ولی این شستن، جزو اعمال وضو نمی باشد.پیش از هر چیز نیت می کنیم، یعنی با قصد انجام وضو و برای اطاعت از دستور خداوند عالم، وضو را آغازمی کنیم
به نیت وضو صورت را از بالا به پایین – از جایی که موی سر روییده تا چانه – می شوییم.پس از شستن صورت، دست راست را از آرنج تا نوک انگشتان، از بالا به پایین، می شوییم.بعد از شستن دست راست، دست چپ را مانند دست راست می شوییم.بعد از شستن صورت و دست ها با رطوبتی که بر دست مانده، جلوی سر را مسح می کنیم؛ (یعنی دست را بر سرگذاشته و کمی به طرف پیشانی می کشیم)پس از مسح سر، پای راست را از نوک انگشت تا آخر روی پا (مفصل) مسح می کنیم.و در پایان پای چپ را مانند پای راست مسح می کنیم و با این عمل وضو تمام می شود.اذان و اقامه نماز
برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای یومیه اذان و اقامه بگوید:
اذان هجده جمله است
اَللهُ اَکْبَرُ (4مرتبه) ، اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلَّا الله ، اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ الله ، حَیِّ عَلَی الصَّلوة ، حَیِّ عَلَی الْفَلاح ، حَیِّ عَلی خَیْرِ العَمَل ، اَللهُ اَکْبَرُ،لا اِلهَ اِلَّا الله هر یک (2مرتبه)
اقامه هفده جمله است
یعنی دو مرتبه اَللهُ اَکْبَرُ از ابتدای اذان و یک مرتبه لا اِلهَ اِلَّا الله از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیِّ عَلی خَیْرِ العَمَل باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلوة اضافه شود.
عبارت «اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله» جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از جمله اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ الله به قصد قربت گفته شود.
نماز صبح (2رکعت)
نماز ظهر (4 رکعت)
نماز عصر (4 رکعت)
نماز مغرب (3 رکعت)
نماز عشاء (4 رکعت)
همچنین بخوانید: متن دعای کمیل به همراه ترجمه
نماز دو رکعتی
رکعت اول : 1- نیت 2- حمد و توحید 3- رکوع 4- دو سجده
رکعت دوم : 5- حمد و سوره 6- قنوت 7- رکوع 8- دوسجده 9- تشهد 10- سلام
نمازسه رکعتی
رکعت اول : 1- نیت 2- حمد و توحید 3- رکوع 4- دو سجده
رکعت دوم : 5- حمد و سوره 6- قنوت 7- رکوع 8- دوسجده 9- تشهد
رکعت سوم : 10- تسبیحات اربعه (یا حمد تکی) 11- رکوع 12- دوسجده 13- تشهد 14- سلام
نمازچهار رکعتی
رکعت اول : 1- نیت 2- حمد و توحید 3- رکوع 4- دو سجده
رکعت دوم : 5- حمد و سوره 6- قنوت 7- رکوع 8- دوسجده 9- تشهد
رکعت سوم : 10- تسبیحات اربعه (یا حمد تکی) 11- رکوع 12- دوسجده
رکعت چهارم : 13- تسبیحات اربعه (یا حمد تکی) 14- رکوع 15- دوسجده 16- تشهد 17- سلام
سوره حمد
بسم الله الرحمن الرحیم
(الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ الرَّحْمـنِ الرَّحِیمِ مَالِکِ یَوْمِ الدِّینِ إِیَّاکَ نَعْبُدُ وإِیَّاکَ نَسْتَعِینُ اهدِنَــــا الصِّرَاطَالمُستَقِیمَ صِرَاطَ الَّذِینَ أَنعَمتَ عَلَیهِمْ غَیرِ المَغضُوبِ عَلَیهِمْ وَلاَ الضَّالِّینَ)
سوره توحید
بسم الله الرحمن الرحیم
(قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ وَلَمْ یَکُن لَّهُ کُفُوًا أَحَدٌ )
رکوع
پس از تمام شدن حمد وسوره سر به رکوع خم می کنیم و دستها را به زانوها می گذاریم و می گوییم:
“سبحان ربی العظیم وبحمده”
و یا می گوییم: “سبحان الله، سبحان الله، سبحان الله”
سجده
سپس سر از رکوع برداشته (می ایستیم) و آنگاه به سجده می رویم و هفت عضو بدن؛ یعنی پیشانی، کف دو دست، سر زانوها و نوک انگشتان بزرگ پا را بر زمین گذاشته و می گوییم:
“سبحان ربی الاعلی وبحمده”
یا “سبحان الله” را سه مرتبه تکرار می کنیم.
قنوت
در رکعت دوم نمازهای روزانه، بعد از تمام شدن حمد و سوره و قبل از رکوع، مستحب است، دستها را روبروی صورت گرفته ودعایی بخوانیم؛ این عمل را “قنوت” گویند.
