اگر به گرگان سفر کردید و دوست داشتید وعده های غذایی خود را دررستوران صرف نمایید ،یکی از گزینه های شما کبابی می تواند باشد اکثر شهرهای ایران کبابی های اصیل و متنوعی دارد گرگان هم مانند سایر شهرهای بزرگ رستورانهای زیادی داردهمچنین در بین آنها کبابسراهای معروفی هم دارد که ما در این مطلب به ۱۰ کبابی معروف گرگان اشاره خواهیم داشت .
کبابسرای سید
کبابسرای سید از بهترین کبابی های گرگان است که پا را کمی فراتر گذاشته و دو شعبه در شهر گرگان دارد. شعبه یک دور فلکه مدرس یک محل شاخص است که محال است از فلکه مدرس رد شوید و آن را نبینید. شبها دود سفیدی از این کبابی به آسمان میرود و منظرهای دیدنی را ایجاد میکند. شعبه دوم کبابسرای سید در خیابان گلشهر، گلشهر ۱۵ قرار دارد.هردوی این شعبهها دارای دو طبقه بوده و در هر دو طبقه میز و صندلی چیده شده است. در کبابسرای سید همان کبابهای سنتی مانند دل، جگر، بال و پاچین و صد البته کباب یونانی سرو میشود. کبابسرای سید طرفداران خود را دارد و پاتوق ثابتی برای خیلی از گرگانیها است.
در کبابسرای سید علاوه بر تمام کبابها، یک کباب مخصوص به اسم جگر کفنی (کفن پیچ) هم سرو میشود. این جگر کفنی مانند کباب یونانی یک نوع کباب است که داخل ورقه چربی پیچیده شده ولی شاید با آمدن کباب یونانی امروزه جاهای کمی آن را سرو کنند.


کبابسرای حاج علی(جامی)
کبابسرای حاج علی در ابتدای شهرک جامی، بین جامی یک و سه قرار دارد. از این جهت گرگانیها گاهی به آن کبابی جامی هم میگویند. کبابسرای حاج علی دو سالن دارد که یکی بزرگتر و تمیزتر است و تنها کبابی در گرگان است که مانند رستورانها موسیقی زنده دارد. گذشته از تعداد زیاد کبابیها، در گرگان اندازه و تعداد کبابها هم از هر شهر دیگری متفاوت است و شما با همین مبلغی که برای یک سیخ کباب در تهران میپردازید در اینجا از اندازه و مقدار کباب حتما متعجب خواهید شد.
چیز دیگری که قطعا شما را متعجب میکند همان کباب یونانی است که حتی در سایر شهرهای استان گلستان هم وجود ندارد و فقط گرگانیها آن را میشناسند. وقتی دنبال علت این موضوع رفتم به حاج علی رسیدم که میگفتند کباب یونانی را به گرگان آورده است. ایشان توضیح دادند که کمتر از ده سال قبل وقتی یک مغازه خیلی کوچک کبابی داشتم یک روز که مواد کوبیده اضافه آمده بود آنها را مانند جگر کفنی لای چربی پیچیدم و سیخ زدم و خیلی خوشمان آمد.
بعد آن را برای مشتریها آوردیم و کم کم آنقدر زیاد شد که تمام کبابیها آن را تقلید کرده و به منوی خود اضافه کردند. من به جواب سوال بزرگم که چرا این کباب فقط در گرگان هست رسیدم. حاج علی میگوید من اسم آن را کباب مخصوص حاج علی گذاشتم ولی نمیدانم چطور شد که به یونانی شهرت یافت.


کبابسرای جهاننما
معروفترین راسته جگرکیهای گرگان در فلکه کریمی به سمت خیابان مطهری جنوبی قرار دارد. جاییکه در آن مغازههای کبابی بغل به بغل هم قرار دارند. در این راسته کبابی جهاننما از قدیمیترین و بهترین کبابی های گرگان است. کبابی جهاننما از آن دسته کبابیهاست که از شکل سنتی فاصله گرفته و ظاهر شیکتری دارند. این نوع کبابیها معمولا در شکل و ظاهر شبیه یک رستوران هستند. کبابسرای جهاننما در دو طبقه و با ظاهری امروزیتر ظرفداران خاص خود را دارد. بسیاری از گرگانیها مهمانهای خود را که از شهرهای دیگر آمدهاند به کبابسرای جهاننما میآورند.
کبابسرای جهاننما با انواع و اقسام کبابها از دل و جگر و یونانی و کباب مرغ و جگر سفید از مهمانان خود پذیرایی میکند. در این نوع کبابیهای گرگان حتی گاهی کوبیده و جوجه بدون برنج هم سرو میشود.


