مشروح گفتگوی بشار اسد با شبکههای الاخباریه و السوریه
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما (http://www.iribnews.ir/) به نقل از شبکه تلویزیونی الاخباریه سوریه، بشار اسد رئیس...
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی الاخباریه سوریه، بشار اسد رئیس جمهور سوریه در گفتگویی اختصاصی با دو شبکه تلویزیونی الاخباریه و السوریه، در تحلیل خبر مرگ ابوبکر البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش، با بیان این مطلب افزود ابوبکر البغدادی فردی است که آمریکا او را از زندان خود در عراق آزاد کرده بود تا بتواند چنین نقشی را ایفا کند، بر این اساس، البغدادی تنها یک فرد است که در هر زمان و مکانی، فرد دیگری میتواند جایگزین او شود.
متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:
مجری: شاهد پروندههای سیاسی پرفشاری هستیم، آمریکا چند روز قبل کشته شدن ابوبکر البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش را اعلام کرد، این کشور از روسیه، سوریه، عراق، ترکیه و کردها به دلیل همکاری در این عملیات تشکر کرد، ترامپ از سوریه تشکر کرد، اما واکنشی از سوریه شاهد نبوده ایم، ارزیابی جنابعالی از تشکر ترامپ از دمشق چیست؟ آیا سوریه هم در این عملیات سهیم بود؟
مجری: شاهد پروندههای سیاسی پرفشاری هستیم، آمریکا چند روز قبل کشته شدن ابوبکر البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش را اعلام کرد، این کشور از روسیه، سوریه، عراق، ترکیه و کردها به دلیل همکاری در این عملیات تشکر کرد، ترامپ از سوریه تشکر کرد، اما واکنشی از سوریه شاهد نبوده ایم، ارزیابی جنابعالی از تشکر ترامپ از دمشق چیست؟ آیا سوریه هم در این عملیات سهیم بود؟
بشار اسد: من در این باره به جز آنچه را که از رسانههای شنیده ایم، چیزی نشنیده ام، ممکن است ذکر نام این تعداد کشور به عنوان طرفهای سهیم در عملیات، با هدف مصداق بخشیدن به عملیات باشد، برای آنکه این کشورها احساس کنند خارج از این عملیات نبودند. این کشورها تمایل داشتند بخشی از عملیات باشند، آنان در گستره خیال خود این عملیات را عملیاتی گسترده تصور میکنند تا بتوانند آن را پشتوانه و اعتباری برای مبارزه با تروریسم قرار دهند، اما ما نیازی به چنین پشتوانه نداریم، زیرا در حال مبارزه با تروریسم هستیم و هیچ ارتباطی هم با موسسات آمریکایی نداریم.
مهمتر اینکه بدانیم آیا چنین عملیاتی وجود داشته یا خیر؟ حرکت هیچ هواپیمایی در صفحه رادارها ثبت نشده، چرا جسد البغدادی به نمایش گذاشته نشده است؟ سناریویی که اینجا شاهدیم مثل همان سناریویی است که درباره بن لادن اتفاق افتاد، اگر آنان درباره نمایش ندادن جسد البغدادی برهانهای مختلفی داشته باشند موضوع بازداشت صدام حسین رئیس جمهور عراق به ذهن میآید که تمامی اتفاقات آن به نمایش گذاشته شده بود، حتی زمانی که فرزندان صدام را کشتند پس از چند ماه اجسادشان را به نمایش گذاشتند، اما چرا همه چیز را در عملیات قتل بن لادن مخفی نگهداشتند و امروز هم همه چیز را در عملیات قتل ابوبکر البغدادی مخفی نگه میدارند؟ این بخشی از فریب آمریکایی است و ما نباید هر آنچه را که آنان ادعا میکنند تصدیق کنیم مگر آنکه برای ادعایشان سند و دلیل ارائه کنند. سیاستمدار آمریکای متهم است مگر آنکه برائتش اثبات شود.
مجری: جناب آقای رئیس، اگر واقعیت این باشد که البغدادی کشته شده است، آیا این اتفاق به معنی پایان عمر تشکیلات زیر نظر اوست؟ یا آنکه، چون گذشته، رهبران جدید و تشکیلات جدید روی کار خواهند آمد؟
بشار اسد: البغدادی نماینده داعش و داعش نماینده یک اندیشه است، این گروه وارث اندیشه تندروانه وهابیت است، وهابیت نیز بیش از دو قرن عمر دارد، تا زمانی که این اندیشه باقیست به این معنی است که مرگ البغدادی یا مرگ کل داعش در پایان دادن به چنین اندیشه تندروانهای اثر بخش نیست. در بعد شخصیتی هم باید بدانیم که ابوبکر البغدادی همان فردی است که در زندان آمریکایی در عراق به سر میبرد و آمریکا او را از زندان آزاد کرده بود تا بتواند چنین نقشی ایفا کند.
