سازمان ملل متحد بهمنظور آگاهی بخشی به جوامع بشری درباره آسیبهایی که استفاده نکردن از سرویسهای بهداشتی مناسب برای انسان و کره زمین دارد، روز ۱۹ نوامبر را بهعنوان روز جهانی توالت (World Toilet Day) نامگذاری کرده است و در سال ۲۰۰۱ میلادی سازمان بینالمللی توالت (World Toilet Organizatin) تأسیس شده است.
شاید عدهای نامگذاری این روز را بیهوده میدانند، اما بد نیست بدانید که در کشورهایی مانند هلند اعتراضات گستردهای برای نبود سرویس بهداشتی عمومی برگزارشده است چراکه در این کشور برای هر ۱۶ هزار نفر فقط شش سرویس بهداشتی عمومی ساخته شده است.
بسیاری از توالتهای عمومی در این کشورها صرفاً برای آقایان قابلاستفاده است، در سال ۲۰۱۷ نیز زنان هلندی نسبت به این معضل کمپینی راهاندازی کردند و خواهان ساخت توالتهای عمومی مناسب با شرایط آنها در سطح شهرهای کشور خود شدند.
اما در برخی از کشورها مانند استرالیا، نرمافزاری بهعنوان نقشه ملی توالت عمومی تهیهشده است تا مردم بتوانند از نزدیکترین توالت، ساعت کار و امکانات خاص برای کودکان و معلولان اطلاع پیدا کنند؛ با این توصیفات باید خوشحال باشیم که تعداد سرویس بهداشتی عمومی ساختهشده در شهر قزوین قابلقبول و شهرداری در این حوزه بهخوبی واردشده است.
در شهر قزوین ۳۱۸ چشمه سرویس بهداشتی داریم
محمدصادق مظفری مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری قزوین بابیان اینکه ۴۵ ساختمان سرویس بهداشتی در سطح شهر و پارکهای قزوین تأسیسشده است، به ایسنا میگوید: در شهر قزوین درمجموع ۳۱۸ چشمه سرویس بهداشتی داریم که از این تعداد ۳۵ ساختمان داخل پارکها و ۱۰ ساختمان در سطح شهر احداث شده است.
وی تأکید میکند: اگر بخواهیم ازنظر تفکیک منطقه بررسی کنیم نیز در منطقه یک شهرداری ۱۱ ساختمان، در منطقه دو شهرداری ۱۸ ساختمان و در منطقه سه شهرداری ۱۶ ساختمان داریم که از این تعداد ۱۶ سرویس بهداشتی نگهبان ثابت و ۲۹ ساختمان نظافتچی گردشی دارند، همچنین کل سرویسهای بهداشتی در شهر قزوین توسط پیمانکاران بهصورت مستقل حفظ و نگهداری میشود.
مظفری یادآور میشود: در سرویسهای بهداشتی اغلب دو در ورودی وجود دارد، برای بانوان سطل زباله قرار دادهشده است اما به دلایل مسائل بهداشتی امکان قرار دادن دستمالکاغذی نداریم، در سرویس بهداشتی پارک بانوان نیز آبگرمکن خورشیدی قرار دارد.
به گزارش ایسنا، اگرچه شهر قزوین ازنظر وجود سرویس بهداشتی در شرایط مناسبی قرارداد اما این امر دلیل نمیشود که از ضرورت وجود سرویسهای بهداشتی تمیز و در فاصلههای مکانی استاندارد صحبت نشود، سرویس بهداشتی تمیز و در دسترس بودن آن، یکی از مهمترین جلوههای یک شهر مدرن و نظام بهداشت عمومی محسوب میشود که باید در قزوین بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
حسنا کشاورز یکی از شهروندان قزوینی به ایسنا میگوید: از سرویسهای بهداشتی عمومی در سطح شهر استفاده میکند، در برخی نقاط مانند سرای سعدالسلطنه سرویسهای بهداشتی مجهزی ایجادشده و همواره تمیز است؛ همچنین مایع دستشویی و دستگاه خشککن نیز دارد.
وی ادامه میدهد: در برخی نقاط نیز سرویسهای بهداشتی ازنظر نظافت نامناسب است و حتی در برخی موارد شیرآلات مناسبی وجود ندارد و شیر آب چکه میکند، متأسفانه برخی از سرویسهای بهداشتی سطح شهر ازنظر بهداشت عمومی در سطح خیلی پایینی قرار دارد.