کبابسرای علی
کبابسرای علی هم در راسته کبابیهای فلکه کریمی واقع شده است. اگر از سمت فلکه کریمی به سمت خیابان مطهری جنوبی بروید، در سمت راست خودتان تعداد زیادی کبابی میبینید که کبابسرای علی یکی از آنها است.
کبابسرای علی هم جزو آن دسته از کبابیهاست که شکل و ظاهر امروزیتری دارند. در واقع میتوان گفت در گرگان برای هر مشتری با هر سطح طبقاتی کبابی و جگرکی وجود دارد. همه مردم گرگان از طبقات بالا و مرفه گرفته تا طبقات پایینتر همه عاشق کباب هستند و تفاوتی از نظر میزان علاقه وجود ندارد و تفاوت شاید فقط در نوع مغازههایی هست که آنها انتخاب میکنند.
کبابسرای علی از آن دسته مکانهاست که برای مشتریانی که به امروزی بودن اهمیت میدهند مناسب است. هرچند وقتی صحبت از بهروز بودن در مورد کبابیها در گرگان میکنیم به هیچ وجه آن فضای لاکچری که در رستورانهای مدرن است، مدنظرمان نیست. بلکه منظورمان صرفا این است که کبابخوری در گرگان بسیار سنتی بوده و از مغازههای بسیار کوچک و معمولی که ظاهر نه چندان تمیزی دارند آغاز شده است و بعدها با گسترده شدن این مغازهها نمونههای جدیدتری از کبابی فقط در مقایسه با مدل قدیمیتر آن ایجاد شده که کبابسرای علی یکی از آنها است.
کبابسرای علی هم انواع و اقسام کبابها را بدون برنج سرو میکند. درواقع در هیچ یک از کبابیهای گرگان کوبیده با برنج را نمیتوانید پیدا کنید.


کبابسرای راه شب
یکی از محبوبترین و بهترین کبابی های گرگان کبابسرای راه شب است که در انتهای خیابان شهدا نبش خیابان لاله ۱۶ قرار دارد. این خیابان هم جزو راسته کبابیهای گرگان به شمار میرود.
کبابسرای راه شب از آن دسته کبابیهاست که همچنان شکل و ظاهر سنتیتر خود را حفظ کردهاند. این مغازه ساده صمیمی دو طبقه دارد. ولی از آن دوطبقههایی که با یک راهپله تنگ به هم وصل میشوند و در طبقه دوم علاوه بر میز و صندلی یک حالت انبار هم برای خود کبابی دارد. اینها شاید هنوز اصول بازاریابی و مشتریمداری اصلا به گوششان هم نخورده باشد. اما با این وجود مشتریان ثابت خود را دارند.
کبابسرای راه شب، کباب یونانی معروفی دارد که شاید از بسیاری از جاهای دیگر خوشمزهتر و پرآبتر است. علاوه بر آن تمام کبابهای دیگر هم در آن سرو میشود. مشتریهای اینجا کاری به فضای تنگ و باریک مغازه ندارند. آنها افرادی هستند که هنوز هم معتقدند اصل کباب همان چیزی است که از قدیم مرسوم بود. اگر با این مشتریان همصحبت شوید حتما خاطرههای خوبی از کبابیهای پشت امامزاده برای تعریف کردن دارند.
کبابسرای جرجان
تفاوتهای منطقهای مربوط به غذاها، سنتها و باروهای مردم همواره برای من جالب بودهاند. برای همین به تعداد زیاد کبابیها در گرگان بسنده نکردم و تحقیقاتی هم در مورد اینکه چرا و چطور این تعداد مغازه در گرگان رواج یافت انجام دادم. در این تحقیقات متوجه شدم که در گذشتهای نه چندان دور کبابیها در گرگان به شکل گاریهایی بودند که در خیابان پراکنده بودند. مردم برای خوردن دل و جگر به این گاریها مراجعه میکردند و سپس سیخ دل و جگر را از فروشنده گرفته و خودشان روی آتش کباب میکردند. درواقع کبابخوری در گرگان قدیم چیزی مثل لبو و باقالی خوردن در امروز بوده که بدون میز و صندلی و بدون کوچکترین تشریفاتی انجام میشود.
کبابسرای جرجان شکل متفاوتی دارد. در آن بهجای میز و صندلی فقط سکوهایی چسبیده به هم وجود دارد که با حصارهای چوبی از هم جدا شدهاند. روی آنها قالی و پشتی قرار دادهاند و فضای آرام و بدون استرس و صدای موزیک ملایمی که همواره در آن میپیچد، لذت کبابها را چندبرابر میکند. در اینجا هم انواع و اقسام کبابها سرو میشود. بهخصوص کباب یونانی که نگین کبابیهای گرگان است.


کبابسرای زیارت
کبابسرای زیارت هم در همان راسته کبابیهای خبابن مطهری قرار دارد و از آن دسته کبابیها است که در شکل مدرنتری ساخته شده و از بهترین کبابی های گرگان است. اگر از فلکه کریمی به سمت خیابان مطهری بروید، کبابسرای زیارت در سمت چپ شما قرار دارد. البته برای دیدن آن باید دقت زیادی کنید تا بتوانید از بین انبوه درختان بلندی که در جلوی آن قرار دارند نوشتههای روی شیشه را بخوانید.
در کبابسرای زیارت، علاوه بر دل و جگر و قلوه، میتوانید بال کبابی، کوبیده، چنجه و حتی شیشلیک هم سفارش دهید. کباب یونانی مخصوص گرگان را هرگز فراموش نکنید.