بر این اساس، ابوبکر البغدادی تنها یک فرد است که در هر زمان و مکانی، فرد دیگری میتواند جایگزینش شود، اگر چه خدا میداند که آیا واقعا کشته شد، یا به شیوه دیگری (به غیر از آنچه آمریکا میگوید) به قتل رسید یا ربوده شد، یا از نظرها دور نگهداشته شد یا آنکه شخص دیگری به جای او مد نظر قرار گرفت,، اما باید بدانیم سیاست آمریکا تفاوتی با هالیوود ندارد، این سیاست مبتنی بر خیال است، سیاست آمریکا و هالیوود میتوانند جایگزین هم شوند. معتقدم مرگ البغدادی نمیتواند جالب توجه باشد، زیرا این فرد با نامی دیگر یا با شخصی دیگر و حتی ممکن است گروه داعش با نام دیگر باز تولید شود، اما در این میان آنچه باقی است همان اندیشه، همان بهره برداری و همان مدیریتی است که آمریکا در اختیار دارد.
مجری: در میان افکار عمومی سئوالاتی درباره توافق روسیه و ترکیه، به ویژه درباره بند مرتبط به حفاظت از شرایط موجود در منطقه تحت تجاوز ترکیه یعنی تل ابیض و راس العین تا عمق سی و دو کیلومتری مطرح است، برخی این روند را مشروعیت دادن به اشغالگری ترکیه میخوانند به ویژه اینکه در این توافق هیچ اشارهای به نقش سوریه نشده است.
بشار اسد: اول اینکه اصول روسیه در طول دوره این جنگ و از قبل از حمایت ارتش این کشور از سوریه در سال ۲۰۱۵, آشکار بوده است، این اصول مبتنی بر قانون بین المللی است و آن حق حاکمیت و وحدت سرزمینی سوریه است. این موضوعی است که با تغییر شرایط، عوض نشده است. در عین حال سیاست روسیه تعامل با واقعیت هاست و این واقعیت دو نکته را محقق کرده است، اولی عقب نشینی گروههای مسلح از شمال به سمت جنوب و با نظارت ارتش سوریه، در مقابل ورود ارتش سوریه به سمت شمال و به مناطق تحت اشغال ترکیه. این موضوع، اتفاق مثبت تلقی میشود اگر چه تا زمانی که ارتش ترکیه به هر روشی از این مناطق خارج نشود، موجب پایان حضور ترکیه در این مناطق نخواهد شد.
اتفاق روسیه و ترکیه، دائمی نیست بلکه موقت است، اگر چه برداشت برخی این است که دائمی است و چنین توافقی موجب میشود تا تروریستها در این مناطق باقی بمانند، اما این برداشت درست نیست، واقعیت این است که این اتفاق فرصتی برای حمایت از شهروندان و فرصتی برای گفتگو با تروریستها جهت اخراج از این مناطق است، پس باید میان اهداف نهایی یا راهبردی با تاکتیک تفاوت قائل شد. این توافق در مدت زمان مشخص شده توافق مناسبی است. چرا؟ اول اینکه مداخله ترکیه در این منطقه، فارغ از طمع ورزیهای نامناسبی که دارد تعبیری از تمایل آمریکا به چنین مداخله ایست، ترکیه طمع ورزیهایی در سر دارد، اما هم زمان ارتباطات روسیه بر اساس اصول و با هدف حفظ منافع مسکو است. با این حساب ارتباط روسیه و ترکیه، مناسب است، زیرا موجب میشود طمع ورزیهای ترکیه مهار شود.