بعضی موارد به فرهنگ شهری برمیگردد
فاطمه محمدی یکی دیگر از شهروندان قزوینی نیز معتقد است که قزوین ازنظر تعداد سرویس بهداشتی قابلقبول است و تأکید میکند: من به شهرهای مختلفی سفر کردم و میتوانم بگویم قزوین از این نظر جایگاه خوبی دارد، ساختمان سرویسهای بهداشتی عمومی که در سطح شهر وجود دارد کاشیکاری شده و مرتب است و امکانات خوبی دارد.
وی تصریح میکند: اما متأسفانه در برخی از این ساختمانها بهداشت ضعیف است و این نیز به فرهنگ مردم برمیگردد، مردم هنگام استفاده از سرویس بهداشتی عمومی آنطور که باید نظافت را رعایت نمیکنند، شلنگها را روی زمین رها میکنند، آب را باز میگذارند که این موارد به فرهنگ شهری برمیگردد و باید اصلاح شود.
محمدی عنوان میکند: اگر مردم همان نکات بهداشتی-نظافتی که هنگام استفاده از سرویس بهداشتی منزل خود رعایت میکنند را نیز در استفاده از سرویس بهداشتی عمومی رعایت کنند شرایط خوب میشود.
نمیتوانیم ۲۴ ساعته نگهبان ثابت بگذاریم
محمدصادق مظفری، مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری قزوین در این خصوص میگوید: قسمت عمده نارضایتیهایی که امسال در خصوص سرویس بهداشتی داشتیم شامل تخریب سرویس بهداشتی توسط برخی افراد است، گاهی در یک روز شیشه، شیر آب، شلنگها و روشنایی سرویسهای بهداشتی سه بار مورد تخریب قرار میگیرد، بهطورمعمول همکاران ما در زمان کوتاهی این تخریبها را تعمیر و مرتب میکنند.
وی تصریح میکند: یکی از مشکلاتی که داریم این است که وسایل و اشیا را به داخل چشمههای سرویس بهداشتی میاندازند که همین امر باعث بسته شدن سرویس بهداشتی و بالا آمدن آب میشود، بهطوریکه مجبور شدیم در برخی از سرویسها عملیات حفاری انجام دهیم و لولهها را تعویض کنیم.
مظفری یادآور میشود: اغلب این سرویسها دارای آینه هستند، تمام سرویس بهداشتیها مایع دستشویی دارد مگر اینکه در ساعاتی قسمت نازل مایع دستشویی تخریبشده یا مایع تمامشده باشد که آنهم حدوداً یک ساعت طول میکشد تا شارژ شود.
وی تأکید میکند: نظافت کار لحظهای است، قسمت عمده چکه کردن آب یا هدر رفتن آب به تخریب توسط شهروندان برمیگردد، در موارد اندکی قصور در نگهداری دیده میشود، البته باید در نظر گرفت در تمام سرویسهای بهداشتی نمیتوانیم ۲۴ ساعته نیروی ثابت بگذاریم، هر سرویس بهداشتی با توجه به نقطه قرارگیری بهصورت روزانه و ساعتی مورد بازدید قرار میگیرد و کم و کسریها اصلاح و شارژ میشود.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری قزوین بیان میکند: سرویسهای بهداشتی همهروزه ساعت هشت صبح بازدید و شستوشو میشوند، البته به علت عدم رعایت بهداشت فردی برخی از سرویسها چند بار در روز نظافت میشوند، در برخی اوقات نیز شاهد دزدی شیرآلات هستیم که باعث نشت آب میشود.
مظفری تصریح میکند: امسال با توجه به تمام تخریبهایی که صورت گرفته است وضعیت سرویسهای بهداشتی بهتر و قابلقبولتر است، همچنین تدابیری برای سال جاری و سال آینده داریم، شهروندان نیز میتوانند هر نقصی در سرویس بهداشتی را از طریق سامانه ۱۳۷ یا شماره تماس ۳۳۲۲۷۰۰۶ مستقیم با سازمان پارکها اطلاع بدهند.
به گزارش ایسنا، یکی از مشکلات سرویسهای بهداشتی نظافت و نگهداری است که بخشی از آن بر عهده شهروندان قرار دارد، اما باید توجه کرد مسائلی مانند تأسیس سرویس بهداشتی با توجه ویژه به نیازهای معلولان، گردشگران خارجی، فضای مناسب مادر و کودک ازجمله مسائلی است که در قزوین مورد غفلت قرارگرفته است، از طرفی بسیاری از سرویسهای بهداشتی داخل فضاهای پارکها و فضاهای سبز قرار دارد و در فضاهای غیر پارکی نظیر معابر شهری و میدانها و محلهای غیر پارکی کمبود سرویسهای بهداشتی مشهود است که باید مورد رسیدگی قرار بگیرد.
انتهای پیام