کبابسرای عموحسن (عمارت)
اگر میخواهید تجربه چشیدن طعم یک کباب یونانی متفاوت را داشته باشید حتما به کبابسرای عمارت در خیابان جمهوری که سمت فلکه مازندران واقع شده بروید. اینجا علاوه بر کبابهای معمول مانند دل و جگر و قلوه، رولت گوشت کبابی و قارچ کبابی هم میتوانید سفارش دهید. کبابسرای عمارت در شهر گرگان به عموحسن شهرت دارد و پاتوق خیلی از عاشقان کباب یونانی است. عموحسن کباب یونانی را در اندازههای بزرگتر نسبت به تمام کبابیهای گرگان تهیه میکند.کباب یونانی عموحسن برخلاف سایر جاها تخت و مستطیل شکل است و کبابی بسیار آبدار و خوشمزه از آب درمیآید. به همین دلیل این رستوران را از بهترین کبابی های گرگان میدانند.
کبابسرای عموحسن یک راهروی باریک دارد که انتهای آن به یک سالن بزرگ منتهی میشود. درون این سالن هم میز و صندلی پلاستیکی و هم تخت برای اینکه به سبک قدیم بنشینید و سفرهای پهن کنید وجود دارد.


کبابسرای چلچلا
کبابسرای چلچلا از آن دسته کبابیها است که با تغییرات بسیار زیادی در شکل و ظاهر کبابها در این زمینه از همه سنتشکنتر بوده است. پشت ویترین کبابسرای چلچلا بسیار خوشرنگ و هوسبرانگیز است. در ویترین چلچلا علاوه بر همان کبابهای معمول، رولتهای گوشت و قارچها همگی رنگی هستند. هر رنگ معرف یک طعم خاص است. مثلا قارچهای زرد رنگ، طعم زعفران دارند و قرمزها طعم فلفل تند. تنوع رنگها در پشت ویترین محال است که شما را وسوسه نکند. کبابسرای چلچلا از بهترین کبابی های گرگان است که طرفداران خود را در شهر گرگان دارد. طرفدارانی که احتمالا عاشق تجربه طعمهای متفاوت هستند.
وقتی علت این تفاوت عمده نسبت به تمام کبابیهای دیگر را از مدیر آنجا جویا شدم، گفتند که نوع پخت این نوع کبابها در اصل مختص به کشور گرجستان بوده و که در سفری به گرجستان آنرا آموخته و در گرگان اجرا کردهاند. درواقع میتوان گفت چلچلا ترکیبی از آنچه که در گرگان هست با آنچه که در گرجستان دیده را ارائه میدهد و از این جهت در صنف خودش ابتکاری به خرج داده است.
کبابسرای چلچلا در فلکه مازندران در همان راسته کبابیهای خیابان جمهوری قرار دارد. خیابانی که در آن شبها همه مغازههای کبابی منقلهای بزرگ کباب را به بیرون مغازه میآورند و منظره جالبی از دود کباب که از دو طرف خیابان به آسمان میرود، را ایجاد میکنند.این منظرهها در شب به قدری دیدنی است که پیشنهاد میکنم در سفر و بعد از بازدید جاهای دیدنی گرگان علاوه بر رفتن به جنگل و آبشار و جاذبههای طبیعی، حتما بعد از ساعت ده شب، که تازه شهر خلوت شده و کبابیها شلوغ و پرفت و آمد هستند، در این خیابانها دوری بزنید و از تعداد زیاد این مغازههای کبابی و دود حاصل از کباب که به سمت آسمان میرود شگفتزده شوید.


کبابسرای مقصودی
کبابسرای مقصودی در منطقه چالهباغ و در خیابان قدس دوم، قبل از پمپ بنزین قرار دارد. نکتهای که کبابسرای مقصودی را متمایز میکند، مکان و فضای قرارگیری آن است. کبابسرای مقصودی برخلاف اکثر کبابیهای گرگان که در خیابانهای باریک قرار دارند در یک خیابان عریض و بزرگ در کنار یک محوطه چمنکاری شده واقع شده و همین موضوع باعث شده است تا فضای آزاد زیادی برای قرار دادن میز و صندلیهایش در بیرون و جلوی مغازه داشته باشد.میز و صندلیهای قرمز رنگ جلوی این کبابسرا جلوه خوبی به شبهای تابستان گرگان دادهاند. اکثر مشتریان در شبهای تابستان که هوا یک خنکی مطبوع دارد، ترجیح میدهند تا کباب خود را در زیر آسمان شهر میل کنند.
کبابسرای مقصودی یک منقل بسیار بزرگ دارد که شاید از تمام منقلهایی که من در گرگان دیدم بزرگتر باشد. آنها با مهربانی اجازه بازدید و عکاسی از این منقل بزرگ را میدهند. طعم ومزه کبابهای کبابسرای مقصودی به قدری دلچسب است که شما را مجبور کند از هرجای گرگان هستید به آنجا بروید و آن را امتحان کنید.
در کبابسرای مقصودی میتوانید علاوه بر همان کبابهای قبلی، ماهی کبابی، پاچین، بال کبابی و حتی شیشلیک هم سفارش دهید.

