۲۶ آذرماه یکی از روزهای سرنوشتساز صنعت حمل و نقل در کشور است زیرا ۳۷ سال پیش چنین روزی در بحبوحه جنگ تحمیلی، حدود ۱۰۰ کشتی حامل کالا در بنادر جنوبی کشور، منتظر تخلیه بار بودند و با فرمان تاریخی امام خمینی (ره) کامیون داران کشور در یک بسیج عمومی صحنههای کم نظیری از فداکاری، ایثار و تلاش شبانهروزی را برای تخلیه بنادر به ثبت رساندند؛ خصوصیاتی که پس از آن نیز در تمامی این سالها با همه فراز و فرودهای اقتصادی در ایران، فعالان حمل و نقل و رانندگان شریف کشور، آنها را حفظ کرده و همراه دولت و ملت بودهاند.
این روز بهانهای شد تا مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان خراسان جنوبی بازدیدی از پایانههای بار و مسافر شهر بیرجند داشته باشد و در این بازدید رانندگان نیز مجالی یافتند تا از دغدغهها و مشکلات خود بگویند.
سهمیه گازوئیل دغدغه مشترک اغلب رانندگان حاضر در سالن پایانه بار بیرجند بود و عنوان میکردند که سهمیه موجود تنها نصف ماه را پاسخگو است.
رییس انجمن صنفی رانندگان خراسان جنوبی که روز سهشنبه به نمایندگی از این قشر سخن میگفت با اشاره به مشکل سوخت اظهار داشت: از آنجا که سهمیه در نظر گرفته شده کفاف کارکرد کامیونها را ندارد رانندگان مجبور به استفاده از سوخت آزاد میشوند.
غلامرضا مرکی افزود: سهمیه آزاد را هم در بیشتر جایگاههای عرضه سوخت نمیتوان دریافت کرد که به نظر میرسد پشت پردههایی داشته باشد.
وی بیان کرد: برخی جایگاهها خودسرانه سهمیه گازوئیل تریلی و کامیون را کاهش میدهند، به بهانه اینکه از شرکت پخش فرآوردههای نفتی دستور دارند اما همواره از عرضه این دستورالعمل سرباز میزنند.
مرکی گفت: بیمه تکمیلی رانندگان نیز بسیاری از نیازها را پوشش نمیدهد.
رییس انجمن شرکتهای حمل و نقل کالا شهرستان بیرجند نیز با بیان اینکه فقط ۲ جایگاه در این شهرستان کارت آزاد سوخت را قبول میکند افزود: راننده برای دریافت گازوئیل آزاد باید فاصله طولانی را طی کند.
حامد کریم پور با انتقاد از اینکه جایگاههای عرضه سوخت از ساعت خاصی در عصر دیگر گازوئیل نمیدهند گفت: اگر بخواهد این طور باشد حمل و نقل از ساعت ۱۷ باید تعطیل شود که این موضوع کرایه حمل بار را تا ۵۰ درصد افزایش میدهد.
وی با تاکید بر اینکه برای حل مشکلات موجود باید جایگاههای عرصه سوخت در استان شبانهروزی شود اظهار داشت: این دغدغهها در استانهای دیگر خیلی کمتر از خراسان جنوبی است.
رییس انجمن شرکتهای حمل و نقل کالا شهرستان بیرجند پیشنهاد داد: مسؤولان در طول سال با انجمنهای مرتبط با حمل و نقل جلساتی را برگزار کنند تا به صورت مستمر مشکلات بررسی و رصد شود.
وی مالیات و بیمه را از دیگر مشکلات بخش حمل و نقل در استان خراسان جنوبی عنوان کرد و افزود: برخی از رانندگان که تصادف میکنند ممکن است سه سال خودرو آنان خوابیده باشد ولی راننده باید مالیات بدهد.