جانب دیگر قضیه این است که توافق روسیه با ترکیه راه را برای اهداف آمریکا در شمال میبندد، در توضیح این نکته به پیشنهاد اخیر آلمان اشاره میکنم، پیشنهاد آلمان پیشنهادی از جانب ناتو بود، یعنی این کشور از جانب آمریکا و ناتو اظهار نظر کردتا امنیت منطقه مورد نظر با نظارت بین المللی تامین شود، این پیشنهاد به معنی خروج این منطقه از تسلط سوریه و تمرکز برخی بر تجزیه و تقسیم سوریه است، با این حساب روسیه با توافقی که با ترکیه کرد موجب شد هم ترکیه مهار شود، هم راه برای آمریکا مسدود شود و هم در مسیر تلاشها برای بین المللی کردن اداره منطقه مورد نظر که پیشنهاد آلمان بود مانع ایجاد شود، به همین منظور ما توافق روسیه و ترکیه را مثبت میدانیم، البته اینگونه نیست که این توافق همه چیز را محقق سازد، اما زیانها را کاهش میدهد و زمینه را برای آزادی این منطقه در آینده نزدیک فراهم میکند.
مجری: جنابعالی توافق مذکور را موقت خواندید، اما همانگونه که میدانیم ترکیه به توافقات پایبند نیست، بر این اساس سئوال این است که اگر ترکیه به اشغالگری خود در مناطقی که در تجاوزات اخیرش وارد آن شده است، ادامه دهد چه خواهد شد؟ جنابعالی بارها متذکر شدید که نظام سوریه برای دفاع از خود از تمامی امکانات بهره میگیرد، در بعد عملی آیا این توافق مانعی در برابر توان سوریه برای استفاده از این مکانات نیست؟
بشار اسد: مثال دیگر در این زمینه درباره ادلب است، در این موضوع نیز در آستانه، توافق شده بود تا ترکیه از این منطقه خارج شود، اما این کشور خارج نشد و ما برای آزادی این بخش از خاک سوریه اقدام کردیم. البته آزادی ادلب یک سال به تاخیر افتاده بود که دلیل این تاخیر، فرصت دادن به تلاشهای سیاسی و دیگر تلاشها برای اخراج تروریستها از این منطقه و به طور کلی برای بهره برداری از تمامی فرصتها بود، اما در پایان با عملیات نظامی برای آزادی تدریجی این بخش از سرزمین اقدام کردیم.
عین این موضوع در منطقه شمالی رخ داد، این اتفاق پس از آن بود که تمامی فرصتهای سیاسی از بین رفت. اردوغان از همان اوایل جنگ در پی ایجاد مشکل میان دو ملت ترکیه و سوریه بود، او این هدف را سعی کرد با رویارویی نظامی محقق سازد به این دلیل که در اوایل جنگ ارتش ترکیه با ارتش سوریه همراه بود و در مناطق دور دست مرزی با ما همکاری داشت تا آنکه اردوغان علیه این همکاری کودتا کرد، همکاری ما با ارتش ترکیه بر این اصل استوار بود که ترکیه دشمن نیست. اگر چه امروز اردوغان و اعضای دولتش دشمن محسوب میشوند، اما گروههای سیاسی و بخش زیادی از ترکیه با سیاستهای اردوغان مخالفند، در چنین شرایطی باید روشی در پیش بگیریم که ترکیه به دشمن تبدیل نشود. اینجاست که نقش دوستان یعنی روسیه و ایران آشکار میشود.
مجری: در تکمیل این مبحث اشاره میکنم که تدابیر گذشته ترکیه به ویژه تدابیر اردوغان مثل تلاش برای ترکیه سازی کردن منطقه، ساخت دانشگاهها و آموزش زبان مشخص، بخشی از تدابیر فردی است که نمیخواهد از شرایط کنونی فاصله بگیرد بلکه در پی آن است تا آنچه را که در سر دارد تکمیل کند، جنابعالی فرمودید آنان دیر یا زود از این منطقه خارج میشوند، با این حساب تدابیری که اشاره کردم برای چیست؟
رئیس جمهور سوریه: ترکیه اگر در اندیشه خروج بود از ادلب خارج میشد، شما گفتید در ادلب شاهد حضور ارتش ترکیه (ارتش به معنی واقعی کلمه) نبوده ایم، اما باید بدانیم برای ما، تمام سوریه یک میدان است، از دورترین نقطه در جنوب مرز تا دورترین نقطه در شمال مرز، ترکیه نماینده آمریکا تلقی میشود، ما نیز در هر مکانی با این نماینده جنگیده ایم و میجنگیم، اگر این کشور نخواهد از راههای دیگری استفاده و عقب نشینی کند گزینهای جز جنگ باقی نمیماند,، اما حرف من این است که در کوتاه مدت باید به تلاشهای سیاسی فرصت داد، ولی اگر نتیجه نداد با این کشور که دشمن ماست وارد جنگ شد.
در حال تکمیل است...