در قنوت می توان این دعا را خواند:
“ربنا آتنا فی الدنیا حسنة وفی الاخرة حسن وقنا عذاب النار”
تشهد
در رکعت دوم هر نماز ( در نماز سه رکعتی در رکعت سوم هم خوانده می شود) ، پس از تمام شدن سجده دوم باید در حالی که رو به قبله نشسته ایم “تشهد” بخوانیم؛
یعنی بگوییم:
“اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له و اشهد ان محمدا عبده ورسوله اللهم صل علی محمد وال محمد”
سلام
سلام در در انتهای نماز می خوانیم یعنی اگر نماز دو رکعتی است در انتهای رکعت دوم و اگر سه رکعتی یا چهار رکعتی است در انتهای رکعت سوم یا چهارم
السلام علیک ایها النبی ورحمة الله وبرکاته
السلام علینا وعلی عباد الله الصالحین
السلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
تسبیحات اربعه
سه مرتبه می گوییم:
“سُبحانَ اللهِ والحَمدُ للهِ وَلا اِلهَ الاّ اللهُ واللهُ اکبرُ”
ترجمه نماز
“اللهُ اَکبَر”: “خداوند از هر کس و هر چند بزرگتر است”.بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِیمِ: “بنام خداوند بخشنده مهربان”.الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ: “ستایش، مخصوص پرودگار جهانیان است”.الرَّحْمـنِ الرَّحِیمِ: “خدای بخشنده و مهربان”.مَـالِکِ یَوْمِ الدِّینِ: “صاحب روز پاداش (قیامت)”.إیَّاکَ نَعْبُدُ وإِیَّاکَ نَسْتَعِینُ: “تنها تو را می پرستیم و تنها از تو کمک می خواهیم”.اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِیمَ: “ما را به راه راست هدایت فرما”.صِرَاطَ الَّذِینَ أَنعَمتَ عَلَیهِمْ : “راه آنان که به آنها نعمت دادی”.غَیرِ المَغضُوبِ عَلَیهِمْ: “نه راه کسانی که بر آنها خشم شده است”.وَلاَ الضَّالِّینَ: “و نه راه گمراهان”.قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ : “بگو اوست خدای یکتا”.اللَّهُ الصَّمَدُ : “خدای بی نیاز”.لمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ: “خدایی که نه فرزند کسی است و نه فرزندی دارد”.وَلَمْ یَکُن لَّهُ کُفُوًا أَحَدٌ: “وهیچ کسی، همتای او نیست”.سُبحانَ ربٌی العظیمِ وَبحمدهِ: “پروردگار بزرگ من پیراسته و منزه است و او را ستایش می کنم”.سُبحانَ ربٌی الاعلی وَبحمدهِ: “پروردگار من از همه کس بالاتر و منزه است و او را می ستایم”اشهَدُ اَن لا اِلهَ الا اللهُ وَحدهُ لا شریکَ لَهُ: “گواهی می دهم که جز آفریدگار، خدایی نیست و یکتا و بی همتاست و شریک ندارد”.واشهدُ انٌ محمداً عبدُهُ ورَسُولُهُ: “وگواهی می دهم که محمد (ص) بنده و فرستاده خداوند است”.اللهُمٌ صَلٌ علی محمٌَدٍ والِ مُحمٌد: “خداوندا! بر محمد و خاندان او درود فرست”.سُبحانَ اللهِ والحَمدُ للهِ وَلا اِلهَ الاّ اللهُ واللهُ اکبرُ: “خداوند از هر عیبی پاک و منزه است و حمد و سپاس مخصوص خداوند است و جز او پروردگاری نیست و خدا بزرگتر و برتر از هر چیز است”.السلام علیک ایها النبی ورحمة الله وبرکاته: “سلام و رحمت و برکات پروردگار بر تو باد ای پیامبر”.السلام علینا وعلی عباد الله الصالحین: “سلام بر ما (نمازگزاران) و بر بندگان نیکوکار خداوند”.السٌلامُ عَلیکُم ورحمة اللهِ وبرکاتُهُ: “سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما (مؤمنین) باد”.ربنا آتنا فی الدنیا حسنة وفی الاخرة حسنة وقنا عذاب النار: “پروردگارا!: هم دنیا و هم در آخرت، به ما نیکی عنایت فرما و ما را از عذاب آتش جهنم نگه دار”.نکاتی که در خواندن نماز باید رعایت شود:
در سجده نماز، باید پیشانی را روی خاک یا سنگ یا چیزهای دیگری از زمین بگذاریم.سجده بر چیزهایی که از زمین می روید و برای خوراک و پوشاک انسان مصرف نمی شود نیز صحیح است.انسان باید نماز را یاد بگیرد که غلط نخواند و کسی که اصلا نمی تواند صحیح آن را یاد بگیرد، باید هر طور که می تواند بخواند و بهتر آن است که نماز را به جماعت بجا آورد.پسرها و مردان باید نماز صبح و مغرب و عشا، حمد و سوره را (در رکعت اول و دوم) بلند بخوانند ولی دخترها وبانوان، اگر نا محرم صدای آنان را نشنوند می توانند بلند بخوانند و در نماز ظهر عصر همه باید حمد وسوره را آهسته بخوانند.مهر نماز که بیشتر در بین ما معمول است، در حقیقت قطعه خاک پاکیزه ای است که نمازگزار همراه خود دارد تا برای سجده، پیشانی را روی آن بگذارد.پیامبر خدا (ص) فرمود: “کسی که قنوت نمازش طولانی تر باشد، حسابرسی او در روز قیامت راحت تر است”.