جایگاه شغل رانندگی رو به بهبود است
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان جنوبی نیز با اشاره به وجود ۱۴ انحمن صنفی در حوزه حمل و نقل استان گفت: بیش از ۷۰ درصد رانندگان ۳۰ تا ۵۰ سال سن و حدود سه درصد نیز تحصیلات دانشگاهی دارند که نشان میدهد فضای حمل و نقل در استان رو به تغییر است.
جعفر شهامت افزود: اخیرا داشتن مدرک دیپلم برای ورود به حرفه رانندگی الزامی شده پس نشان میدهد که ورود به این حرفه ساده نیست و جایگاه شغل رانندگی رو به بهبود است.
وی با تاکید بر اینکه هنوز برخی رفتارها به اصلاح نیاز دارد و متعهد هستیم این موارد را پیگیری و رفع کنیم گفت: منابع مالی راهداری و حمل و نقل جادهای از عوارض بخش حمل و نقل بوده و در بخش زیرساختها هزینه میشود.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان جنوبی درخصوص حل مشکل سوخت گازوئیل گفت: باید مستندات جمع آوری و اگر مشخص شود که میزان سهمیه در نظر گرفته شده پایین است از سطح کلان کشور پیگیری کنیم.
وی افزود: چنانچه برخی مشکلات داخل استان احصا شود با دستگاه های مربوطه از جمله شرکت پخش فراوردههای نفتی وارد مذاکره میشویم.
شهامت گفت: اگر بارنامه رانندگان روی سایت بارگذاری نشود قابل ردیابی بوده و جرم و تخلف محسوب میشود.
وی با بیان اینکه مشکل سهمیه ۲۰۰ لیتر سوخت خروجی مرز نیز با دستور استاندار حل شده است گفت: امیدواریم این موضوع که از مصوبات هیات وزیران نیز است در اجرا دچار مشکل نشود.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان جنوبی ادامه داد: درخصوص برخی شکایتها که رانندگان از جایگاههای سوخت دارند نیز با هماهنگی استانداری گشتهای نامحسوس فعال میشود تا بتوان حقیقت ماجرا را کشف کرد.
وی با تاکید بر اینکه موضوع بارنامههای جعلی و صوری به طور جدی پیگیری میشود گفت: بسیاری از بیاخلاقیها که از برخی شرکتهای حمل و نقل خارج استان گزارش میشود مصداق آن در خراسان جنوبی ضعیف است.
شهامت با بیان اینکه ۳۰ هزار و ۴۰۰ حلقه لاستیک سنگین و نیمه سنگین ماهانه در استان توزیع میشود افزود: برای بیمه تامین اجتماعی رانندگانی که قبل از سال ۹۷ وارد این عرصه شدهاند یارانه برقرار شده و بیمه تکمیلی نیز از مواردی بوده که به سرانجام رسیده است.
وی اظهار داشت: تاکنون هفت هزار و ۱۰۰ راننده ناوگان جادهای در استان از مزایای بیمه تکمیلی استفاده کردهاند اما اگر اشکالاتی در این طرح وجود دارد، پیگیری خواهد شد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان جنوبی از به روزرسانی نرخ کرایه براساس تن کیلومتر خبر داد و گفت: به روزرسانی کرایه تاکنون تاکنون ۲ مرتبه انجام شده که نرخ حداقلی بر مبنای توافق انجمن صنفی رانندگان و انجمن شرکتهای حمل و نقل کالا است.
وی با تاکید بر اینکه سوخت آزاد نیز باید در توافقات نرخ کرایه محاسبه شود افزود: اگرچه تولیدکنندگان هم شرایط سختی دارند اما بخش حمل و نقل به تنهایی نمیتواند فشار ناشی از مشکلات اقتصادی را تحمل کند.
وی همچنین از تخصیص یک جفت لاستیک بدون نوبت برای رانندگانی خبر داد که در حمل کالاهای اساسی مشارکت دارند و گفت: رانندگان به عنوان نمایندگان راهداری باید مشکلات حوزه راه و حمل و نقل را گزارش دهند و ما هم موظف به پیگیری هستیم.